Άνοιγμα στεκιού Κατάλη-Ψυς στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

από Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής


ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

1. Εφαρμόζει στην πράξη το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ο νόμος αυτός προβλέπει την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους με μέτρα όπως μπάτσοι, μπάρες, κάμερες κλπ. Ο έλεγχος που γίνεται τώρα από την εταιρία Security “My services” προετοιμάζει το έδαφος και καθιστά ευκολότερη την είσοδο των μπάτσων στις σχολές στο μέλλον.

2. Είναι μέσο πειθάρχησης. Η διαδικασία επίδειξης κάποιου εγγράφου για την είσοδο στη σχολή, μας βάζει ήδη στη λογική του ελέγχου και άρα της πειθάρχησης και της καταστολής. Ειδικότερα μικρότεροι φοιτητές/τριες που δεν έχουν ζήσει τις σχολές σε προ covid εποχές γνωρίζουν το πανεπιστήμιο σε καθεστώς ελέγχου που σιγά σιγά θα γίνεται αυστηρότερος είτε αφορά την ταυτοποίηση στοιχείων είτε τη συμπεριφορά μας μέσα στις σχολές.

3. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι αγώνα. Ανέκαθεν οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν και ως σημείο αναφοράς για ζύμωση και διαμόρφωση πολύμορφων αγώνων και κινημάτων από το Πολυτεχνείο το ‘73, την εξέγερση του ‘08 μέχρι και σήμερα. Χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλές πρωτοβουλίες, συλλογικότητες ως χώροι συνελεύσεων, εκδηλώσεων, φεστιβάλ κλπ. Με τα νέα μέτρα δεν θα μπορούν να μπουν όλα αυτά τα άτομα και οι δράσεις στις σχολές θα μπορούμε εμείς να πηγαίνουμε σε άλλες σχολές

4. Κρατική διαχείρηση του COVID. Όλο αυτό το διάστημα το κράτος έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι με πρόσχημα την πανδημία περνάει κατασταλτικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωής (περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, εργατικό νομοσχέδιο με κατάργηση του 8ωρου, εκπαιδευτικό νομοσχέδιο). Το ίδιο κάνει και στα πανεπιστήμια εκβιάζοντας με άλλο ένα μέσο τους φοιτητές/τριες να συμμορφωθούν και να κάνουν το εμβόλιο με την εναλλακτική του rapid test το οποίο πρέπει να πληρώνουν οι ίδιες, επιδεικνύοντας το και αυτό στην είσοδο. Καταργεί έτσι, όχι μόνο την ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές αλλά και τη δωρεάν δημόσια παιδεία αφού χωρίς αυτά δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα. 

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License