Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει καθημερινά

Οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες δεν είναι τυχαία γεγονότα και δεν πρέπει να παραμένουν νούμερα σε στατιστικές. Είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνίας βαθιά πατριαρχικής, που αναπαράγει και εντείνει μια κουλτούρα κατά την οποία τα σώματα των γυναικών αποτελούν ιδιοκτησία κάθε άντρα που θέλει κάτι από αυτά. Και κάθε άρνηση απέναντι στην ανδρική θέληση μπορεί να αποτελέσει άλλη μια αφορμή για βία. Απέναντι σε μια κοινωνία που θέλει να παριστάνει την προοδευτική, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις κατεστραμένες ζωές χιλιάδων γυναικών, ίσως η μόνη διέξοδος που μας μένει είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοστήριξη. Καμία μόνη. | Συγκέντρωση 29/06, 19:00 Καμάρα [Θεσσαλονίκη]

23/01/2020: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της που την πυροβολεί με κυνηγετική καραμπίνα στη Μακρακώμη.

29/01/2020: Γυναίκα Κούρδισσα δολοφονείται από τον σύζυγό της που την μαχαιρώνει στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο.

03/03/2020: Γυναίκα πεθαίνει από ασφυξία κατά τη διάρκεια ομαδικού βιασμού της από δύο άντρες στη Βέροια.

18/03/2020: Δύο γυναίκες δολοφονούνται από αστυνομικό της Τροχαίας Β.Π., που τις πυροβόλησε στην Κάτω Κηφισιά.

18/08/2020: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της που την πυροβολεί με κυνηγετική στην Παναγία Καλαμπάκας.

10/10/2020: Γυναίκα  δολοφονείται μαζί με τον σύντροφό της με απανωτά χτυπήματα από τον πρώην σύντροφό της στο Λουτράκι.

26/10/2020: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της στην Καλλιθέα.

22/11/2020: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της που την πυροβολεί με κυνηγετική καραμπίνα στον Πύργο Διρού Μάνης.

19/01/2021: Συλλαμβάνεται ο σύντροφος της γυναίκας που βρέθηκε δολοφονημένη στα Χανιά.

05/04/2021: Γυναίκα δολοφονείται μαζί με τον αδερφό της από τον εν διαστάσει σύζυγο της στη Μακρυνίτσα Πηλίου.

11/05/2021: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγο της στα Γλυκά Νερά.

03/06/2021: Γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της στην Αγία Βαρβάρα Αττικής.

Τα παραπάνω αποτελούν δεκατρείς καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τον ΟΗΕ να καταγράφει 137 γυναικοκτονίες τη μέρα ανά τον κόσμο, οι συντριπτικά περισσότερες εκ των οποίων διαπράτονται από συντρόφους ή συγγενείς των γυναικών. Από το 2010 εώς το 2017 είχαμε ακόμη 163-264 καταγγελίες για βιασμούς ετησίως στην Ελλάδα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 4.500 βιασμούς το χρόνο που δεν καταγγέλονται ποτέ.

Τα πιο πρόσφατα γνωστά περιστατικά είναι η γυναικοκτονία της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά και ο πολυώρος βιασμός εργαζόμενης στα Πετράλωνα στις 19/06. Στην πρώτη περίπτωση, τα μίντια για άλλη μια φορά κανιβάλισαν ασύστολα, μετατρέποντας την δολοφονία της Κάρολαϊν σε ριάλιτι σόου και εκτοξεύοντας μισογυνικό και ρατσιστικό δηληρήριο, με τον πάτο ίσως να πιάνεται όταν το γνωστό σκουπίδι Μπαλάσκας, που φιγουράρει συνεχώς στις οθόνες ως μπάτσος συνδικαλιστής, εξήγησε πως ακριβώς μπορεί ένας γυναικοκτόνος να αποφύγει μια βαριά ποινή, αν είναι αρκετά "έξυπνος" όπως ειπώθηκε. Στην δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα κατάφερε ευτυχώς να ξεφύγει από τον βιαστή της και να ενημερώσει για το συμβάν. Επί τόπου καλέστηκε αντανακλαστικά συγκέντρωση έξω από το σπίτι του, η οποία κατέληξε σε πορεία στην περιοχή των Πετραλώνων.

Οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες δεν είναι τυχαία γεγονότα και δεν πρέπει να παραμένουν νούμερα σε στατιστικές. Είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνίας βαθιά πατριαρχικής, που αναπαράγει και εντείνει μια κουλτούρα κατά την οποία τα σώματα των γυναικών αποτελούν ιδιοκτησία συζύγων, συντρόφων, πατεράδων, αδερφών και κάθε άντρα που θέλει κάτι από αυτά. Και κάθε άρνηση απέναντι στην ανδρική θέληση μπορεί να αποτελέσει άλλη μια αφορμή για βία, λεκτική ή σωματική.

Απέναντι σε μια κοινωνία που θέλει να παριστάνει την προοδευτική, κρύβοντας κάτω από το χαλί τις κατεστραμένες ζωές χιλιάδων γυναικών, ίσως η μόνη διέξοδος που μας μένει είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοστήριξη. Καμία μόνη.

Πορεία Πλ. Αγίας Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα, Τρίτη 22/06, 18:30: 1 2 3 4 5 6

Δράσεις: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Κείμενα: 1 2 3

Εκπομπή, 22/06, 20:00

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License