Αντιεκλογικό κείμενο - κάλεσμα σε πορείες

από Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό "Μαύρο & Κόκκινο"

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 ή ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ; 

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη κατέδειξε ότι ένα όχι που κατατίθεται μέσα σ’ ένα φακελάκι δεν είναι αρκετό˙ γιατί ό,τι διαμεσολαβείται από την πολιτική απάτη, μεταστρέφεται. Είναι λοιπόν φανερό, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι εκλογές δεν μπορούν να προσφέρουν καμία λύση στους καταπιεσμένους. Οι συγκεκριμένες μάλιστα εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, όχι μόνο δεν έρχονται να υποσχεθούν μια κάλπικη λύση, όπως οι προηγούμενες του Γενάρη, αλλά η διεξαγωγή τους στοχεύει, επίσης κόντρα σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση, στη νέα σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της υποτέλειας, της λιτότητας και της υποταγής. Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει έστω και την ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στους πολιτικούς απατεώνες που διαγκωνίζονται για την εξουσία. Είναι φανερό ότι όποιος κι αν είναι ο «νικητής» ο λαός θα είναι ο ηττημένος. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα μας φέρει μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», η σύνθεση της οποίας δεν θα έχει καμία σημασία, οι πράξεις της όμως θα έχουν τεράστιο αντίκρισμα στο κοινωνικό σώμα. Ό,τι κι αν ψηφίσουν οι εκμεταλλευόμενοι, το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί με ευλάβεια, είναι εκ των προτέρων γνωστό, σύμφωνα με τις προσταγές του τρίτου μνημονίου «σωτηρίας»: λιτότητα για όσους δεν έχουν ακόμη εξαθλιωθεί πλήρως, εξαθλίωση για όσους βρίσκονται στον πάτο, καταστολή για όσους αντιστέκονται, εγκλήματα κατά των προσφύγων και των μεταναστών, λεηλασία της φύσης, εμπέδωση του αισθήματος της υποταγής, γιατί ως γνωστόν όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

*

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η ψήφος, η συμμετοχή και σε αυτή τη στημένη εκλογική διαδικασία δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω παρά κοινωνική νομιμοποίηση στην ανασύνταξη, μέσω της ενοποίησης, του μπλοκ της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Όταν ακούμε περί κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», πρέπει να καταλαβαίνουμε κυβέρνηση κοινωνικής εξαθλίωσης. Όταν λένε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι ο σκοπός είναι η νέα ακόμη πιο ολοκληρωτική επίθεση των ισχυρών στους αδύναμους, σημαίνει νέες ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, σημαίνει κι άλλοι νεκροί εργάτες στα εργοτάξια, κι άλλα πνιγμένα παιδιά στα σύνορα, κι άλλες αυτοκτονίες, ακόμη περισσότερη θλίψη και αγωνία.

*

Δεν μπορούν, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν. Γύρνα τους την πλάτη, σπάσε τον κύκλο που αναπαράγει την ίδια απελπιστική κατάσταση. Αυτές οι εκλογές, που μόνο στόχο έχουν να αναδείξουν την πιο αποτελεσματική πολιτική σύνθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της κοινωνικής εξόντωσης, πρέπει να μείνουν στην ιστορία ως οι εκλογές με την μεγαλύτερη αποχή. Η πρώτη απόφαση προς την κατεύθυνση της αντίστασης πάντα εκκινεί από την άρνηση της επιλογής δυνάστη. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, φτωχοί, άνεργοι, καταπιεσμένοι, νεολαίοι και εργαζόμενοι, ΑΠΕΧΟΥΜΕ συνειδητά και ενεργά από τις εκλογικές αυταπάτες που μόνο μιζέρια, ήττα, μοιρολατρία και υποταγή καλλιεργούν. Επειδή όμως, μια άρνηση είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή να δώσει τη λύση, απέχουμε από τις κάλπες, συμμετέχουμε όμως ενεργά στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, αυτοοργανωνόμαστε στις γειτονιές, στα σωματεία βάσης, στα σχολεία και τις σχολές, οριζόντια, ακηδεμόνευτα, ριζοσπαστικά. Αυτό είναι το ουσιώδες, το μεγάλο βήμα για την δύσκολη και επίπονη, μα απαραίτητη διαδικασία της κοινωνικής μας χειραφέτησης.

