ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ Ώρα Μηδέν Mπουλντόζες και πάρκιγκ για το πάρκο Τσαλαγανίδη....

ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ Ώρα Μηδέν. Πριόνια μπουλντόζες και πάρκιγκ για το πάρκο Τσαλαγανίδη. Ο νέος Κακλαμάνης ακούει στο όνομα Σταυριανουδάκης

post image

             ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΑ και ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ
     Η πλατεία Τσαλαγανίδη να χαρακτηριστεί χώρος αστικού πρασίνου.

Το πάρκο της Δάφνης – ένας από τους δύο εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της περιοχής θα αναπλαστεί με το γνωστό μοντέλο αλισοπριονου και τσιμεντοποιησης.
Από το παρκο «Τσαλαγανίδη» στην οδό Εθνάρκου Μακαρίου θα κοπούν δεκαδες υπεραιωνόβια πεύκα και άλλα δενδρα, θα γκρεμιστεί ο δημοτικό βρεφονηπιακός σταθμός (παλιό ΠΙΚΠΑ) που λειτουργεί από τον καιρο της Φριδερίκης σε ένα πρασινο οικοδομικο τετραγωνο και θα απομακρινθει και ο παιδότοπος και οι κούνιες που προϋπήρχαν πριν οι περισσοτεροι/ες από εμας γενηθούμε σε αυτή την πόλη.
Το σημείο αναφορας που χρόνια τώρα δινει μια ανασα στην τσιμεντουπολη θα «αναπλαστει»  και θα  μετατραπεί –τους καλοκαιρινους μήνες όπως συνοιθιζεται- σε παρκιγκ  και θα τσιμεντοποιηθεί πρασινα με ζωγραφισμενο τσιμεντο και γκαζον. Στο άλλο σημείο αναφορας της πλατεία οπου στεγαζεται βρεφονιπιακος σταθμός θα χτιστει νέο Δημαρχείο και στις κούνιες θα γινει ένα πολυκαταστημα για τις αναγκες … τους καταναλωτισμου.

Ο δήμαρχος της Δάφνης κ.κ Σταυριανουδάκης και οι συνεργάτες κκ  Καράμπαμπας και λοιποί συγγενείς  ήδη προχωρούν μεθοδευμένα και στρώνουν το έδαφος για τις μπουλντόζες, δημαρχιακά μέγαρα και πολυκαταστήματα.
Η καταστροφή του πάρκου στο όνομα του εκσυγχρονισμού και το καλό των πολιτών έχει ήδη ξεκινήσει επί της διαδικασίας …
Κατέβασαν πρόταση αποχαρακτηρισμού της πλατείας και ψηφίσθηκε

Η Δημοτική αρχή πατά στο γεγονός ότι την απόφαση αυτή για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ήταν ομόφωνη.  
Όσο και αν φαντάζει περίεργο η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη και έγιναν αποδεκτοί  δηλαδή ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός τους πάρκου. ποικίλους χαρακτηρισμός του πάρκου ,  από λαϊκά λουτρά (Φρειδερίκη 1950) σε χώρο κοινόχρηστης πλατείας με δυνατότητα κατασκευής υπόγειου γκαράζ  (2009). Διάφοροι χαρακτηρισμοί με μία κοινή συνιστώσα το γκαράζ.
Από τις προθέσεις και τις σκέψεις της Δημοτικής αρχής απουσιάζει βέβαια ο πιο απλό χαρακτηρισμός  που είναι ο χώρος αστικού πρασίνου που προφυλάσσει το πράσινο από οποιαδήποτε αυθαιρεσία.  
Ας σημειωθεί ότι αρχικά η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη... (Νεά Δημοκρατία δήμαρχος  αλλά και αντιπολίτευση Πασόκ ΚΚΕ και η ριζοσπαστική αριστερά – δεν έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι από συνδυασμό που στήριζε ο ΣΥΝ)   

Ο όρος ….. λοιπόν στην απόφαση του ΔΣ που ανέφερε χαρακτηριστικά « …σε χώρο κοινόχρηστης πλατείας….με δυνατότητα κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης»  έβαλε σε υποψίες τους δημοτικούς συμβούλους και πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Δ.Σ  η πλευρά που πρόσκεινται στη Πασόκ  η πλευρά της επαναστατικής ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και των ίδιων γαλάζιων συμβούλων και δεξιά χέρια του δημάρχου… καταγγέλλουν ότι παραπλανήθηκαν από το Δήμαρχο και αντιδρούν ψηφίζοντας όχι -και ζητώντας την ακύρωση της απόφασης».

