ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Ο νέος γύρος εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ξεκίνησε στις 10/05 και συμπεριλάμβανε ρουκέτες από την Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και αεροπορικούς βομβαρδισμούς από πλευράς του Ισραήλ [...] Για πρώτη φορά μετά το 1936 κηρύχθηκε γενική απεργία, την οποία στήριξαν Παλαιστίνιοι και στη Γάζα και στην Δυτική Όχθη αλλά και άραβες που ζουν στο Ισραήλ. [...] δημιουργούν συνθήκες αφανισμού ενός πληθυσμού που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ενός εκ των πιο δολοφονικών κρατικών μηχανισμών που έχει εμφανιστεί στην μέση ανατολή. [...] η αλληλεγγύη μας στις αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενους παλαιστίνιες/ους δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητη. Εκδήλωση, Πέμπτη 01/07, 20:00, Πλ. ΕξαρχείωνΕνημέρωση για τις εξελίξεις εώς και 31/05

Ο νέος γύρος εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ξεκίνησε στις 10/05, συμπεριλαμβάνοντας ρουκέτες από την Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και αεροπορικούς βομβαρδισμούς από πλευράς του ισραηλινού κράτους, με ως επι το πλείστον μη στρατιωτικούς στόχους. Σε Ιερουσαλήμ και Χεβρώνα πραγματοποιήθηκε γενικευμένη εξέγερση, με τους Παλαιστίνιους να μάχονται στους δρόμους τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους. Για πρώτη φορά μετά το 1936 κηρύχθηκε γενική απεργία, την οποία στήριξαν Παλαιστίνιοι από Γάζα και Δυτική Όχθη αλλά και Άραβες που ζουν στο Ισραήλ. Οι ενδεκαήμεροι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις αριθμούν πάνω από 270 νεκρούς και 2000 τραυματίες από πλευράς Παλαιστίνης και 12 με 13 από πλευράς Ισραήλ. Παρότι στις 21/05 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται καθημερινά, με την μόλις τριών ημερών νέα ισραηλινή κυβέρνηση να χει ήδη επιβεβαιώσει βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροπλάνα ως απάντηση σε μπαλόνια φωτιάς από τη Χαμάς.

Το θέμα προβλήθηκε αργοπορημένα στα διεθνή ΜΜΕ, με τις πορείες αλληλεγγύης σε Αγγλία και ΗΠΑ να είναι πολυπληθείς και αυτές σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία να φτάνουν μέχρι και τα σύνορα του ισραηλινού κράτους. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν κατάφερε φέτος να γιορτάσει την ίδρυση του ως κράτος εξαιτίας της παλαιστινιακής εξέγερσης και των σκληρών συγκρούσεων στην Αν. Ιερουσαλήμ.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζωή σε περιοχές της Παλαιστίνης αποτελεί κόλαση σε καθημερινή βάση ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί. Τόσο ο κατοχικός στρατός όσο και οι έποικοι προβαίνουν καθημερινά σε κλοπές ζώων και εμπρησμούς χωραφιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους. Η πρόκληση έλλειψης πόσιμου νερού και ρεύματος ή ο δηλητηριασμός του νερού από την πηγή του, ο εκτοπισμός ανθρώπων από σπίτια και μαγαζιά, καθώς και τα λιντσαρίσματα, οι βασανισμοί, το σακάτεμα και οι δολοφονίες ενήλικων και ανήλικων Παλαιστίνιων, αυτά όλα συνιστούν συνθήκες αφανισμού ενός πληθυσμού που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ενός εκ των πιο δολοφονικών κρατικών μηχανισμών που έχουν εμφανιστεί στη Μέση Ανατολή. Οι διαθέσεις του τέως πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι ενδεικτικές ακόμα και σε επίπεδο ορολογίας, καθώς, παλαιότερα, δεν είχε διστάσει να αναφερθεί στους Παλαιστίνιους και τις Παλαιστίνιες με εκφράσεις που παραπέμπουν στους Ναζί και τον... Τσόρτσιλ.

Παρόλη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, λόγω των εμπλεκομένων δυνάμεων (ισραηλινό κράτος, Χαμάς, Φατάχ, Αμπάς κτλ) και των πολιτικών ή γεωστρατηγικών συμφερόντων τους, η αλληλεγγύη μας στις αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενους παλαιστίνιους δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητη.

Εκδήλωση, Πέμπτη 01/07, 20:00, Πλ. Εξαρχείων

Ενημέρωση για τις εξελίξεις εώς και 31/05

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License