Ενεργοποιούνται 1.100 κάμερες παρακολούθησης

απο καθημερινη κυριακης 10/5/09

Ενεργοποιούνται 1.100 κάμερες παρακολούθησης
Θα λειτουργούν εφεξής χωρίς εισαγγελική άδεια

Της Φωτεινης Καλλιρη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση άνω των 1.100 καμερών σε όλη την Αθήνα, ενώ η χρήση του υλικού παρακολούθησης ως αποδεικτικού στοιχείου σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται αυτές τις ημέρες στην επιτροπή της Βουλής (το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών).

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η χρήση των καμερών παρακολούθησης θα γίνεται εφεξής χωρίς εισαγγελική άδεια και το υλικό που θα μαγνητοσκοπείται θα αποθηκεύεται για ορισμένες ημέρες ώστε να εξετάζεται και στη συνέχεια, αν δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία για πρόσωπα, θα καταστρέφεται.

Το υλικό

Το περιεχόμενο της διάταξης είναι ολοκληρωμένο και στην αιτιολογική έκθεση που θα συνοδεύει την τροπολογία θα επισημαίνεται, κατά πληροφορίες, η ανάγκη να ενισχυθεί η αστυνομία για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της εγκληματικότητας με πιο αποτελεσματικά μέσα, όπως είναι η αυστηρότερη επιτήρηση των δημόσιων χώρων. Στη λογική αυτή θ’ αξιοποιηθούν περίπου 1.100 κάμερες, που είτε είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (συνολικά 270) ή περιμετρικά σε άλλα νευραλγικά σημεία του κέντρου, είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το υλικό από τις κάμερες αυτές θα αποτελεί στο εξής βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο στην περίπτωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Για την εκτεταμένη χρήση των καμερών στην πρωτεύουσα, χωρίς την έγκριση των εισαγγελικών αρχών, ενημερώνει σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ανάγκη λειτουργίας κλειστού συστήματος τηλεόρασης, του συστήματος C4Ι, προέκυψε ως γνωστόν, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που στάθηκε αφορμή για τη διατήρησή τους και στη συνέχεια για λόγους ασφαλείας. Τα αλλεπάλληλα αιτήματα της ΕΛ.ΑΣ. προς την Αρχή Προστασίας ώστε να της δοθεί άδεια να τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας 24ωρης παρακολούθησης σε επιλεγμένους χώρους (σήμερα λειτουργούν περίπου 49 για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, καθώς οι υπόλοιπες είτε έχουν «ξηλωθεί» είτε έχουν υποστεί φθορές) απορρίπτονταν. Με απόφασή της η Αρχή, στις αρχές Αυγούστου του 2005, έχει κρίνει παράνομη τη λειτουργία των καμερών για σκοπούς άλλους πέραν της διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως άλλωστε είχε αποφανθεί και με προηγούμενη απόφαση τον Νοέμβριο του 2004.

Το θέμα οδηγήθηκε, με προσφυγή της ΕΛ.ΑΣ., στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ολομέλεια του οποίου κατήργησε την εκκρεμούσα δίκη και αποφάνθηκε πως απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία και προχώρησε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που θα διευρύνει τη βάση συλλογής γενετικών δεδομένων με στοιχεία τα οποία θα συγκεντρώνονται στη νέα τράπεζα DNA της αστυνομίας, δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της. Κάθε απόφαση συναρτάται, τόνισε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, από τις συζητήσεις που γίνονται με ΗΠΑ, αλλά και με τις αυξημένες ανάγκες ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας. Πάντως, η τάση που διαφαίνεται είναι να γίνεται λήψη δειγμάτων όχι μόνον όσων καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα (παράβαση του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία), αλλά για το σύνολο σχεδόν των αδικημάτων.

Τέλος, θα μελετηθεί αναλυτικά και σε «βάθος χρόνου» το θέμα νέας ρύθμισης για τη διευκόλυνση των εισαγγελικών αρχών στην έκδοση ενταλμάτων για κατ’ οίκον έρευνες με διαδικασίες «εξπρές».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License