Eπεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λυρική με προπηλακισμό ακτιβιστών

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Λυρική Σκηνή εναντίον της ομοφοβικής παρέμβασης της Ορχήστρας της Λυρικής στην παράσταση «Ρούσαλκα». Μουσικοί της Λυρικής, ενώ ήταν στις θέσεις τους στην ορχήστρα, γρονθοκόπησαν ακτιβιστές που βρίσκονταν στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν, αφαιρώντας τους, και στη συνέχεια καταστρέφοντας, την σημαία του ουράνιου τόξου. Προπηλακισμό και λεκτική βία δέχτηκαν οι ακτιβιστές και από τους υπαλλήλους φύλαξης της Λυρικής.

Επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λυρική με προπηλακισμό ακτιβιστών

http://www.10percent.gr/epikairotita/eidiseis/958-2009-03-07-21-40-48.html

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2009 23:40

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η «Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS» που εκδίδει το 10% το Σάββατο στη Λυρική Σκηνή εναντίον της ομοφοβικής παρέμβασης της Ορχήστρας της Λυρικής στην παράσταση «Ρούσαλκα».

Μουσικοί της Λυρικής, ενώ ήταν στις θέσεις τους στην ορχήστρα για την έναρξη της παράστασης, γρονθοκόπησαν ακτιβιστές που βρίσκονταν στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν, αφαιρώντας τους, και στη συνέχεια καταστρέφοντας, την σημαία του ουράνιου τόξου.

Προπηλακισμό και λεκτική βία δέχτηκαν οι ακτιβιστές και από τους υπαλλήλους φύλαξης της Λυρικής, τόσο κατά την είσοδό τους στο θέατρο όσο και κατά την έξοδό τους.

Επίθεση από υπαλλήλους φύλαξης δέχτηκε και ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλης, που βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα για λογαριασμό του tvxs.gr, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η βιντεοκάμερά του.

Νωρίτερα, περίπου 50 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά έξω από την είσοδο της Λυρικής και μοίραζαν στους θεατές που προσέρχονταν κείμενο - απάντηση σε κείμενο με ομοφοβικά σχόλια εναντίον της παράστασης που μοίραζαν για δεύτερη ημέρα μέλη της Ορχήστρας.

Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, οι ακτιβιστές εισήλθαν στο θέατρο με σκοπό να διαβάσουν στο κοινό το κείμενο με τις θέσεις τους και να αποχωρήσουν ειρηνικά. Εκεί δέχτηκαν το πρώτο κύμα προπηλακισμού από τους υπαλλήλους φύλαξης της Λυρικής.

Στη συνέχεια, μετά από διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Λυρικής, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, η ομάδα των ακτιβιστών εισήλθε στην πλατεία του θεάτρου, όπου δέχτηκε το δεύτερο κύμα προπηλακισμών από μουσικούς της Ορχήστρας και υπαλλήλους φύλαξης.

Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου παρακολουθούσε αμήχανο και σε κατάσταση αναμονής τα διαδραματιζόμενα, ωστόσο τον τόνο έδωσε μερίδα του κοινού που, εκτός εαυτού, επιτέθηκε φραστικά στους διαμαρτυρόμενους, φωνάζοντάς τους να αποχωρήσουν, όπως και έπραξαν αφού παρέμειναν στην αίθουσα περίπου 20 λεπτά.

από ηνίοχος 08/03/2009 1:47 πμ.


Γύρω στις 8μμ, ώρα προγραμματισμένης έναρξης της παράστασης, εισήλθαν στην πλατεία οι διαμαρτυρόμενοι ακτιβιστές, μαζί κι εγώ. Το κοινό που είχε καθήσει στις θέσεις για να παρακολουθήσει την παράσταση, παρακολουθούσε αμήχανο τα τεκταινόμενα.