Σε αυτή τη λεπτομέρεια… αντέδρασαν τελικά η της αντιπολίτευσης και πήραν πίσω την ψήφο τους και ζήτησαν την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, (μάλιστα τοποθετήθηκαν ανοιχτά στη ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με γενικό κάλεσμα στην πλατεία Τσαλαγανίδη την Κυριακή 10 Μάη ζήτησαν συγνώμη υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκαν προχωρώντας και στην ανάλογη σκληρή αυτοκριτική) Ζήτησαν αμέσως αναίρεση της απόφασης και ξεκίνησαν τον αγώνα για τη συγκρότηση μετώπου αντίστασης απέναντι στα σχέδια καταστροφής του πρασίνου από τη δημοτική αρχή της Δάφνης που όπως φαίνεται θέλει να γίνει ο 2ος Κακλαμάνης πριονοχέρης δήμαρχος.
Μάλιστα ακόμη και νομαρχιακοί σύμβουλοι της γαλάζιας πλευράς τα «έσπασαν» με το Δήμαρχο και αντιτίθενται και αυτοί στα σχέδια καταστροφής του πάρκου της Τσαλαγανιδη.

Συγκεκριμένα:

Ήδη στις 7/10/09 το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφισε

-    την τροποποιηση του ρυμοτομικού σχεδίου Δαφνης στο Ο.Τ 89 επι των οδών Οθωνος Μιαούλη Νικηφόρου και Ροδόπης και το χαρακτηρισμό του από χωρο προοριζόμενο για σχολικό κτιριο σε χωρο Διοικησης.

-    -την τροποποιηση του ρυμοτομικού σχεδίου Δαφνης στο Ο.Τ 89 επι των οδών Νικηφόρου Μιαούλη Εθνάρχου Μακαρίου και Ροδόπης και το χαρακτηρισμό του από χωρο  για εγκαταστασεις παιδικών λουτρών σε χώρο κοινοχρηστης πλατείας με δυνατοτητα κατασκευής υπόγειου χωρου σταθμευσης.
Η δημοσιοευση της αποφασης εγινε στις 10/10/08 με χρονικό περιθωριο 15 ημερών για ενστασασεις.

Παράλληλα κατατίθενται ενστάσεις και από κατοίκους και από τους δημοτικούς συμβούλους για την άρση της απόφασης του Δημοτικου Συμβουλίου ενώ καταθετουν και ως αρχή της αντιδρασης του κόσμου  και κειμενο με 170 υπογραφές.

Οι ενστασεις αποριπτονται κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβουλιο στις 16/10 και αναφερεται και οι λόγοι. Ποιοι είναι υτοί.
Η αποψη του Δημαρχου και η αποψη του προεδρου της Τεχνικης υπηρεσίας που προβαλονται ως επιχειρηματα που ειχαν υποθει στις δυο προηγουμενες συνεδριασεις του Δ.Σ.
Το κερασακι της τουρτας είναι ότι όπως εντοπίστηκε υπήρχε αντίφαση στα πρακτικά της απόρριψης των ενστάσεων και στα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας.

