Η Πλατεία-τρόπαιο

Η διεκδίκηση της Πλατείας αποτελεί για μας μέρος του πολέμου ενάντια στο κράτος.

Η Πλατεία - τρόπαιο

 

Για ακόμα μια φορά σύντροφοι της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Εξαρχείων επιχειρήσαμε να επανοικειοποιηθούμε την αλωμένη (προσωρινά ) από μπάτσους και πρεζέμπορους Πλατεία. Η ιστορία έχει επαναληφθεί τόσες φορές που δεν μπορούμε πλέον να τη βλέπουμε ως φάρσα: για το κράτος η πλατεία Εξαρχείων είναι τρόπαιο που το διεκδικεί με κάθε τρόπο.

Είτε απονευρώνοντας την εξεγερσιακή της δυναμική μέσω της κατανάλωσης και του life-style, είτε εφαρμόζοντας άμεση καταστολή στρατιωτικού τύπου, είτε καθιστώντας την Ελντοράντο του πρεζεμπορίου καθώς και άλλων «ευγενέστερων» ναρκωτικών, είτε επιστρατεύοντας – κάτι που είναι και το συνηθέστερο – όλα αυτά τα μέσα μαζί. Η πλατεία- τρόπαιο σηματοδοτεί τη συμβολική νίκη της εξουσίας πάνω στο φαντασιακό της αντίστασης και της ανυπακοής που ενοικεί σ’ αυτά τα   λίγα βρώμικα τετραγωνικά στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο που τώρα, με τον απειλητικό απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη ζωντανό, το κράτος διεκδικεί αυτό το τρόπαιο ακόμα πιο λυσσασμένα.

Γνωρίζει πλέον καλά ότι παρά το περιρρέον καταναλωτικό τοπίο, το συγκεκριμένο τρόπαιο δύσκολα μπορεί να  το οικειοποιηθεί. Προτιμά, λοιπόν , να το καταστείλει και να το σκυλεύσει, να το περιφέρει για δημόσια διαπόμπευση, να το καταστήσει «εχθρό της κοινωνίας».

Τους τελευταίους μήνες είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης των κατασταλτικών και ιδεολογικών μηχανισμών της εξουσίας ενάντια στις εξεγερτικές παρακαταθήκες του Δεκέμβρη. Η βία των εξεγερμένων τοποθετείται στο ίδιο νοητικό συνεχές με οποιαδήποτε εκδοχή κοινωνικής παραβατικότητας. Η αντιεξουσιαστική δράση με την εγκληματικότητα. Κονδυλοφόροι έφτασαν να νοσταλγούν τα «ανεκτικά» προ-δεκεμβριανά Εξάρχεια, την «πολύχρωμη πλατεία» που πλέον έχει γίνει «μαυροκόκκινη» και μυρίζει βία.

Η εκ νέου δημιουργία μιας πιάτσας ηρωίνης στην πλατεία Εξαρχείων ακριβώς αμέσως μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων καταστολής της εγκληματικότητας από τον Μαρκογιαννάκη δεν ήταν συμπωματική. Η «μαυροκόκκινη πλατεία της βίας» θα πρέπει να ξαναγίνει πολύχρωμη και ανεκτική: με μπάτσους, τραπεζάκια έξω και πρέζα.  

 

Το δηλώνουμε για ακόμα μια φορά: η διεκδίκηση της πλατείας αποτελεί για μας μέρος του πολέμου μας ενάντια στο κράτος. Οι οπαδοί της «ανεκτικότητας» και της «πολυχρωμίας» -με πλήρη συνείδηση της κοινωνικά υπερκείμενης θέσης τους ως προς το εξαθλιωμένο υπο-προλεταριάτο των τοξικοεξαρτημένων που οι μπάτσοι και οι πρεζέμποροι έσπρωξαν στην πλατεία- ας εκτονωθούν με τρόπο πολιτικώς ορθό στο πλαίσιο της «κοινωνίας των πολιτών» κι ας αφήσουν τους χρήστες να μιλήσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Για τον καθημερινό βιασμό που υφίστανται από το κράτος, τους μπάτσους και τα ντελίβερι τσιράκια τους.

 

Τα Εξάρχεια της αντικαπιταλιστικής και αντικρατικής δράσης, της απελευθερωτικής φαντασίας και δημιουργικότητας, ο χώρος ελευθερίας αυτών που παλεύουν να αλλάξουν μια πραγματικότητα που αντιμάχεται τα όνειρά τους, είναι ένα διαρκές διακύβευμα. Και δεν πρόκειται να το αφήσουμε τρόπαιο στα χέρια του κράτους, της κατανάλωσης και της πρέζας

 

 

                                                                                Πρωτοβουλία Αναρχικών Εξαρχείων

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License