ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ

από Συνέλευση κατηγορουμένων της 3ης αντιφασιστικής μοτοπορείας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑΣ

5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ , ΞΕΚΙΝΑΜΕ

 Στις 30/09/2012 στα πλαίσια αντιφασιστικών παρεμβάσεων – μοτοπορειών που γινόντουσαν στις γειτονιές της Αθήνας έγινε μια ακόμα αντιφασιστική μοτοπορεία στον άξονα της οδού Πατησίων και στις γύρω περιοχές (πλ. Αμερικής, πλ. Αγ. Νικολάου, πλ. Κολιάτσου...). Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά μοτοπορεία που συνέβαινε μέσα στον Σεπτέμβριο του 2012 μετά από δημόσιο κάλεσμα. Όπως οι προηγούμενες έτσι και αυτή ήταν στενά εποπτευόμενη από την ομάδα Δέλτα με την γνωστή προκλητική συμπεριφορά τους. Την περίοδο εκείνη, τέσσερις περίπου μήνες από την πρώτη είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή και με μια πρόσφατα εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, το πολιτικό κλίμα έβραζε. Ο υπουργός Προ.Πο Δένδιας είχε ήδη δείξει τις διαθέσεις του, βασικός πυλώνας της ακροδεξιάς αυτής κυβέρνησης που, ενδεικτικά, συμπεριλάμβανε Βορίδη, Μπαλτάκο κ.α. Ήταν η εποχή όπου πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλλιεργατών στο πέραμα (12/06/2012), σε πάγκους μικροπωλητών στη Ραφήνα (7/09/2012), όπως και η άγρια επίθεση των Δέλτα στην απεργιακή προσυγκέντρωση της πλατείας Γαρδένιας που οδήγησε σε συλλήψεις και δημοσιοποίηση φωτογραφιών των αγωνιστών στα μμ προπαγάνδας (26/09/2012). Πέντε μέρες πριν τη μοτοπορεία έγινε οργανωμένη επίθεση από 30 φασίστες στην τανζανική κοινότητα και σε μετανάστες πέριξ της πλατείας Αμερικής (25/09/2012) και αποτέλεσε την αφορμή για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την δράση μας.

Η ακροδεξιά πολιτική εξουσία της εποχής δείχνει τα νύχια της, νιώθοντας σίγουρη μέσα σε ενα μετεκλογικό περιβάλλον με πρώτο κόμμα την ΝΔ και τρίτο την ΧΑ και έχοντας την ψήφιση και υλοποίηση του μνημονίου μπροστά της, θέλει να χτυπήσει τον εσωτερικό εχθρό, προσδοκόντας έτσι να μειώσει οσο το δυνατόν τη όποια αντίδραση στα επερχόμενα δημοσινομικά και οικονομικά μέτρα. Μετά την καταστολή της αντιφασιστικής μοτοπορείας συνεχίζει με εισβολές σε καταλήψεις (Βίλα Αμαλίας, Σκαραμαγκά, Λέλας Καραγιάννη), άγριες επιθέσεις κατά αγωνιστών σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα συνδράμει την δράση της ΧΑ, οι εξορμίσεις των φασιστών πλυθαίνουν, επιθέσεις και εμπρησμοί σε στέκια, δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και αγωνιστές, Σαχζάτ Λουκμάν (17/01/2013), Παύλος Φύσσας (18/09/2013).

Στην περιοχή της πλ. Αμερικής κάνει την εμφάνισή της μια “επιτροπή κατοίκων' με ξεκάθαρα ξενοφοβική ρητορική, με την ίδια λογική αλλά και τρόπο δράσης όπως στον Αγ. Παντελεήμονα. Παράλληλα αρχίζουν να γίνονται επιθέσεις σε μετανάστες και σε μαγαζιά τους (εμπρησμός του μπαρ Cointreau - με ιδιοκτήτη καμερουνέζικης καταγωγής, από τους Παπαβασιλείου και Περρή που “αστυνόμευαν” ως τάγματα εφόδου την περιοχή της πλατείας Αμερικής(13/05/2013)).