Στο σκεπτικό της απόρριψης υπάρχουν οι απόψεις του δημάρχου και του προέδρου της τεχνικής υπηρεσίας. Η άποψη του δημάρχου είναι αυτολεξεί από τα πρακτικά της της 15ης συνεδρίας στις 24 Νοεμβρίου όπως υπάρχει και  η άποψη του προέδρου της Τεχνικής υπηρεσίας. Χρησιμοποιείται στο σκεπτικό της απόφασης απόρριψης των ενστάσεων -αλλά ω καιροί ω ήθη - δεν υπάρχει στα πρακτικά της 15ης συνεδρίας στις 24 Νοεμβρίου. Όσα είπε στην συγκεκριμένη συνεδρία δεν ξεπερνούσαν τις τρεις γραμμές.  (σελ 90)
Όπως καταγελούν  η αντιπολίτευση και οι κάτοικοι είναι εξόφθαλμη η παραποίηση των εγγράφων στα πρακτικά. Όταν μάλιστα κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν λόγο για πλαστογραφία των εγγράφων…και προσπάθεια παραπληροφόρησης και καπελώματος κατά το δοκουν των επιχειρηματικών κερδοφδοεων σχεδιων του κυρίου Δημαρχου και των υποτακτικών του ο Δήμαρχος  έφυγε από την αίθουσα και έκανε βόλτα στους διαδρόμους.  
Αμέσως μετά πάντως ο κκ πρόεδρος της Τεχνικής υπηρεσίας… θέλησε να απαντήσει και υποστήριξε ότι τα όσα γράφονται στο σκεπτικό της απόφασης απόρριψης των ενστάσεων τα έχει καταθέσει στον συνολικό φάκελο της υπόθεσης

Από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό συμβούλιο που έγινε σήμερα Τρίτη (12 Μάη) τέθηκε το ζήτημα του πάρκου της πλατείας Τσαλαγανίδη και ζήτησαν να συζητηθεί ως κατεπείγον προ ημερήσιας διατάξεως.
Μετά από αντιδικίες ακολούθησε ψηφοφορία για το αν τελικά είναι κατεπείγον η όχι όπου η γαλάζια πλειοψηφία γαλάζια ψηφοφορία ( 7 -10) με τρεις δημοτικούς σύμβουλους να απουσιάζουν και οι οποίοι έχουν δηλώσει …. Θεωρητικά ενάντια στην κατασκευή πάρκιγκ στην πλατεία.

Το σίγουρο είναι ότι η Δημοτική αρχή της Δάφνης σκοπό έχει να μετατρέψει έναν πνεύμονα πράσινου σε μπετόν για το καλό των δημοτών.
Γιατί αν ήθελε ο Δήμαρχος και οι υποτακτικοί του να μην κόψουν τα δέντρα και να τα προστατέψουν όπως υποστηρίζουν πρώτα από όλα θα χαρακτήριζαν το χώρο όχι απλά ως κοινόχρηστο αλλά χώρου αστικού πρασίνου.Υ.Γ  (1) Η υπόθεση του πάρκου της πλατείας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και επανήλθε για μια ακόμη φορά το επίσης σοβαρό ζήτημα των κεραίες κινητής τηλεφωνίας που επίσης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε τριώροφα και τετραώροφα κτίρια ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία. Και όταν πέφτουν κάποιες από αυτές… ξανά φυτρώνουν λίγο αργότερα.
Όλα με τις ευλογίες του Δήμου και την σιωπή έως συνενοχή της πλειονότητας του δημοτικού συμβουλίου.


Υ.Γ (2) Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου Δάφνης ήταν να γίνει παρκιγκ ο χώρος που βρίσκεται στην Γυμναστική Ακαδημία ώστε να εξυπηρετηθεί όλη η περιοχή αφού το υποσχόμενο παρκιγκ μετά το μετρό ΔΕΝ έγινε ποτέ. Έγιναν βέβαια τρία άλλα μικρότερα γκαράζ ιδιωτικά. Ο Δήμαρχος Δάφνης  υποστήριξε ότι το γκαραζ για το οποίο είχε δεσμευτεί , μπαίνει σε καλό δρόμο γιατί όπως είπε έγινε χρηματοδότηση για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου και σύντομα θα γίνει παρκιγ εκεί. Έτσι προσπάθησε να καθησυχάσει τα αγριεμένα πνεύματα δημοτικών σύμβουλων και κατοίκων σε συνεδρίαση λέγοντας μάλιστα ότι «Αφού θα γίνει παρκιγκ στην Γυμναστική Ακαδημία δεν χρειαζεται να ανησυχεί κανείς γιατί δεν πρόκειται να γίνει παρκιγκ στην πλατεία Τσαλαγανίδη.» Δεν απάντησε όμως στο ερώτημα γιατί δεν ζητά τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου χαρακτηρίζοντας το πάρκο στην πλατεία Τσαλαγανιδη ως αστικό πράσινο; Και  ζητά να τροποποιηθεί σε κοινόχρηστη πλατεία και υπόγυιο παρκιγκ; Ο κκ Δήμαρχος κοροϊδεύει τόσο τους Δημοτικούς συμβούλους όσο και τον κόσμο της Δάφνης γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για το παρκιγκ .

