Παρέμβαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσ/νίκης

Παρέμβαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έκαναν σήμερα το μεσημέρι μερικές δεκάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι/ες μετά από κάλεσμα της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν να διαμαρτυρηθούμε για τη ρατσιστική απόφαση του Νομάρχη Ψωμιάδη να μην υπογράψει τις άδειες εργασίας των προσφύγων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Όταν αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο στους πρόσφυγες βγάλαμε πανό, φωνάξαμε συνθήματα και μέσα σε κλίμα έντονων αποδοκιμασιών και αντεγκλήσεων η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου διαλύθηκε και με την αποχώρηση του συνόλου της αντιπολίτευσης. Αποχωρήσαμε περιφρουρώντας τους πρόσφυγες καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ζώσει τη Νομαρχία εισέρχονταν στην αίθουσα του συμβουλίου.

Για την πληρέστερη ενημέρωση όσων αγνοούν το ζήτημα παραθέτουμε το δελτίο τύπου της Αντιρατσιστικής.

από Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 30/04/2009 11:44 μμ.


Νομάρχης Θεσσαλονίκης: Και Ρατσιστής και Ψεύτης

 

«Θλιβόμαστε όταν βλέπουμε ξένους να εργάζονται στη Θεσσαλονίκη» (Τοποθέτηση από την παράταξη του κ. Ψωμιάδη).

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο ο εμπαιγμός του Κ. Ψωμιάδη προς τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αρνείται να εκδίδει άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες της πόλης μας (αιτούντες άσυλο), εφαρμόζοντας μια ακραία ρατσιστική και πρακτικά ανενεργή διάταξη παλιότερου νόμου, η οποία απαγορεύει στους πρόσφυγες να εργάζονται όσο υπάρχουν έλληνες άνεργοι οπουδήποτε στην Ελλάδα. Καμία άλλη Νομαρχία της χώρας, όπως και η ίδια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μέχρι πέρσι, δεν ερμηνεύει και δεν εφαρμόζει αυτή τη διάταξη με τέτοιο τρόπο, ο οποίος καταδικάζει τους πρόσφυγες στην ανεργία και τη μαύρη εργασία.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ο Νομάρχης, μπροστά στους πρόσφυγες, τους νομαρχιακούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους, αφού έπλεξε μόνος του για μια ακόμα φορά το εγκώμιό του και μας διηγήθηκε πόσο αγαπά τους πρόσφυγες, δεσμεύθηκε ρητά ότι αν οι άλλες Νομαρχίες συνεχίζουν να εκδίδουν άδειες, το ίδιο θα κάνει και αυτός.
Σήμερα, ένα μήνα σχεδόν μετά, και αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες διαδικασίες, ενημερωθήκαμε ότι ο Νομάρχης άλλαξε άποψη και αποφάσισε να μην υπογράψει τις άδειες!

Στη χθεσινή συνεδρίαση ανακοινώθηκε με τον πιο κυνικό τρόπο ότι στην πράξη οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να ζουν αξιοπρεπώς και να εργάζονται στη Θεσσαλονίκη του εθνολαϊκιστή νομάρχη και της ξενοφοβικής παράταξής του. Ακόμα και το αίτημα των προσφύγων να τους δοθεί ο λόγος απορρίφθηκε, πράγμα που οδήγησε στις έντονες διαμαρτυρίες των προσφύγων και των μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, που παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Σηκώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διέλυσαν στην ουσία τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και αποχώρησαν.

Είναι προς τιμή όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν σύσσωμες από το Συμβούλιο, σχηματίζοντας μάλιστα ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τους πρόσφυγες για να τους προστατέψουν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν περιζώσει τη Νομαρχία και εισέρχονταν στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Είναι μια ελπιδοφόρα στάση που δείχνει ότι αν και ο ρατσισμός δεν έχει ηττηθεί στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστο έχει πλέον εντοπισθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, όπως η παράταξη του κ. Ψωμιάδη.

Είναι προφανές ότι ο αγώνας των προσφύγων και του κινήματος αλληλεγγύης δεν πρόκειται να σταματήσει. Μια ακόμα απάντηση προγραμματίζεται με την πορεία της Τρίτης 5 Μάη στο Άγαλμα Βενιζέλου, 7μμ, για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δολοφονική επίθεση των λιμενικών της Ηγουμενίτσας ενάντια στον Κούρδο πρόσφυγα, αλλά και για να εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια στη βαρβαρότητα του Ρατσισμού.

 

ΥΓ  Το τελευταίο διάστημα οι μηχανισμοί καταστολής μοιάζουν να έχουν αποθρασυνθεί εντελώς στην πόλη μας.  Έτσι αστυνομικοί παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο, αράζουν προκλητικά με τις μηχανές τους σε πεζόδρομους και πλατείες, προσαγάγουν αφισοκολλητές στο χύμα, τραβολογούν ζητιάνους στα Τμήματα. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα αστυνομοκρατίας ένα τσούρμο άνδρες της Ασφάλειας, της ομάδας Δ και της ομάδας Ζ συγχρόνως, συνέλαβαν το μέλος της Αντιρατσιστικής Ν. Ν., έξω από το Στέκι Μεταναστών, επειδή αρνήθηκε να τους επιδείξει το περιεχόμενο των αφισών που κουβαλούσε. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν. Τους δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία παρουσία και παρενόχληση αστυνομικών στο Άσυλο, τους πολιτικούς και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και ιδίως στα Στέκια Μεταναστών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License