[Ηράκλειο] Φεμινιστική πορεία για τις 8 Μάρτη

από φεμινιστική ομάδα ευαγγελισμού


8 Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα αγώνα και μνήμης, όταν εργάτριες στα υφαντουργία της Νέας Υόρκης οργανώθηκαν μέσα στον χώρο της εργασίας τους, ξεκινώντας απεργίες, διεκδικώντας ίσους μισθούς με τους άνδρες και σε δεύτερο χρόνο δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αυτή την μέρα οργανώνονται πολιτιστικές φαμφάρες για την ημέρα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, ενώ τις υπόλοιπες μέρες η πραγματικότητα είναι άλλη. Βιαστές αθωώνονται ή παίρνουν ποινές χάδια, προωθούνται καμπάνιες ενάντια στο δικαίωμα της έκτρωσης και φασίστες βρίζουν και εύχονται θάνατο σε έγκυες γυναίκες στην Μυτιλήνη.

Η Κρήτη βρίθει από περιστατικά βιασμών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και γυναικοκτονιών. Μόνο μέσα στο 2019 έγινε ξυλοδαρμός και στραγγαλισμός 31χρονης από τον 40χρονο σύντροφό της, τον Ιούλιο δολοφονήθηκε η επιστήμονας Σούζαν Ιτον, στην Νέα Αλικαρνασσό γυναικοκτόνος σκότωσε την σύζυγο του με καραμπίνα, στις 13/10 έγινε απόπειρα βιασμού στην περιοχή του Λάκκου. Η υπόθεση επίσης ενός 47χρονου που χτύπησε και κακοποίησε σεξουαλικά τον 18χρονο φίλο της κόρης του, κατέληξε σε αθώωση στα δικαστήρια καθώς δεν θεωρήθηκε βιασμός διότι «η πράξη φέρεται να αποσκοπούσε όχι στην ικανοποίηση του δράστη αλλά στην τιμωρία και τον εξευτελισμό του παθόντα». Η λίστα με τις καθημερινές παρενοχλήσεις, τα χουφτώματα και τους επιδειξίες δεν έχουν τελειωμό.

Η έμφυλη βία ξεκινά από σεξιστικά σχόλια στον δρόμο, έμφυλες διακρίσεις στον χώρο της δουλειάς, παρενοχλήσεις σε πολιτικούς χώρους, στην διασκέδαση και καταλήγει σε βιασμούς και γυναικοκτονίες. «Η αγάπη που δεν δολοφονεί» όμως, αποτελεί ένα πατριαρχικό μύθο που κανονικοποιεί την έμφυλη βία. «Την σκότωσα γιατί την αγαπούσα», «έγκλημα πάθους», «τι γύρευε μόνη της τέτοια ώρα έξω;», «αν ντύνεσαι σαν πουτάνα σαν πουτάνα θα σου φέρονται» και «τα ήθελε και τα 'παθε» είναι φράσεις που ζέχνουν σεξισμό και πατριαρχία, φράσεις που ξεπλένουν τον κάθε βιαστή και κάθε μορφή έμφυλης βίας.

Όταν ένας βιασμός εμφανίζεται στην δημόσια σφαίρα και οι δράστες είναι ευυπόληπτοι πολίτες ή «καλά παιδιά», το κράτος και τα ΜΜΕ δίνουν ελαφρυντικά στους δράστες στιγματίζοντας τα θύματα, ενώ στην περίπτωση που ο βιαστής προέρχεται από άλλη χώρα ή από κατώτερο κοινωνικό στρώμα βρίσκουν την ευκαιρία να ξεράσουν τον ρατσιστικό τους οχετό, στοχοποιώντας ομάδες ανθρώπων δίνοντας μηδαμινή σημασία στο βιασμό κάθε αυτό.

κίνηση ενάντια στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος

Λίγες μέρες μετά την εκλογή της ΝΔ, καθιερώνεται από την ιερά σύνοδο μέρα «αγέννητου παιδιού» και σαν να μην έφτανε αυτό, η εφημερίδα Sport Time βγάζει εξώφυλλο την ίδια μέρα με την φράση "ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ". Το μετρό της Αθήνας γέμισε με αφίσες εναντίων των αμβλώσεων, οι οποίες κατέβηκαν κατέβηκε άρον-άρον μετά από τις αντιδράσεις, ενώ σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις εναντίων των εκτρώσεων. Αυτή η κίνηση προήλθε από 19 χριστιανικά σωματεία και την ανώτατη συνομοσπονδία πολυτέκνων ελλάδος και στηρίζεται πλήρως από τους κρατικούς εκπροσώπους, θίγοντας το δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα. Έτσι κράτος και εκκλησία κάνουν επίθεση στο δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και στην αυτοδιάθεση του σώματος τους.

Το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα για να είναι λειτουργικό πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου άρα και στον έλεγχο της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης. Κατ΄ επέκταση οι εκτρώσεις εμποδίζουν την εξυπηρέτηση των κρατικών μηχανισμών αλλά και τον έλεγχο του πληθυσμού. Η γυναίκα γίνεται υποκείμενο εκμετάλλευσης από κράτος και καπιταλισμό με σκοπό να γεννά όλο και περισσότερα ελληνόπουλα, γιατί εννοείται ότι μιλάμε για παιδιά από έλληνες γονείς. Την ίδια στιγμή που έγκυες και παιδιά πνίγονται στο αιγαίο, μωρά στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κράτος και η εκκλησία κοιτάν μονάχα να εκπληρώνουν τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας τους και αντιμετωπίζοντάς μας ως αναπαραγωγικές μηχανές, υπηρέτριες του έθνους.

Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και τις εξουσιαστικές σχέσεις του, που έχει ως θεμέλιο τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε τάξεις. Αγωνιζόμαστε για την ισότητα και την ελευθερία ενάντια στην πατριαρχία και κάθε άλλη εξουσία.

Φασίστες, νοικοκυραίοι και παπάδες δεν έχετε κανένα λόγο πάνω στα σώματα μας.

Η πατριαρχία και ο εθνικισμός πνίγει τα σώματα μας

από τις μητροπόλεις έως την επαρχία, από την επαρχία έως το Αιγαίο.

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,

ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ.

EΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

ΟΥΤΕ ΔΟΥΛΑ ΟΥΤΕ ΚΥΡΑ ΠΑΝΤΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΦΑ

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License