Ιδού ο κατάλογος με τις μίζες, από λογαριασμό... ντελίβερι
Spoiler:
Λογαριασμός delivery ήταν τελικά ο 0230/480.028 στην ελβετική UBS της Ζυρίχης που τροφοδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens.


Από τον λογαριασμό αυτό που διατηρούνταν από το 1993 μέχρι και το 2003 στο όνομα της Αντωνίας Μάρκου αλλά τον διαφέντευε ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, πέρασαν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια γερμανικά μάρκα. Αυτά διανεμήθηκαν σε επώνυμους και ανώνυμους, κρυφά, δίχως αιτιολογία, ενώ μεγάλα ποσά χρησιμοποιήθηκαν και κατά την περίοδο του χρηματιστηριακού ντελίριο του '99 από «παίκτες», όπως ο γνωστός Τρύφωνας Αποστολόπουλος.

70.000 μάρκα στον κ. καθηγητή

Ο πολυσχιδής κ. Γεωργίου με τα «μαύρα χρήματα» της Siemens και με καμουφλάζ το όνομα της Αντωνίας Μάρκου, εμφανίζεται να στέλνει δύο εμβάσματα ακόμα και στον διακεκριμένο ποινικολόγο καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη. Τα εμβάσματα αυτά 70.000 συνολικά μάρκων έχουν σταλεί τον Νοέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1998 σε λογαριασμό του κ. Γιαννίδη στην Deutsche Bank Μονάχου (παράρτημα πανεπιστημίου), δίχως να αναφέρεται ο σκοπός.


Πάνω από 10 εκατ. μάρκα πέρασαν τη δεκαετία 1993-2003 από τον λογαριασμό που διαφέντευε ο πρώην γεν. διευθυντής της Ζίμενς-Ελλάς, Ηλίας Γεωργίου
Δηλαδή, αν πρόκειται για δικηγορική αμοιβή και για υπηρεσίες που προσεφέρθησαν στον κ. Γεωργίου, δεδομένου ότι ο κ. Γιαννίδης ήταν νομικός σύμβουλος της Siemens και μέχρι πρότινος συνήγορος του Μιχ. Χριστοφοράκου από την υπεράσπιση του οποίου φέρεται να έχει αποσυρθεί. Από τον ίδιο λογαριασμό σημαντικά ποσά έχουν αποσταλεί σε μέλη της οικογένειας Γεωργίου (πρόκειται για χρήματα που η Siemens στέλνει με εμβάσματα), ενώ αποδέκτης δύο εμβασμάτων είναι και ο Franz ο οποίος το 1995 και το 1997 έλαβε συνολικά 163.000 μάρκα.

Πακτωλό χρημάτων λαμβάνουν οι εταιρείες Plexus και VEGA που έχουν εμφανιστεί κατ' επανάληψιν σε δικόγραφα υποθέσεων που σχετίζονται με μετοχές - φούσκα αλλά και με συναλλαγές σχετικές με το παραδικαστικό κύκλωμα. Διόλου ευκαταφρόνητα είναι και τα ποσά που εμβάζονται στις εταιρείες Caligyla και Onyx που έχουν έδρα ίδια με τις δύο προαναφερθείσες. Φωτιά παίρνουν οι τράπεζες όταν κυοφορούνται οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ το 1997,τα εμβάσματα πληθαίνουν το 1998 ενώ τη χρονιά του χρηματιστηρίου το ύψος των εμβασμάτων σπάει κάθε ρεκόρ.

