Οικολογία & Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ των Λένιν- Στάλιν

ασχολήθηκε η ΕΣΣΔ των Λένιν- Στάλιν με τα ζητήματα Οικολογίας & Προστασίας του Περιβάλλοντος; όπως σε κάθε κοινωνία που η παραγωγή δεν λειτουργεί με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η απάντηση είναι καταφατική.

Οικολογία και σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ των Λένιν και Στάλιν

Υπάρχουν λογικά θεωρητικά επιχειρήματα και απτές αποδείξεις σε πρακτικό επίπεδο που αποδεικνύουν το απολύτως αβάσιμο μιας ευρέως διαδεδομένης φήμης, σύμφωνα με την οποία οι Λένιν, Στάλιν, και μαζί με αυτούς το κόμμα που πραγματοποίησε την επαναστατική ρήξη του κόκκινου Οκτώβρη, δεν ήταν ευαίσθητοι στο οικολογικό ζήτημα.

Αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Σε μια εποχή όπου, στην καπιταλιστική Δύση, δεν υπήρχε κάποια προσοχή, ούτε καν τυπική, στα θέματα περιβάλλοντος, η χώρα των Σοβιέτ κατάφερε να πραγματοποιήσει μια χωρίς προηγούμενο παραγωγική ανάπτυξη σε στενή σύνδεση με την απόδοση αξίας στη φύση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που είχαν να κάνουν τόσο με τον εμφύλιο πόλεμο όσο και, μετέπειτα, με τη δεύτερη παγκόσμια σύγκρουση.1

Η συμβολή του Λένιν και του Στάλιν ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη της οικολογικής έρευνας και πειραματισμού και στην έναρξη μιας προσεκτικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Μετά την έκδοση του διατάγματος «για τη γη», αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν ανέθεσε στον Ποντιαπόλσκι, που ηγείτο του Επιτροπάτου του Λαού για την Παιδεία στο Αστραχάν, να δημιουργήσει μια προστατευόμενη ζώνη στην περιοχή του Βόλγα, κάτι που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απρίλη 1919.

Το Μάη του 1920, με ένα διάταγμα που έφερε την υπογραφή του Λένιν, δημιουργήθηκε στην περιφέρεια του Μιάς ο πρώτος εθνικός δρυμός της επαναστατικής Ρωσίας: ακολούθως, με ένα άλλο διάταγμα του Λένιν στις 16 Σεπτέμβρη 1921, ανατέθηκε στο Επιτροπάτο για την Παιδεία η αρμοδιότητα για τα ζητήματα τα σχετικά με την προστασία της Φύσης και τη θέσπιση εθνικών δρυμών στο σοβιετικό έδαφος: τέτοιοι δρυμοί (ζαποβέντνικ, στα ρώσικα), έμελλε να αποτελέσουν μεταξύ των πρώτων προστατευόμενων ζωνών στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις οποίες επιβαλλόταν μια πλήρης απαγόρευση κυνηγιού, ψαρέματος και κάθε άλλης δραστηριότητας η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το περιβάλλον.2

Η σοσιαλιστική παραγωγή, διαρθρωμένη σύμφωνα με τις οδηγίες των 5ετών σχεδίων, εμπεριείχε μια δράση ευρισκόμενη σε απόλυτη αντίθεση με κάθε μορφή ερημοποίησης, και επίσης, εμπεριείχε το σχεδιασμό μιας οικολογικής πολιτικής με σκοπό την αναδάσωση. 50 χρόνια πριν γίνουμε μάρτυρες της τρελής καπιταλιστικής καταστροφής των δασών του Αμαζονίου, η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν έθετε στην ημερήσια διάταξη μια ευφυή πολιτική αναδάσωσης και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων 3.

Υπό την ηγεσία του Στάλιν, οι σοβιετικοί οικολόγοι είχαν μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στις μελέτες για το περιβάλλον: ο Βερναντσκι δημοσίευσε το 1926 τα κείμενά του, όπου αναδεικνυόταν η σύγχρονη αντίληψη για τη βιόσφαιρα. Ο Στανκίνσκι, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, πρότεινε μια ριζοσπαστικά καινοτόμα ερμηνεία των οικολογικών συστημάτων, βασισμένη στα τροφικά επίπεδα και τις ενεργειακές ροές, ως ένα στοιχείο που συνέδεε τα έμβια όντα και το περικείμενο περιβάλλον, προηγούμενος κατά πάνω από 10 χρόνια του μοντέλου του οικοσυστήματος, που διατύπωσε πιο μετά ο αμερικανός Λίντεμαν. Ο Gause, πάντοτε τη δεκαετία του ’30, ανέδειξε την αρχή του ανταγωνιστικού αποκλεισμού, συμβάλλοντας στο να προοδεύσουν αποφασιστικά οι μελέτες της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

