Αμερικανοί άστεγοι οργανώνονται αλληλέγγεια και κερδίζουν τη μάχη!

Τη Δευτέρα 29 Ιούνη, ο δήμος της πόλης Grand Junction προσπάθησε να περάσει δύο καινούργιους νόμους που θα έκαναν παράνομη τη ζητιανιά, και συγκεκριμένα το να κρατά κάποιος ένα κομμάτι χαρτί με τα χέρια του ανοιχτά ζητώντας ελεϋμοσύνη. Αυτό που τελικά σταμάτησε τα σχέδια του δημάρχου ήταν μια δυνατή, μεγάλη, κι έντονη ομάδα αστέγων και επαναστατημένων νεολαίων.

post image


Αμερικανοί άστεγοι οργανώνονται αλληλέγγεια και κερδίζουν τη μάχη!

1η Ιούλη 2009 από TheRedPill (το κόκκινο χάπι) στο colorado.indymedia.org, μετάφραση από τα αγγλικά από τη «Μελαχρινή Μαχήτρια»

Τη Δευτέρα 29 Ιούνη, ο δήμος της πόλης Grand Junction προσπάθησε να περάσει δύο καινούργιους νόμους που θα έκαναν παράνομη τη ζητιανιά, και συγκεκριμένα το να κρατά κάποιος ένα κομμάτι χαρτί με τα χέρια του ανοιχτά ζητώντας ελεϋμοσύνη. Αυτό που τελικά σταμάτησε τα σχέδια του δημάρχου ήταν μια δυνατή, μεγάλη, κι έντονη ομάδα αστέγων και επαναστατημένων νεολαίων.

Κανείς δεν υποστήρηξε το νόμο, και πάνω από εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την εναντίωσή τους. Η οργάνωση «Αλληλεγγύη, Όχι Ελεϋμοσύνη» (Solidarity Not Charity) έδινε φαγητό και νερό στους συγκεντρωμένους έξω από το δημαρχείο. Το τοπικό μουσικό συγκρότημα «Βασηλιάδες του Πρόχειρου Φαγητού» (Fast Food Kings) έπαιζαν ζωντανή μουσική, μαζί με τα «Μικρά Κοτόπουλα» (Chicken Little) που ήρθαν από ένα αυτόνομο κοινωνικό κέντρο (infoshop) άλλης πόλης στο δημαρχείο για να παίξουν ζωντανά.

Στο δημαρχείο ψήφισαν όλοι ενάντια στον ένα νόμο, και 5 προς 2 υπέρ του αλλουνού, αλλά καθώς προσπαθούσαν να περάσουν αυτούς τους νόμους χωρίς τη συνήθισμένη διαδικασία, έπρεπε να συγκεντρώσουν απόλυτη πλοιοψηφία. Τώρα ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να ξαναζητήσει ψηφοφορία για τους ίδιους νόμους με άλλη διαδικασία.

Οι διαδηλωτές έτρωγαν το φαγητό τους και άκουγαν τη μουσική τους έξω από το δημαρχείο, και μιλούσαν ενώ κρατούσαν πανό με μυνήματα όπως «είμαστε παντού» ("We are Everywhere").

Οι συγκεντρωμένοι επίσης είχαν χαρτόνια γραμμένα με μυνήματα όπως «Το να είσαι άστεγος δεν είναι παράνομο» ("Homelessness is not illegal"), το σατυρικό «θα δουλεύαμε για να πληρωθούμε με ελευθερία του λόγου» ("Will Work For Free Speech"), και «το να ζητάμε βοήθεια είναι ελευθερία του λόγου» ("Asking For Help is Free Speech").

Ενώ η απομάκρυνση των δύο νόμων από τη ψηφοφορία ήταν μιά μικρή νίκη, ο πόλεμος συνεχίζεται. Στη πραγματικότητα η νίκη όμως ήταν οτι πολλοί άνθρωποι της πόλης άρχισαν να αισθάνονται δυνατότεροι και έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο άυριο. Η συγκέντρωση έδειξε πως μιά συγκέντρωση στο δρόμο μπορεί πραγματικά να φέρει αποτελέσματα αν υπάρχει αλληλεγγύη.

Ο δήμαρχος δεν γνώριζε πως αυτή η συμμαχία επαναστατημένων ναιολαίων και αστέγων σχηματιζόνταν σιωπηλά εδώ και μήνες πριν τη συγκέντρωση με σκοπό την αλλαγή του κοινωνικού κατεστημένου. Βασικά, ο δήμαρχος έριξε λάδι στη φωτιά που ετοιμαζόταν να ανάψει. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα μαζική συγκέντρωση με συνθήματα όπως «Απαιτούμε στέγη! Όχι άλλοι θάνατοι!» (Housing First! No More Deaths!). Η πόλη του Grand Junction επαναστατεί.

