ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ | Με συνοδεία ζωντανής μουσικής, Προβολές και συζητήσεις

από Κόντρα


ΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ | Με συνοδεία ζωντανής μουσικής, Προβολές και συζητήσεις, Παρασκευή 10/11~Παρασκευή 10/11/2017~


ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΚΟΖΙΝΤΣΕΦ & ΛΕΟΝΙΝΤ ΤΡΑΟΥΜΠΕΡΓΚΝΕΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ
Με συνοδεία ζωντανής μουσικής
ΠΡΟΒΟΛΕΣ&ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
(NovyyVavilon, ΕΣΣΔ, 1929, 93’)
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ
Φωτογραφία: Αντρέι Μόσκβιν
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Γκούτμαν, Γιελένα Κουζμίνα, Αντρέι Κοστρίσκιν, Σεργκέι Γεράσιμοφ
Μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών.
Στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Προβολή με ζωντανό μουσικό αυτοσχεδιασμό.
Οι Κόζιντσεφ και Τράουμπεργκ, τιμώντας την Παρισινή Κομμούνα, γυρνούν μια πρωτοποριακή ταινία, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενό της. Με εργαλείο το διαλεκτικό μοντάζ (μοντάζ ιδεών), που εισήγαγε στην τέχνη του κινηματογράφου η σοβιετική πρωτοπορία, ξεπερνώντας το αφηγηματικό μοντάζ που κυριαρχούσε έως τότε, χρησιμοποιώντας εξπρεσιονιστικά στοιχεία και νέες ανακαλύψεις της σοβιετικής πρωτοπορίας της περιόδου, οι δυο σκηνοθέτες μελετούν το ιστορικό φαινόμενο, την πρώτη εργατική επανάσταση στην Ιστορία, απελευθερωμένοι από αφηγηματικές και αναπαραστατικές αγκυλώσεις.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ο Γιάννης Ξαρχάκος και ο Socos στις ηλεκτρικές κιθάρες και ο Ντίνος Ξαρχάκος στα τύμπανα θα αναζητήσουν με τους αυτοσχεδιασμούς τους το νήμα που συνδέει το φιλμικό αριστούργημα των δύο σοβιετικών πρωτοπόρων με το σήμερα.

* Η ταινία θα προβληθεί την ίδια μέρα στον χώρο της Κόντρας στη Θεσσαλονίκη με την πρωτότυπη μουσική της υπόκρουση σε σύνθεση Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
Παρασκευές στις 8:30 μμ|Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr
www.eksegersi.gr
Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License