Το 1931 άρχισε την έκδοσή του το πρώτο σοβιετικό περιοδικό που εξειδικευόταν στη μελέτη του περιβάλλοντος, το «Περιοδικό Οικολογίας και Βιοκοινωνίας» (Ζουρνάλ Ιεκόλογκίι ι Μπιοτσιενολογκίι). Ο πρώτος του διευθυντής, ο Κασκάροφ, έγραψε ένα ιστορικής αξίας κείμενο, με τίτλο «Περιβάλλον και Κοινότητα» (Σρέντα ι Σοομπστσιένστβο), που μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, και που έμελλε να αποτελέσει αναντικατάστατο σημείο αναφοράς στις μελέτες τις σχετικές με το περιβάλλον.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στις «Οδηγίες του 19ου συνεδρίου του κόμματος για το 5ο 5ετές πλάνο ανάπτυξης της ΕΣΣΔ για την περίοδο 1951-55», οριζόταν η «εξασφάλιση μιας περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών για τη δεντροφύτευση και τη δημιουργία από αυτή δασικών προστατευόμενων ζωνών στις περιοχές της στέπας και της δασόφυτης στέπας, η εφαρμογή αγροτεχνικών μεθόδων για το αντιπάλεμα της διάβρωσης του εδάφους και ακόμα και την αναδάσωση των αμμωδών περιοχών, η δημιουργία δασών οικονομικής σημασίας, ζωνών πρασίνου γύρω από τις πόλεις και τα βιομηχανικά κέντρα, κατά μήκος των όχθων των ποταμών, των καναλιών και των λεκανών. Κατά τη διάρκεια της 5ετίας, να φυτευτούν τουλάχιστον 2,5 εκατομύρια εκτάρια δασικών ζωνών προστασίας από τα κολχόζ και τα σοβχόζ και να φυτευτούν και να σπαρούν 2,5 εκατομμύρια εκτάρια δημοσίων δασών».4

Ωστόσο, η στενόμυαλη χρουσωφική (και μετα-χρουσωφική) γραφειοκρατία, σηματοδότησε το τέλος της σοσιαλιστικής διαχείρισης των παραγωγικών προτσές, εγκαθιδρύωντας μια τρελή αντίληψη περί βιομηχανικής ανάπτυξης, στερούμενη προσοχής στα περιβαλλοντικά θέματα, με συνέπεια την καταστροφή παρθένων εδαφών, την καταστροφή του οικοσυστήματος της λίμνης Βαϊκάλης, τη μόλυνση της θάλασσας της Αράλης, μέχρι και την καταστροφή του Τσερνομπίλ που σηματοδότησε το τραγικό τέλος μιας σειράς δεκαετιών ρεβιζιονιστικής πολιτικής που δεν είχε τίποτε το κοινό, όπως είδαμε, με την περίοδο των Λένιν και Στάλιν.

1. Σε ένα ντοκουμέντο του Κεντρικού Πανρωσικού Συμβουλίου των Συνδικάτων, τον Απρίλη του 1919 διαβάζει κανείς: «Για την προστασία των πηγών των πόρων μας πρέπει να δρούμε σύμφωνα με τους επιστημονικο-τεχνικούς όρους. Για παράδειγμα, αναφορικά με την απόδοση των δασών μας, πρέπει να προσέχουμε ώστε η δασική βιομηχανία να δρα ορθά. Αναφορικά με το πετρέλαιο, πρέπει να εξοπλιστούμε για την πρόληψη από τις σπατάλες. Είναι απαραίτητο, εν κατακλείδι, να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τους επιστημονικο-τεχνικούς νόμους και ένα κριτήριο ορθολογικής εκμετάλλευσης» (το κείμενο δημοσιεύτηκε από τον D.R. Weiner Models of Nature, Ecology, Conservation and Cultural Revolution in Soviet Russia, Indiana University Press, 1988, σ.23, σημείωση 24).

2. Ο Λένιν υπέγραψε 94 διατάγματα σχετικά με την προστασία της φύσης και την χρησιμοποίησή της. Με δική του πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν ο «Θεμελιώδης Νόμος για τα Δάση», «Για την προστασία των ψαριών και των Ζώων της Αρκτικής Παγωμένης Θάλασσας και της Λευκής Θάλασσας», «Για την προστασία των φυσικών μνημείων, των πάρκων και των κήπων».

