Αντιφασιστική μοτοπορεία - συνέχεια δίκης

από Συνέλευση κατηγορουμένων

Ενημέρωση από την δίκη της αντιφασιστικής μοτοπορείας και επόμενες συγκεντρώσεις

Συνεχίστηκε την Τρίτη 15/10/2019 η δίκη της αντιφασιστικής μοτοπορείας με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του δεύτερου μάρτυρα και την κατάθεση του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας. Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, αυτή τη φορά με λιγότερο επιθετικές διαθέσεις, συνέχισε τα “δεν θυμάμαι” και τα “δεν ξέρω γιατί οι αστυνομικοί και ο ανακριτής τα γράψαν έτσι...”, ενώ αρνήθηκε ότι έδωσε ποτέ τη δεύτερη κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, καθώς εκείνη τη μέρα και ώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρισκόταν σπίτι του. Τελικά, δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο της κατάθεσής του, που επιβεβαίωσε και τη δεύτερη μέρα, είναι το τηλεφώνημα που δέχτηκε για να πάει να καταθέσει στη ΓΑΔΑ, ελάχιστη ώρα μετά το περιστατικό και χωρίς προηγουμένως να έχει δηλώσει αυτόπτης μάρτυρας στον οποιονδήποτε, από τον τότε Τμηματάρχη της Κρατικής Ασφάλειας Βασίλειο Μπερτάνο.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του και κατά των σχολιασμό της από τους συνηγόρους υπεράσπισης, τόνίστηκε ότι είτε αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί καταφανώς ψευδής είτε έγκυρη και αξιοποιήσιμη. Στην πρώτη περίπτωση το δικαστήριο οφείλει να κινήσει την ποινική διαδικασία για δίωξη ψευδομαρτυρίας. Για την περίπτωση, όμως, που ισχύει το δεύτερο, κατατέθηκε το αίτημα της κλήτευσης του κοινωνιολόγου-εγληματολόγου, διώκτη συνδικαλιστικών οργάνων, εκπαιδευτή υπηρεσιών ασφαλείας, τέως Τμηματάρχη της Κρατικής Ασφάλειας και νυν επικεφαλής οργάνωσης της άσκησης της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ με τον αξιοπρόσεκτο τίτλο “Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε Hotspot σε ελληνικό νησί” Βασίλειου Μπερτάνου, της κατάθεσης του στο δικαστήριο σε αντιπαράσταση με τον δεύτερο μάρτυρα και της επιπλέον εξέτασής του σε σχέση με τη διεξαγωγή των αναγνωρίσεων στη ΓΑΔΑ, καθώς φαίνεται από τις καταθέσεις να έχουν διαπραχθεί από τους υφισταμένους του τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της χειραγώγησης μαρτύρων. Μετά από σύντομη διακοπή, όλα τα αιτήματα απορρίφθηκαν κι έτσι δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ πώς βρήκαν πρακτική εφαρμογή τα πορίσματα του συγγραφέα του “Ειδικότερα ζητήματα της αστυνομικής προανάκρισης” το βράδυ της 30ής Σεπτέμβρη 2012 μέσα στη ΓΑΔΑ...

Η δεύτερη μέρα της δίκης συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας, που το βράδυ εκείνο βρισκόταν με τους Παπαβασιλείου και Περρή στο σπίτι του πρώτου. Ο Χρήστος Σβολίμης συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τους προηγούμενους, ανατρέποντας τις αρχικές του καταθέσεις στη ΓΑΔΑ και στον ανακριτή, αποδίδοντας το εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο τους σε ζήτημα “λανθασμένων διατυπώσεων”. Δεν αναγνώρισε, ούτε αυτός, κανέναν κατηγορούμενο, ενώ δήλωσε πως το βράδυ εκείνο είχε συναντηθεί με τους προηγούμενους μάρτυρες, κάτι που εκείνοι είχαν αρνηθεί. Το πιο σημαντικό σημείο της κατάθεσής του, όμως, αποτέλεσε η επιβεβαίωση πως την εποχή εκείνη υπήρχε σταθερό, σχεδόν καθημερινό, οργανωμένο ραντεβού των “Αγανακτισμένων Πολιτών” της περιοχής στις στους γύρω δρόμους, το οποίο αυτός χαρακτήρισε ως “χαλαρή συνάντηση κατοίκων στο δρόμο μπροστά από τα σπίτια τους προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματά τους”. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο ραντεβού στη Νιόβης κάτω από το σπίτι τους είχαν κανονίσει αυτός και οι Περρής-Παπαβασιλείου να κατέβουν και “να φάνε πίτσα” όταν η αντιφασιστική μοτοπορεία πέρασε από την περιοχή. Το δικαστήριο έπειτα διέκοψε, ορίζοντας επόμενες δικασίμους για τις 19/10, 5/11, 8/11 και 26/11.

