Προβολή ταινίας

από Ομάδα Αυτομόρφωσης και Συζήτησης του Κεφαλαίου

Προβολή τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών από την Τρίτη 6-6-2017 έως και τις 27-6-2017 στο Αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής(είσοδος από Μασσαλίας)

Τρίτη, 13-6-2017: Τα χέρια πάνω από την πόλη (Le Mani Sulla Citta, 1963) του Φραντσέσκο Ρόζι (διάρκεια 105’)

Η Ομάδα Αυτομόρφωσης για το Κεφάλαιο του Μαρξ γεννήθηκε το 2011 από συντρόφισσες και συντρόφους που ήδη από την προηγούμενη δεκαετία (2000-2010) είχαμε συναντηθεί μέσα στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τους ίδιους τους αγώνες μας ενάντια στην κύρια σχέση που καταδυναστεύει τη ζωή μας –την καπιταλιστική σχέση, την υπαγωγή του συνόλου της κοινωνικής ζωής στην παραγωγή αξίας προς όφελος των αφεντικών– στραφήκαμε στο Κεφάλαιο του Mαρξ ως αφετηριακό κείμενο κριτικής αυτής της σχέσης, αναζητώντας εργαλεία ανάλυσης, τα οποία να διευκολύνουν την κατανόηση των σημερινών κοινωνικών συνθηκών και του αγώνα ενάντιά τους.

Στόχος μας είναι να διαβαστεί το Κεφάλαιο –και οι τρεις τόμοι!– από μια πολιτική, ταξική οπτική γωνία. Σε αυτή τη διαδικασία είχαμε τον διπλό ρόλο του μελετητή ενός κειμένου, αλλά και του υποκειμένου που μετέχει σε αυτό για το οποίο το κείμενο μιλάει. Του υποκειμένου που μέσω του μισθωτού ή άμισθου καταναγκασμού αναπαράγει την καπιταλιστική σχέση, αλλά και του υποκειμένου που μέσω της κινηματικής δραστηριότητάς του δύναται να την καταστρέψει. 


Τα μαθήματα οργανώνονται με έναν όσο το δυνατόν πιο συνεργατικό τρόπο, ώστε να αμφισβητηθεί έμπρακτα η μονόπλευρη σχέση διδάσκοντα-διδασκόμενου και να διερευνηθούν οι δυνατότητες και τα όρια της αυτομόρφωσης.
Μαθήματα/Συναντήσεις/Εκδηλώσεις/Προβολές της Ομάδας κατά καιρούς στεγάστηκαν στην Κατάληψη Σκαραμαγκά, στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, στο Αυτόνομο Στέκι και στη Βίλα Ζωγράφου. Σήμερα, συνεχίζουμε την ανάγνωση του Κεφαλαίου στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής.

Μέρος της συλλογικής μας δουλειάς έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομάδας.  http://daskapital.espivblogs.net/

https://www.facebook.com/omadaaftomorfasisgiatokefalaio/

Επόμενες προβολές:

 

Δευτέρα, 19-6-2017: Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα; (La Dialectique Peut-Elle Casser Des Briques?, 1973) του Ρενέ Βιενέ (διάρκεια 90’)

 

Τρίτη, 27-6-2017: Τέμροκ (Themrock, 1973) του Κλώντ Φαραλντό (διάρκεια 106’)

 

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License