3.Το 1929 το 1ο πανρωσικό συνέδριο για τη διατήρηση της Φύσης παρενέβη στη συζήτηση για τη σχέση ανθρώπου- περιβάλλοντος σε μια σοσιαλιστική κοινωνία: «Η φύση και ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης μπορούν σωστά να οριστούν μόνο μετά από μια λεπτομερή μελέτη του περιβάλλοντος και μια αξιολόγηση των παραγωγικών του ικανοτήτων για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του» (βλ. Τhe Greening of Marxism, επιμέλειαTed Benton, Guilford Press, ΝέαΥόρκη- Λονδίνο, 1996, σ.124)

4.Το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, Edizioni di Cultura Sociale, Ρώμη, 1952, σ. 95

Teoria & Prassi, τ.15, Φλεβάρης 2006

από για φαντάσου... 16/05/2009 2:29 μμ.


και τότε πως εξαφανίστηκε η μεγαλύτερη λίμνη η Βαικάλη...από τις οικολογικές ευαισθησίες του Σταλιν-Λενιν...και που έφτιαξαν πυρηνικά για να καταστρεψουν 1500 πλανήτες για το καλό του κόσμου και του σοσιαλισμού, δίνοντας αβάντα και αλλοθι στους αλλους να κατασκευάσουν πυρηνικά για να καταστρε΄ψουν άλλους τοσους πλανήτες για το καλό της δημοκρατίας...Η ραδιενεργή μόλυνση που διαχεουν αυτά και οι σταθμοί που έφτιαξαν θα σταματήσει ύστερα απο 10.οοο.οοο χρόνια...


Δεν είχαν μόνο οικολογικές ευαισθησίες ήταν και μεγάλοι ανθρωπιστές...
Απάλλαξαν απο το πόνο και τη δυστυχία που βιώνει κανείς στο μάταιο τούτο κόσμο...εξολοθρευοντας τους με τον έναν ή τον αλλο τρόπο, ο Λένιν 10.000.000 και 50.000.000 ο Στάλιν

οι δυτικοί ήταν που πρώτοι εφηύραν την ατομική βόμβα και τη χρησιμοποίησαν. Εσένα, όταν σε βαράει ο φασίστας με μαχαίρι, του αντιπαραθέτεις..σταυρό;

όσο για τους αριθμούς "θυμάτων του παγκόσμιου σλαβοκομμουνιστοεβραιομπολσεβικισμου" που δίνει το παπάκι από κάτω, να σημειώσω μόνο, για να καταδείξω και την εγκυρότητά τους, πως είναι 2πλάσιοι από όσους μπορεί να αποδώσει κανείς στο γερμανικό Ναζισμό και τον ηγέτη του το Χίτλερ...

Η τύφλα του πρώτου σχολιαστή εξηγεί το ότι δεν διάβασε το κείμενο (αναφορά για τη Βαϊκάλη υπάρχει). Τέλος, η ανθρώπινη πρόοδος υπάρχει και με εξ αμελείας εγκλήματα στη φύση (που αν υπάρχει σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, αυτά μόλις γίνουν αντιληπτά, καταβάλλεται προσπάθεια να εξαλείφονται, ενώ αν υπάρχει καπιταλιστικός, δεν υπάρχει λόγος για ελαχιστοποίησή τους, παρά μόνο αν αυτή επιφέρει κέρδος). όμως αυτό είναι το διακύβευμα της ανθρώπινης προόδου: από τη φύση παίρνουμε υλικά. Αν διαφωνεί κανείς...γρήγορα στη σπηλιά του.

από Barbarossa 16/05/2009 3:48 μμ.


post image

 Η Αράλη καταστράφηκε επί Στάλιν, όταν στις αρχές του 1960 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το νερό της για άρδευση των βαμβακοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα να χαθεί το 90% της μεγαλύτερης λίμνης του πλανήτη. Η λίμνη βέβαια έχει αρχίσει σιγά-σιγά να γίνεται πάλι λίμνη, και υπάρχει πλάνο για το 2011 να ξαναγεμίσουν ένα μικρό μέρος της με νερό, χρησιμοποιώντας σωλήνες μεταφοράς νερού από τους παγετώνες των γύρω βουνών, έργο κοστολογημένο στα 30.000.000.000 $. Να αναφέρουμε επίσης και τα πειράματα των Σοβιετικών για χειρισμό του καιρού με βομβαρδισμό χημικών στα σύννεφα και ψεκασμούς με αεροπλάνα, πειράματα που απέφεραν αποτελέσματα για την αποφυγή βροχής και φυσικά μόλυνση. Να θυμηθούμε επίσης πως η Βαλτική είναι νεκροταφείο πυρηνοκίνητων  υποβρυχίων και χώρος ταφής πολλών πυρηνικών αποβλήτων. Ακόμα και σε Τσεχία, Ανατολική Γερμανία και άλλες χώρες προσκείμενες στην ΕΣΣΔ, κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, οι παιδικές ασθένειες θέριζαν λόγω ρυπογόνων στην ατμόσφαιρα  και τα αποχετευτικά δίκτυα της κάθε περιοχής κατέληγαν σε ποτάμια και θάλασσες. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόταν στο κάρβουνο και οι κάτοικοι βιομηχανικών περιοχών παραγωγής χημικών αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος να αναφέρουμε τους εργάτες που συμμετείχαν σε εξορύξεις ουρανίου χωρίς να το γνωρίζουν και χρόνια αργότερα είχαν τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.