200.000 μάρκα στον «Α. Ρόκος»

Το έμβασμα των 200.000 μάρκων στον «Α. Ρόκος» επιβεβαιώνεται από την κίνηση του λογαριασμού στη UBS, ενώ την ίδια ημέρα επ' ονόματι κάποιου Παντελεήμονα Καρακώστα εμβάζεται αντίστοιχο ποσό στην Credit Suisse Ζυρίχης. Ο Τρύφων Αποστολόπουλος τον Μάρτιο του 1999 λαμβάνει έμβασμα 245.000 μάρκων στον λογαριασμό του στην Ιονική, ενώ αξιοσέβαστα ποσά λαμβάνουν με επώνυμα εμβάσματα πολλά πρόσωπα των οποίων ο ρόλος με τις συμβάσεις του ΟΤΕ ή οι σχέσεις τους με τον Ηλ. Γεωργίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Στον πίνακα των αποδεκτών του χρήματος της Siemens που διαχειρίζεται ο Ηλ. Γιεωργίου περιλαμβάνεται και Ιδρυμα που δεν κατονομάζεται το οποίο τον Μάιο του 1995 λαμβάνει έμβασμα σε τράπεζα της Γερμανίας.

Πιθανολογείται ότι στους αποδέκτες χρήματος περιλαμβάνονται παρένθετα πρόσωπα που σχετίζονται με πολιτικούς, ενώ κάποιοι συναλλασσόμενοι δεν έχουν την παραμικρή γνώση και σχέση με το υπόβαθρο του λογαριασμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ανακριτής που κατέχει αυτό το υλικό από τον περασμένο Ιούλιο έχει καλέσει για διευκρινίσεις τουλάχιστον τους αποδέκτες μεγαλών χρηματικών ποσών.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=36246

από ciaoant1 17/04/2009 6:55 μμ.


Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΖΙΚΑΤΣΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ C4Ι ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ PATRIOT, ΤΗ «ΜΟΙΡΑΣΙΑ» ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ «ΜΕΤΑΞΥ ΖΙΜΕΝΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΗ»
«Πληρώναμε για καλλιέργεια σχέσεων με ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.»
Spoiler:
Για τον πακτωλό των χρημάτων που «χρησίμευαν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα δυο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ», για τις μίζες στα υπουργεία για το C4Ι και για τις προμήθειες για τα Patriot μιλά στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Simens, Reinhard Siekaczek.


«Τα χρήματα που εμβάζονταν στην Placid Blue χρησίμευαν στην καλλιέργεια με τα... αποκλειστικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.» κατέθεσε ο Ράινχαρντ Ζίκατσεκ στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, παρουσία του εισαγγελέα Π. Αθανασίου
Καταθέτει ακόμη, για τις φιλοξενίες υπουργών από τη Siemens, για τα εκατομμύρια που και σε μετρητά παραδίδονταν στον Μαυρίδη για λαδώματα, από το 2000 μέχρι το 2004, αλλά και για «καρτέλ» των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, που ήταν μοιρασμένες μεταξύ των «ανταγωνιστών» Κόκκαλη και «Siemens».

«Στον Μαυρίδη»

Καταθέτοντας ενώπιον του Νικ. Ζαγοριανού, στις 8 Οκτωβρίου 2008, παρουσία και του εισαγγελέα Π. Αθανασίου, ερωτώμενος «ποιοι ήταν οι παραλήπτες των μυστικών πληρωμών στην Ελλάδα;» απαντά:

**«Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος λάμβαναν εμβάσματα. Παράλληλα, διενεργούσα πληρωμές σε μετρητά στον κ. Gebauer, αν θυμάμαι καλά,πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ζίμενς και στον κ. Ψαρρό, μάνατζερ του υποκαταστήματος στην Ελλάδα. Και στον κ. Μαυρίδη παρέδωσα, επίσης, μετρητά κατά τα έτη 2000 μέχρι 2004 επανειλημμένα, κατά την εκτίμησή μου τέσσερις έως πέντε φορές. Δεν θυμάμαι σήμερα πλέον το ακριβές ύψος των μετρητών που καταβλήθηκαν στον κ. Μαυρίδη. Θυμάμαι όμως ότι μια φορά του παρέδωσα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια βαλίτσα».

Ακόμη επιβεβαιώνει και στους Ελληνες δικαστικούς τις πληρωμές του 8% και του 2% του τζίρου του Τομέα ICN στην Ελλάδα «τις οποίες ζητούσε αποκλειστικά ο Χριστοφοράκος».