Υ.Γ (3) Ένα από τα μέγιστα και πολυδιαφημιζόμενα έργα του κκ Σταυριανουδάκης είναι και ο περίφημος ποδηλατόδρομος και μάλιστα αγωνιστικών προδιαγραφών! Οι οποιοι/ες ποδηλατες/σες πρέπει να περνούν πάνω από κάδους σκουπιδιών σταθμευμένα αυτοκίνητα καταστηματαρχών και ιδιοκτητών σπιτιών αλλά και διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων. Στα ελεύθερα σημεία που απομένουν κάθε 50 μέτρα μπορείς να κάνεις πετάλι.

Υ.Γ (4) Ένα ακόμη έργο είναι η διαπλάτυνση πεζοδρομίων κυρίως στην κεντρική οδό Παπαναστασίου που ξεκινά από το μετρό. Τα πεζοδρόμια διαπλατύνθηκαν αλλά παραμένουν χώροι σταθμεύσεις αποθήκες καταστηματαρχών και χώροι εργασίας επισκευών σε συνεργεία κλπ καταστήματα.
 ΙΧ εξω από γκαράζ που βαριούνται να τα βάλουν μέσα και τα παρκάρουν στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις αναπτήρων, πλήθος ΙΧ  επισκευάζονται  έξω από συνεργεία της Φιατ η άλλων ιδιωτών (Ας σημειωθεί ότι στο κτίριο που στεγάζεται στο εν λόγο συνεργείο στον πρώτο όροφο στεγάζεται βρεφονηπιακός σταθμός...

Η πεζοδρόμηση των χώρων γύρω από το μετρό και η χρήση τους από φορτηγά ΙΧ καταστημάτων και εμπόρων που στεγάζουν τα μαγαζιά τους εκεί είναι καθημερινή.
Βέβαια καθημερινές είναι και οι επιχειρήσεις σκούπας με  δημοτομπατσους και  άλλους ένστολους και το κυνηγητό σε μετανάστες ου περιμένουν για κανα μεροκάματο στην Παπαναστασίου και στους μικροπωλητές στους πεζόδρομους.  
Η ίδια εικόνα και στην πλατεία δημαρχείου όπου τα καταστήματα επεκτείνονται μέχρι και με νάιλον πλαστικό και πέργκολες. Τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος από τα τραπεζοκαθίσματα και τις επισκευές ΙΧ στους πεζόδρομους είναι φαίνεται καλά για να δει το πρόβλημα. Ας λέει ότι περπατάει πολύ στο Δήμο του…
κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 13/05/2009 11:56 μμ.


post image
τα έγγραφα...

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 13/05/2009 11:58 μμ.


post image
κάτω τα ξερά σας απο το πάρκο

Εικόνες:

από κ-α 14/05/2009 12:15 πμ.


post image
.

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 14/05/2009 12:18 πμ.


post image
φοτο απο τη συνελευση των κατοικων και τη συλλογή υπογραφών

Εικόνες:


post image

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που επίσης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε τριώροφα και τετραώροφα κτίρια ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία. Και όταν πέφτουν κάποιες από αυτές… ξανά φυτρώνουν λίγο αργότερα.

