Αναγνωρίστηκαν τρεις από τους λιμενικούς, που τραυμάτισαν σοβαρότατα Κούρδο πρόσφυγα

Αναγνωρίστηκαν πριν από λίγο τρεις από τους λιμενικούς, που χτύπησαν και τραυμάτισαν εξαιρετικά σοβαρά ένα Κούρδο πρόσφυγα στις 3-4-09 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Αναγνωρίστηκαν πριν από λίγο τρεις από τους λιμενικούς, που χτύπησαν και τραυμάτισαν εξαιρετικά σοβαρά ένα Κούρδο πρόσφυγα στις 3-4-09 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μπράβο στους πρόσφυγες που στη διαδικασία της αναγνώρισης στάθηκαν παλικαρίσια και κοίταξαν στα μάτια τους βασανιστές τους.

Για όσους/ες αγνοούν το περιστατικό παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Αντιρατσιστικής (αν από τη σ.ο. θεωρηθεί ότι περιττεύει ας μεταφερθεί σε άλλη κατηγορία)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα ίχνη των ρατσιστικών εγκλημάτων

δεν εξαλείφονται, ούτε παραγράφονται

 

Την 3-4-2009 στην Ηγουμενίτσα, άνδρες του Λιμενικού Σώματος –κατά πάσα πιθανότητα- τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Κούρδο από το Ιράκ. Οι αυτόπτες μάρτυρες, που είναι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, περιγράφουν «κομάντος» με στολές μπλε και παραλλαγής, οι οποίοι αφού συνέλαβαν τον  Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, 29 ετών Κούρδο του Ιράκ του χτυπούσαν το κεφάλι στο τσιμέντο του λιμανιού μέχρι που αυτός έπαθε εσωτερική αιμορραγία.

Μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Φιλιατών και από εκεί στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, και από εκεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, παραμένοντας μέχρι σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους Κούρδους που κατήγγειλαν το περιστατικό, αλλά και από προηγούμενες καταγγελίες ΜΚΟ (Διεθνής Αμνηστία, ProAsyl)αυτό δεν αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά δεν γίνονται καταγγελίες καθώς οι μετανάστες συνήθως δεν έχουν χαρτιά και φοβούνται.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία δύο εβδομάδες αργότερα και αμέσως σε συνεργασία με την Ομάδα Νομικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και προσπάθησε να έρθει σε επαφή με αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς του τραυματία, με άμεσο στόχο να μη κουκουλωθεί το θέμα και μία ακόμα δολοφονική ενέργεια σε βάρος πρόσφυγα περάσει στα αζήτητα της ειδησεογραφίας.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι σχεδόν μέρες για να διαταχθεί η «συνήθης ΕΔΕ» από τον αρχηγό του Λιμενικού και να διαταχθεί ιατροδικαστική εξέταση του τραυματία πρόσφυγα, με αποτέλεσμα , φυσικά, τα τυχόν σημάδια κακοποίησης του να έχουν πιθανό επουλωθεί ήδη.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε καμία ΕΔΕ ή όποια άλλη διοικητική «φιοριτούρα» των κρατικών μηχανισμών. Το μαρτυρά η καθυστέρηση με την οποία διατάχθηκε, το μαρτυρούν προηγούμενες, που χρησιμοποιήθηκαν απλώς για να συγκαλύψουν τις ευθύνες των μηχανισμών καταστολής, το μαρτυρά η υπόθεση της άλλης μετανάστριας- της Κ. Κούνεβα- που πέντε μήνες μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν «άγνωστοι» και φυσικά ασύλληπτοι.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και στις αντιστάσεις της γιατί είναι σαφές ότι ο τραυματισμός του Κούρδου πρόσφυγα, το βιτριόλι στο πρόσωπο της Βουλγάρας μετανάστριας/συνδικαλίστριας και η σφαίρα στο κορμί του Έλληνα μαθητή δεν είναι ασύνδετα περιστατικά. Συνδέονται με το αιματοβαμμένο ίχνος του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και της καταστολής, που σε περίοδο γενικευμένης κρίσης του συστήματος εμφανίζονται ως τα μοναδικά εργαλεία επιβολής των κυρίαρχων σε βάρος όλων των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας.

 

Προς τους κρατικούς μηχανισμούς απευθύνουμε μόνο μία προειδοποίηση: Να μη τολμήσουν να «ενοχλήσουν» με οποιοδήποτε τρόπο τους πρόσφυγες που ήρθαν να συμπαρασταθούν στο φίλο τους και να καταθέσουν ως αυτόπτες- αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ακόμα και στην κατάσταση του εξαθλιωμένου πρόσφυγα, μπορούν να ατενίζουν το αβέβαιο μέλλον τους όρθιοι.

 

Θεσσαλονίκη 22 Απρίλη 2009

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

 


Ας μας ενημερώσουν οι σύντροφοι/ισες που τρέχουν το θέμα (και χίλια μπράβο). Οι αρχικές αναφορές μίλαγαν για μη-αναστρέψιμο κώμα, τώρα ακούμε και για "κρίσιμη" κατάσταση στην εντατική. Το οποίο, είναι τουλάχιστον αναστρέψιμο; Το ελπίζω, πραγματικά. Αλληλεγγύη.

από αλλο-αλλος 24/04/2009 12:33 μμ.


δυστυχως η κατασταση του ειναι μη αναστρεψιμο κωμα. Εχει αποσυνδεθει απο τα μηχανηματα υποστηριξης της αναπνοης, αλλα δεν εχει καμια επαφη με το περιβαλλον.

από δυστυχώς 25/04/2009 10:55 πμ.


Οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να επανέλθει. ή θα πεθάνει ή θα μείνει φυτό για πάντα. Ο λιμενομπάτσος βέβαια συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Κακοποιοί, δολοφόνοι, βασανιστές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License