Ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις «μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών». Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αναφέρονται σε ρυθμίσεις σχετικά με τις κουκούλες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ορίζει την αναμόρφωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας καθιστώντας πιο συγκεντρωτικό τον έλεγχό της, την ίδρυση δεύτερου Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (προβλέποντας και τις απαραίτητες προσλήψεις) και την ένταξη στο ΕΣΥ των νοσοκομείων των φυλακών. Ακόμα, προβλέπεται η παροχή στους κρατουμένους που έχουν φυλακισθεί, αδυνατούντες να πληρώσουν την χρηματική τους ποινή, της δυνατότητας απόλυσης υπό όρους ανάκλησης, ενώ και στις ποινές που μετατρέπονται σε χρηματικές, με αίτηση του καταδικασθέντος, περιλαμβάνεται και η πενταετής κάθειρξη.

Επίσης, σε διατάξεις του νομοσχεδίου επανακαθορίζονται οι ποσότητες ναρκωτικών με τις οποίες μπορεί να κυκλοφορεί ένας χρήστης άνευ δίωξης, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης καταδίκου σε περίπτωση που έχει εκτίσει 28 χρόνια ποινής, ακόμα και όταν το άθροισμα των τμηματικών ποινών υπερβαίνει τον χρόνο αυτό, ενώ μειώνεται ο χρόνος της ποινής που πρέπει να έχουν εκτίσει οι έμποροι ναρκωτικών, προκειμένου να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης.

Σε άλλες διατάξεις του καθορίζεται η δυνατότητα να επισκέπτεται τις φυλακές, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, η δυνατότητα σε καταδικασμένες μητέρες με παιδί, να εκτίουν την ποινή τους σε κοινωνική εργασία και η ποινικοποίηση της χρήσης κινητού τηλεφώνου εντός των φυλακών από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οι ποινές για τους φύλακες, των οποίων η αμέλεια συνετέλεσε στην απόδραση κρατουμένων γίνονται πιο αυστηρές, επεκτείνεται η δυνατότητα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου σε όλα τα κακουργήματα και επιβαρύνονται ποινικά όσοι προβαίνουν σε φθορές καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους.


Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η διάταξη που αφορά τον συγκεντρωτικό έλεγχο της Ιατρικής Υπηρεσίας, με ενίσχυση του ρόλου του προϊσταμένου της στην Αθήνα, είναι «φωτογραφική».

Παράλληλα, η αντιπολίτευση εναντιώθηκε και στις διατάξεις περί ναρκωτικών. Ο ΛΑΟΣ τόνισε πως, και μόνον γι’ αυτές, θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο επί της αρχής. «Η αποσυμφόρηση των φυλακών, ξεκινά απ’ τους εμπόρους ναρκωτικών», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, ενώ η Θ. Τζάκρη αντιπρότεινε: «να αφήνονται ελεύθεροι οι δράστες συγκεκριμένων ελαφρών αδικημάτων και όχι ελαφρών ποινών. Έτσι όπως διατυπώνεται η διάταξη, αφήνονται ελεύθεροι μαστρωποί, διακινητές λαθρομεταναστών, βιαστές κ.ά.».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας επεσήμανε με τη σειρά του ότι: «Αυτή δεν είναι μια διάταξη που προσφέρει πολιτικά στην κυβέρνηση», ενώ παρακάλεσε τους συνομιλητές του να μην καταφεύγουν στον εύκολο λαϊκισμό του «αποφυλακίζουμε τους εμπόρους ναρκωτικών, τους βιαστές». «Αν υποθέσουμε ότι το σωφρονιστικό σύστημα εκπληρώνει το σκοπό του, ένας άνθρωπος μετά από 22 χρόνια έχει σωφρονιστεί - οπότε δεν πρέπει να ανατρέξεις στο αδίκημα το προ 22 ετών, αλλά στον άνθρωπο καθεαυτό;», πρόσθεσε.

«Η βασική σκέψη του νομοθέτη, είναι ότι το δικαίωμα της ταχυτέρας απολύσεως, δεν έπρεπε να αφορά τα πλέον αντικοινωνικά αδικήματα», τόνισε ο Μάκης Βορίδης. «Αντίθετα τώρα, το μέτρο επεκτείνεται πλέον στον μεγαλέμπορο».


