Ο μεγάλος αδελφός ξαναχτυπά

Νέοι νόμοι της κυβέρνησης. Μετά το δεκέμβρη δίνουν κιαλλες αρμοδιοτητες στους μπατσους.

24ωρο καμεροφακέλωμα

Φτιάχνουν και διεθνή τράπεζα DNA

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την εκτεταμένη λειτουργία των καμερών, που θα επιτηρούν αδιακρίτως και προληπτικά ολόκληρη την ημέρα όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς τις εγγυήσεις της εισαγγελικής Αρχής, αλλά και τη δυνατότητα οποιαδήποτε δημόσια αρχή, όχι μόνον η Αστυνομία, ακόμη και ΝΠΔΔ να εγκαθιστά και να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, προβλέπουν τα νέα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Επιπλέον, προωθείται η δημιουργία διεθνούς τράπεζας DNA στην Αστυνομία με δείγματα κατηγορουμένων σχεδόν για το σύνολο των αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα.

Η τροπολογία έχει σημάνει συναγερμό στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπου κατατέθηκε για τυπικούς λόγους, αφού είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει, εν μέσω θέρους και ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης της ανεξάρτητης αρχής, τα σκληρά μετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια πρώτη σύσκεψη των μελών της έχουν διατυπωθεί έντονες επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο είναι συμβατές με τις συνταγματικές διατάξεις ρυθμίσεις που προβλέπουν καταγραφή των πάντων με ελέγχους που δεν διασφαλίζουν τη νομιμότητα. «Πιο απόλυτη διατύπωση των διατάξεων δεν μπορούσε να υπάρξει», τονίζουν στην «Ε».

Η επικίνδυνη για τα ατομικά δικαιώματα νομοθετική πρόβλεψη, που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ανάβει το πράσινο φως για την προληπτική και σε 24ωρη βάση καταγραφή πολιτών, διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων κ.λπ. από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και από κάθε δημόσια αρχή, χωρίς καν να υπάρχει υπόνοια για τέλεση αυτόφωρου αδικήματος.

Το υλικό παρακολούθησης που θα συλλέγεται θα διατηρείται τουλάχιστον μια εβδομάδα, με δυνατότητα να επιμηκυνθεί το διάστημα και για άλλες επτά ημέρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος.

Προπομπός των νέων ρυθμίσεων αποτέλεσε ο νόμος Χατζηγάκη, που είχε αγνοήσει προκλητικά την Αρχή και είχε προκαλέσει την παραίτηση των μελών της, νομιμοποιώντας την ηλεκτρονική παρακολούθηση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων με άδεια εισαγγελέα. Τώρα, οι κάμερες θα είναι συνεχώς ανοιχτές και ο ρόλος του εισαγγελέα θα είναι διακοσμητικός.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δημιουργία διεθνούς αρχείου DNA στην Αστυνομία, ενώ η λήψη δειγμάτων και αξιοποίησης γενετικού υλικού θα γίνεται όχι μόνον από όσους κατηγορούνται για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα που επισύρουν ποινή τουλάχιστον τρίμηνης φυλάκισης. Σήμερα η συλλογή γενετικών δεδομένων γινόταν με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, ενώ η ρύθμιση εκχωρεί και αυτό το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=58060

από liam 29/06/2009 12:20 πμ.


katalogos kai xartis me kameres tis astinomias stin attiki

kameres.wordpress.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License