Όχι στον εμπαιγμό των προσφύγων και το ρατσισμό του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Οι ρατσιστικές θέσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη έχουν πάψει από καιρό να μας εκπλήσσουν. Το ίδιο και η αναξιοπιστία του, γνωστή και αυτή στο πανελλήνιο. Η υποκρισία του όμως αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο.

Δελτίο Τύπου                                                      28 Απριλίου 2009

 

Όχι στον εμπαιγμό των προσφύγων και το ρατσισμό του Νομάρχη.

Άδειες εργασίας στους πρόσφυγες τώρα!

 

Οι ρατσιστικές θέσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη έχουν πάψει από καιρό να μας εκπλήσσουν. Το ίδιο και η αναξιοπιστία του, γνωστή και αυτή στο πανελλήνιο. Η υποκρισία του όμως αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο.

 

Είναι γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αρνείται να εκδίδει άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες της πόλης μας (αιτούντες άσυλο). Με ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων, η αρμόδια υπηρεσία ξεκίνησε ξαφνικά από πέρσι τον Απρίλιο να εφαρμόζει μια ακραία ρατσιστική και πρακτικά ανενεργή διάταξη παλιότερου νόμου, η οποία απαγορεύει στους πρόσφυγες να εργάζονται όσο υπάρχουν έλληνες άνεργοι οπουδήποτε στην Ελλάδα. Καμία άλλη Νομαρχία της χώρας, όπως και η ίδια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μέχρι πέρσι, δεν ερμηνεύει και δεν εφαρμόζει αυτή τη διάταξη με τέτοιο τρόπο, ο οποίος καταδικάζει τους πρόσφυγες στην ανεργία και τη μαύρη εργασία.

Την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μαζί με δεκάδες πρόσφυγες κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το αίτημά της για την αλλαγή αυτής της ρατσιστικής και απάνθρωπης τακτικής. Ο Νομάρχης, μπροστά στους πρόσφυγες, τους νομαρχιακούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους, αφού έπλεξε μόνος του για μια ακόμα φορά το εγκώμιό του και μας διηγήθηκε πόσο αγαπά τους πρόσφυγες, δεσμεύθηκε ρητά ότι αν οι άλλες Νομαρχίες συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες, το ίδιο θα κάνει και αυτός. Οι πρόσφυγες αποχώρησαν ανακουφισμένοι και σε συνάντησή μας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκαν και οι πρακτικές λεπτομέρειες για την τακτοποίηση της υπόθεσης.

Σήμερα, ένα μήνα σχεδόν μετά, και αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες διαδικασίες, ενημερωθήκαμε ότι ο Νομάρχης άλλαξε άποψη και αποφάσισε να μην υπογράψει τις άδειες!

Είναι φανερό ότι οι ρατσιστικές του απόψεις και το φλερτ με την ακροδεξιά αποδείχτηκαν ισχυρότερα από το υποτιθέμενο «φιλολαϊκό» προφίλ που προσπάθησε να επιδείξει στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες όμως δεν είναι μόνοι τους. Όπως στεκόμαστε δίπλα στον Κούρδο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους λιμενικούς της Ηγουμενίτσας, θα σταθούμε δίπλα και στους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης που απειλούνται με εξόντωση από το ρατσισμό του κάθε Ψωμιάδη.

Η ειρωνεία είναι ότι αύριο Τετάρτη, ο Ψωμιάδης «κλείνει» τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε». Ούτε οι πρόσφυγες όμως επαιτούν. Στην ερχόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβούλιου θα είμαστε ξανά εκεί, πρόσφυγες και άλλοι αλληλέγγυοι πολίτες της πόλης, για να απαιτήσουμε ξανά την άρση αυτής της αδικίας. Ενάντια στον εμπαιγμό και το ρατσισμό του Νομάρχη, ορθώνεται η άλλη Θεσσαλονίκη, των προσφύγων, των αγώνων, της αλληλεγγύης.

 

Καλούμε σε:

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 13.00 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης   

(θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου)   

 

Περισσότερες πληροφορίες Νίκος Νικήσιανης 6976629310

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License