Περί κουκούλας

Οι σχετικές με τους κουκουλοφόρους διατάξεις συνάντησαν την επιδοκιμασία του ΛΑΟΣ, αν και, όπως δήλωσαν οι αγορητές του, θα προτιμούσαν η ένδυση κουκούλας στις διαδηλώσεις, να καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα. «Επιβαρύνετε ποινικά τη χρήση κουκούλας στις διακεκριμένες φθορές, αλλά στις απλές φθορές που είναι και οι συνηθέστερες, δεν υπάρχει επιβάρυνση», συμπλήρωσε ο Θ. Πλεύρης.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο. Η Λιάνα Κανέλη κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια, πως θέλει: «κάθε διαδήλωση που θα της πετάτε δακρυγόνα, όποιος καλύψει το πρόσωπό του, να είναι επιβαρυμένος. Στερείτε ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να ζητήσει τη μη δίωξη κάποιου που θα του πετάξει ένα αυγό, αν φορά κουκούλα, γιατί πάει αυτεπάγγελτα;». Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ, σε μία συμβολική κίνηση φόρεσε για λίγο την κουκούλα της ζακέτας της κατά την αγόρευσή της στο Κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να συλλάβετε όλες τις κυρίες που έχουνε κάνει μπότοξ και όλους τους δικαστές που έχουν αλλοιώσει το πρόσωπό τους γιατί είχαν πεταχτά αυτιά», πρόσθεσε. «Θα καταργήσετε κάθε αποκριάτικο μαγαζί απ’ αυτά τα εποχικά. Όποιος βγει ντυμένος μπούλα, τελείωσε» συμπλήρωσε.

Η Θ. Τζάκρη υπογράμμισε με τη σειρά της ότι: «Το μέτρο θεσμοθετείται για ψηφοθηρία και εσωτερική κατανάλωση. Μοναδικός του σκοπός, είναι η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, δήλωσε ότι: «στοιχείο του εγκλήματος είναι η πράξη, η εκούσια εξωτερική συμπεριφορά του ανθρώπου - και είναι προφανές ότι δεν συνιστά τέτοια δράση, η κάθε μορφής ενδυματολογική εμφάνιση του ατόμου». «Αντί να δούμε την κρίση νομιμοποίησης αυτής της εξουσίας, διαλέγουμε την θωράκιση αυτής της εξουσίας για να μην την εξυβρίσουν» παρατήρησε ο βουλευτής, διακρίνοντας επαναφορά του αδικήματος περί «περιύβρισης της αρχής».

«Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία. Πρέπει κάποιος να νιώσει μέσα του ποιο είναι το επαπειλούμενο αγαθό σ’ αυτή τη φάση. Και αίσθησή μου είναι, ότι το επαπειλούμενο αγαθό, δεν είναι οι δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

από το επαπειλούμενο 06/05/2009 6:37 μμ.


αγαθό είναι τα συμφέροντα της εξουσίας, τσάτσος διακεκριμένος της οποίας για λίγους μήνες ακόμα θα είσαι ως επαγγελματίας. Μετά, καλή επιστροφή στο βασίλειο της ανυποληψίας και του τίποτα.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ.= άνθρωπος ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, τσάτσος του κεφαλαίου.

από @*@ 06/05/2009 7:34 μμ.


Παραθέτω στη συνέχεια το άρθρο 20 του νομοσχεδίου μαζί με την αιτιολογική του έκθεση. Οπως φαίνεται σχεδιάζουν να κατηγοριοποιήσουν τους κρατούμενους σε τύπου A, B και Γ με διαφορετική μεταχείριση σε κάθε τύπο και αποκλεισμό της επικοινωνίας μεταξύ κρατουμένων διαφορετικού τύπου. Είναι νομίζω προφανές ότι μια τέτοια μεθόδευση στοχεύει κατευθείαν στο κίνημα των φυλακισμένων μετά κι από την απεργία πείνας του Νοέβρη του 2008.

Άρθρο 20:
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που
κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2776/1999 (ΦΕΚ Α΄ 291), αντικαθίσταται
ως εξής:
«2. Τα γενικά καταστήματα κράτησης διακρίνονται σε Α΄, Β΄ και Γ΄
τύπου. Στα Α΄ τύπου κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι για χρέη και οι
κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Στα Β΄ τύπου κρατούνται, με την επιφύλαξη
του επόμενου εδαφίου οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Στα Γ΄ τύπου, τα οποία
ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κρατούνται, χωρίς
επικοινωνία με κρατουμένους άλλων κατηγοριών, κρατούμενοι που εκτίουν
ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και
κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ομαλή κοινή συμβίωση στα
καταστήματα άλλου τύπου. Οι διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της
παραγράφου 4 του άρθρου 11 του παρόντος έχουν εφαρμογή και στα
καταστήματα τύπου Γ΄.
2. Στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθεται παράγραφος
7 ως εξής:
«7. Τα καταστήματα κράτησης επιτρέπεται να επισκέπτονται, μετά από
προηγούμενη ενημέρωση του διευθυντή του καταστήματος κράτησης, η
Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα και ο
Συνήγορος του Πολίτη».
3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα
προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ο δικαστικός λειτουργός που προεδρεύει του Συμβουλίου, σε
περίπτωση διαφωνίας του ως προς την χορήγηση της άδειας, προσφεύγει
εντός προθεσμίας πέντε ημερών στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως
Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα. Στην περίπτωση αυτή, η
εγκριθείσα άδεια αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της οριστικής αποφάσεως».
4. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 68 του Σωφρονιστικού Κώδικα
προστίθεται περίπτωση ι΄ ως εξής:
«ι΄. Η χρήση ή η κατοχή κινητού τηλεφώνου».
5. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του
Σωφρονιστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Βαθμοί ποινής από 1 έως 30 και για την χρήση ή κατοχή κινητού
τηλεφώνου βαθμοί ποινής 100».

