Kαλαμάτα 9 Μάη 1934 - 9 Μάη 2009

Kαλαμάτα 9 Μάη 1934 - 9 Μάη 2009 ΜΝΗΜΗ ΤΑΞΙΚΗ - ΜΝΗΜΗ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ

post image

Kαλαμάτα 9 Μάη 1934 - 9 Μάη 2009

ΜΝΗΜΗ ΤΑΞΙΚΗ - ΜΝΗΜΗ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ

 

Για την εξέγερση του Μάη του 1934 στην Καλαμάτα και τη δολοφονία οκτώ λιμενεργατών, μυλεργατών και εργαζόμενων από το ελληνικό κράτος και τα αφεντικά, έγιναν μικρές παρεμβάσεις και μοιράστηκαν κείμενα τα δύο προηγούμενα χρόνια.

 

Φέτος που η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 μοιράζει απλόχερα τους σπόρους της και πληθαίνουν τα λουλούδια της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης σε πόλεις και σε γειτονιές, αποφασίσαμε σε συνεργασία με συντρόφισσες και συντρόφους από τη Μεσσηνία να διοργανώσουμε μια ολόκληρη ημέρα με θέμα την εξέγερση στο λιμάνι της Καλαμάτας το 1934, τις συνθήκες εργασίας τότε και σήμερα, την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τις εξεγέρσεις που έρχονται…Θέλουμε επίσης να προβάλουμε την πραγματική όψη των ευρύτερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην περιοχή καθώς και τον ολοένα αυξανόμενο κοινωνικό έλεγχο από το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς.

 

Εδώ και δεκαπέντε μέρες έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις γι’ αυτό το σκοπό. Έτσι, το Μεγάλο Σάββατο (των χριστιανών) μοιράστηκε κείμενο στην αγορά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ την Τρίτη του Πάσχα 21η Απριλίου (των καθολικώς διαμαρτυρομένων) έγινε και μικροφωνική.

Την Πρωτομαγιά κάναμε επίσης παρέμβαση στην Παραλία και το λιμάνι της πόλης και μοιράστηκε άλλο ένα κείμενο. Σήμερα μοιράσαμε κείμενα στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο.

Στις 27/4 αναρτήθηκαν τρία πανό στο κτίριο των παλιών αλευρόμυλων τα οποία χτες το απόγευμα εξαφανίστηκαν όπως και ένα παλιότερο πανό για την Κατερίνα Γκουλιώνη με υπογραφή Π.Σ και αστέρι . Ποιος ξέρει, φασίστες, κνίτες ή το «κακό συναπάντημα»;

 

Εμείς πάντως συνεχίζουμε δυναμικά με την υποστήριξη συντροφισσών και συντρόφων από πόλεις της Πελοποννήσου και την Αθήνα. Αύριο θα ανεβάσουμε και την αφίσα καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 9ης Μάη.

 

Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.

Κείμενα παρεμβάσεων
Εικόνες:

από Αλάνια του Νέδοντα 05/05/2009 10:24 μμ.


post image
Μια φωτο πιο ευδιάκριτη

Εικόνες:

από θυμάμαι 06/05/2009 2:54 πμ.


ποιος θυμάται την εξέγερση στα τέλη του 80 στην καλαμάτα όταν σκοτώθηκε μηχανόβιος μετά από καταδίωξη; ήταν από τις μεγαλύτερες αφού δεν έγινε από αναρχικούς αλλά από απλούς πολίτες αξίζει να την θυμόμαστε

από Αλάνια του Νέδοντα 06/05/2009 10:41 πμ.


Tο Σεπτέμβριο του 1991, μετά από καταδίωξη από αστυνομικούς, σκοτώθηκε ο 18χρονος Δημήτρης Λαγωνικάκος που οδηγούσε μηχανάκι. Τότε η νεολαία, αλλά και όλη η πόλη, εξεγέρθηκε και ξέσπασε την οργή της κυρίως στο αστυνομικό τμήμα που σχεδόν καταστράφηκε. Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν απ’ όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα για να καταστείλουν τους εξεγερμένους. Λίγο αργότερα, το αστυνομικό τμήμα μεταφέρθηκε εκτός πόλης για να είναι προστατευμένο.

Αυτή η εξέγερση είναι πρόσφατη και η μνήμη της ακόμα νωπή στην Καλαμάτα.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κανένας αναρχικός δεν διεκδίκησε το «κοπυράιτ» των εξεγέρσεων που αποτελούν οργισμένη αλλά και κριτική απάντηση στις γενικότερες συνθήκες εκμετάλλευσης και καταστολής.

από καλαματιανος απο αθηνα 06/05/2009 12:04 μμ.


Θα γινουν εκδηλώσεις στις 9 μαη????? Θα χει πορεια κλπ συναυλια????

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License