(η φωτογραφία από Αράλη)

Εικόνες:

από πετρος 16/05/2009 3:57 μμ.


ο Στάλιν πέθανε το 1953, το τελευταίο σχέδιο στην κατάρτιση του οποίου υποθέτω συμμετείχε ήταν το 5ο ΄5ετές 1951-55.

Επίσης, το κείμενο αφορά την εποχή της ΕΣΣΔ των Λένιν- Στάλιν: μια εποχή που η παραγωγή δεν γινόταν βάσει της μεγιστοποίησης του κέρδους. όλες οι περιπτώσεις που αναφέρεις βασίζονται σε μεταγενέστερη περίοδο, όταν το κέρδος ήταν ο ρυθμιστής της παραγωγής, αλλά και αφορά άλλες χώρες.

Τέλος, όπως ανέφερα και πιο πάνω, ακόμα και στη σοσιαλιστική περίοδο της ΕΣΣΔ μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν βλαβερές για τη φύση ουσίες ή να υιοθετήθηκαν μέθοδοι που επιβάρυναν το περιβάλλον. Το θέμα όμως είναι αν συνεχίστηκε και μετά την ανακάλυψη του λάθους η χρησιμοποίηση των βλαβερών ουσιών π.χ....

όταν βρεις στοιχεία, τότε σε παρακαλώ να τα παραθέσεις: έχει όχι μόνο ιστορικό ενδιαφέρον το όλο θέμα. Ως τότε, όμως, δεν έχει νόημα να παραθέτεις στοιχεία για περιόδους μεταγενέστερες των Λένιν-Στάλιν, ή και για άλλες χώρες.

από Barbarossa 16/05/2009 4:02 μμ.


Τα υποβρύχεια κατά λάθος τα πέταγαν στη Βαλτική? Στους εργάτες που έσκαβαν για ουράνιο ξέχασαν να τους πουν πως θα πεθάνουν σε μερικά χρόνια? Τα ποτάμια στην Ανατολική Γερμανία που ο κόσμος δεν κολυμπάει ακόμα άργησαν να καταλάβουν πως τα κατέστρεφαν? Να το πάρουμε απόφαση φίλε και να μην δουλευόμαστε: σοσιαλισμός στην Σοβιετική Ένωση ΔΕΝ εφαρμόστηκε και οι συγκρίσεις με τον Χίτλερ παραπέμπουν σε ρήσεις "τυφλού-μονόφθαλμου". Πες μου αν θες να ανεβάσω κι άλλα παραδείγματα καταστροφής της φύσης άνευ κέρδους από τους "σοσιαλιστές" της ΕΣΣΔ.

από Barbarossa 16/05/2009 4:11 μμ.


1. πριν και μετά Λένιν-Στάλιν οι πολιτικές ήταν ίδιες.
2. η καταστροφή της φύσης συνεχίστηκε και μόλις τα προβλήματα έγιναν αντιληπτά.
3. μου ζητάς λινκ και στοιχεία για έρευνες για την φύση σε περιόδους και σε τόπους που ο κόσμος έψαχνε για ένα κομμάτι ψωμί. Πιστεύεις πως είχαν τον χρόνο να καταγράψουν τις καταστροφές που γίνονταν?
4. Πέρα από συνελεύσεις και χαρτούρα έχεις εσύ κάποιο παράδειγμα έμπρακτης εφαρμογής προστασίας της φύσης από οποιαδήποτε περίοδο?

από @ 16/05/2009 4:48 μμ.