Αιτιολογική έκθεση για το Άρθρο 20:
Τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη παραδοθεί και τεθεί στη διάθεση των
σωφρονιστικών αρχών τέσσερις νέες φυλακές, ενώ σύντομα αναμένεται να
παραδοθούν άλλες τρεις. Ο ικανοποιητικός πλέον αριθμός των καταστημάτων
κράτησης δίδει τη δυνατότητα της ολοκληρώσεως του έργου του διαχωρισμού
των κρατουμένων, αναλόγως της βαρύτητας του εγκλήματος που έχουν
διαπράξει και της επικινδυνότητας της προσωπικότητάς τους ώστε οι φυλακές
να μην μπορεί να είναι «σχολεία εγκλήματος». Δημιουργείται, ως εκ τούτου,
ένας τρίτος τύπος γενικού καταστήματος κράτησης, όπου θα κρατούνται
χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με κρατουμένους άλλων κατηγοριών,
κρατούμενοι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης
τουλάχιστον δέκα ετών και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ομαλή
κοινή συμβίωση στα καταστήματα των άλλων δύο τύπων.
Με τη δεύτερη παράγραφο και με σκοπό η λειτουργία του
σωφρονιστικού συστήματος να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και
ανθρώπινη, θεσμοθετείται η δυνατότητα επισκέψεως των καταστημάτων
κράτησης από την οικεία Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και από τον
Συνήγορο του Πολίτη.
Με την τρίτη παράγραφο προβλέπεται ότι ο δικαστικός λειτουργός, που
προεδρεύει του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον διαφωνεί ως προς την έγκριση
τακτικής άδειας σε κρατούμενο, προσφεύγει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης
Ποινών, το οποίο αποφαίνεται περί της χορηγήσεως της άδειας αμετάκλητα.
Είναι ευνόητον ότι μέχρι να αποφανθεί το τελευταίο, η χορήγηση της άδειας
αναστέλλεται.
Με τις δύο τελευταίες παραγράφους του προτεινομένου άρθρου,
ενόψει του ότι η ανέλεκτη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους
κρατούμενους διευκολύνει τη συνεννόηση αλλά και τη καθοδήγηση από τη
φυλακή για τη διάπραξη ποινικώς κολάσιμων πράξεων, προβλέπεται ότι η
κατοχή ή χρήση από τον κρατούμενο κινητού τηλεφώνου, η οποία ήδη από
τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα απαγορεύεται (σχ. άρθρο 53 παρ. 1),
συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο επισύρει 100 βαθμούς
ποινής.

...

από @ 06/05/2009 10:39 μμ.


και πότε τίθεται προς ψήφιση ρε παιδιά έχει κανείς καμιά ενημέρωση;;;

από Πετρούλα 07/05/2009 12:27 μμ.


Από σχετικά έγκυρες πηγές έμαθα ότι το νομοσχέδιο συζητείται αυτή την εβδομάδα σε διακομματική επιτροπή της βουλής και την άλλη βδομάδα κατατίθεται στην ολομέλεια για ψήφιση. Οι διαδικασίες θα είναι "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε..." Τελειώσαμε;;;;;
Είμαι η Πετρούλα και δεν θα τελειώσω ποτέ!

από αναδημοσιευτής 08/05/2009 12:49 πμ.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε ορισμένες από τις διατάξεις για τη δίωξη των κουκουλοφόρων και τις πρόωρες αποφυλακίσεις, οι οποίες συνάντησαν την καθολική αντίδραση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας απέσυρε τη διάταξη που στερούσε από τους συλλαμβανόμενους κουκουλοφόρους, τη δυνατότητα αίτησης μετατροπής της ποινής τους σε χρηματική, καθώς και την δυνατότητα εξασφάλισης καταδίκης με αναστολή.

Η συγκεκριμένη διάταξη, κρίθηκε ως υπερβολικά αυστηρή και από το ΛΑΟΣ και την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, που τελικά υπερψήφισαν τις άλλες ρυθμίσεις για τους κουκουλοφόρους.

«Πολλοί από αυτούς είναι νέα παιδιά που έχουν παρασυρθεί και το κάνουν από μιμητισμό. Βρίσκω υπερβολικό να τα πηγαίνουν στο δικαστήριο και να μπαίνουν στη φυλακή, χωρίς αναστολή και μετατροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπενάκη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License