Η αντιφασιστική μοτοπορεία έγινε με σκοπό αφενός την προληπτική αντιμετώπιση της φασιστοεπιτροπής που έιχε αρχίσει να καλεί σε συνάξεις και αφετέρου την ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες θυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στους φασίστες της Χ.Α., των διάφορων φασιστοεπιτροπών αλλά και κάθε ξενοφοβικής συμπεριφοράς. Ντόπιοι και μετανάστες μαζί θα αντισταθούμε στην Χ.Α και κάθε είδους φασιστικό και ρατσιστικό μόρφωμα ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα των μοτοπορειών. Ήθελε να μεταφέρει μήνυμα οργάνωσης απέναντι σε μια βία που όσο αφηνόταν να δρα ανενόχλητη, αναβαθμιζόταν και γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη. Η Πλατεία Αμερικής δεν ήταν μόνο μία από τις γειτονιές όπου διάφορες μεταναστευτικές κοινότητες προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους κυνηγημένες από κάθε είδους μπάτσους, φασίστες και μαφίες.

   Κινηθήκαμε στην Πατησίων και στην περιοχή γύρω από την πλ. Αμερικής. Από νωρίς στην ουρά της μοτοπορείας είχαμε την "συνοδεία" της ομάδας Δέλτα. Κάποια στιγμή στα στενά κάτω από την πλ. Αμερικής και ενώ κινούμασταν με πολύ χαμηλή ταχύτητα οι χρυσαυγίτες ναζιστές Περρής και Παπαβασιλείου, επιτέθηκαν σε συντρόφους της μοτοπορείας. Η επίθεση απαντήθηκε άμεσα. Ο πρώτος όπως και τελικά αποδείχτηκε, ήταν μέλος του πυρήνα Νίκαιας και οι δυο καταδικάστηκαν για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau, το σπάσιμο γραφείων της Τανζανικής κοινότητας και στη συνέχεια η υπόθεση εντάχθηκε στη δίκη της ΧΑ. Αυτή η κίνηση των φασιστών με την αυτονόητη αμυντική απόκρουση από την μεριά της πορείας ήταν και η αφορμή για την επίθεση που δεχτήκαμε από την ομάδα Δέλτα που μας ακολουθούσε.Η καταδίωξη από τους μπάτσους εντάθηκε και σε αυτή βρέθηκε να συμμετέχει σχεδόν το σύνολο της ομάδας Δέλτα, περιπολικά και μηχανές της ομάδας Δίας. Κατάφεραν να εμβολίσουν την μοτοπορεία σε διάφορα σημεία κατά την επιστροφή μας στα Εξάρχεια (Μεθύμνης και Φυλής, Αγ. Μελετίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας και Βουλγαροκτόνου, Ζωοδόχου πηγής) όπου και μπόρεσαν να προβούν σε 15 συλλήψεις. Δύο ακόμα συλλήψεις έγιναν στη πίσω μεριά του Πεδίου του Άρεως.

Στους 15 συλληφθέντες εκτός από την βία που ασκήθηκε κατά τη σύλληψη (γκλοπιές, κλοτσιές, τεϊζερ) στη συνέχεια και καθόλη την πρώτη 19ωρη παραμονή τους στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ (τμήμα προστασίας πολιτεύματος, η κατά κόσμο "ασφάλεια") ασκήθηκε ψυχολογική και σωματική βία με χτυπήματα, προσπάθειες εκφοβισμού και εξευτελισμού, σεξιστικά σχόλια προς τις συντρόφισσες κ.α. Επίσης αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη των συντρόφων με εμφανή τραύματα και αιμοραγία στο κεφάλι και σε άλλα σημεία.

    Η υπόθεση των βασανιστηρίων πήρε διεθνείς διαστάσεις μετά από δημοσιεύματα στη Guardian (εκεί έγινε το πρώτο και μετά ακολούθησε σωρεία δημοσιευμάτων σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο). Ο υπουργός Προ.Πο. Δένδιας τότε απείλησε με μήνυση την εφημερίδα δίνοντας από το βήμα της βουλής πλήρη πολιτική κάλυψη στους "χειρισμούς" της αστυνομίας.

Τελικά οι 15 σύντροφοι παρά τις προσπάθειες δικαστών και μπάτσων, μετά από μια πενταήμερη δικαστική παρωδία (και παραμονή των συντρόφων, -ισών στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ), αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (παρόν μια φορά το μήνα σε Α/Τ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εγγύηση 3000 ευρώ έκαστος). Στο αποτέλεσμα αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η άμεση και δυνατή αλληλεγγύη που έφτασε από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

14 εκ των συλληφθέντων προέβησαν σε μηνύσεις προς τους μπάτσους της ομάδας Δέλτα. Η κίνηση αυτή εκφράστηκε ως μια επιλογή αγώνα, ως ένα ακόμη φραγμό απέναντι σε φασίστες και κράτος που επιχειρούσε και ακόμα επιχειρεί να τους ξεπλύνει και να κρύψει από την κοινωνία την άρρηκτη σχέση μεταξύ τους.