**Για το C4i επιβεβαιώνει ότι «υπήρχαν πληρωμές για το έργο, οι οποίες πήγαν πιθανόν το 2004 στην εταιρεία Fairways. Πιστεύω ότι το συνολικό ποσό των πληρωμών αυτών ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ... Η πληρωμή τράβηξε από τρεις έως πέντε μήνες περίπου».

Δεν θυμάται «εάν οι πληρωμές αυτές έγιναν πριν ή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα».

Ακόμη, λέει ότι:

**«Τα χρήματα που εμβάζονταν στην PLACID Blue χρησίμευαν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα αποκλειστικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία,τα δυο μεγάλα κόμματα».

Και φιλοξενίες

**«Μπορεί κάποιοι υπουργοί να ήταν φιλοξενούμενοι της Ζίμενς και να αναλάμβανε εν μέρει τα έξοδα διαμονής τους» αλλά «δεν γνωρίζω τα ονόματα των υπουργών».

**«Εγώ πίστευα ότι ο Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τα κόμματα και ο Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ. Αντίθετα, ο Bernsau, πρώην προϊστάμενός μου, στη δίκη μου ανέφερε ότι πίστευε ότι ο Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τους πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ και ο Μαυρίδης τη μεσαία και κατώτερη διοίκηση».

«Ανταγωνιστής, αλλά...»

**«Ο Κόκκαλης ήταν μεν επίσημα ο ανταγωνιστής της Ζίμενς στην Ελλάδα, είχα όμως την εντύπωση ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού, όπως στην περίπτωση καρτέλ, η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ Ζίμενς και Κόκκαλη».

**«Εκτιμώντας χονδρικά, σε Χριστοφοράκο και Μαυρίδη διέθετα ετησίως 10-15 εκατομμύρια ευρώ... τροφοδοτούσε με μετρητά και τους Gebauer και Ψαρρό. Επρόκειτο για προμήθεια χρημάτων για κάποια σύμβαση για τους Πάτριοτ». Μάλιστα, «...έμαθε αργότερα ότι οι δυο αυτοί είχαν εκδιωχθεί στην Ελλάδα και ο Μαυρίδης υπαινίχθηκε ότι δεν παρέδωσαν σωστά κάποια χρήματα και ότι πήγαν κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι θα έπαιρναν και άλλα χρήματα».

**Για δωροδοκίες για το C4i «ο Χριστοφοράκος μού είπε ότι χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, επειδή έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία».

**«Απ' όσο γνωρίζω η Saic δεν εμπλέκεται σε ενδεχόμενες υποσχέσεις για δωροδοκίες».

**Για τις υψηλές καταθέσεις στην Ελβετία των Καραβέλα και Γεωργίου, που ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για αναδρομικές πληρωμές πριμ, λέει ότι «δεν μου φαίνεται λογικό, κανένας έμπορος δεν καταβάλλει αναδρομικά τόσο υψηλά πριμ». *

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=36245

από ciaoant1 17/04/2009 6:57 μμ.


500% αύξησε η Ν.Δ. τις επιδοτήσεις για την άγονη γραμμή, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος σε τρεις εφοπλιστές
Spoiler:
Εισέπραξαν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των επιδοτήσεων της άγονης γραμμής: από το 2003 έως το 2008 οι κ.κ. Φώτης Μανούσης, Γεράσιμος Αγούδημος και Απόστολος Βεντούρης έλαβαν περίπου το 48% 200 «γόνιμων» εκατομμυρίων ευρώ. Και παρά τη μεγάλη αύξηση των μισθώσεων, οι κάτοικοι των νησιών συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται σε υπέργηρα πλοία που για να διανύσουν απόσταση 4 ναυτικών μιλίων κάνουν έως πεντέμισι ώρες!

