Ταξική συγκέντρωση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας

από Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"


Το ξεζούμισμα των (για έξι μήνες) συνεχόμενων εργάσιμων Κυριακών φεύγει...

Το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο έδειξε τα δόντια του. Μια σειρά καταστημάτων κατάφεραν το πρώτο καλοκαίρι μετά την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου για την Κυριακάτικη εργασία να τον εφαρμόσουν, παρά τις αντιδράσεις, παρά τους μειωμένους τζίρους. Σκοπός τους είναι να μας επιβάλλουν και να συνηθίσουμε το 7 στα 7, όποιο και αν είναι το κόστος. Την ίδια στιγμή σε αρκετά μαγαζιά δεν καταβάλλεται καν το 75% της νόμιμης προσαύξησης, ενώ βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν -όχι παραπάνω από- 5 ώρες για να μη δικαιούνται ρεπό μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπως ορίζει ο νόμος.

Το μέτρο αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε παντού. Η όρεξη κόπηκε σε αρκετά καταστήματα στα οποία υπήρξε κινητοποίηση ΚΑΙ από τους ίδιους τους εργαζομένους. Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά συνελεύσεων και σωματείων έχουν ξεπηδήσει στον κλάδο του εμπορίου: Media Markt, Leroy Merlin, Public, Notos με τα δύο τελευταία να παραμένουν κλειστά τις περιβόητες 32 Κυριακές, επειδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το διεκδίκησαν και εν τέλει το επέβαλλαν με απεργία.

Τα μαγαζιά που εν τέλει παραμένουν ανοιχτά την "τουριστική περίοδο" είναι τα παραρτήματα πολυεθνικών που λειτουργούν ως λαγοί και 2-3, ντόπιων συμφερόντων που ακολουθούν "λόγω ανταγωνισμού" όπως ισχυρίζονται. Πιο συγκεκριμένα στην Τσιμισκή τα μαγαζιά που ανοίγουν ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις του Συντονισμού δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια" αλλά και τις πιέσεις των εργαζομένων δεν είναι πάνω από 15.

Ενδεικτικά: h&m, intersport, stradivarious, zara, bershka, pull and bear, pin up, benetton, under armour, Κανελλόπουλος, o2,calzedonia, είναι από τα τελευταία καταστήματα που συνεχίζουν να στερούν την Κυριακάτικη ξεκούραση στους εργαζομένους τους από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Είναι στο χέρι των ίδιων των εργαζομένων στα συγκεκριμένα καταστήματα να σπάσουν το φόβο, να οργανωθούν σε συνελεύσεις και σωματεία και να διεκδικήσουν συλλογικά το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο.

...το ξεζούμισμα των black friday, των λευκών νυχτών,

των 3 ανοιχτών Κυριακών το Δεκέμβρη έρχεται

Μιλώντας όμως για μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και για τις Κυριακές της τουριστικής περιόδου, δε σημαίνει ότι ξεχνάμε ή νομιμοποιούμε και την προϋπάρχουσα εκμετάλλευση μικρών και μεγάλων αφεντικών που γιγαντώνεται εξαιτίας του οργίου κατανάλωσης των Χριστουγέννων, που μόνο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούν να καταλάβουν: Κυριακή 5 Νοέμβρη ανοιχτά και μέσα στις εκπτώσεις, άλλες 3 Κυριακές το Δεκέμβρη, λευκές νύχτες -ωράριο ως τις 24.00- σε όλο και περισσότερους δήμους,ενώ τέλοςαπό πέρσι και με μπροστάρη τα Public,έχουμε ταblack fridayκαιτιςορδέςτωνκαταναλωτών να τσαλαπατάν τα νεύρα και τα σώματα μας μέσα στα μαγαζιά.

Σε όλα αυτά τα εκτρώματα, όπως αντίστοιχα και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις 8 Κυριακές του χρόνου με μπόνους για τη Θεσσαλονίκη τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ, δεν υπάρχει βούληση μόνο από τα "μεγάλα" αφεντικά, αλλά και από μεγάλη μερίδα των "μικρομεσσαίων" καταστημάτων, τα οποία θέλουν -επίσης- να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης στις δικές μας πλάτες.

Αυτό που ζούμε είτε εργαζόμαστε στο εμπόριο, είτε σε άλλους κλάδους είναι ξεκάθαρο: Μας θέλουν να δουλεύουμε όλο και πιο πολύ (με 7 στα 7), όλο και πιο ελαστικά (σπαστά, part-time, πέρα από το δηλωμένο ωράριο), όλο και πιο φθηνά (μισοασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με υποκατώτατους μισθούς, χωρίς τριετίες και επιδόματα, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες).Στηρίζονται στο δικό μας φόβο και στη δική μας ηττοπάθεια, νομίζοντας πως θα καταπιούμε τα πάντα χωρίς απάντηση.

Αυτό που ξεκίνησε σε μεγάλα καταστήματα του κλάδου απλώνεται, είναι το μόνο που έχει αποτελέσματα και φέρνει ελπίδα για τις ζωές μας, είναι αυτό που μας θυμίζει πως όταν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, το πάνω χέρι το έχουμε εμείς:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΟΥΤΕ 32 ΟΥΤΕ ΚΑΙ 8 ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ 10.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"/ επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License