ΗΠΑ κρατούμενη πέθανε ύστερα από 4 ώρεςτον καυτό ήλιο,σε κελί χωρίς οροφή.

ΗΠΑ: Μια κρατούμενη πέθανε ύστερα από τέσσερις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, κατά τον εγκλεισμό της σε κελί χωρίς οροφή.


 

 

   Μια 48χρονη κρατούμενη πέθανε τον Μάιο αφού κρατείτο επί τέσσερις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο σε κελί χωρίς στέγη, σε φυλακή της Αριζόνας (νοτιοδυτικές ΗΠΑ), προκαλώντας την οργή οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

 

    Η Μάρσια Πάουελ, μια πόρνη 48 ετών που εξέτιε ποινή 27 μηνών, κρατείτο προσωρινά στις 19 Μαΐου σε αυτό το κελί πριν από τη μεταφορά της σε ψυχιατρική μονάδα.

 

    Έμεινε στο κελί επί τέσσερις ώρες, σε θερμοκρασία που κυμαινόταν στους 42 βαθμούς, πριν χάσει τις αισθήσεις της. Πέθανε την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο.

 

    Η σωφρονιστική αρχή της Πολιτείας διέταξε αμέσως τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός.

 

    "Ελπίζουμε να έχουμε το πόρισμα έως το τέλος του μήνα", είπε ο Μπάρετ Μάρσον, εκπρόσωπος της σωφρονιστικής αρχής της Αριζόνας. "Εκεί επρόκειτο να μείνει δύο ώρες" αναμένοντας τη μεταφορά της, πρόσθεσε.

 

    "Ο θάνατος της Μάρσια Πάουελ είναι ένα τραγικό γεγονός και μια αποτυχία. Ο σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε αμέλεια και να διορθώσουμε τα λάθη μας", είπε ο επικεφαλής της πολιτειακής σωφρονιστικής αρχής Τσαρλς Ράιαν.

 

    Ο θάνατος της Πάουελ ήταν αιτία οι σωφρονιστικές αρχές να κλείσουν 233 όμοια κελιά σε 10 φυλακές της Πολιτείας. Τα κελιά αυτά λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιούνταν για προσωρινές κρατήσεις, σύμφωνα με τον Μάρσον.

 

    Οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων καταγγέλλουν ότι τα κελιά αυτά συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Είναι εντελώς παράλογο, είναι μεσαίωνας" δήλωσε η Ντόνα Λεόν Χαμ, μέλος της τοπικής οργάνωσης "Middle Ground Prison Reform".

 

    "Στην Αριζόνα θεωρείται ωμότητα να αφήνει κανείς ένα σκύλο έξω, στη ζέστη, χωρίς προστασία ούτε νερό", αλλά οι σωφρονιστικές αρχές το εφαρμόζουν "σε τακτική βάση με τους φυλακισμένους", είπε.

 

    Σύμφωνα με ειδικούς, ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να πεθάνει ύστερα από πέντε ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό, σε θερμοκρασία 38 βαθμών.

 

    Η Χαμ είπε ότι ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) για να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το τραγικό γεγονός, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της έρευνας που διεξήχθη από τις αρχές της Αριζόνας.

 

    "Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες. Δεν πρέπει οι ίδιες οι αρχές να διεξαγάγουν έρευνες. Είναι αδιανόητο", είπε.

 

    Το Δεκέμβριο του 2007, η Χαμ είχε γράψει επιστολή στο διευθυντή των σωφρονιστικών αρχών της Πολιτείας για να διαμαρτυρηθεί για τις περιπτώσεις φυλακισμένων που κρατούνται στα κελιά αυτά μέσα στο καταχείμωνο, χωρίς πανωφόρι και κουβέρτα.

 

Απο ΑΠΕ και Γαλλικό πρακτορείο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License