Μερικοί από τους διαμαρτυρόμενους έφτασαν μπροστά από την ορχήστρα με σκοπό να διαβάσουν ένα κείμενο που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση. Ένας από αυτούς είχε και τη σημαία με το ουράνιο τόξο και την ανέμιζε. Εκεί του επιτέθηκαν κάποιοι από την ορχήστρα με γροθιές και του πήραν τη σημαία. Στο δε κομφούζιο που ακολούθησε, το κοινό χωρίστηκε στα δύο. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρέμβαση και κάποιοι άλλοι για την ομοφοβική στάση της ορχήστρας, η οποία σημειωτεόν μοίραζε και σήμερα το αισχρό κείμενο που μοίρασε και εχθές. Το κείμενο της παρέμβασης δεν διαβάστηκε μετά από τους προπηλακισμούς και αφού τα πνεύματα στην αίθουσα ηλεκτρίστηκαν.

Η ομοφοβική στάση της ορχήστρας είναι απαράδεκτη για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα η ορχήστρα δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει στη σκηνοθετική άποψη μιας παράστασης όπερας. Ο μοναδικός απόλυτος υπέυθυνος καλλιτεχνικά για αυτό είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Μάριον Βάσερμαν. Έπειτα η ορχήστρα με τον τρόπο που ενήργησε, καθαρά επιθετικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά, προσέβαλλε την ανθρώπινη υπόσταση όλων των ομοφυλόφιλων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από τους φόρους που πληρώνουν συμβάλλουν οικονομικά στη Λυρική Σκηνή και κατ' επέκταση στην πληρωμή των μισθών των συγκεκριμένων μουσικών.

Επίσης αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά συνιστά και ποινικό αδίκημα καθότι ο νόμος Ν.3304/05 προστατεύει από διάκριση με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό. Ως εκ τούτου όλοι αυτοί που διέπραξαν τη συγκεκριμένη διάκριση, πρώτα από όλα η ορχήστρα και οι συνδικαλιστές της, αλλά και η διεύθυνση της Λυρικής Σκηνής που αποδέχτηκε το τελεσίγραφο της ορχήστρας για την απόσυρση της σκηνής του φιλιού μεταξύ δύο ανδρών στη συγκεκριμένη παράσταση, είναι υπόλογοι ενώπιον του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Λυπάμαι πραγματικά για αυτούς που σκέπτονται με αυτόν τον τρόπο αν και είναι καλλιτέχνες. Θα περίμενε κανείς ότι στους καλλιτεχνικούς χώρους θα υπήρχε μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα στις μειονότητες και κυρίως ότι οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο ανοιχτό μυαλό και δε θα προέβαιναν σε συμπεριφορές που εκθέτουν τους ιδίους αλλά και τη χώρα και το θέατρο στο οποίο εργάζονται όχι μόνο στα μάτια των Ελλήνων, αλλά και στα μάτια ολόκληρου του κόσμου.

Παρολαυτά το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης είναι ζωτικό για μια δημοκρατία και δεν θα το αφήσουμε στα χέρια κάποιων που πριν ενεργήσουν δεν κάθονται τουλάχιστον να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Γι αυτό η διαμαρτυρία μας θα είναι οξύτατη και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα.

Η διαμαρτυρία έληξε κάποια στιγμή με την αποχώρηση των ακτιβιστών από την αίθουσα. Τη στιγμή της αποχώρησης δέχτηκαν εκ νέου επίθεση από κάποιους που πρέπει να ήταν τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας του θεάτρου, οι οποίοι με σπρωξίματα και φωνές επιχείρησαν να "επιβάλλουν" την... τάξη. Η παράσταση έγινε κανονικά, ξεκίνησε με μισή ώρα περίπου καθυστέρηση.


 ΟΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΕΣ «ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ» ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, στην πρεμιέρα της όπερας Rusalka του Antonin Dvorzak, στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, μοιράστηκε στην είσοδο του κοινού ένα κείμενο που έσταζε «ταπεινή» ομοφοβία και καλλιτεχνική άγνοια που υπέγραφε το «Δ.Σ. της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής». Το κείμενο ανέφερε αυτολεξεί τα παρακάτω:

«Όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση εκτός του ότι αλλοιώνει το λιμπρέτο προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Ε.Λ.Σ.»

Το Σάββατο πριν ξεκινήσει η παράσταση μαζευτήκαμε κάποιοι άνθρωποι για να διαβάσουμε και εμείς το δικό μας κείμενο προς απάντηση της φασιστικής και προσβλητικής επικοινωνίας του Δ.Σ. της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και της αναθεματιστικής τους κριτικής των επιλογών μας. Δυστυχώς, έδειξαν για ακόμη μια φορά το φασιστικό τους πρόσωπο όταν κάποια από τα μέλη της ορχήστρας προπηλάκισαν και γρονθοκόπησαν gay και λεσβίες ακτιβιστές/ριες, αρνούμενοι να μας δώσουν μικρόφωνο για να κάνουμε την καταγγελία μας.

Καταγγέλλουμε το «Δ.Σ. της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής» για το ομοφοβικό κείμενο αλλά και την βίαιη συμπεριφορά τους και απαιτούμε να ανακαλέσουν το κείμενο. Η Λυρική Σκηνή  δεν είναι το τσιφλίκι του σωματείου των μουσικών και εναντιωνόμαστε στην τραμπουκίστικη αυτή συμπεριφορά και τις φασιστικές τους ιδέες.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ !

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ !

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ !

LGBTQ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ @ NOSOTROS

 


Καταγγελία της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας Μουσικών για τη ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά των συναδέλφων τους, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


H ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ (του Π. Μ. Σ.) καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και τον πρόεδρο του Σωματείου των Μουσικών της ΕΛΣ, Θόδωρο Μαυρομάτη για τους τραμπουκισμούς εναντίον ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν για την ομοφοβική και πρωτόγνωρη για καλλιτέχνες και μουσικούς συμπεριφορά απέναντι στη Γαλλίδα σκηνοθέτρια της Όπερας «Ρούσαλκα», και για το ρατσιστικό και εμετικό φυλλάδιο που μοίραζαν μουσικoί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο κοινό!!!

Τέτοιες συμπεριφορές είναι πρωτάκουστες στο χώρο των μουσικών και καταδικάζονται από τους χιλιάδες μουσικούς της νύχτας καθώς και τους τραγουδιστές. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Π.Μ.Σ. και η παράταξη της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας Μουσικών συμπαραστάθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αγωνιζόμενοι μαζί τους για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ως γνωστόν, στην πρεμιέρα της όπερας Ρούσαλκα, στις 6 Μαρτίου η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μοίρασε φυλλάδια που καταγγέλλουν τη γαλλίδα σκηνοθέτρια ότι μετέτρεψε ένα παραμύθι σε έκφυλη ιστορία με ομοφυλοφιλικές τάσεις.

Με απειλές κατά της ίδιας της σκηνοθέτριας ότι δεν θα παίξουν αν δεν αφαιρεθεί ένα φιλί μεταξύ δύο αντρών, αλλά και κατά του πρωταγωνιστή να μην τολμήσει να δώσει το φιλί, η Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής θεωρεί ότι είναι αρμόδια να αποφασίζει τι είναι ηθικό και τι όχι, καταστρατηγώντας κάθε αίσθηση δικαίου αλλά και διακριτών επαγγελματικών ρόλων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Μουσικών της ΕΛΣ κ. Θοδωρής Μαυρομάτης ενώ δήλωσε ότι δεν θα μποϊκοτάρουν την παράσταση ούτε θα προβούν σε ακραία μέτρα τελικά έπραξε ακριβώς το αντίθετο, μοιράζοντας ο ίδιος φυλλάδια και προξενώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα στο κοινό, κάποιοι από τους οποίους γιούχαραν τη σκηνοθέτρια, ενώ οι περισσότεροι προπηλάκισαν την Ορχήστρα για τη ρατσιστική, ταλιμπανιστική της στάση. Το θέμα δεν είναι το φιλί μεταξύ δύο αντρών σε μια παράσταση.

