Ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει

«Για να ξεριζωθεί ο ρατσισμός στις ΗΠΑ, δεν αρκεί η εκλογή ενός μαύρου προέδρου».

Φανερά καταπτοημένος και οργισμένος, ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, ο 54χρονος αφροαμερικανός θανατοποινίτης πρώην Μαύρος Πάνθηρας, βραβευμένος δημοσιογράφος και επί 27 χρόνια στο Πράσινο Μίλι -την πτέρυγα θανατοποινιτών- σχολίασε με τα παραπάνω λόγια την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Να μη δεχτεί δηλαδή να εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα της υπεράσπισής του, ότι το δικαστήριο της Φιλαδέλφειας που το 1982 τον καταδίκασε σε θάνατο, είχε προφανή ρατσιστικά κίνητρα και συνεπώς είναι άκυρο.

Στην ουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο με προκλητικό τρόπο γύρισε την πλάτη στους δικηγόρους του, που ζητούσαν να συγκροτηθεί νέο ορκωτό δικαστήριο, χωρίς ρατσιστική προδιάθεση και επανάληψη της δίκης.

Καθαρό αίτημα

Νομικά, ήταν ένα ξεκάθαρο αίτημα, που βασιζόταν σε δεδικασμένο, δηλαδή σε μια ανέκκλητη δικαστική απόφαση που είχε παρθεί το 1986 από το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο, για μια υπόθεση παρόμοια. Ηταν η υπόθεση «Μπάτσον κατά Κεντάκι», κατά την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το δικαίωμα της κατηγορούσας αρχής να εξαιρεί ενόρκους χωρίς αιτιολογικό, δεν μπορούσε να ασκείται με μοναδικό κριτήριο τα φυλετικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων ενόρκων.

Για τους δικηγόρους του θανατοποινίτη, η υπόθεση Μπάτσον έμοιαζε με εισιτήριο εξόδου από τις φυλακές της Φιλαδέλφειας. Διότι πλέον όλα ήταν ξεκάθαρα: η κατηγορούσα αρχή το 1982 απέρριψε τους 13 από τους 15 μαύρους ενόρκους χωρίς προφανές αιτιολογικό άλλο πέραν του χρώματός τους. Ετσι, ο Μουμία, που κατηγορήθηκε για το φόνο ενός αστυνομικού το 1981, δικάστηκε από δικαστήριο λευκών σε μια πολιτεία -τη Φιλαδέλφεια- που το 40% του πληθυσμού είναι μαύροι.

Το αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να καταγραφεί ως χαρακτηριστική πολιτική δίωξη, που θα είχε καταλήξει στην ηλεκτρική καρέκλα, αν η εκτέλεση δεν είχε αναβληθεί στο «παρά πέντε» δύο φορές, ύστερα από την τεράστια πίεση κυρίως της ευρωπαϊκής και δευτερευόντως της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Η τωρινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην συζητήσει το ρατσιστικό χαρακτήρα της υπόθεσης Μουμία, δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με το δεδικασμένο του 1986, αλλά υπογραμμίζει και τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης του πρώην Μαύρου Πάνθηρα. Ο ίδιος, σε ραδιοφωνικό του σχόλιο μετά την αναγγελία της αναπάντεχης εξέλιξης, σάρκασε την αμερικανική Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι η νομολογία καταργείται στην πράξη, αρκεί ένας δικαστής να πει «εντάξει παιδιά, δεν έχω ρατσιστικό κίνητρο».

Στην ηλεκτρική καρέκλα

Υπάρχει, όμως, και η σκληρή πραγματικότητα, που για τον Μουμία γίνεται σκληρότερη. Αν και οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να ασκήσουν νέα έφεση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ισχυρότερο επιχείρημα της υπεράσπισης για ακύρωση της ρατσιστικής δίκης του 1982, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα.

Το χειρότερο είναι ότι η αρνητική στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό και για μια άλλη εκκρεμότητα: την τελική κρίση, και πάλι του Ανώτατου Δικαστηρίου, για οριστική επικύρωση της θανατικής ποινής. Κι αυτό, επειδή πέρυσι το Ομοσπονδιακό Εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη θανατική καταδίκη, θεωρώντας ελλιπή τη διαδικασία της δίκης του 1982.

Υστερα απ' αυτό, η κατηγορούσα αρχή έσπευσε να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου, στέλνοντας οριστικά τον Μουμία στην ηλεκτρική καρέκλα.

*Το δίδαγμα; Με τα λόγια του θανατοποινίτη Μουμία Αμπού Τζαμάλ, «η Δικαιοσύνη είναι άσκηση πολιτικής με άλλα μέσα».Πηγή: Ελευθεροτυπία


http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=38357

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License