«Την περίοδο που δίνονται 100 εκατ. ευρώ για μισθώσεις πλοίων στην άγονη γραμμή κάναμε πάνω από 5 ώρες για να ταξιδέψουμε από τους Φούρνους στη Σάμο. Στους Φούρνους είχαμε πάει για την έρευνα που πραγματοποιούμε σχετικά με την παροχή θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών σε νησιωτικές περιοχές», λέει η κ. Μαρία Λεκάκου που διδάσκει στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τραγική ειρωνεία: την ημέρα της οδύσσειάς της από τους Φούρνους στη Σάμο έπρεπε να παραστεί στη συνάντηση που είχε οργανώσει η αντιπρόε- δρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών. Μάλιστα, από την έρευνα της κ. Λεκάκου στους Φούρνους προέκυψε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους νησιώτες κατά τις μεταφορές τους είναι η διάρκεια του ταξιδιού.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: φέτος το Πάσχα τα Ψαρά είναι απομονωμένα από το Λαύριο- για να πάει ο επισκέπτης, ξεκινάει από Πειραιά για Χίο και από εκεί περιμένει την ανταπόκριση για τον τελικό προορισμό. «Μεσαιωνικά» σκαριά.

«Τον Μάρτιο του 2004 για τις 50 άγονες γραμμές εδαπανούντο περίπου 23 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, που θα καταργούσε το σπάταλο κράτος, εκτόξευσε στα 100 εκατ. ευρώ την δαπάνη για όλες τις ίδιες γραμμές και με χείριστη όμως παροχή υπηρεσιών. Στη Λήμνο π.χ. ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2004 υπήρχε επικοινωνία με την Αττική 5 ή 6 φορές την εβδομάδα και με τη Βόρεια Ελλάδα καθημερινά, κατόρθωσε η νέα διακυβέρνηση η επικοινωνία να μειωθεί κατά 50%. Πέτυχε το ακατόρθωτο, και να εκτοξεύσει τη δαπάνη πενταπλασιάζοντάς την και να χειροτερέψει την επικοινωνία. Ούτε στον Μεσαίωνα δεν κυκλοφορούσαν πλοία όπως το “Παναγία Σουμελά” ή το “Νόνα Μαίρη” του κ. Μανούση», λέει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στις δαπάνες του υπουργείου Αιγαίου για τις άγονες γραμμές.

Ήταν 1991 όταν το ελληνικό κράτος δαπανούσε σε επιδοτούμενα δρομολόγια περίπου 2 εκατ. ευρώ. Μία δεκαετία μετά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του υπουργείου Αιγαίου, το ύψος των επιδοτήσεων έφτασε τα 9,4 εκατ. (προ της απελευθέρωσης της αγοράς), ενώ το 2006 υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 46 εκατ. Την ίδια ώρα ο αριθμός των δρομολογίων στην άγονη γραμμή το 2001 εκτιμάται στις 6.000 και το 2006 στις 11.500. Δηλαδή, για αύξηση του αριθμού των δρομολογίων κατά 85% ο ελληνικός λαός μέσα σε μία πενταετία κλήθηκε να πληρώσει 500% υψηλότερες επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής «απλοχεριάς» που τροφοδότησε τα ταμεία των αρχόντων της άγονης γραμμής είναι το γεγονός ότι το κόστος πανομοιότυπων δρομολογίων είχαν αύξηση κόστους έως και 100% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

«Είχαμε προειδοποιήσει».

«Από το 2005 προειδοποιούσαμε με όλους τους τρόπους, εντός και εκτός Βουλής, για όσα σάπια συνέβαιναν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Επανειλημμένα, είχαμε καταγγείλει τον ανορθόδοξο τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι σε συνδυασμό με την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων, οι ίδιες εταιρείες θα εξακολουθήσουν να μοιράζονται με αδιαφανείς διαδικασίες, πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις, για υπέργηρα πλοία. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ελπίδα Τσουρή.