Το θέμα είναι κατά πόσο ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να εμποδίζει δύο άντρες ή δύο γυναίκες να φιληθούν. Και κατά πόσο ο οποιοσδήποτε που θέλει να λέγεται καλλιτέχνης και πνευματικός άνθρωπος, μπορεί να φιμώνει την καλλιτεχνική ελευθερία της έκφρασης και να απαγορεύει σε ακτιβιστές να διαμαρτυρηθούν γι' αυτή την εμετική συμπεριφορά με τραμπουκισμούς και ύβρεις! Και η απάντηση που δίνουν οι μουσικοί μας είναι: ΚΑΝΕΙΣ. Πολύ περισσότερο: ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ή ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

 Βίντεο από την παρέμβαση στη Λυρική: http://www.tvxs.gr/v6901

Το ομοφοβικό  κείμενο που μοίραζε η ορχήστρα: http://elawyer.blogspot.com/2009/03/i-gay.html

Ανάλυση: http://elawyer.blogspot.com/2009/03/blog-post_6647.html

από δεν επρεπε να φυγουμε απο τη λυρικη 08/03/2009 3:04 μμ.


τελειωμενοι μικροαστοι με φατσες αφυδατωμενες και σφιγμενες απο το ψεμμα και την αγαμια εβριζαν τους συνανθρωπους τους που θελησαν να διαβασουν μια ανακοινωση μοναχα.
και εβριζαν κυριως αυτοι στην πλατεια με φατσες παλιου γυμνασιαρχη και τα ακριβα εισητηρια!
"ηρθαμε εδω να διασκεδασουμε και η παρασταση επρεπε τωρα να εχει αρχισει" ελεγαν εξοργισμενοι.
γιατι ειναι τοσο απονευρωμενοι και αψυχοι που ουτε καν τολμανε να πουν οτι σιχαινονται τους ομοφυλοφυλους αλλα και ολους οσους δεν σαπιζουν σε σπιτια και σκηνες μαυσωλεια, οπως οι ιδιοι. σιχαινονται γιατι ζηλευουν οτιδηποτε ελευθερο, οποιαδηποτε προσωπικη η κοινωνικη αναταραχη, σπασιμο του κανονικου, σιχαινονται τον ερωτα, την εξεγερση.

από ελεύθερος λυρικός 09/03/2009 12:21 πμ.