κάτσε ρε Πέτρο, η συγκριση δηλαδή θα γίνεται με το πόσους λιγότερους έφαγε ο καθένας....; Δηλαδή ο Σταλινισμός ήταν καλύτερος γιατί έφαγε λίγο λιγότερους απο τον Ναζισμό;
Και τα πυρηνικά ήταν καλύτερα γιατί δεν ήταν των αμερικάνων; Επίσης και τα γκούλαγκ ήταν καλύτερα γιατί δεν είχαν φουρνους;
Είναι μετρο σύγκρισης αυτό;

Αράλη ήταν η λίμνη σίγουρα...;

από πετρος 16/05/2009 4:53 μμ.


κατ' εσέ, λοιπόν, μια πολιτική που ρυθμίζει την παραγωγή με βάση το κέρδος, είναι ίδια με μια πολιτική που ρυθμίζει την παραγωγή με βάση τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων, σε συνάρτηση με την προστασία της φύσης.. Φτάνει που οι φορείς των δύο αυτών (καθαρά αντίθετων) πολιτικών έχουν το ίδιο σημαιάκι να κουνάνε: και αυτό τους κάνει ίδιους.. (και εδώ, θα' θελες να σου παραθέσω τις διαφορετικές νομοθεσίες των 2 περιόδων;)

Κάποτε, στο ιντυ, τα πρώτα χρόνια, είχε πάλι τεθεί ένα αντίστοιχο θέμα(δυστυχώς δεν λειτουργεί η αναζήτηση). Κάποιος έβριζε την ΕΣΣΔ γενικώς και αορίστως για τη χρήση τοξικών ουσιών σε κατοικίες. ήρθε όμως ενα άλλο παιδί και έφερε στοιχεία για το ότι η ανακάλυψη για την επικινδυνότητα των ουσιών βρέθηκε αργότερα: η επιστήμη προχωρά, ή, έστω, δεν μπορεί να τα ξέρει όλα από πριν. Άρα, μην λες ότι δεν υπάρχει επιστημονική καταγραφή.

 όταν βρεις κάτι μεμπτό, που να αφορά την περίοδο 1917-53 στην ΕΣΣΔ, παραθεσέ το: εγώ παρέθεσα κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι και η επιστημονική έρευνα για την προστασία της φύσης ενθαρρυνόταν και η ίδια η φύση προστατευόταν. Είπα και πριν όμως:  το θέμα αφορά την υπεροχή του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Ειδικά σε μια εποχή, που όχι μόνο κάποιοι επιχειρούν να ταυτίσουν το σοσιαλισμό με την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και να αποδείξουν πως είναι εφικτή η επίλυση των βασικών περιβαλλοντικών προβλημάτων υπάρχοντος του καπιταλισμού...

από Barbarossa 16/05/2009 4:59 μμ.


post image
  Για το 5ετές πρόγραμμα που αναφέρεις, να σου πω πως πάντα 5ετή προγράμματα είχαν και οι πολιτικές ήταν πάντα οι ίδιες. Να σου θυμήσω πως ο Στάλιν έτρεξε το βασικό πρόγραμμα ανάπτυξης της βιομηχανίας και επίσης ότι τα 50ά του γενέθλια γιορτάστηκαν με το Φύρερ δίπλα στο όνομα του. Και κάτι άλλο τα ντοκουμέντα που παραθέτεις μήπως είναι κομμάτι της προπαγάνδας, άρα αρκετά αναληθή? Επίσης μετά τον θάνατο του Στάλιν η σωρός του θάφτηκε δίπλα στον Λένιν. Μετά από μερικά χρόνια μεταφέρθηκε.
Στην φωτογραφία: "Κάτω από την ηγεσία του μεγάλου(!!!) Στάλιν πάμε μπροστά για τον κομμουνισμό." Μπορούμε επιτέλους να κατανοήσουμε πως δεν εφαρμόσηκε κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ και να σταματήσουμε να εξυμνούμε νεκρούς ήρωες??

Εικόνες:

από Barbarossa 16/05/2009 5:07 μμ.


Δεν γίνεται να βρεθεί κάτι μεμπτό για την περίοδο που λες γιατι όλες οι πληροφορίες γράφονταν από το ίδιο το καθεστώς. Με λίγα λόγια προσπαθώ να σου πω το εξής: Μπορούμε απλά και σεμνά να καταλάβουμε πως σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ δεν εφαρμόστηκε? Οι πληροφορίες που έχω είναι από άτομα που μεγάλωσαν στο πρώην Σοβιετικό Μπλόκ, μάλλον πιο αξιόπιστη πηγή από κάθε χαρτί γραμμένο από προπαγανδιστές. 

Best History's Group: Stalin plays the violin, Hitler plays the piano & Elvis dances on Mars!!!