«Για το 2009 με βάση τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν η εκτίμησή μου είναι ότι οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν στα 60 εκατ. ευρώ. Για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές δίνονται σε σχέση με τις άλλες μεταφορές, όπως οι αερομεταφορές, οι μικρότερες επιδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πλοία μεγάλης ηλικίας και οι ακτοπλόοι να μη ναυπηγούν νέα. Επιδοτήσαμε περίπου 45% περισσότερο τα νέα πλοία σε σχέση με τα παλαιά για να έχουν οι επιχειρηματίες κίνητρο ώστε να πάρουν δάνεια και να κατασκευάσουν πλοία. Αν θέλουμε όμως σύγχρονα πλοία ακόμα και στις επιδοτούμενες γραμμές, θα πρέπει η πολιτεία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη διασφαλίζοντας πάντα κανόνες αυστηρού ελέγχου και διαφάνειας», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης.


Ο «καλομαθημένος»


Υπολογίζεται ότι την τελευταία πενταετία το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στην GΑ Ferries έφτασε τα 36 εκατ. ευρώ. Ο Γεράσιμος Αγούδημος, πριν αγοράσει τα πλοία «Μιλένα» και «Νταλιάνα» για τα οποία άρχισε να παίρνει επιδοτήσεις στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, είχε μικρά φορτηγά πλοία. Το 1988 ίδρυσε την GΑ Ferries, και ο στόλος εμπλουτίστηκε με τα «Δημητρούλα», «Μαρίνα», «Ροδάνθη» και «Ρομίλντα». Λόγω της παλαιότητας των πλοίων πολλά παρουσίαζαν βλάβες με αποτέλεσμα η εταιρεία να δέχεται κατά καιρούς καταιγίδες καταγγελιών. Δηλωμένος θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου (ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει «θα ήθελα να συστήσω στους ανταγωνιστές μου να περνάνε κάθε βράδυ από το Α΄ Νεκροταφείο και να ανάβουν κανένα κεράκι στον αείμνηστο Ανδρέα, αυτόν που βοήθησε πολλούς να γίνουν κάποιοι»), ο Γεράσιμος Αγούδημος ήταν επί δύο δεκαετίες ο «καλομαθημένος της ελληνικής ακτοπλοΐας». Αν και αγαπημένο παιδί του ΠΑΣΟΚ, ο Κεφαλονίτης ουκ ολίγες φορές αντιτάχθηκε σε υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την 8ετία 1996-2004, ενώ λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου είχε να πει καλά λόγια και για τον κ. Καραμανλή. Πρόσφατα διεκομίσθη σε νοσοκομείο με φαρμακευτική δηλητηρίαση από υπερβολική δόση χαπιών που έπαιρνε για θεραπευτικούς λόγους και πολλά ειπώθηκαν περί απόπειρας αυτοκτονίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία του φταίει το υπουργείο Ναυτιλίας και ο υπουργός Αναστάσιος Παπαληγούρας, που τον έπεισαν να δεχθεί την απευθείας ανάθεση ενώ ήταν ο μοναδικός μειοδότης του διαγωνισμού των άγονων γραμμών στις 20 Οκτωβρίου 2008. Όπως κατήγγειλε, το άνοιγμα των προσφορών καθυστέρησε μήνες και, αφού η GΑ Ferries είχε εξυπηρετήσει τα νησιά, οι διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν σε άλλες εταιρείες.


Ο κομματικός


Έλαβε 31,5 εκατ. ευρώ για τα άγονα δρομολόγια από το 2003 έως το 2008. Το στέλεχος της Ν.Δ. από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατάστρωνε το σχέδιο της επιχειρηματικής του ανέλιξης στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Δεξί χέρι του Σωτήρη Κούβελα στον προεκλογικό του αγώνα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1986, ο Φώτης Μανούσης γρήγορα μετεξελίχθηκε σε καναλάρχη, όταν λίγα χρόνια μετά- ενώ ήδη ήταν πρόεδρος σε δημοτική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου και γνωρίστηκε με τον κ. Παυλίδη- ίδρυσε το Νew Channel.

