8ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου - αναλυτικό πρόγραμμα

από Ελευθεριακές εκδοτικές συλλογικότητες

Tετάρτη 13 Ιουνίου


[ενάντια σε κάθε εθνικισμό]


7.30 µµ: Στιγμές Σαλονίκης εαρινές, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες

Οδομαχίες, βομβαρδισμοί, απεργίες και κινητοποιήσεις. Προστατευόμενοι από την αστυνομία εργατοπατέρες, εξόριστοι συνδικαλιστές, καταδίκες κομμουνιστών για προκηρύξεις και εργάτριες που οργανώνονται…. Οι Στιγμές Σαλονίκης μάς παρουσιάζουν πρόσωπα και γεγονότα μισοξεχασμένα ή παντελώς λησμονημένα (πολλές φορές και συνειδητά διαγραμμένα από τη μνήμη της πόλης από τη “νικήτρια εθνικοφροσύνη”).

8.30 μμ

‣ Αntipolitika, Βαλκανική αναρχική επιθεώρηση, τ. 2: «Εθνικισμοί

στην πρώην Γιουγκοσλαβία»

Εκδήλωση με τον Tomás Ibáñez: Ο Καταλανικός Λαβύρινθος


Οι πόλεμοι της δεκαετίας του '90 παρήγαγαν κυρίως θύματα. Τα θύματα της προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θύματα του εθνικισμού, των κρατών και των ηγεσιών τους, των κατά τόπο κακοποιών, των διαφόρων υπαλλήλων, εκείνους που «εκτελούσαν διαταγές» ... Σε μια κατάσταση μαζικής πολεμικής ψύχωσης, υπήρχαν ακόμα θύλακες αντίστασης στη σύγκρουση, στον εθνικισμό, εναντίον του μίσους και του ίδιου του πολέμου, αν και ήταν παντού γύρω μας και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.


Ο Καταλανικός Λαβύρινθος

Διλήμματα των αναρχικών απέναντι στο ζήτημα της εθνικής αυτονομίας


(Σημειώσεις για μία παρουσίαση του θέματος)


Μετά από μια παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης στην Καταλονία, πρόκειται να συζητήσουμε τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας. Το γεγονός ότι είμαστε ελευθεριακοί, επομένως απάτριδες, αντιεθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντικρατιστές ταυτόχρονα, κάνει δύσκολη την απόφαση σχετικά με το «τι να κάνουμε» μέσα σ’ ένα πλαίσιο όπου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την ένταση μεταξύ δύο αντικρουόμενων θέσεων: Από τη μία, ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν ξεσπάει ένας λαϊκός αγώνας, οφείλουμε να είμαστε παρόντες κι ότι απέναντι στην καταστολή του είναι αδύνατο να παραμείνουμε αδιάφοροι. Από την άλλη, πολλά στοιχεία ξυπνούν την υπόνοια ότι οι ελευθεριακοί που συμμετέχουν μετατρέπονται σε απλούς κομπάρσους μιας περιπέτειας που τους είναι παντελώς ξένη και που στρέφεται, ενδεχομένως, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τους στόχους τους.

Τομάς Ιμπάνιεθ


11.00 µµ

‣ Acoustic Live:
πολιτικά τραγούδια από όλον τον κόσμο.

Όλες τις μέρες θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής
εμπνευσμένη από αγώνες για
Γη & Ελευθερία

 

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License