Όλα με τις ευλογίες του Δήμου

Εικόνες:


post image
ο περίφημος ποδηλατόδρομος και μάλιστα αγωνιστικών προδιαγραφών!

Εικόνες:

από κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ 14/05/2009 12:49 πμ.


post image

Ένα ακόμη έργο είναι η διαπλάτυνση πεζοδρομίων κυρίως στην κεντρική οδό Παπαναστασίου που ξεκινά από το μετρό. Τα πεζοδρόμια διαπλατύνθηκαν αλλά παραμένουν χώροι σταθμεύσεις αποθήκες καταστηματαρχών και χώροι εργασίας επισκευών σε συνεργεία κλπ καταστήματα.

Η ίδια εικόνα και στην πλατεία δημαρχείου όπου τα καταστήματα επεκτείνονται μέχρι και με νάιλον πλαστικό και πέργκολες. Τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος από τα τραπεζοκαθίσματα και τις επισκευές ΙΧ στους πεζόδρομους …είναι φαίνεται καλά για να κάνει τα «στραβά μάτια σε φίλους και εκλεκτούς και για να δει το πρόβλημα.

 

Υ.Γ Σβήνουμε συμβολικά τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινητων. Οι ιδιοκτήτες τους είναι οι περισσότεροι καταστηματάρχες και διατηρούν ιδιαίτερη καλή σχέση και με την αστυνομία και με τη δημοτική αρχή.  Δεν έχουν κανέναν φόβο να εμπλακούν ουτε με την δημοτική αστυνομία ουτε με την άλλη την πιο επίσημη! Είναι φίλοι όλοι και ο ένας κλείνει το μάτι στον άλλο.

Αλλά είπαμε,  συμβολικά.

Εικόνες:

...

από κ-α 14/05/2009 12:50 πμ.


post image
...

Εικόνες:

από k-a 14/05/2009 12:55 πμ.


post image
.
.

Εικόνες:


To ρυμοτομικό δεν μπορεί να το αλλαξει ο δήμος. Είναι παράνομη η αποφαση.

To ρυμοτομικό δεν αλλαζει με αποφαση δημου ή νομάρχη, υπαρχει νομολογία απο το ΣτΕ. Μπορείτε να ακυρώσετε άμεσα την αποφαση  επειδή οι αποφάσεις του ΣτΕ συνιστούν νομολογία !

 
ΔΟΜΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ"     Πρόεδρος: Δέκλερης  
Εισηγητής: Θοφιλόπουλος
       
Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται εμπροθέσμως η ακύρωση της Αποφ-13015/185/26-5-93) του Νομάρχη Αθηνών (ΦΕΚ-669/Δ/15-6-93) με την οποία τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Βύρωνα στο ΟΤ-524 της περιοχής Καρέα με την έγκριση οδού ως πεζοδρόμου στην επέκταση της οδού Μάνης.
Ως συμπροβαλλόμενη θεωρείται η μετά την άσκησή της κρινόμενης αιτήσεως εκδοθείσα Αποφ-86761/5290/20-9-93 του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή του αιτούντος Δήμου κατά της προσβαλλομένης νομαρχιακής αποφάσεως.
Επειδή, με έννομο συμφέρον ασκείται η κρινόμενη αίτηση από το Δήμο Βύρωνα, στη διοικητική περιφέρεια του οποίου περιλαμβάνεται η περιοχή του Καρέα, εφόσον αυτός ισχυρίζεται ότι με την επίδικη ρύθμιση καταστρέφεται δασική έκταση της περιοχής αυτής, με την Αποφ-364/23-11-92 τους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου αυτού είχε αντιταχθεί στην ρύθμιση αυτή.
(Σ.Σ. Επικαλούμενη δε το προοίμιο της προσβαλλομένης νομαρχιακής αποφάσεως).
Επειδή, παραδεκτώς και με έννομο συμφέρον παρεμβαίνουν υπέρ του κύρους της προσβαλλομένης νομαρχιακής αποφάσεως οι Χ. και Ε. Καραγιάννη, φερόμενοι ως ιδιοκτήτες ακινήτου στο ΟΤ-524, στη συμβολή της επίδικης οδού Μάνης με την οδό Παύλου Μελά.
Επειδή, με το Αρθ-2 του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ/85 Ν-1577/85 (ΦΕΚ-210/Α/85), τίθενται οι αναγκαίοι για την εφαρμογή του ορισμοί. Κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού:
"1. Εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο οικισμού ή σχέδιο πόλης ή πολεοδομικό σχέδιο ή πολεοδομική μελέτη είναι το διάγραμμα με τον τυχόν ειδικό πολεοδομικό κανονισμό που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και καθορίζει τους ειδικούς όρους δόμησης, τους κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους και τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε τμήμα ή ζώνη του οικισμού.
2. Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
3,...7. Οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους.
8. 'Ορια οικοδομικού τετραγώνου είναι οι οριακές γραμμές που το χωρίζουν απ' τους κοινόχρηστους χώρους.
9. Ρυμοτομική γραμμή είναι εκείνη που ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο και χωρίζει οικοδομικό τετράγωνο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο του οικισμού.
10. Οικοδομική γραμμή ή γραμμή δόμησης είναι το όριο οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο προς την πλευρά του κοινόχρηστου χώρου, έως το οποίο επιτρέπεται η δόμηση.
11,...12. Γήπεδο είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σ' έναν ή σε περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.
13. Οικόπεδο είναι κάθε γήπεδο, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο." Εξ άλλου με το Αρθ-6 του ΓΟΚ τίθεται ο κανόνας ότι κατά τον ΓΟΚ οικοδομούνται, κατ' αρχήν, μόνο εντός σχεδίου οικόπεδα, ενώ με το Αρθ-29 του ΓΟΚ ρυθμίζονται ορισμένες ειδικές περιπτώσεις δομήσεως ακινήτων. Ειδικότερα με την παρ.1 του Αρθ-29 ορίζεται ότι: "οικόπεδα που βρίσκονται στα ακραία σημεία των ήδη εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και έχουν πρόσωπο στις οριακές πλευρές του σχεδίου θεωρείται ότι βλέπουν σε δρόμο πλάτους 10 μέτρων". Από αυτές τις διατάξεις συνάγεται ότι ως οικοδομικό τετράγωνο, εντός του οποίου επιτρέπεται κατ' αρχήν η δόμηση, σύμφωνα με τους κανόνες δομήσεως των εντός σχεδίου