Νάμαστε λοιπόν. Η πραγματικότητα δεν άργησε να δώσει μια από τις απαντήσεις που απαξιώσαμε να δώσουμε σε όλους και όλες εκείνες που υποστήριξαν ότι μια κατάληψη στη Λυρική Σκηνή ήταν άστοχη. Ότι δήθεν έπρεπε να πάμε να καταλάβουμε ένα σκυλάδικο της παραλιακής γιατί εκεί βρίσκονται τα προπύργια της παρηκμασμένης κουλτούρας. Κι όμως. Ο πολιτισμός της Λυρικής Σκηνής είναι αρκούντως εύγλωττος. Η ΕΛΣ ήταν ανέκαθεν προπύργιο της αστικής κουλτούρας, ένας παραδοσιακός θύλακας ταξικού αποκλεισμού κάθε μορφικής ή και ουσιαστικής ριζοπαστικότητας της Όπερας. Ένας απεχθής ενστερνισμός δικτατορικού τύπου από την αστική τάξη  μιας "κλασσικής" αισθητικής που καταδεικνύει κοινωνικά ότι αυτή η αστική τάξη επιθυμεί την κλασσικότητα και στην χρονική επικυριαρχία των συμφερόντων της. Κάτι σαν την αισθητική καθαρεύουσα απέναντι στην λαϊκή μαλλιαρή. Η παρακμή της παραδοσιακής αστικής τάξης προβάλλεται στην τρέχουσα Εθνική Λυρική Σκηνή όπως επίσης προβάλλεται και η αισθητική ανάδυση της νέας αστικής τάξης στο νέο σύγχρονο κτίριο της Λυρικής. Ως εξεγερμένοι που από πολυπραγμοσύνη και παράλειψη δεν παραδώσαμε στις φλόγες τη Λυρική Σκηνή τις μέρες του Δεκέμβρη επιλέξαμε να καταλάβουμε το κτίριο λίγες εβδομάδες μετά για να αποδομήσουμε την κλασσική χρονικότητα της αστικής επικυριαρχίας. Έπεται συνέχεια και για τα καινούργια αστικά προπύργια...
Έως τότε, οι απαντήσεις στους κακόβουλους έρχονται από τους μουσικούς της Ορχήστρας που ευθέως ανάλογα με την άρνησή τους να συμπαρασταθούν στοιχειωδώς στην Κ. Κούνεβα ως εργαζόμενοι, διαπομπεύουν μια στοιχειώδη αμφισβήτηση των έμφυλων διαχωρισμών ακόμη και σε αισθητική μορφή. Τότε αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες δεν πλησίασαν στην κατάληψη να κάνουν ασκήσεις τραμπουκισμού σε αυτούς που "εμποδίζουν" τη δουλειά τους...

«Αλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε» από τη Διοίκηση της Λυρικής http://www.10percent.gr/epikairotita/eidiseis/961-l-r-.html Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:46 Με ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Διοίκηση της Λυρικής διαψεύδει τις καταγγελίες της σκηνοθέτιδας Μαριόν Βάσσερμαν και άλλων συντελεστών της παράστασης που μιλούν για λογοκρισία, επιμένοντας να μην καταδικάζει, και στην ουσία να καλύπτει, την πρωτοφανή ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της σε βάρος της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τη διανομή προς τους θεατές ομοφοβικού φυλλαδίου και με παρασκηνιακές, όσο και δημόσιες, πιέσεις. Αντιθέτως, η διοίκηση της Λυρικής συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη στη σκηνοθέτιδα για την απάλειψη του φιλιού από την πρεμιέρα του έργου, παρότι η απάλειψη του φιλιού ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων παρασκηνιακών όσο και δημόσιων, πιέσεων. Επιπλέον, η διοίκηση της Λυρικής δεν δίνει καμία εξήγηση ή απολογία για τον πρωτοφανή προπηλακισμό, με γροθιές και ύβρεις, από μέλη της Ορχήστρας και άλλους υπαλλήλους της προς ακτιβιστές που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Λυρικιής, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ήταν ενήμερος για την παρέμβαση . Η ανακοίνωση της Λυρικής έχει ως εξής: «Σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από την παραγωγή της όπερας Ρούσαλκα, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Τζοβάνι Πάκορ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣ, δηλώνουν απερίφραστα ότι ουδεμία παρέμβαση έγινε στην ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής άποψης της σκηνοθέτιδας του έργου. Αυτό θα ήταν τελείως αντίθετο προς τις αρχές που διέπουν τη Λυρική Σκηνή, η οποία είναι ένας πνευματικός χώρος ανάπτυξης της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η λογοκρισία και ο φανατισμός δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν έναν σύγχρονο καλλιτεχνικό οργανισμό. Η ευθύνη άλλωστε της επιλογής και της παρουσίασης του έργου ανήκει στη διοίκηση της ΕΛΣ». Θυμίζουμε ότι το Σάββατο η διοίκηση της Λυρικής, σε δήλωσή της στο 10%, είχε τηρήσει αποστάσεις, γενικώς και αορίστως, από τη στάση της Ορχήστρας της. Η δήλωση είχε ως εξής: «Η διαμαρτυρία που εκφράστηκε σε σχέση με τη σκηνοθετική επιλογή αποτελεί άποψη του συνδικαλιστικού οργάνου της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής. Όχι της Λυρικής Σκηνής. Η θέση της Λυρικής Σκηνής είναι ολοκάθαρη και αυταπόδεικτη μέσα από την επιλογή της συγκεκριμένης παραγωγής». Σε ερώτηση του 10% σχετικά με τις πιέσεις, η Λυρική απαντούσε γενικώς και αορίστως ότι οι σχέσεις της με τη σκηνοθέτιδα και όλους τους συντελεστές της παράστασης είναι άριστες.

«Αλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε» από τη Διοίκηση της Λυρικής Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:46 Με ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Διοίκηση της Λυρικής διαψεύδει τις καταγγελίες της σκηνοθέτιδας Μαριόν Βάσσερμαν και άλλων συντελεστών της παράστασης που μιλούν για λογοκρισία, επιμένοντας να μην καταδικάζει την πρωτοφανή ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της σε βάρος της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τη διανομή προς τους θεατές ομοφοβικού φυλλαδίου και με παρασκηνιακές, όσο και δημόσιες, πιέσεις. Τηρεί ωστόσο εμμέσως αποστάσεις επισημαίνοντας ότι η επιλογή του έργου έγινε από τη διοίκηση της ΕΛΣ. Επιπλέον, η διοίκηση της Λυρικής δεν δίνει καμία εξήγηση ή απολογία για τον πρωτοφανή προπηλακισμό, με γροθιές και ύβρεις, από μέλη της Ορχήστρας και άλλους υπαλλήλους της προς ακτιβιστές που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Λυρικιής, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ήταν ενήμερος για την παρέμβαση . Η ανακοίνωση της Λυρικής έχει ως εξής: «Σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από την παραγωγή της όπερας Ρούσαλκα, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Τζοβάνι Πάκορ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣ, δηλώνουν απερίφραστα ότι ουδεμία παρέμβαση έγινε στην ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής άποψης της σκηνοθέτιδας του έργου. Αυτό θα ήταν τελείως αντίθετο προς τις αρχές που διέπουν τη Λυρική Σκηνή, η οποία είναι ένας πνευματικός χώρος ανάπτυξης της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η λογοκρισία και ο φανατισμός δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν έναν σύγχρονο καλλιτεχνικό οργανισμό. Η ευθύνη άλλωστε της επιλογής και της παρουσίασης του έργου ανήκει στη διοίκηση της ΕΛΣ». Θυμίζουμε ότι το Σάββατο η διοίκηση της Λυρικής, σε δήλωσή της στο 10%, είχε τηρήσει αποστάσεις, γενικώς και αορίστως, από τη στάση της Ορχήστρας της. Η δήλωση είχε ως εξής: «Η διαμαρτυρία που εκφράστηκε σε σχέση με τη σκηνοθετική επιλογή αποτελεί άποψη του συνδικαλιστικού οργάνου της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής. Όχι της Λυρικής Σκηνής. Η θέση της Λυρικής Σκηνής είναι ολοκάθαρη και αυταπόδεικτη μέσα από την επιλογή της συγκεκριμένης παραγωγής». Σε ερώτηση του 10% σχετικά με τις πιέσεις, η Λυρική απαντούσε γενικώς και αορίστως ότι οι σχέσεις της με τη σκηνοθέτιδα και όλους τους συντελεστές της παράστασης είναι άριστες. Μάλιστα, η διοίκηση της Λυρικής έριξε την ευθύνη στη σκηνοθέτιδα για την απάλειψη του φιλιού από την πρεμιέρα του έργου, παρότι η απάλειψη του φιλιού ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων παρασκηνιακών όσο και δημόσιων, πιέσεων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License