Πορεία ενάντια στην κατάργηση του ασύλου

από Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Κάλεσμα στην πορεία ενάντια στην κατάργηση του ασύλου

Την Τρίτη 23/7 καλείται πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο κατάργησης του ασύλου.Για μας η κατάργηση του ασύλου αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού που στοχεύει στην καταστολή των κοινωνικών-ταξικών αγώνων, το κλείσιμο των κατειλημμένων και αυτοοργανωμένων χώρων, την επίθεση απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση στα σχέδια κράτους-αφεντικών. Το άσυλο, ως κεκτημένο αγώνων ,έχει δημιουργήσει το έδαφος στο οποίο ένα κομμάτι των αγωνιζόμενων και των καταπιεσμένων (π.χ μετανάστ(ρι)ες) μπορεί να αναζητά προστασία από τις επιθετικές κινήσεις του κράτους. Για αυτό το λόγο, η κατάργησή του αποτελεί μια κατασταλτική κίνηση όχι μόνο για τις φοιτητικές και ταξικές διεκδικήσεις μέσα στα πανεπιστήμια αλλά προσπαθεί να σταματήσει την οποιαδήποτε σύνδεσή τους με άλλα υποκείμενα και κοινωνικούς αγώνες.Παράλληλα με τη δημιουργία κλίματος φόβου , η κατάργηση του ασύλου συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας ,την καθιέρωση των εργολαβιών και την εξασφάλιση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα πανεπιστήμια .Ούτως ή άλλως, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις για την παιδεία, είναι ξεκάθαρο πως οι ανάγκες της αγοράς πρέπει πάση θυσία να μπουν σε προτεραιότητα χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις. Η εντατικοποίηση της εργασίας μας, η υποτίμηση των βασικών μας αναγκών (σίτιση, στέγαση) και οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε εστίες, σχολές, πλατείες και γειτονιές. Αυτή η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση που εξαπέλυε την επίθεση στις βασικές μας ανάγκες και άνοιξε κανονικά το δρόμο και για το άσυλο κάνοντας λόγο για “εστίες ανομίας” που πρέπει να παταχθούν.

Σήμερα, οι από πάνω συνεχίζουν, επικαλούμενοι την «ασφάλειά» μας να κάνουν ό,τι μπορούν για να την εξαλείψουν : με την κατάργηση του ασύλου νομιμοποιούν την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια και την άσκηση της βίας που τη συνοδεύει. Βέβαια, για μας το άσυλο δεν περιορίζεται στη νομική κατοχύρωσή του αλλά στο κατά πόσο θα υπάρχει φυσική παρουσία των δικαστικών και αστυνομικών οργάνων μέσα στους χώρους που δραστηριοποιούμαστε καθημερινά. Με αυτή τη λογική, θεωρούμε πως η κουβέντα για την κατάργηση του ασύλου δεν άπτεται στην ύπαρξη ή όχι ενός νόμου που να το κατοχυρώνει, αλλά στην ύπαρξη του αγωνιζόμενου υποκειμένου, το οποίο με την παρουσία θα μπορεί να το επιβάλλει. Σε μία περίοδο που οι φοιτητικοί, κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες έχουν υποχωρήσει, επιχειρείται να υλοποιηθεί η πραγματική εφαρμογή της «μη ύπαρξης του ασύλου». Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε τις αντιστάσεις και τα αναχώματα που εντός κι εκτός πανεπιστημίου θα σπάσουν την εξατομίκευση, την κανονικότητα και την περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας.Με βάση τα παραπάνω εμείς, ως άτομα που συμμετέχουμε σε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα εντός κι εκτός των σχολών, ως εργαζόμενοι-ες, φοιτητές-τριες επιλέγουμε να πάρουμε θέση μάχης ενάντια στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του κράτους, τον έλεγχο των ζωών μας, την υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης και την προσπάθεια επιβολής γενικευμένης κοινωνικής ειρήνης και υποταγής.

Ο τρόπος που επιλέγουμε να αποφασίζουμε και να πράττουμε , δηλαδή οι οριζόντιες και συλλογικές διαδικασίες, αντανακλά τον κόσμο που ονειρευόμαστε : ένα κόσμο χωρίς επίπλαστους διαχωρισμούς, ιεραρχία, ειδικούς.

ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών/ εργαζομένων από τα πανεπιστήμια

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License