*

Η επέλαση του καπιταλιστικού ιδεώδους διατρανώνει ότι, η κόλαση είναι εδώ. Η περίφημη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» μέσω της «ισχυρής Ευρωπαϊκή Ένωσης» σηματοδοτεί τον θάνατο στα σύνορα της ηπείρου και την ένταση της εξαθλίωσης στο εσωτερικό της, ειδικότερα στη νότια ζώνη της. Η συντριβή της διαχειριστικής αριστεράς, όπως βεβαίως είναι όλη η αριστερά στο σύνολο της, δεν εξαντλεί αποκλειστικά και μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό σχηματισμό. Επιπροσθέτως εξαντλεί και συντρίβει όλους τους σχηματισμούς, παλιούς και νέους που συμμετέχουν στο εκλογικό παζάρι, όλους όσους ζητούν εντολή διακυβέρνησης. Όλοι οι σωτήρες έχουν εκπνεύσει, όλοι οι ηγέτες είναι νεκροί, οι λογικές διαμεσολάβησης των κοινωνικών αναγκών και ανάθεσης της λύσης έχουν ηττηθεί. Γι’ αυτό και όλο το πολιτικό προσωπικό αποτελεί στο σύνολό του μια καρικατούρα θανάτου.

Το δίκιο της κοινωνικής οργής, που γεννιέται μέσα στα συντρίμμια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πρέπει να βγει στο δρόμο και να συντρίψει το πολιτικό προσωπικό των αφεντικών, τα ίδια τα αφεντικά, εθνικά και υπερεθνικά, να διαλύσει οριστικά τους κρατικούς και υπερκρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν απλά τους θεσμικούς θεματοφύλακες μιας αέναης εκμετάλλευσης των αδύναμων μιας εντεινόμενης καταπίεσης των από κάτω.

*

Απευθύνουμε το κάλεσμα μας, για την ανατροπή που βιώνεται και όχι απλά που διακηρύσσεται. Αυτό το κάλεσμα είναι διαχρονικό, δεν μπορεί να ηττηθεί από καμία εξουσιαστική επίθεση γιατί είναι πέρα και έξω από τον μηχανισμό ελέγχου της εξουσίας, είναι η ίδια η ζωή. Γιατί ο αγώνας δίχως ανταλλάγματα στον μηχανισμό, είναι ένας αγώνας που δεν αφομοιώνεται ποτέ, και γι’ αυτό δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει, δεν μπορεί να ηττηθεί παρά μόνο να νικήσει. Ταυτόχρονα, δεν αποτελεί νέο κάλεσμα ώστε ο υπηρέτης να εμπιστευτεί ξανά το αφεντικό, ο ψηφοφόρος τον πολιτευτή, ο καταπιεσμένος τον δυνάστη με τα καινούργια ρούχα, είναι πρόταση να εμπιστευθούμε τη δύναμη των καταπιεσμένων που λέγεται αλληλεγγύη, είναι πρόταση να φτιάξουμε το νέο μέσα στο κέλυφος του παλιού και να διαλύσουμε το κέλυφος μια και καλή.

*

Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ μια συνολική αλλαγή παραδείγματος, γιατί όσο κυριαρχούν οι συγκεκριμένες εξουσιαστικές σχέσεις, όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός δεν μπορούν να ανασάνουν οι κοινωνικές ανάγκες. Μοναδικός καταλύτης που μπορεί να αποτελέσει το δίκαιο μέσα στο οποίο θα γεννηθούν η αξιοπρέπεια και θα αναπαραχθεί η απελευθερωτική προοπτική, είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, αναγκαία και επίκαιρη, θρυαλλίδα μιας ζωής, που είναι η ζωή η ίδια. 

 

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ & ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 

ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ:

- ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 18:00 ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ

- ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 18:00 ΠΑΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΥΣΧΟΥΝΤΗ

 

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ – ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

     

 

 

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License