Συλλογική Κουζίνα στο Τετράγωνο

από Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής

Συλλογική Κουζίνα στο Τετράγωνο

Ελάχιστα λόγια για την πολιτική συγκυρία

Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι. Το κράτος με τον εδώ και 3 χρόνια “νέο και άξιο” διαχειριστή του (την κυβέρνηση σύριζα-ανελ) συνεχίζει να επελαύνει εις βάρος των από τα κάτω τόσο ιδεολογικά όσο και υλικά, στηρίζοντας την αναπαραγωγή των σχέσεων εκμετάλλευσης και την κυριαρχία των αφεντικών. Στο όνομα της περιβόητης “οικονομικής κρίσης” που συνεχίζει να πληρώνεται με το αίμα και τις ζωές των εκμεταλλευόμενων επιχειρείται η εκπλήρωση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης υπό αριστερή διαχείριση. Γύρω μας παρατηρούμε να επικρατεί η αποξένωση, ο κατακερματισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και η διάλυση των σχέσεων έμπρακτης αλληλεγγύης ως ιδεολογική νίκη του κράτους.

Η ανάγκη για τροφή σε αυτές οι συνθήκες

Η καθημερινή κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η τροφή, γίνεται ένας αγώνας επιβίωσης· με τον εκβιασμό στους χώρους εργασίας (δουλειά για ψίχουλα και συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης), με τον εμπαιγμό στις ουρές των supermarket (τι να πρωτοπάρεις με τρεις και εξήντα;) και με την αναπαραγωγή των κυρίαρχων ρόλων της “αγίας ελληνικής” οικογένειας στο σπίτι (η γυναίκα μαγειρεύει και η υπόλοιπη οικογένεια τρώει). H ανάγκη που έχει κάποιος/α να τραφεί ικανοποιητικά και ποιοτικά εξαρτάται από την χρηματική του/της δυνατότητα, καθώς οι αλυσίδες τροφίμων ελέγχουν απόλυτα τη διακίνηση της τροφής, εμπορευματοποιώντας την ανάγκη αυτή. Έτσι η υπόθεση της τροφής ανάγεται σε ένα ατομικό ζήτημα επιβίωσης που γύρω από αυτήν και τον τρόπο ικανοποίησής της συνεχίζουν να αναπαράγονται κυρίαρχα μοτίβα σχέσεων εκμετάλλευσης.

Συλλογική κουζίνα

Εμείς από την μεριά μας, προσπαθώντας να χτίσουμε μια κοινότητα αγώνα και ζωής, απαλλαγμένη από εξουσιαστικές σχέσεις και σχέσεις εκμετάλλευσης και επιθυμώντας να καλύπτουμε συλλογικά τις ανάγκες μας, προκρίνουμε τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης και αντίστασης. Μία τέτοια δομή επιθυμούμε να είναι και η συλλογική μας κουζίνα στην οποία προσπαθούμε να καλύπτουμε, με βάση τα παραπάνω προτάγματα, την ανάγκη μας για τροφή.

Λέγοντας συλλογική κουζίνα εννοούμε πως μαζευόμαστε, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι-ες μαζί. Στη συλλογή των υλικών, όπως και στο καθάρισμα, συμμετέχουμε όλοι-ες, με τον δικό μας τρόπο και σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Τα έξοδα της κουζίνας βγαίνουν από το κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο οποίο συνεισφέρει ελεύθερα όποιος/α μπορεί. Δεν υπάρχει δηλαδή ορισμένο αντίτιμο. Μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά μας γύρω από μία κατσαρόλα καλύπτοντας όχι μόνο την ανάγκη μας για τροφή αλλά και για συντροφικότητα.

Η συλλογική κουζίνα δεν είναι ούτε συσσίτιο ούτε φιλανθρωπία. Είναι ταξική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και σπάμε τον φόβο που επιχειρούν να μας επιβάλουν. Χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, προτάσσουμε τη συλλογικότητα έναντι της ατομικότητας και της απομόνωσης.Γιατί η συλλογική κουζίνα είναι χώρος συνάντησης και επικοινωνίας για τους αγώνες που δίνονται. Δεν είναι ούτε χόμπι ούτε εναλλακτισμός, καθώς εντάσσεται στον συλλογικό αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση.

Συλλογική Κουζίνα Κάθε Παρασκευή στις 18:00

στο «Τετράγωνο», Νέας Εφέσου 4

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License