από πετρος 16/05/2009 5:22 μμ.


πράγματα τα οποία έχει λυμένα ως και η ΟΑΚΚΕ, με λύπη βλέπω ότι δεν τα έχουν λυμένα άλλοι. Το παρακάτω λινκ περιέχει το μόνο κείμενο της ΟΑΚΚΕ με το οποίο μπορεί κανείς να συμφωνήσει (είναι της περιόδου του Τσερνομπιλ-1986):

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=919785

Με δυο λόγια «μαθαίνουμε να παράγουμε, παράγοντας».

 

Άλλο θέμα τώρα.Ρώτησα και πριν κάτι: να καταδικάζουμε το μαχαίρι επειδή ένας φασίστας χτύπησε έναν σύντροφο; Είναι το ίδιο να κουβαλά ένας φασίστας μαχαίρι και ίδιο ένας μετανάστης που κατοικεί απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής; Η βία της Χαμάς είναι ίδια με του Ισραήλ; Ή μήπως να γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο;

Αυτό αφορά όλα τα θέματα που έθιξες: βία, πρόοδος, πυρηνικά και σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται.

 

Τέλος, ακόμα και η ΚΕ των Μπολσεβίκων καταδίκαζε το ότι χάθηκαν και αθώοι (απόφαση 17/11/1939). Η ίδια η ΕΣΣΔ των Λένιν-Στάλιν δεν είχε συνεχώς σε ισχύ τη θανατική καταδίκη. Ακόμα και ο ίδιος ο Στάλιν (το 1930 κιόλας) καταδίκαζε όσους «κάναν την εξαίρεση κανόνα» και ασκούσαν φυσική βία σε κρατουμένους, ακόμα και εμφανώς αθώους. Όποιος όμως λέει πως αυτός δεν ασκεί βία, τότε είναι είτε ο Γκάντι, είτε ο Γιωργάκης Παπανδρέου, είτε ένας χριστιανός. Πάντως, σίγουρα υποκριτής.

Και τη σύγκριση ΕΣΣΔ- Ναζιστικής Γερμανίας δεν την ξεκίνησα εγώ.

ΥΓ. Προς barbarossa: μιας και ανέφερες προσωπικές εμπειρίες σου με άτομα από ΕΣΣΔ (αν και το θέμα είναι για μέχρι το ’50: έχεις μιλήσει με 90χρονους από κει;). Ξέρεις, δεν είσαι ο μοναδικός. Θα σου αναφέρω κι εγώ, μια συγκεκριμένη μια ιστορία: κάναν, που λες, οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη, στις αρχές της δεκαετίες του ’60, κάτι σαν «Σπαρτακιάδα», Ολυμπιάδα, κάτι τέτοιο..Και ξέρεις τι έκαναν: βάψαν έναν άνθρωπο με κανονική μπογιά, που θέλαν να τον κάνουν να φαίνεται σαν αγαλμα αρχαίου έλληνα. Ο καημένος αυτός άνθρωπος αρρώστησε και πέθανε…Εμάς μας φαίνεται τώρα τραγικό αυτό το γεγονός…Τότε, όμως, δεν γνώριζαν την επικινδυνότητα των βαφών.. Βέβαια, από την Τασκένδη δεν σου μένει αυτό: αλλά ότι μπορούσες να δεις σε πολιτεία προσφύγων ως και πισίνα (όχι, βέβαια, ολυμπιακών προδιαγραφών, πάντως πισίνα) σε δημοτικό σχολείο (της δεκαετίας του ’50)! Ναι, πισίνα για μαθητές. Και ο χώρος που διεξάγονταν οι συναυλίες και τα πάρτι κάθε βράδι. Τι να συζητάμε μετά για το τι στη θεωρία (στη χαρτούρα, που λες κι εσύ) είναι ο σοσιαλισμός!

ΥΓ2: τα ιστορικά που αναφέρεις, είναι άσχετα με το θέμα του περιβάλλοντος. Για την προσωπολατρία έχει και ο ίδιος ο Στάλιν μιλήσει πολλές φορές. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=76247

 


  Στον σύνδεσμο υπάρχει αναφορά στο μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο στο Γερμανικοσοβιετικό σύμφωνο μη Επίθεσης, στο οποίο χωρίζονται κομμάτια της Ευρώπης σε ζώνες επιρροής. Αυτό δηλαδή είναι οικονομία που αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων? Επίσης ρε Πέτρο αν ένας άνθρωπος περπατάει ανάμεσα στα καυσαέρια και παθαίνει άσθμα χρειάζεται χρόνια έρευνας για να γίνει κατανοητό πως τα καυσαέρια είναι απιβλαβή για την υγεία? Ας συνεχίσουμε λοιπόν να τυφλωνόμαστε φίλε....