περιοχών, νοείται η ενιαία εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δομήσιμη έκταση που περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους, από τους οποίους χωρίζεται με ρυμοτομικές γραμμές, που την
περικλείουν απ' όλες τις πλευρές. Συνεπώς, δεν εμπίπτει στην έννοια του οικοδομικού τετραγώνου και δεν μπορεί να δομηθεί κατά τους κανόνες της εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου όρων δομήσεως έκταση που περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους σε μερικές μόνον πλευρές της και δεν περικλείεται από συνεχόμενη
κλειστή ρυμοτομική γραμμή. Κατά τα ίδια, στις έχουσες εν προκειμένω εφαρμογή πολεοδομικές διατάξεις είναι άγνωστη η έννοια του "ανοικτού οικοδομικού τετραγώνου" και σ' αυτήν ακόμα την περίπτωση όπου η μη περιβαλλόμενη από κοινόχρηστο χώρο και μη περικλειόμενη από ρυμοτομική γραμμή πλευρά της εκτάσεως έχει ως φυσικό ή διαμορφωμένο όριο χώρο με ειδικά προσδιορισμένη χρήση.
Εξάλλου η, κατά τα άνω άρθρα, έννοια του οικοδομικού τετραγώνου είναι ήδη γνωστή και αναφέρεται στο Αρθ-6 παρ.1 του ΠΔ/22-4-29, το οποίο προέβλεπε ότι: "Τα σχέδια καθορίζουσι, δι' ορικών γραμμών τα όρια των μεταξύ των υπ' αυτών προβλεπομένων κοινοχρήστων (οδών, πλατειών, αλσών κλπ.) ως και οικοδομησίμων (κοινώς οικοδομικών τετραγώνων) χώρων". Συνεπώς κατά τον ΓΟΚ/29 ως οικοδομήσιμος χώρος των εντός σχεδίου πόλεως περιοχών νοείται το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους και περικλείεται εντός ρυμοτομικών γραμμών. Αντίστοιχη είναι η έννοια του οικοδομήσιμου χώρου και κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ/55 και του ΓΟΚ/73 (ΒΔ/30-9-55 και ΝΔ-8/73). Τέλος ούτε από τις διατάξεις της παρ.1 του Αρθ-29 του ΓΟΚ/85 δύναται να συναχθεί ότι η έννοια "των ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων" είναι αποδεκτή τουλάχιστον από τον τελευταίο αυτό ΓΟΚ. Τούτο διότι η διατάξεις αυτές, με τις οποίες τα οικόπεδα που βρίσκονται στα ακραία σημεία των ήδη εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και έχουν πρόσωπο στις οριακές πλευρές του σχεδίου θεωρείται ότι βλέπουν σε δρόμο
πλάτους 10 μέτρων και έτσι καθίστανται οικοδομήσιμα κατά
παρέκκλιση από τον κανόνα του Αρθ-6, παρ.2 του ίδιου ΓΟΚ (που απαιτεί ένα οικόπεδο για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο να έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση που ισχύει στην περιοχή) αντίκεινται στο Αρθ-24 παρ.1 και παρ.2 του Συντάγματος. Διότι με τον τρόπο αυτό καθιστούν δυνατή την ανεπίτρεπτη επιβάρυνση του βιώσιμου οικιστικού περιβάλλοντος, αφού επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων των οποίων το ιδεατό στερεό υπολογίζεται με βάση ένα πλασματικό πλάτος δρόμου 10 μέτρων, το οποίο είναι αβέβαιο αν θα προβλεφθεί σε μελλοντική επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, που επίσης είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή, ενώ οι προαναφερθείσες συνταγματικές διατάξεις επιβάλλουν όπως πολεοδομικές ρυθμίσεις χωρούν επί τη βάσει γενικών και αντικειμενικών όρων και περιορισμών δομήσεως προσαρμοσμένων στην φύση και τη μορφή των οικισμών.
Επειδή στην προκείμενη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, με το ΒΔ/7-2-38 (ΦΕΚ-39/Α/38) εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Συνοικισμού "ο Καρέας" Αττικής, σύμφωνα με διάγραμμα που συνόδευε το διάταγμα αυτό. Η περιοχή αυτή ανήκε αρχικά στον ΟΔΕΠ και αγοράστηκε από τον Συνεταιρισμό Αξιωματικών "Θερινή Διαμονή", ο οποίος επέσπευσε την έγκριση του σχεδίου.
