Το σώμα πίσω από τα πύρινα τείχη. Η οργάνωση της άμυνας των Εξαρχείων της 6ης Δεκέμβρη 2016

από φεστιβάλ Εξέγερης

Το σώμα πίσω από τα πύρινα τείχη, παρουσίαση από την κατάληψη GARE

Η οργάνωση της άμυνας των Εξαρχείων της 6ης Δεκέμβρη 2016

και τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα σύγκρουσης σήμερα

6 Δεκέμβρη 2008

Μπάτσοι πυροβολούν και σκοτώνουν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα & Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Οι φλόγες της εξέγερσης που πυροδοτήθηκε από τη σφαίρα του μπάτσου Κορκονέα, απλώθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η δολοφονία αυτή ήταν μια κορύφωση της συνεχούς κρατικής προσπάθειας τρομοκράτησης και καταστολής των καταπιεσμένων ως εν δυνάμει εξεγερμένων. Ο τόπος, τα Εξάρχεια, κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. Ως τόπος συνάντησης, συνέγερσης, ζύμωσης και αυτοοργάνωσης του κόσμου της αντίστασης, αποτελεί για το κράτος χώρο άμεσης και διαρκούς εφαρμογής σχεδίων στρατιωτικού ελέγχου, με κίνητρο την αντιεξέγερση.

6 Δεκέμβρη 2016

Η μνήμη είναι ζωντανή όσο αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα των δολοφονημένων αγωνιστών τη διαρκή σύγκρουση με την κρατική εξουσία και την κυριαρχία της βίας της, όσο αναγνωρίζουμε στη δύναμη της εξέγερσης την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πάρθηκε η πρωτοβουλία από την κατάληψη GARE για τη συντονισμένη, οργανωμένη περιφρούρηση των Εξαρχείων απέναντι στην επικείμενη αστυνομική επιχείρηση στις 6 Δεκέμβρη '16. Ένα εγχείρημα που προέκυπτε από την αντίληψη και τη στρατηγική της κατάληψης, όπως εκφράστηκε και στο άνοιγμά της τον Οκτώβρη του '16, για την αναγκαιότητα της επαναστατικήςοργάνωσης εδάφους ενάντια στον κόσμο της εξουσίας, του κράτους και του καπιταλισμού.

Με αυτή την παρουσίαση θα μοιραστούμε τον πλούτο της εμπειρίας μας από το εγχείρημα της οργανωμένης περιφρούρησης: Τη συνάντηση και συνδιαμόρφωση με όρους οριζόντιας εδαφικής αντίστασης και τη καμπάνια στη γειτονιά. Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τους καθοριστικούς πολιτικούς και τακτικούς παράγοντες. Την πρακτική προετοιμασία και την εκδίπλωση του εγχειρήματος την επίμαχη στιγμή. Αλλά και τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια. Τη βρώμικη αντιεξεγερτική πολεμική που ξεκίνησε μέσα στη γειτονιά από την επόμενη μέρα, ως απόρροια της ταξικής πόλωσης που φέρνει η οργανωτική αναβάθμιση της αντίστασης.

Φθινόπωρο 2017

«Ωστόσο, ο κύριος σκοπός της πολύτροπης πολιορκίας των Εξαρχείων είναι η εξάλειψη των βάσεων αντίστασης και αυτοοργάνωσης. Το κράτος οξύνει κάθε μέρα τα ανοιχτά μέτωπα ταξικού και περιβαλλοντικού ελέγχου και αφαίμαξης... Το κράτος επιδιώκει την αποεδαφικοποίηση των επαναστατικών προταγμάτων, ώστε να σβήσει την σπίθα της γενικής εξέγερσης κι όταν αναπόφευκτα ξεσπάσει το συμπιεσμένο κοινωνικό δυναμικό, να μην έχει που να σταθεί, να οργανωθεί κι από που να εξορμήσει, να μην έχει παράδειγμα προοπτικής, συλλογικά βιώματα, ιστορική μνήμη.» (Απόσπασμα από το κάλεσμα για τη δημιουργία της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Αστυνομική Κατοχή)

Πάνω στην παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε με την επιτυχημένη αντίσταση στις 6/12/16, προχωρήσαμε προς τη συγκρότηση της εδαφικής αυτοάμυνας απέναντι στη διαρκή καταστολή, που αποτελεί απαραίτητη βάση για την επαναστατική αυτοοργάνωση και τη συνολική αυτοδιεύθυνση των γειτονιών. Μετουσιώνοντας εκείνη την εμπειρία σε θέση μάχης, ας μιλήσουμε για τους αγώνες σήμερα.


Κατάληψη GARE

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License