Αρχή Προστασίας Δεδομένων: επιτρέπει για ένα χρόνο τους θαλάμους φωτογράφησης των Τραπεζών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων πούλησε ξεπούλησε για ακόμη μια φορά (αυτή τη φορά στις Τράπεζες) την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο δρόμο που χάραξε με τις συνεχείς νομιμοποιήσεις των καμερών και καλά για τη διαχείριση της κυκλοφορίας που μετατράπηκαν τελικά σε καταγραφή πολιτικών διαδηλώσεων.

Με την απόφαση 45/2009 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ασχολήθηκε με το γνωστό ζήτημα της τοποθέτησης ειδικών καμπίνων για την ελεγχόμενη είσοδο - έξοδο των καταστημάτων της Εθνικήγς Τράπεζας. 

Η Αρχή διαπιστώνει ότι η ενημέρωση που παρέχεται στο υποκείμενο των δεδομένων όταν εισέρχεται στην καμπίνα δεν είναι επαρκής και γι' αυτό προτείνεται ένα νέο κείμενο. Κατά τ' άλλα, επειδή η Αρχή "από τα στοιχεία του φακέλου και ειδικότερα λόγω έλλειψης μελετών συγκριτικών της αποτελεσματικότητας των διαφόρων συστημάτων θυρών ασφαλείας δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση, εάν με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας ο ίδιος σκοπός (της πρόληψης και αποτροπής εγκληματικών ενεργειών καθώς και της προστασίας του συναλλακτικού κοινού και του προσωπικού) μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα", επιτρέπει την χρήση των συγκεκριμένων καμπίνων για ένα χρόνο ακόμα.

Πρόκειται για το τραγικό σφάλμα που έκανε η Αρχή,  επιτρέποντας "για ένα χρόνο ακόμα" (2004-2005) και μετά "για ένα χρόνο ακόμα" (2005-2006) κλπ τις κάμερες στο οδικό σύστημα Αττικής. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα.

Η Αρχή είναι σε γνώση ότι μέσα στα υποκατατήματα της Εθνικής Τράπεζας λειτουργούν ήδη κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, δηλαδή ηπιότερα μέσα, χωρίς την φωτογράφηση - αυτοματοποιημένη επεξεργασία σε υψηλή ανάλυση της εικόνας του προσώπου.  Η ίδια η Αρχή έχει αποδεχθεί την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ειδικά για τις Τράπεζες, με παλαιότερες αποφάσεις της. Τώρα, ξαφνικά "δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλή κρίση", για το αν οι παλαιότερες αποφάσεις της ήταν ορθές.

Ως αντιστάθμισμα, έσπευσε να επιβάλλει το ιλιγγιώδες για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πρόστιμο των 30.000 ευρώ. 

Επίσης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μελέτες. Η Scotland Yard πάντως, πέρσι δήλωσε ότι οι κάμερες είναι φιάσκο.

Όταν όμως η υπόθεση αφορούσε κάμερα τοποθετημένη στην είσοδο των γραφείων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η Αρχή δεν είχε τέτοιες "δυσκολίες" στη διαμόρφωση κρίσης, ούτε βέβαια επέτρεψε την κάμερα για ένα έτος, ούτε ζήτησε "μελέτες αποτελεσματικότητας". Αντίθετα, εξέδωσε αμέσως απόφαση που έλυσε το θέμα επιτόπου. 


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License