Αντισεξιστική Συγκέντρωση

από Queer Συνέλευση Βλαχοντάνες

Την Κυριακή 2/12 στο 4ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κατά της τεχνητής διακοπής των κυήσεων. Καλούμε σε αντισεξιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο στις 5:00 μ.μ.

Το κείμενο της συνέλευσης:

ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΩ...

Η καταπίεση του σώματος δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο. Η πατριαρχία είναι μια ακόμα μορφή εξουσίας πουυφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων και συνεχίζει να καταδυναστεύει τις ζωές μας μέχρι σήμερα. Αναγνωρίζουμετην καταπίεση οποιουδήποτε ατόμου παρεκλίνει από την κανονικότητα μέσα σε αυτό το σύστημα εξουσίας, αλλάστην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με την διαφέντευση του γυναικείου σώματος. Τα γεγονότα και ταπαραδείγματα πολλά και καθημερινά. Από τα επικριτικά βλέμματα προς όποια ντύνεται πιο ‘’προκλητικά’’, από τηνθεώρηση της γυναίκας ως το αδύναμο και άβουλο φύλο, από τον χαρακτηρισμό όποιας δεν είναι υποτελής καισυμβιβασμένη με τα συζυγικά καθήκοντα ως πουτάνα, ως τον φόβο να κυκλοφορεί μόνη το βράδυ και αυτού ενόςεπικείμενου βιασμού, την ενοχοποίηση της όταν πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και την αθώωση τωνθυτών τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και μέσα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αντιλαμβανόμαστε τηνέντονη ύπαρξη της πατριαρχίας. Για αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη όταν συζητάται το κατά πόσο ηθική- κανονικήείναι η ιατρική πράξη της έκτρωσης. Ακόμα και η ίδια η λέξη, προερχόμενη από το ρήμα εκτιτρώσκω που σημαίνειδολοφονώ, προάγει την ενοχοποίηση της ίδιας της πράξης και την αντίληψή της ως κάτι ανήθικο και ‘’βρώμικο’’.Οπότε επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο τεχνητή διακοπή κυήσεως.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όσοι/ες στηρίζουν την κατάργηση της διακοπής της κύησης θέτουν ως πρόταγμα τηνθρησκεία, την ηθική καθώς και τον θεσμό της οικογένειας και χρησιμοποιούν αφαιρετικές έννοιες όπως την ζωή καιτην υποχρέωση της γυναίκας να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, αδιαφορώντας για τη δυνατότητα ή την θέληση να τομεγαλώσει και κατ’ επέκταση για τα θεμελιώδη δικαιώματά της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο χτίζεται ένα ολόκληροπλέγμα ενοχοποίησης των γυναικών γύρω από την διακοπή της κύησης, παρουσιάζεται ως παιδοκτονία, ωςανεπίτρεπτο έγκλημα ενάντια στην φύση και την ανθρώπινη ζωή. Αποτελεί λόγο φυλάκισης και στιγματισμού, όπωςκαι συμβαίνει σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Ταυτόχρονα σε κάποια σημεία τουπλανήτη η γυναίκα αν μείνει έγκυος από βιασμό λιθοβολείται για μοιχεία (όχι τόσο παλιά και στην Ελλάδα) ήαναγκάζεται να παντρευτεί τον βιαστή της. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερες από 21 εκατ. γυναίκες κάθε χρόνοπαγκοσμίως υποβάλλονται σε επικίνδυνες διαδικασίες για το τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, που αντιστοιχούν σεποσοστό 13% των ετήσιων μητρικών θανάτων λόγω πολλαπλών επιπλοκών π.χ. αιμορραγίες, μολύνσεις. Βέβαια, ανκαι στην Ελλάδα η κατάσταση θεωρείται πιο “ευνοϊκή” , καθώς ο τερματισμός της κύησης είναι μία νόμιμηδιαδικασία, κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε αυτήν στιγματίζεται και καλείται να απολογηθεί για την απόφασήτης. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα γιατρών που αρνούνται να πραγματοποιήσουν την επέμβαση,ιδιαίτερα σε δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα.Αναγνωρίζουμε λοιπόν ένα ταξικό χαρακτηριστικό όσον αφορά την πρόσβαση σε μια ασφαλή ιατρική διαδικασίακαθώς ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελείτο περιστατικό της Σάμου, όπου σύσσωμη η αναισθησιολογική κλινική του νοσοκομείου αποφάσισε να μησυμμετέχει σε καμία διαδικασία τερματισμού κυήσεως. Για αυτό και η απενοχοποίηση της ίδιας της πράξηςκρίνεται απαραίτητη αντιλαμβανόμενα το δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλείς ιατρικές διαδικασίες με σκοπό τηδιαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας της καθεμιάς.

Ο ρόλος της εκκλησίας και των διαφόρων θρησκειών είναι κομβικός : Κάποτε έκαιγαν γυναίκες ως μάγισσες στοόνομα του θεού. Τώρα το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών συνεχίζει σε όλες τις θρησκόληπτες κοινωνίες μεδιαφορετικές φυσικά εκφάνσεις. Ταυτόχρονα με την καταστολή και τον έλεγχο του γυναικείου σώματος ανά τονκόσμο, είτε τον ονομάζουμε ανεπτυγμένο/δυτικό είτε υπανάπτυκτο/τριτοκοσμικό, η έλλειψη σεξουαλικής αγωγήςκαι η ενοχοποίηση της σεξουαλικότητας από νωρίς στα σχολεία, θέτει σε κίνδυνο κάθε φύλο. Η ενημέρωση για τασεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις μεθόδους αντισύλληψης δεν συνοδεύουν την εκπαίδευση τωνπαιδιών που στιγματίζει ηθικά και κοινωνικά τις γυναίκες που διεκδικούν την αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Αντιλαμβανόμαστε την διακοπή της κύησης ως μία ιατρική πράξη και ατομική απόφαση της εκάστοτε γυναίκας καιόχι ως θέμα προς διαβούλευση. Στεκόμαστε υπέρμαχα της επιλογής, της αυτοδιάθεσης του σώματος και τηςαπόφασης κάθε γυναίκας να παρέμβει σε αυτό όπως η ίδια θεωρεί αρμόδιο. Παρακολουθούμε, ενημερωνόμαστεγια τους αγώνες κινημάτων όπου χιλιάδες γυναίκες βροντοφώναξαν κατακλύζοντας τους δρόμους «όχι» στουςνόμους για τις εκτρώσεις, αντιστεκόμαστε και ενωνόμαστε όλες όλοι και όλα μαζί ενάντια στην πατριαρχία, για ένακόσμο μακριά από τον σκοταδισμό και την εξουσία, για ένα κόσμο ελευθερίας!

Η μητρότητα είναι επιλογή, όχι τιμωρία!!

Queer Συνέλευση Βλαχοντάνες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License