Στο απυρόβλητο η CIA για τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία

Πηγή: BBC Φωτογραφία: The Washington Independent tvxsTV Χωρίς Σύνορα - Αποστολή με email
Όλα τα πεδία υποχρεωτικά

E-mail παραλήπτη: E-mail ή όνομα αποστολέα (λατινικά): Κωδικός αποστολής 
[όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα

TVXS.gr Project Στο απυρόβλητο η CIA για τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία http://www.tvxs.gr/v9829
 
Κλείσιμο

Οι αξιωματούχοι της CIA δεν πρόκειται να διωχθούν επειδή χρησιμοποίησαν τον εικονικό πνιγμό και άλλες σκληρές μεθόδους ανάκρισης σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες επί των ημερών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, «σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι αυτοί που έκαναν το καθήκον τους βασιζόμενοι στις νομικές συμβουλές του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα υποστούν διώξεις». Ο κ. Ομπάμα δήλωσε οι ανακριτές της CIA «εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, καλή τη πίστει».

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του κ. Ομπάμα, στον οποίο είχαν στηρίξει μεγάλες ελπίδες, καθώς, την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας του, έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι σκληρές ανακρίσεις και να μην ξαναχρησιμοποιηθούν τεχνικές που αποτελούν βασανιστήρια. Πλέον οι πράκτορες της CIA μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις τεχνικές που αναγράφονται στα εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο απέκλεισε τη δυνατότητα ποινικής δίωξης εναντίον όσων χρησιμοποίησαν στο παρελθόν σκληρές τεχνικές ανάκρισης και βασανιστήρια, αλλά επίσης προσφέρει νομική βοήθεια σε όσους ήδη αποτελούν αντικείμενο ερευνών είτε απ’ το Κογκρέσο είτε από διεθνείς οργανισμούς. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει στείλει ηχηρά μηνύματα ότι η λειτουργία της CIA είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να πτοεί το ηθικό ή την αυτοπεποίθηση της υπηρεσίας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License