προβολή ταινίας : Ο Πλανήτης των Πιθήκων, η εξέγερση του Ρούπερτ Γουάιατ

από Κατάληψη Ανάληψης


Θεματική προβολών Νοεμβρίου : Ανθρώπινο και μη ανθρώπινο

Ο πολιτισμός μας είναι ανθρωποκεντρικός και προϋποθέτει, επίσης, ορισμένες μορφές ολοκληρωτικής κυριαρχίας επί των μη ανθρώπινων ζωών. Η ίδια η καθημερινή αναπαραγωγή των κοινωνιών μας βασίζεται σε τέτοιες μορφές κυριαρχίας. Είναι και αναπαραγωγή μαζικών εγκλεισμών και θανατώσεων ζώων, τα οποία γίνονται αντιληπτά ως αδιάφορα αντικείμενα προς χρήση ή κατανάλωση.

Οι μορφές ολοκληρωτικής κυριαρχίας των ανθρώπων επί των μη ανθρώπινων ζωών συνδέονται άρρηκτα και με μια σειρά από άλλες, περισσότερο αναγνωρίσιμες, μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης στο εσωτερικό των ανθρώπινων κοινωνιών: με την ταξική κυριαρχία, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστολή όσων κρίνονται ως μη αποδοτικοί, μη κανονικοί, ή πλεονάζοντες άνθρωποι.

Η εναντίωση στην ολοκληρωτική κυριαρχία επί του μη ανθρώπινου δεν είναι «φιλοζωΐα». Είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια σε έναν κόσμο όπου δεσπόζουν οι φιγούρες του αφεντικού, του μπάτσου, του δεσμοφύλακα, του φασίστα, του βιαστή, του φραγκάτου και πετυχημένου που γαμάει, δέρνει, και τρώει ό,τι γουστάρει όποτε γουστάρει.

Υπόθεση της ταινίας: Στο σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο ένας νεαρός επιστήμονας προσπαθεί να βρει τη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ κάνοντας πειράματα σε πίθηκους. Αυτά όμως θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία νοητική εξέλιξη του είδους, το οποίο θα εξεγερθεί ενάντια στους κυρίαρχους ανθρώπους.

Πρόσβαση:732 (9η στάση Φορμίωνος), 203,204,054 τρόλεϊ 11 (24ωρο) στάση αγορά

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License