Η τρίτη δικάσιμος συνεχίστηκε το Σάββατο 19/10 με τους επόμενους 3 μάρτυρες κατηγορίας. Ο πρώτος ήταν κάτοικος της περιοχής όπου βρήκε σπασμένο τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου του και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων μετά από υπόδειξη της αστυνομίας.

Η 2η μάρτυρας, το βράδυ εκείνο ήταν στο σπίτι της στην Κυψέλη όταν άκουσε τα μηχανάκια να περνάνε και βγήκε στο μπαλκόνι. Περιέγραψε τη μοτοπορεία ως ένα σώμα με σημαίες, καδρόνια και ξύλα που έβριζε κόσμο και απειλούσε ότι θα τους κάψει τα σπίτια. Μας μίλησε για μια περίοδο όπου ”υπήρχαν επεισόδια με ξένους”, που “οι αλλοδαποί ενοχλούσαν τους κατοίκους” και που “η πορεία ήταν υπέρ των ξένων”. Μέσα λοιπόν σε αυτό το σκηνικό “τρόμου”, η Άννα Κολυβά αποφασίζει να κατέβει και να πάει στη Νιόβης όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι γύρω περίπου στους 50 “κατοίκους”. Στη συνέχεια βρίσκεται στην οδό Φυλής και Μυθήμνης όπου βλέπει τον Παπαβασιλείου να πλησιάζει την μοτοπορεία (για να ζητήσει το "λόγο" για την παρουσία της μοτοπορείας στην περιοχή, όπως κατέθεσε αργότερα), τον Περρή να ακολουθεί και ύστερα τον πρώτο να χτυπιέται και τον δεύτερο να απομακρύνεται χτυπημένος από το σημείο. Δεν παραδέχεται ότι γνώριζε το οργανωμένο ραντεβού “αγανακτισμένων κατοίκων” εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα, αλλά ότι υπήρχαν συχνά τέτοιες “συναντήσεις” στην περιοχή, τις οποίες πετύχαινε “τυχαία” επιστρέφοντας στο σπίτι της. Σε αυτές τις συναντήσεις που πήγαινε μετά τις 30.09.12 συναντιόταν με τον Παπαβασιλείου αλλά δεν γνώριζε τίποτα για την εμπρηστική επίθεση του μπαρ Cointreau για την οποία καταδικάστηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν γνώριζε τίποτα ούτε για τη Χρυσή Αυγή παρά μόνο την είχε ακούσει σαν λέξη, αλλά γνώριζε πολύ καλά την φασιστοεπιτροπή αγανακτισμένων του 6ου διαμερίσματος στην οποία και συμμετείχε.

Η 3η και τελευταία μάρτυρας για εκείνη τη μέρα, βρισκόταν σε σπίτι στην Κυψέλη όταν άκουσε φασαρία από τη βεράντα. Όταν κατέβηκε να φύγει είδε σπασμένο το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της και πάνω ένα “μεταλικό μαύρο αντικείμενο, κυλινδρικό” το οποίο κατασχέθηκε από τους μπάτσους και δεν την ενημέρωσε ποτέ κανείς για αυτό. Στο δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ήταν κρότου λάμψης που κατέστρεψε το αυτοκίνητό της όπως και άλλων ανθρώπων της περιοχής και φυσικά “εξαφανίστηκαν” ως στοιχεία για να μην μπουν ποτέ στη δικογραφία.

Στις 5 Νοέμβρη θα αρχίσουν τις καταθέσεις οι μπάτσοι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ σύμφωνα με το δικαστήριο στις 8 Νοέμβρη θα κληθεί ξανά ο Περρής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Επόμενες Συγκεντρώσεις

Τρίτη 5/11, 10:00, Εφετείο (Δέγλερη)

Παρασκευή 8/11, 9:00, Εφετείο (Δέγλερη)

Τρίτη 26/11, 10:00, Εφετείο (Δέγλερη)

Συνέλευση κατηγορουμένων της 3ης αντιφασιστικής μοτοπορείας 30.09.12

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License