Σε μαρασμό οι βιβλιοθήκες, μετά την απόλυση των «συμβασιούχων»

Πηγή: Tvxs http://www.tvxs.gr/v12632

Απολύονται 380 συμβασιούχοι βιβλιοθηκονόμοι από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, με τη λήξη των συμβάσεών τους στις 31 Μαΐου. Ιδρύματα της επαρχίας θα χάσουν ακόμα και το 100% του ειδικευμένου προσωπικού των βιβλιοθηκών τους, ενώ στα αστικά κέντρα η απώλεια κυμαίνεται στο 20-50%. Το tvxs μίλησε στον κ. Γιώργος Κατσαμάκη, συμβασιούχο βιβλιοθηκονόμο της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών.

«Οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ήταν από τους πρώτους ελληνικούς φορείς που εκμεταλλεύθηκαν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες διαδικτύου και να αναβαθμίσουν ηλεκτρονικά τις δομές τους», εξήγησε ο κ.Κατσαμάκης. «Για το έργο αυτό προσελήφθησαν βιβλιοθηκονόμοι με εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίοι ανέπτυξαν τις εν λόγω υπηρεσίες μέσω ίντερνετ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άτομα καλύπτουν πάγιες ανάγκες των βιβλιοθηκών – και κατά την πάγια πρακτική του ελληνικού δημοσίου – η πρόσληψή τους έγινε με το καθεστώς της σύμβασης ορισμένου χρόνου», προσέθεσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης» έληξε και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια... εξαντλήθηκαν, το Υπουργείο αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εν λόγω συμβασιούχων, με αποτέλεσμα αυτοί να οδεύουν προς την απόλυση. «Οι διαδικτυακοί τόποι των βιβλιοθηκών και οι άλλες ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες τους στην ουσία διακόπτουν τη λειτουργία τους, αφού το Υπουργείο απολύει τους ανθρώπους που τις ανέπτυξαν και τις υποστηρίζουν με την εργασία τους εδώ και πέντε χρόνια. Στην πράξη, οι βιβλιοθήκες των αστικών κέντρων θα χάσουν το 20-50% του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ενώ στα επαρχιακά ιδρύματα η απώλεια θα αγγίξει το 100%», δήλωσε ο κ.Κατσαμάκης.

Εδώ και ένα χρόνο οι εν λόγω συμβασιούχοι έχουν οργανώσει ένα συλλογικό συντονιστικό σώμα, το οποίο προσπαθεί μέσω της αρθρογραφίας, της τήρησης ενός διαδικτυακού blog και της υποβολής ερωτήσεων στο κοινοβούλιο να επιστήσει την προσοχή του πολιτικού κόσμου στο χάος που θα επέλθει στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, αν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για απόλυση όλων αυτών των εργαζομένων. «Βαρύ πλήγμα θα υποστούν όχι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά πάνω απ’ όλα η ανώτατη εκπαίδευση, καθώς οι βιβλιοθήκες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ερευνητικής διαδικασίας. Ο χρόνος εξαντλείται, αφού οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαΐου», προειδοποίησε ο κ.Κατσαμάκης, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν για το ζήτημα και να επισκεφθούν το blog του συντονιστικού σώματος, το οποίο φέρει το θλιβερό μα καθ’ όλα ρεαλιστικό τίτλο «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε Μαρασμό». (http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/)


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License