Απαιτούμε στέγη!
Όχι άλλοι θάνατοι!
Ένα κάλεσμα για δράση.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Grand Junction για όσους από εμάς ζουν στο δρόμο. Λόγω της μόνιμης κακοποίησης από μπάτσους, ενός εχθρικού δημαρχείου, του διαρκώς αυξανόμενου άστεγου πλυθυσμού, της σοβαρής έλλειψης χώρου στα καταφύγια αλλά και φτηνών σπιτιών, της ανεπάρκειας του νοσοκομειακού συστήματος, αλλά και της δυσκολότερης αγοράς εργασίας εδώ και δεκαετίες, η ελπίδα τίνει να χαθεί για όσους από εμάς έχουν βρεθεί δίχως στέγη. Κάτι πρέπει να αλλάξει, και κανείς δεν θα το κάνει για εμάς. Πρέπει να δράσουμε μόνοι μας. Πρέπει να δράσουμε μαζί, συντροφικά, για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας ως άνθρωποι.

Το τελευταίο χειμώνα χάσαμε πολλούς άστεγους φίλους μας στους δρόμους. Το χειμώνα που έρχεται θα χάσουμε ακόμη περισσότερους από τους φίλους μας, εκτός κι αν κάνουμε κάτι για αυτό. Για να σώσουμε τις ζωές των φίλων μας, αλλά και τις δικιές μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Πρέπει να οργανωθούμε. Πρέπει να δεχτούμε κινδύνους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε εγκατελειμένα κτίρια, για να δώσουμε στους φίλους μας και τις οικογένειές μας ένα ασφαλή, ζεστό χώρο. Πρέπει να είμαστε ικανοί να απαιτήσουμε όλοι μαζί «Όχι άλλους θανάτους στους δρόμους του Grand Junction» και πρέπει να το εννοούμε.

Ο δήμος και οι μπάτσοι στην ουσία έχουν κυρήξει παράνομους τους αστέγους. Είναι παράνομο να κοιμόμαστε οπουδήποτε, εκτός κι αν έχουμε τη τύχη να έχουμε στέγη. Είναι παράνομο να ανοίγουμε σκηνές. Είναι παράνομο να καπνίζουμε στο πάρκο. Όταν ο δήμαρχος έκλεισε τις δημοτικές τουαλέτες δεν υπήρχε κανένα μέρος για νόμιμη χρήση δωρεάν τουαλέτας, για να μην αναφέρουμε και την επιλεκτική εφαρμογή διαφόρων νόμων ειδικά εναντίων μας. Πως θα μπορέσουμε να βρούμε στέγη και να φύγουμε από τους δρόμους αν συνεχώς μας επιβαρύνουν με πρόστιμα που θα απαιτούν να πληρώσουμε με χρήματα που δεν έχουμε; Πως μπορούν γελοία πρόστιμα για «κάπνισμα στο πάρκο» να είναι υπέρ της κοινωνίας; Ένας ή δύο από εμάς δεν θα είχαν καμμιά ελπίδα να αντιμετωπίσουν αυτό το άδικο σύστημα, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Πρέπει να απαιτήσουμε να μας παραχωρηθεί ένα μέρος όπου θα μπορέσουμε νόμιμα να ανοίξουμε σκηνές, δίχως το φόβο να μας επιβληθεί πρόστιμο για καταπάτηση ξένης ή δημοτικής ιδιοκτησίας (trespassing), ή ακόμη και τη κατάσχεση των λιγοστών μας πραγμάτων από το δήμο. Η υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να αλλάξει, και μόνο όλοι μαζί αδελφωμένοι ως σύνολο με μιά φωνή έχουμε ελπίδα να αλλάζουμε αυτή τη κατάσταση.

Είμαστε συνηθισμένοι στο χλευασμό από εργοδότες, τη τηλεόραση, τους μπάτσους, τις τράπεζες, τα νοσοκομεία, τους δικαστές, τη κυβέρνηση, και από όλο το σύστημα. Αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό. Υπάρχουν στιγμές που εμείς, οι απλοί άνθρωποι, αισθανόμαστε πραγματικά πως δεν φτάνει άλλο με την εξουσία, και αρχίζουμε να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε. Εάν δουλέψουμε μαζί με κουράγιο, σθένος και αγάπη στις καρδιές μας τότε θα μπορέσουμε να σπρώξουμε πίσω αυτό το σύστημα που εδώ και δεκαετίες μας πολεμά. Θα είναι εύκολο; Όχι, αλλά δεν θα είναι κι αδύνατο. Και τώρα υπάρχουν αρκετά καλές πιθανότητες για τη τελική μας νίκη. Όχι άλλοι θάνατοι!

Γενική συνέλευση
Ανοιχτή για όλους
στο πάρκο Whitman Park
Τρίτη, 7 Ιούλη 2009
10:00 το πρωί
Απαιτούμε στέγη!
Όχι άλλοι θάνατοι!

Οι απαιτήσεις μας:
* Όχι άλλοι θάνατοι!
* Στέγη εδώ και τώρα!
* Κανένας άστεγος δεν είναι παράνομος!
* Φαγητό, νερό, νοσοκομειακή περίθαλψη, και στέγη είναι τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License