Επικυρώθηκε μετά από χρόνια το ψευτοπρόστιμο στην ΕΛ.ΑΣ. για τις κάμερες

Πόσο κοστίζουν οι ατομικές ελευθερίες;

Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 3.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ελληνική Αστυνομία επειδή λειτουργούσαν οι κάμερες του συστήματος C4I και 13 ακόμα κάμερες σε πλατείες, χώρους συγκέντρωσης κ.λπ., παρότι είχε απαγορευθεί η χρήση τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε, χθες, την απόφασή της, με την οποία απερρίφθη ως αβάσιμη η αίτηση των υπουργών Δημοσίας Τάξης και Οικονομίας για ακύρωση του σχετικού προστίμου και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να πληρώσει το σχετικό πρόστιμο.

Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας στην απόφασή του ότι «η παράβαση της απαγόρευσης δεν αμφισβητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία την αποδέχθηκε με έγγραφό της (18.8.2006) προς την Αρχή, αλλά και με διευκρινίσεις που παρείχε προφορικά».

Με άλλες αποφάσεις της, η Ολομέλεια έκρινε «αυτοδικαίως καταργημένες» τις επίμαχες δίκες σχετικά με τις αιτήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γ. - Αλ. Μαγκάκη, του πρώην ευρωβουλευτή Ε. Κόρακα, καθηγητών πανεπιστημίων, δικηγόρων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών κ.ά. (συνολικά 41 ατόμων) αλλά και της ΕΛ.ΑΣ.

Ολοι τους ζητούσαν (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) ακύρωση των αποφάσεων της Αρχής, με τις οποίες επετράπη, από το 2004 έως τις 24.5.2007, η παράταση λειτουργίας των 293 καμερών του C4I και των 49 καμερών που προϋπήρχαν, μόνο για διευκόλυνση και έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δίκες αυτές καταργούνται, επειδή ισχύει πλέον νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3625/2007) που επιτρέπει να λειτουργούν οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και επειδή έληξε η ισχύς της απόφασης που επέτρεπε να λειτουργούν αυτές.

if (getCookie("userprefs")){ //set user defined styles var userStyle = getCookie("userprefs"); var stylePairs = userStyle.split("&"); for (var i=0;i

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License