Απόφαση-κόλαφος για τις κάμερες

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε την Αρχή Προστασίας επικυρώνοντας τα πρόστιμα στην ΕΛ.ΑΣ. για την παράνομη χρήση των συσκευών

Κόλαφο για την κυβέρνηση και την Αστυνομία αποτελούν χθεσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες του «Μεγάλου Αδελφού» και την παράνομη λειτουργία απαγορευμένων καμερών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, επικυρώνοντας πρόστιμο σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ.


Το ΣτΕ δικαιώνει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), που δύο φορές επέβαλε κυρώσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και στο εποπτεύον υπουργείο (Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης), γιατί ενώ διαβεβαίωναν ότι είχαν «σβηστεί» 32 απαγορευμένες κάμερες στο κέντρο της Αθήνας, αποδείχθηκε ύστερα από έλεγχο στον ειδικό θάλαμο της ΓΑΔΑ ότι 13 από αυτές ήταν ανοικτές (ενεργές) και μάλιστα η μία είχε αποθηκευμένο υλικό. Για την περίπτωση αυτή επικυρώθηκε από το ΣτΕ πρόστιμο 3.000 ευρώ σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ. και των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης.

Ταυτόχρονα η ΑΠΠΔ επέβαλε δεύτερο πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς επιβεβαιώθηκε το ανεπίτρεπτο φάκελωμα των διαδηλώσεων (που έχουν κατ επανάληψη καταγγείλει οι διαδηλωτές) με τη λειτουργία καμερών αυτόματης καταγραφής στη διάρκεια πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων, με πορίσματα που αναλύουν την εσκεμμένη στροφή και απαγορευμένη λειτουργία καμερών ακόμα και σε πεζόδρομους ή πλατείες, για να «βλέπουν» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου τους συγκεντρωμένους κ.λπ.

Ρύθμιση
Παρά τη δικαστική διαπίστωση των αστυνομικών και κυβερνητικών αυθαιρεσιών, η κυβέρνηση (που με νομοθετική της ρύθμιση άνοιξε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του φακελώματος) ετοιμάζει τώρα νέα νομοθετική ρύθμιση, για να επεκτείνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να το αφήσει «εν λευκώ» στην απόλυτη κρίση της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς καμία πλέον δικαστική εγγύηση και χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας από την ΑΠΠΔ, στους ελεγκτές της οποίας οι αστυνομικοί απαγορεύουν την είσοδο στον θάλαμο της ΓΑΔΑ, για να μη δουν τι γίνεται και τι καταγράφουν στις διαδηλώσεις!

Η κυβέρνηση με την απαράδεκτη νομιμοποίηση του φακελώματος (Ν. 3625/07 ύστερα από τη θύελλα που προκάλεσε η παρόμοια γνωμοδότηση του εισαγγελέα ΑΠ, Γ. Σανιδά) πέτυχε να «κλείσει» στην Ολομέλεια ΣτΕ τη δίκη που θα έβαζε πιθανότατα τέλος στην κυβερνητική προσπάθεια για επέκταση των καμερών παντού.

Φοβούμενη το αποτέλεσμα της δίκης, η κυβέρνηση πέτυχε αρχικά την αναβολή της υπόθεσης, που κακώς τη δέχθηκε το ΣτΕ, με συνέπεια, όταν εκδικάστηκε αργότερα, να κριθεί πλέον ως άνευ αντικειμένου (είχε λήξει η άδεια λειτουργίας των καμερών που είχε δώσει η ΑΠΠΔ).

Σημαντική μειοψηφία ανώτατων δικαστών έκρινε (1659/09), πάντως, αντισυνταγματικό αυτό το «κλείσιμο» της δίκης που μεθόδευσε η κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Στην απόφαση-καταπέλτη (1662/09) για την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. ομόφωνα η Ολομέλεια επιβεβαιώνει τις παραβάσεις και αυθαιρεσίες, γιατί λειτουργούσαν παράνομα 13 απαγορευμένες κάμερες, σε άλλες 49 δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό απόκρυψης εικόνων (παρά τη δέσμευση των αστυνομικών Αρχών) και η αποθήκευση των εικόνων ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο των 7 ημερών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License