Πολιτιστική πρωτεύουσα η Πάτρα το 2006!

APO flash.gr

Η Πάτρα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, όπως αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. «Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελληνικής Προεδρίας για την ομόφωνη απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η Πάτρα εισέρχεται πιο δυναμικά στην ουσιαστική φάση της προετοιμασίας της, προκειμένου να αναδείξει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την ευρωπαϊκή πολιτιστική υπεραξία, να αναπτύξει προγράμματα, τα οποία είναι προσανατολισμένα προς τη διάσταση του κοινού παρανομαστή της ΕΕ, που είναι ο πολιτισμός της, η πολιτιστική πολυμορφία», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη και φυσικά με την Επιτροπή, προκειμένου να δώσουμε όσο γίνεται πιο πρακτικές και ουσιαστικές διαστάσεις στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που οφείλει τη σύλληψη και την εφαρμογή της στη Μελίνα Μερκούρη». «Χαιρόμαστε», κατέληξε, «γιατί για τρίτη φορά, η Ελλάδα υποδέχεται το θεσμό αυτό. Μετά την Αθήνα του 1985, τη Θεσσαλονίκη του 1997, τώρα έχουμε και την Πάτρα του 2006». Ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, σε δήλωσή του, αναφέρει τα εξής: «Από το 1998 όταν ως Δημοτική Αρχή καταθέσαμε το όραμά μας και την επιδίωξή μας να είναι η Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2006, ήμασταν βέβαιοι για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος. Η πίστη μας αυτή ενισχύθηκε αποφασιστικά από τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εδώ στην Πάτρα, ότι η πόλη μας θα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες Πρωτεύουσες στην ιστορία του θεσμού. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ μέρους του Πατραϊκού λαού τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και όλους όσους προσέφεραν ουσιαστικό έργο στην μεγάλη αυτή υπόθεση. Σε κλίμα ενότητας και με αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, η Πάτρα θα κατορθώσει μέσα από τις υποδομές και το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να καταστεί ένας ευδιάκριτος πολιτιστικός πόλος της ενωμένης Ευρώπης. Η επιτυχία αυτή, αποδεικνύει περίτρανα ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή εργαζόμενη με μεθοδικότητα, σωστό προγραμματισμό και ταχύτητα έφερε εις πέρας με τον τρόπο που έπρεπε και αυτή τη δύσκολη αποστολή». Την απόφαση χαιρετίζουν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Αχαΐας Γ. Θωμάς, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ευαγγ. Φλωράτος.

από Εκτός των τειχών 09/05/2003 9:21 πμ.


Εμπρός λοιπόν στις ταξικές αντικαπιταλιστικές - αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές δυνάμεις της πόλης να σχεδιάσουν τη συγκρότηση μιας πρωτοβουλίας για την "Εργατική - Αγωνιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" στη Πάτρα το 2006. Να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εργαζόμενους ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος - θάλασσα - αρχαία - ορθοδοξία - ποπ κουλτούρα και γκλάμορ αλλά ότι οι ταξικοί εργατικοί αγώνες ξανάρχονται στο προκήνιο και στη χώρα μας. Σε μια πόλη ειδικά που η ομάδα της ακόμα φέρει τα μαυροκόκκινα χρώματα, σε μια πόλη που έχει δόσει νεκρούς όπως ο Ν. Τεμπονέρας, σε μια πόλη που ακόμα δεν έχει επουλώσει τα τραύματα της αποβιομηχάνησης, σε μια πόλη που τα καρναβάλια, τα φρουτάκια, τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα γήπεδα που χτίζει ο Φούρας, καλύπτουν τη μιζέρια, τη φτώχια, τα ναρκωτικά και ένα μέλλον αβεβαιο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία των νοτιοδυτικών προαστίων της πόλης. Να αδράξουμε την ευκαιρία!

Πριν από χρόνια, το 1997, η Θεσσαλονίκη είχε την παρόμοια "τιμητική" της. Συστήθηκε τότε μια Α.Ε., ο "Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997" (ΟΠΠΕΘ 97), με σκοπό να φέρει εις πέρας τις ποικίλες "υποχρεώσεις" της ανάληψης. Στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στις τοπικές υπηρεσίες της πόλης (ΙΣΤ' ΕΠΚΑ, 9η ΕΒΑ) ο ΟΠΠΕΘ 97 παρουσιάστηκε ως "η μεγάλη ευκαιρία" για τους συμβασιούχους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προπαγάνδιση έπαιξαν τότε οι ΠΑΣΟΚοι του τοπικού σωματείου εκτάκτων ΥΠ.ΠΟ. Βορείου Ελλάδος (κυρίως ο πρόεδρός του Μπάμπης Ανθόπουλος). Αντί δηλαδή να ζητηθεί τα κονδύλια να σταλούν στις ίδιες τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. και να εργαστεί κόσμος με το ίδιο εργασιακό καθεστώς, αντιθέτως και σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. στάλθηκαν στον ΟΠΠΕΘ 97 με αποτέλεσμα: - οι έκτακτοι της υπηρεσίας να προσληφθούν ως "αορίστου" από τον ΟΠΠΕΘ 97 και να συνεχίσουν να κάνουν το έργο του ΥΠ.ΠΟ. χωρίς αυτό να φαίνεται νομικά (δηλαδή ενώ δούλευαν για το ΥΠ.ΠΟ., φαίνονταν πια ως υπάλληλοι μιας Α.Ε.)! - να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους για μονιμοποίηση αλλά ακόμα και για τα μισθολογικά κλιμάκια (το ΥΠ.ΠΟ. δεν αναγνωρίζει τις προϋπηρεσίες σε εργολάβους και τον ιδιωτικό τομέα κατά τον υπολογισμό της υπηρεσίας για μισθοδοσία, ασχέτως αν ήταν στα πλαίσια εποπτείας του ή όχι) - Μετά από 1 χρόνο και 6 μήνες περίπου (μεσούντος του 1997!)όλοι απολύθηκαν, αν και τους είχαν υποσχεθεί πολυετή εργασία. Όλοι κατέφυγαν στα δικαστήρια κατά του ΟΠΠΕΘ 97, χωρίς όμως ποτέ να δικαιωθούν. Από τότε όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη μάυρη τρύπα στη λογιστική διαχείριση του ΟΠΠΕΘ 97, ύψους άνω του 1 δισ., χρήματα που "φαγώθηκαν" από τους υψηλούς φίλους του Βενιζέλου. Η δικαστική έρευνα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Τώρα τα ίδια μπορούν να επαναληφθούν στην Πάτρα. Ας έχουν οι εργαζόμενοι το νου τους: πολλοί θα σπεύσουν να τους υποσχεθούν τον παράδεισο.

από *** 09/05/2003 3:46 μμ.


ante kai to 2104 na diorganosei kai olympiakous agones,( aaa xexasa ,proigitai i thesaloniki)opote tha perimeno akoma 100 xronia mexri to 2204 na ziso autes tis stigmes uperifanias olou tou ethnous kai pio polu tis patras.apo tora exo arxisei na psaxno kai poia tha einai i maskot,exei kaneis kapoia kali idea?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License