ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΠΟ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ"

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009
Ρατσιστική επίθεση και στο πανεπιστήμιο!
 
Αν αναρωτιέστε γιατί έχουν πληθύνει τελευταία τα περιστατικά βανδαλισμών στο εβραϊκό νεκροταφείο, η απάντηση είναι εύκολη: Ακροδεξιά στοιχεία και ομάδες νεοναζί έχουν κάνει την εμφάνισή τους με μια σχετική μαζικότητα στην πόλη.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες συνέβη αντίστοιχο περιστατικό, εντός της πανεπιστημιούπολης εις βάρος ξένων φοιτητών του πανεπιστημίου. Για την ακρίβεια, μόλις τελείωσε μια γιορτή για τους μαθητές του προγράμματος εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη «Φηγό» πάνω από τη φοιτητική λέσχη, άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον των εξερχόμενων από το εστιατόριο με πέτρες και αυγά. Χτυπήθηκε ελαφρά η 24χρονη Ινδή Λίλα Αρανγκασάμι, υποψήφια διδάκτορας του Χημικού τμήματος, υπότροφος του ΙΚΥ, η οποία κατέβαινε εκείνη τη στιγμή από τη «Φηγό» μαζί με το συνοδό της.  Κατέφυγαν στο ισόγειο των φοιτητικών κατοικιών που βρίσκονται απέναντι, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα η υποψήφια διδάκτορας ενημέρωσε η ίδια τον πρύτανη Γιάννη Γεροθανάση για το συμβάν, οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση το προηγούμενο βράδυ.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί ξανά, τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και έξω από αυτό, με απειλές, επιθέσεις και βρισιές από ακροδεξιούς εις βάρος φοιτητών που είναι ή… μοιάζουν αριστερών πεποιθήσεων. Μόλις πριν από λίγες μέρες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΜΛ ΚΚΕ κατήγγειλαν επιθέσεις ακροδεξιών σε προεκλογικά τους περίπτερα, ενώ σωρό είναι τα περιστατικά (έως και 1 τη βδομάδα) κατά τα οποία νεοναζί προκαλούν σε δρόμους της πόλης και ενίοτε, τα συμβάντα καταλήγουν σε σύντομες συρράξεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόλις πριν από δύο μήνες, μέλη της «Χρυσής Αυγής» από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία «υπερασπίζοντας» το άγαλμα του Πύρρου με ρόπαλα, ακόμη και «σπρέι πιπεριού», λίγο πριν ξεκινήσει συμπλοκή με αντιεξουσιαστές και μέλη αριστερών οργανώσεων τα οποία εκδιώχθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι ακροδεξιοί πάλι, δεν εκδιώχθηκαν…
Το ανησυχητικό στην περίπτωση του πανεπιστημίου, είναι ότι η πρυτανεία που φέρεται να ενημερώθηκε για τη ρατσιστική επίθεση (σημειωτέον, η κοπέλα έφερε παραδοσιακή ινδική φορεσιά), δεν δημοσιοποίησε το γεγονός. Λίγες μέρες πριν, προσέλαβε «νυχτοφύλακες» κάποιοι από τους οποίους όμως τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλητήρων… Το κακό είναι ότι ούτε η επίσημη συνδικαλιστική πανεπιστημιακή κοινότητα έδειξε ιδιαίτερα αντανακλαστικά, αφού παρά το γεγονός ήταν σχετικά γνωστό εδώ και κάποιες μέρες, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις για το νεκροταφείο

Στο θέμα των τελευταίων βανδαλισμών στο εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο έχει πάρει πανελλαδική διάσταση, τοποθετήθηκαν τόσο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ιωαννιτών. Το ΚΙΣ ζητάει τη σύλληψη των ενόχων και τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία για να προστατευτεί το εβραϊκό νεκροταφείο, ενώ καλεί την τοπική κοινωνία «να απομονώσει τους νοσταλγούς του πιο σκοτεινού παρελθόντος που έπληξε την Ευρώπη και τη χώρα μας και κυρίως να μην επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων που προσβάλλουν το δημοκρατικό αίσθημα μιας πόλης». Οι παρατάξεις «Συμμαχία Ενεργών Πολιτών» και «Συνεργασία για την αλλαγή» τονίζουν ότι «πρόκειται για βάρβαρη φασιστική πράξη που παραπέμπει και παρακινεί ευθέως σε φυλετικό και θρησκευτικό μίσος». Ζητούν επίσης τη φύλαξη του χώρου και καλούν τους «κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σε μια ομόθυμη καταδίκη και σε ανάληψη κοινών δράσεων που θα αποτρέψουν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License