Προβολή ταινίας

από Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου


Προβολή ταινίας [Παρασκευή 13 Ιούλη, 9μμ] Για την ιστορία: Ο Franco Basaglia (1924-1980) ήταν καθηγητής ψυχιατρικής και αργότερα διευθυντής σε ψυχιατρεία της Ιταλίας. Ήταν αυτός που άνοιξε τις πόρτες των ψυχιατρείων, κατήργησε τα ηλεκτροσόκ, αμφισβήτησε ανοιχτά τις καταπιεστικές μεθόδους που ασκούνταν σε τρόφιμους και προέταξε μια άλλη ψυχιατρική, που μιλούσε για αποασυλοποίηση των ασθενών. Όλες αυτές οι προσπάθειες έφεραν ως αποτέλεσμα (Μάιος 1978) την ψήφιση του νόμου 180 από το ιταλικό κοινοβούλιο, που θεσμοθετούσε την κατάργηση των ψυχιατρείων.

Για την ταινία: Στο Μιλάνο, το 1983, ο Νέλο ο οποίος είναι συνδικαλιστής στέλνεται από το συνδικάτο του να διευθύνει την «κολεκτίβα 180». Μια κολεκτίβα που αποτελείται από πρώην τρόφιμους ψυχιατρείου που έκλεισε και δεν τους δέχονται οι οικογένειες. Μέσα από αυτή την κολεκτίβα ανοίγει ο δρόμος για την επανένταξη, όπου θα αναδειχτούν οι ιδιαίτερες δυνατότητες των ανθρώπων αυτών. Μια διαδρομή, που περιγράφει τη δύσκολη επανένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνία, τη λειτουργία τους ως άνθρωποι κι όχι ως ασθενείς, τη μείωση της φαρμακευτικής καταστολής και την άνθιση της ενεργητικότητας. Το ατομικό γίνεται ομαδικό ενώ αναδεικνύεται η αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License