Πέρα από την επιλογή των μηνύσεων, η εισαγγελία αποφάσισε την αυτεπάγγελτη δίωξη των μπάτσων, καλώντας 17 από αυτούς να απολογηθούν για τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων. Αφού μαγείρεψε καλά την υπόθεση, άφισε 4 εκ των αντιφασιστών εκτός δικογραφίας και κάλεσε 4 πρώην και νυν βουλευτές του Σύριζα ( Τσουκαλάς, Κουράκης, Κανελλοπούλου και Κατριβάνου) εξ'αιτίας επερώτησης που έκαναν στη βουλή, προσπαθώντας έτσι να συντηρήσει το δημοκρατικό προσωπείο τη; Δικαστικής εξουσίας και του κράτους. Δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης, ούτε και θα επιτρέψουμε τη διήγηση περί αυτόνομων θυλάκων της αστυνομίας που λειτουργούσαν αυτοβούλως. Ήταν ένστολοι ενταλμένοι στην υπηρεσία κράτους και κεφαλαίου για την διατήρηση της τάξης και την πάταξη του εσωτερικού εχθρού. Η δίκη της 28 Φλεβάρη θα είναι ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης με τον φασισμό και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που τον γεννάει.

   Μετά από λίγες εβδομάδες των συλλήψεων, προστέθηκαν στη δικογραφία ακόμα 6 σύντροφοι με βάση τους αριθμούς των πινακίδων από τις μηχανές τους και απαγγέλθηκαν και σε αυτούς παρόμοιες κατηγορίες, ανεβάζοντας τους κατηγορούμενους σε 21.

                Τελικά μετά από 5 χρόνια το δικαστήριο για αυτή την υπόθεση θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου στο Μικτό Ορκωτό. Εκεί θα βρεθούν και οι βασικοί κατήγοροι, οι τραυματισμένοι "κάτοικοι" , που βρίσκονται αυτή την στιγμή κατηγορούμενοι για εμπρησμούς μαγαζιών μεταναστών στην περιοχή της πλ. Αμερικής και εμπλέκονται στο μέγα δικαστήριο της Χ.Α.

Η επιλογή ενός μεγάλου κομματιού του κινήματος για αυτοοργανωμένη, μαχητική, αντιφασιστική δράση έξω από θεσμούς και κόμματα, για οργάνωση της ταξικής αυτοάμυνας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, Μια επιλογή που οδήγησε σε αντιφασιστικές δράσεις στους δρόμους, στις πλατείες και στις γειτονιές όλης της χώρας που όταν δεν κατάφεραν να εμποδίσουν, φρέναραν σημαντικά την παρουσία των φασιστών στο δρόμο.

Είναι αυτές οι δράσεις που θα βρεθούν τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο πρόσωπο των συντρόφων και των συντροφισσών εκείνων που έπεσαν στα χέρια του αστυνομικοδικαστικού συστήματος. Απέναντι τους, ως (ψευδο)μάρτυρες κατηγορίας, θα βρεθούν οι μη καταργημένοι μπάτσοι των καταργημένων ομάδων Δέλτα, οι νεοναζί της Πλατείας Αμερικής και περήφανα μέλη των αγανακτισμένων της περιοχής

Η πολιτική και ηθική στήριξη των κατηγορουμένων και μέσα από αυτήν η πολιτική υπεράσπιση του δικαιώματος και της υποχρέωσής μας στην αντιφασιστική και ταξική αυτοάμυνα είναι ακόμα αναγκαία. Ίσως πολύ περισσότερο στην εποχή που οι δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών και των απανταχού ευρωπαίων «αγανακτισμένων κατοίκων» εναντίον των προσφύγων/μεταναστών, και ο δολοφονικός «ανθρωπισμός» των ευρωπαϊκών κρατών, με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις, συνιστούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος του νόμου και της τάξης του κεφαλαίου που οφείλουμε να βγάλουμε εκτός κυκλοφορίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 9 ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, ΚΤΊΡΙΟ 9           12 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 9 ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ, (ΕΦΕΤΕΙΟ)

 

Συνέλευση κατηγορουμένων αντιφασιστών/στριών

της 3ης Αντιφασιστικής Μοτοπορείας 30.09.2012

 

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License