..

από Barbarossa 16/05/2009 5:36 μμ.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF_%CE%BC%CE%B7_%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82

από Barbarossa 16/05/2009 6:36 μμ.


The letter constitutes a critique of the Soviet government as it then stood, warning of dangers he anticipated and making suggestions for the future. Some of those suggestions include increasing the size of the Party's Central Committee, giving the State Planning Committee legislative powers and changing the nationalities policy which had been implemented by Stalin.

The criticism of Stalin and Trotsky:

Comrade Stalin, having become Secretary-General, has unlimited authority concentrated in his hands, and I am not sure whether he will always be capable of using that authority with sufficient caution. Comrade Trotsky, on the other hand, as his struggle against the C.C. on the question of the People's Commissariat of Communications has already proved, is distinguished not only by outstanding ability. He is personally perhaps the most capable man in the present C.C., but he has displayed excessive self-assurance and shown excessive preoccupation with the purely administrative side of the work. These two qualities of the two outstanding leaders of the present C.C. can inadvertently lead to a split, and if our Party does not take steps to avert this, the split may come unexpectedly

Lenin felt that Stalin had a lot more power than he knew how to handle and may be dangerous if allowed to succeed him. In a postscript written a few weeks later, Lenin recommended Stalin's removal from the position of General Secretary of the Party:

Stalin is too rude and this defect, although quite tolerable in our midst and in dealing among us Communists, becomes intolerable in a Secretary-General. That is why I suggest that the comrades think about a way of removing Stalin from that post and appointing another man in his stead who in all other respects differs from Comrade Stalin in having only one advantage, namely, that of being more tolerant, more loyal, more polite and more considerate to the comrades, less capricious, etc. This circumstance may appear to be a negligible detail. But I think that from the standpoint of safeguards against a split and from the standpoint of what I wrote above about the relationship between Stalin and Trotsky it is not a [minor] detail, but it is a detail which can assume decisive importance.

In the December 30, 1922 article "Nationalities Issue" or about "Autonomization" Lenin criticized the actions of Felix Dzerzhinsky, Grigoriy Ordzhonikidze, and Stalin in the "Georgian Affair", accusing them of "Great Russian chauvinism".

I think that a fatal role was played here by hurry and the administrative impetuousness of Stalin and also his infatuation with the renowned "social-nationalism". Infatuation in politics generally and usually plays the worst role.

Lenin also criticized other Politburo members. He wrote that

the October episode with Zinoviev and Kamenev [their opposition to seizing power in October 1917] was, of course, no accident, but neither can the blame for it be laid upon them personally, any more than non-Bolshevism can upon Trotsky.

He also criticized other Bolshevik leaders by name in addition to his general political suggestions.


από wikipedia (μεταφρασμένο στα ελληνικά δεν το βρήκα):

http://en.wikipedia.org/wiki/Lenin%27s_Testament

από kylesa 16/05/2009 6:39 μμ.


να σε ρωτησω...μηπως ξερεις που μπορω να βρω περισσοτερα πραγματα για το Astrakhan Zapovednik ?

Απο ενα γρηγορο σερτσ δεν βρηκα τιποτα ουσιαστικο.Κυριως θελω να μαθω σε τι κατασταση βρισκεται σημερα κτλ...τις αλλαγες μετα την ανατροπη κτλ.

ευχαριστω

υ.γ κρατηθειτε λιγο με το αντι-ΕΣΣΔ μενος σας μερικοι.

από πετρος 16/05/2009 9:43 μμ.


 

γράφοντας АСТРАхАНСКий зАПОВеДНИК ЗагРЯНеНие (ρύπανση του προστατευόμενου πάρκου του Αστραχάν) βρήκα χάρη στο google μετάφραση (δεν ξέρω ρωσικά!) πως πέρσι έδωσε άδεια το ομοσπονδιακό Υπουργείο Φυσικών Πόρων άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στην εταιρία Petroresurs, σε περιοχή που μπαίνει και στο βόρειο τμήμα του υγροβιότοπου της προστατευόμενης ζώνης. Σε συνέντευξη των εκπροσώπων της World Wildlife Fund (WWF) και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων το Φλεβάρη του 2008, αναφέρθηκε από τη NinaLitvinova πως τα τελευταία 20 χρόνια, έχει χάσει μεγάλο μέρος από τουρίστες από γης, όμως πλούσιοι τουρίστες με σκάφη πηγαίνουν εκεί συνεχώς.