Στο κανάλι αυτό εμφανίζονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαφημιστικά σποτ για τη SΑΟS, που τελικά εξαγόρασε το 2001 όταν η εταιρεία βρέθηκε σε δεινή θέση μετά τη ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου της. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο στόλος εμπλουτίστηκε με παλαιά πλοία και οι μπίζνες πήραν φωτιά το 2004, όταν ξεκίνησε ο χορός των υπέρογκων επιδοτήσεων.

Τα πλοία του, που χρονολογούνται στη δεκαετία του ΄70, και το ύψος των επιδοτήσεων που ελάμβανε έκαναν τους ανταγωνιστές του να προχωρήσουν σε καταγγελίες εις βάρος του για αθέμιτο ανταγωνισμό και αδιαφανείς διαδικασίες.

Όταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις του με τον πρώην υπουργό Αιγαίου ο γαλάζιος εφοπλιστής αγόρασε την επιχείρηση του Νίκου Γκάλη- πιθανολογείται από κύκλους ότι το έκανε για να απολαύει τα οφέλη της πορείας της μετοχής και όχι για να αναπτύξει την εταιρεία- ενώ έχει καταπιαστεί και με τον κλάδο των κατασκευών.


Ο «πολυπράγμων»


O τεταρτότοκος του καπετάν Κώστα Βεντούρη, που ξεκίνησε την αυτοκρατορία του τη δεκαετία του 1950 με μια βάρκα μεταφέροντας τρόφιμα στην Κίμωλο, έλαβε σε επιδοτήσεις από την άγονη γραμμή 29,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2003-2008. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο πατριάρχης Βεντούρης αποφάσισε να αποσυρθεί και να ορίσει ως διάδοχο τον πρωτότοκο Γιώργο, ο υιός Απόστολος έπειτα από διαμάχες κατάφερε να πάρει το 50% των πλοίων της οικογένειας, ήτοι τα «Ιτάλια Εξπρές» και «Παναγία Τήνου» και ίδρυσε την ΑΚ Ventouris. Το πρώτο βυθίστηκε στη Δραπετσώνα τον Μάρτιο του 1988 και έπειτα από δικαστικές διαμάχες με την εταιρεία ασφάλισης αποζημιώθηκε με 9 εκατ. δολάρια. Το δεύτερο πουλήθηκε στον αδερφό του Βαγγέλη για 6 εκατ. δολάρια. Η επιστροφή του στα ακτοπλοϊκά δρώμενα σηματοδοτήθηκε από την απόβασή του στην Αδριατική: τρία ρο-ρο μετασκευασμένα σε επιβατηγά- οχηματαγωγά τον κατέστησαν κυρίαρχο της γραμμής Πάτρα- Πρίντεζι μέχρι που εμφανίστηκε ο Περικλής Παναγόπουλος και η Superfast Ferries το 1995. Από την Αδριατική ο Απόστολος Βεντούρης βρέθηκαν στη γραμμή Αγγλία- Ολλανδία (ιδιαίτερα κερδοφόρος γραμμή, υπολογίζεται ότι του απέφερε πάνω από 10 εκατ. ευρώ) και έπειτα στην Ισπανία, όπου η εταιρεία που ναύλωσε τα πλοία του πτώχευσε. Πίσω στην Ελλάδα πούλησε τα δύο από τα πλοία του, ενώ το τρίτο είχε την τύχη του «Ιτάλια Εξπρές»: η αποζημίωση ανήλθε και πάλι στα 9 εκατ. δολάρια. Το δεύτερο comeback του Απόστολου Βεντούρη έγινε το 2002 όταν ίδρυσε τη C-Link και αγόρασε τρία πλοία που έριξε στην άγονη γραμμή. Τρία χρόνια μετά αγόρασε και τη ΝΕΛ. Μόλις ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, δύο εταιρείες, η Βlue Star Ferries και η GΑ Ferries, αποχώρησαν από την Ένωση αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Απόστολου Βεντούρη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2008 προχώρησε σε καταγγελίες για «στημένους διαγωνισμούς» στην άγονη γραμμή.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...d=4512631&ct=1

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License