25/8 - Παγκόσμια ημέρα για το τέλος του σπισισμού - Δράσεις ενημέρωσης

από Ethos & Empathy


Στις 25 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δράσεις ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το τέλος του σπισισμού*.

Οι δράσεις που θα γίνουν και φέτος σε Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Γιβραλτάρ, Χειλή, Μπαγκλαντές, Η.Π.Α., Ινδία,  Αυστραλία, Καναδά, Κολομβία, Πολωνία, Ισραήλ, Αργεντινή, Βραζιλία, Περού θα αφορούν στην ενημέρωση του κόσμου για το σπισισμό αλλά και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κατάργησή του.

Παράλληλα, σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου, λαμβάνουν χώρα πορείες για τα δικαιώματα των ζώων, την ίδια μέρα. Η πορεία στην χώρα μας θα γίνει την 6η Οκτώβρη.

Επειδή όμως στην Ελλάδα ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που η οργάνωση δράσεων είναι σχετικά δύσκολη, εμείς καλέσαμε κόσμο να πραγματοποιήσει δράσεις ενημέωσης σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού κι αν βρίσκεται εκείνη τη μέρα, μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας τον διερχόμενο κόσμο για το σπισισμό και τις συνέπειές του.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα μας μετέφρασε στα ελληνικά το ήδη υπάρχον φυλλάδιο που διατίθεται σε αγγλικά και γαλλικά και το έστειλε σε όποια άτομα ή ομάδες έδειξαν προθυμία να συμμετάσχουν στην ενημέρωση του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σπισισμού, με την προϋπόθεση τα φυλλάδια να εκτυπωθούν σε ανακυκλωμένο χαρτί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας World day for the End of Speciesism.

(*Ως σπισισμό ή ειδισμό μεταφράζουμε τον αγγλικό όρο speciesism που εισήχθη πρώτη φορά από τον βρετανό ψυχολόγο Richard D. Ryder και έγινε ευρέως γνωστός από τον αυστραλό ηθικό φιλόσοφο Peter Singer μέσα από το έργο του Animal Liberation (η Απελευθέρωση των Ζώων). Ως σπισισμό ο Singer ορίζει τη διάκριση με βάση το είδος η οποία είναι συγκρίσιμη με το ρατσισμό ή το σεξισμό και, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο του το 1975: «Οι ρατσιστές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των μελών της δικής τους φυλής /έθνους όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικών τους συμφερόντων και αυτών των ατόμων-μελών μίας άλλης φυλής(…) κατά παρόμοιο τρόπο, οι σπισιστές επιτρέπουν τα συμφέροντα του δικού τους είδους να καταπατήσουν τα σπουδαιότερα συμφέροντα μελών άλλων ειδών. Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο σε κάθε περίπτωση.»)

Το κείμενο που θα μοιραστει είναι το ακόλουθο:

Πολλοί συγγραφείς / φιλόσοφοι έχουν αναφέρει πως η σχέση μας με τα ζώα βασίζεται στον σπισιμό (1). Σε αναλογία με τον ρατσισμό και τον σεξισμό, αυτή η έννοια αναφέρεται στην ιδεολογία που θεωρεί ότι οι ζωές και τα συμφέροντα των ζώων μπορούν να παραβλεφθούν απλώς επειδή αποτελούν άτομα άλλων ειδών. Αυτοί οι σκεπτικιστές καταλήγουν ότι ο σπισισμός είναι παράλογος και άδικος, γιατί οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι οι μόνοι που βιώνουν συναισθήματα και ότι είναι αναγκαίο να σεβόμαστε τις ζωές και τα συμφέροντα των άλλων συναισθανόμενων όντων που μοιράζονται μαζί μας αυτόν τον πλανήτη. Ο σπισισμός αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μορφή διάκρισης από την οποία υποφέρουν δισεκατομμύρια ζώα σήμερα.

Όπως εμείς, έτσι και τα μη ανθρώπινα ζώα είναι πλάσματα με συναίσθηση που μπορούν να βιώσουν τον πόνο ή την χαρά ανάλογα με το πως συμπεριφερόμαστε απέναντί τους. Ωστόσο, υποβάλλονται σε βάσανα που δεν θα υποβάλλαμε ποτέ άλλους ανθρώπους. Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαμε ότι είναι άδικο να κάνουμε κακό σε ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματός τους ή το φύλο τους. Δεν είναι επίσης άδικο να κάνουμε κακό στα ζώα απλά επειδή ανήκουν σε ένα είδος αντί για ένα άλλο;

Δεν έχει σημασία η νοημοσύνη, ο πόνος έχει.

Δείχνουμε σεβασμό στους άλλους προσπαθώντας να μην τους βλάψουμε, αλλα και βοηθώντας τους όταν μας δίνεται η δυνατότητα αυτή. Πολλοί άνθρωποι δέχονται ως αυτονόητο το γεγονός οτι πρέπει να σεβόμαστε τους σκύλους και τις γάτες, και να μην τους προκαλούμε πόνο ή φόβο. Όμως υπάρχουν και αλλά ζώα τα οποία υποφέρουν εξαιτίας των καθημερινών επιλογών μας.