 

Για τη «Διαθήκη του Λένιν»:

καταρχάς, είναι υποκρισία να κατηγορεί κανείς το Στάλιν για προσωπολατρία, και να θέλει να εφαρμόσει «κατά γράμμα» την «διαθήκη» του..Λένιν.

Όπως και να’ χει, το ίδιο το άθροισμα κειμένων που συνιστά διαθήκη είναι υπόθεση ΥΠΕΡ του Στάλιν: για το μόνο που κατηγορείται ο Στάλιν είναι για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του. Για τον Τρότσκι αποδίδεται πολιτικός χαρακτηρισμός (μη μπολσεβίκος! Λίγο είναι αυτό;) όπως και για τους Ζηνόβιεφ- Κάμενεφ, ότι το λάθος τους να καταδώσουν σε συνέντευξη σε μενσεβικική εφημερίδα μη δημοσιευμένη απόφαση της ΚΕ (για την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, μάλιστα!) δεν είναι κάτι τυχαίο, κάτι μεμονωμένο!

Η τύχη της ίδιας διαθήκης είναι ενδεικτική!

Με ψήφους και των Τρότσκι-Ζηνόβιεφ- Κάμενεφ, το 13ο συνέδριο στο οποίο διαβάστηκε το κείμενο αποφάσισε τη μη δημοσίευσή του, αφού δεν ζητούσε κάτι τέτοιο ο Λένιν.

Στην 1η Ολομέλεια της ΚΕ που αναδείχτηκε από το 13ο συνέδριο, ο Στάλιν υπέβαλε την παραίτησή του! Με ψήφους και των Τρότσκι-Ζηνόβιεφ- Κάμενεφ, η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή! Σε επόμενη Ολομέλεια, 1 έτος μετά, πάλι το ίδιο συνέβη! Τι άλλο να έκανε ο Στάλιν; Χαρακίρι, ίσως;

Ο ίδιος ο Τρότσκι, απαντώντας σε βιβλίο του κολαούζου του στις ΗΠΑ Ιστμαν, όπου, επικαλούμενος την αντιπολίτευση, κατηγορούσε τους μπολσεβίκους ότι κρύβουν τη διαθήκη, χαρακτήριζε «συκοφαντία ενάντια στην ΚΕ του κόμματός μας» και έγραφε: «Όλες οι κουβέντες ότι κρύβεται ή παραβιάζεται η «διαθήκη» του Λένιν αποτελούν κακόβουλη επινόηση και στρέφονται ολοκληρωτικά ενάντια στην πραγματική θέληση του Βλαντιμίρ Ίλιτς» (Μπολσεβίκ, τ.16, Σεπτέμβρης 1925)..

Ο ίδιος ο Τρότσκι, το 1927, κατηγορούσε τους μπολσεβίκους για το ότι «κρύβουν τη διαθήκη».. Οποία υποκρισία!

 

Για το σύμφωνο Ριμπεντροπ- Μολότωφ:

Διέσπασε το ενιαίο αντισοβιετικό μπλοκ Δύσης-Ναζί(που είχε κατασπαράξει την Τσεχοσλοβακία 1 χρόνο πριν) και έδωσε χρόνο στην ΕΣΣΔ να προετοιμαστεί καλύτερα για τον πόλεμο με τους Ναζί, τον οποίο ΠΟΤΕ δεν είχε αποκλείσει. Η ΕΣΣΔ δεν μπήκε σε ξένο έδαφος: η «Ανατολική Πολωνία» (Δυτική Ουκρανία, Λευκορωσία, μέχρι και η πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας) είχε καταληφθεί από τους Πολωνούς εισβολείς το 1920 στην από κοινού επίθεσή τους ενάντια στη σοβιετική εξουσία. 20 εκατομμύρια μη Πολωνοί ανήκαν στην..Πολωνία.

από οικολόγος 20/05/2009 2:07 μμ.


Φιλε Πέτρο, δεν βρισκω στο σαιτ το κειμενο. Μηπως γινεται να μου δωσεις το ακριβες λινκ? Ειμαι στο εξωτερικό και το χρειάζομαι για ενα κομμάτι μιας εργασίας μου. Σε ευχαριστω

από πετρος 20/05/2009 2:30 μμ.


http://www.biodiversity.ru/publications/press/press2008/koms080227.html είναι στα ρωσικά. όμως, αν βάλεις 2-3 σειρές στο google και βρεις τη διεύθυνση, αν επιλέξεις δεξιά από το λινκ το "μεταφραση στα ελληνικά" θα έχεις μια πρόχειρη μετάφραση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License