'Οπως δε προκύπτει από το διάγραμμα αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, τμήμα του οποίου αποτελεί το ΟΤ-524 του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Βύρωνα δεν περικλείοταν από κοινόχρηστους χώρους. Το Βασιλικό Διάταγμα αυτό ίσχυσε από της δημοσιεύσεώς του ΒΔ/11-11-41 (ΦΕΚ-384/Α/41) που καθόρισε όρους δομήσεως του Συνοικισμού. Με το ΒΔ/18-8-60 (ΦΕΚ-128/Δ/60) τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Βύρωνος στη θέση Καρέας δημιουργήθηκαν τα κλειστά οικοδομικά τετράγωνα ΟΤ-523, ΟΤ-525 και ΟΤ-540 προς νότον της προϋπάρχουσας οδού Ελλήνων Πατριωτών, εγκρίθηκε ώς τελευταία οδός του σχεδίου η οδός Παύλου Μελά και το ΟΤ-524 παρέμεινε "ανοικτό" χωρίς να περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κοινόχρηστους χώρους και να περικλείεται από ρυμοτομικές γραμμές, προβλέπεται δε η οικοδομική γραμμή σ' αυτό μόνο στην πλευρά της οδού Παύλου Μελά. Το 1/3 δε της εκτάσεως του ΟΤ-524 περιλαμβάνεται στην Β' Ζώνη του Διατάγματος περί ζωνών Προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ-544/Δ/88), ενώ στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής του Δήμου Βύρωνα (ΦΕΚ-221/Δ/90) εμφανίζεται ως τελευταίος εγκεκριμένος δρόμος η οδός Παύλου Μελά. ( Σ.Σ. βλ. Εγγρ-1900/24-11-92 Διευθύνσεως Πολεοδομικού Σχεδιασμού Νομαρχίας Περιφέρειας Αττικής και Εγγρ-83282/5850/2-11-92 της Διεύθυνσης Νομοθετικού 'Εργου του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ) Με την Αποφ-2014/32/20-2-87 του Νομάρχη Αθηνών αναγνωρίστηκε στα ΟΤ-525 και ΟΤ-524 υφιστάμενη ιδιωτική οδός, η οδός Μάνης. Με την ήδη προσβαλλόμενη Νομαρχιακή απόφαση εγκρίθηκε ως πεζόδρομος επέκταση της οδού αυτής μέσα στο ΟΤ-524. Κατ' αυτής της αποφάσεως άσκησε προσφυγή του Αρθ-8 του Ν-3200/55 ο αιτών δήμος, η οποία απορρίφθηκε με την Αποφ-86761/5290/20-9-93 του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων.
Επειδή σύμφωνα με όσα εκτέθησαν στις προηγούμενες σκέψεις, δεν νοείται η ύπαρξη ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και η καταλαμβανόμενη έκταση από αυτά θεωρείται ως περιοχή εκτός σχεδίου, συνεπώς το ΟΤ-524 του ρυμοτομικού σχεδίου Βύρωνος, εφ' όσον δεν περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους και δεν περικλείεται από ρυμοτομικές γραμμές, είναι περιοχή εκτός σχεδίου, η οποία ούτε κατά την αρχική ένταξη του συνοικισμού Καρέα υπήχθη στο ρυμοτομικό σχέδιο, εφ' όσον και ο τότε ισχύον ΓΟΚ/29 απαιτούσε την ένταξη σε ρυμοτομικό σχέδιο κλειστών οικοδομικών τετραγώνων. Συνεπώς, οι προσβαλλόμενες πράξεις, οι οποίες έχουν ως έρεισμα την εσφαλμένη προϋπόθεση, ότι η περιοχή στην οποία εγκρίνεται πεζόδρομος είναι εντός σχεδίου, είναι μη νόμιμες και για το λόγο αυτό, που βασίμως προβάλλεται, πρέπει να ακυρωθούν, παρέλκει δε ως αλυσιτελείς η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως. Κατά την γνώμη, όμως, του Συμβούλου ΣΡ το ΟΤ-524 είναι εντός σχεδίου πόλεως περιοχή, διότι με το ΒΔ/7-2-38 υπήχθη στο σχέδιο όλη η έκταση του Συνεταιρισμού επομένως και αυτή, στην οποία τα ΟΤ παρέμειναν ανοικτά, χωρίς να περιβάλλονται από κοινόχρηστους χώρους.
Διά ταύτα Δέχεται την κρινόμενη αίτηση.
Ακυρώνει την Αποφ-13015/185/26-5-93 του Νομάρχη Αθηνών
(ΦΕΚ-669/Δ/93) και την Αποφ-86761/5290/20-9-93 του Γενικού
Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σύμφωνα με το αιτιολογικό.
Απορρίπτει την παρέμβαση και Επιβάλλει στο Δημόσιο και στους παρεμβαίνοντες να καταβάλλουν συμμέτρως στον αιτούντα Δήμο είκοσι οκτώ χιλιάδες δραχμές (28000 δρχ) ως δικαστική δαπάνη.  


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License