Δεν θα έπρεπε να τα σεβόμαστε και αυτά εξίσου;

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να σεβόμαστε τα ζώα, επειδή είναι λιγότερο έξυπνα απ’ότι είμαστε εμείς.

Όμως υπάρχει κι ένα πλήθος ανθρώπων με περιορισμένες διανοητικές ικανότητες λόγω ασθένειας, ατυχημάτων ή για γενετικούς λόγους και είναι ξεκάθαρο στους περισσότερους από εμάς ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε διακρίσεις ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους ή να τους βλάπτουμε. Μέσω αυτού συμπεράνουμε ότι ο σεβασμός προς ένα άλλο έμβιο όν, δεν συσχετίζεται με την νοημοσύνη ή με το είδος στο οποίο ανήκει, αλλά με το κατά πόσον υποφέρει.

Πριν από έναν αιώνα, υπήρχε η θεωρία ότι τα ζώα δε μπορούν να υποφέρουν. Σήμερα, όχι μόνο είναι ευρέως γνωστό σε όλους ότι τα ζώα υποφέρουν και βιώνουν συναισθήματα, αλλά πολλές ηθολογικές μελέτες έχουν δείξει επίσης πως πολλά έχουν ακόμη και αυτογνωσία (χιμπατζήδες, μπονόμπο, δελφίνια, ελέφαντες, γουρούνια, κοράκια, παπαγάλοι κ.α). Κάποτε, οι άνθρωποι διαχώρισαν τους εαυτούς τους από τα υπόλοιπα ζώα, λόγω της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν εργαλεία, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι πάνω από 100 είδη ζώων χρησιμοποιούν κι αυτά εργαλεία.

Τα ζώα είναι όντα προικισμένα με πνευματική ζωή, επιθυμίες, συμφέροντα και κάθε ένα από αυτά έχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, είναι μεμονωμένα άτομα. Όμως παρά τις επιστημονικές εξελίξεις, η κοινωνία μας παραμένει σπισιστική και τα χρησιμοποιεί με τον χείριστο τρόπο.

*Χρησιμοποιούνται σαν εργαστηριακό υλικό, ενώ έχουμε διδαχθεί ότι μία κοινωνία πολιτισμένη δεν μπορεί να επιβάλλεται δια του νόμου του ισχυρού.

*Σκοτώνονται σε σφαγεία ή πεθαίνουν από ασφυξία μέσα σε αλιευτικά δίχτυα, ενώ όλος ο κόσμος πιστεύει ότι είναι άδικο να σκοτώνονται ζώα χωρίς λόγο κι η ύπαρξη εκατομμυρίων χορτοφάγων (Vegetarians) και αυστηρά χορτοφάγων (Vegans) αποδεικνύουν τη μη αναγκαιότητα αυτών των πρακτικών.

*Θεωρούνται δια του νόμου ιδιοκτησία κι ότι μπορούμε να τα πουλάμε και να τα αγοράζουμε, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα ζώα δεν αποτελούν αντικείμενα.

Αυτές οι ασυνέπειες δε μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να χαϊδεύουμε σκύλους και γάτες ενώ βυθίζουμε το πηρούνι και το μαχαίρι μας σε ένα κομμάτι που αποτελούσε μέρος ενός άλλου ζώου, παρόμοια ευαίσθητου, το οποίο βίωνε συναισθήματα κι είχε το ίδιο ενδιαφέρον για μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη ζωή.

Στο παρελθόν, αδικίες όπως η δουλεία ή οι διακρίσεις κατά των γυναικών έχουν καταργηθεί ή έστω αλλάξει προς το καλύτερο έχοντας ασφαλώς ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κι αυτές οι ιδέες – όπως ο σπισισμός - ήταν αγκυροβολήμενες στη συλλογική συνείδηση σε σημείο που τις θεωρούσαν αιώνιες αλλά η ιστορία μας έδειξε το αντίθετο.

Και μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι μια μέρα τα σφαγεία θα θεωρηθούν ακόμη ένα σύμβολο βαρβαρότητας. Γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι/ες όσοι/ες καταγγέλλουμε την αδικία προς τα ζώα, κάτι που αποτελεί πλέον μία από τις πιο σημαντικές μάχες της κοινωνίας του αιώνα που διανύουμε.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και ο θάνατος των ζώων αποφασίζοντας να μην υποστηρίζουμε την εκμετάλλευση τους. Μάθε για τον βιγκανισμό και άλλους τρόπους να εναντιωθείς στην εκμετάλλευση των ζώων στην ιστοσελίδα μας:www.ethosandempathy.org.

(1) Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις θέσεις διαφορετικών φιλοσόφων (Tom Regan, Gary Francione, Steve Sapontzis, Paola Cavalieri, Peter Singer, Stephen Clark, etc.), επισκεφτείτε τον ιστότοπο : www.cahiers-antispecistes.org

                      25/8 Παγκόσμια ημέρα κατά του σπισισμού

                                   www.end-of-speciesism.org

- Στις 6/10 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη επίσημη Πορεία για τα Δικαιώματα των Ζώων. Το σημείο συνάντησης είναι έξω από το κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων (Θησείο, Ερμού 134) στις 12:00.

Σημείωση: Το περιεχόμενο του κειμένου είναι συνδυασμός του περιεχομένου των φυλλαδιών της WoDeS και της Animal Ethics.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License