Καλιφόρνια: Μια ανάσα πριν την χρεοκοπία…

Ολοταχώς προς τη χρεοκοπία βαδίζει πλέον η 8η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δηλαδή η αμερικανική Πολιτεία της Καλιφόρνια!

Παρά τις προσπάθειες του «Εξολοθρευτή» Κυβερνήτη της Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού από κάθε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ, αδυνατεί να βρει λύσεις – ακόμα και εκκένωση φυλακών από μη βαρυποινίτες κρατούμενες σκέφτηκε ο Άρνολντ αλλά δεν του «βγήκε» - και πλέον κινδυνεύει άμεσα με ουσιαστικό λουκέτο! 

Όπως έγινε γνωστό ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε τις τελευταίες ώρες σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Καλιφόρνιας (σε επίπεδο "ΒΒΒ", ήτοι μόλις μια «ανάσα» από το χαρακτηρισμό των χρεογράφων της Πολιτείας ως σκουπίδια - "junk bonds"), λόγω φυσικά των τεράστιων χρεών της.  

Μάλιστα ο οίκος προειδοποίησε πως έρχεται και νέα υποβάθμιση εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση που να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των 26 δισ. δολαρίων στα δημοσιονομικά της Πολιτείας ...


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Καλιφόρνια σε "ΒΒΒ", μόλις δύο βαθμούς ψηλότερα από το "junk", προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, λόγω των τεράστιων χρεών της.
Ακόμη, η Fitch προειδοποίησε ότι θα υπάρξει και νέα υποβάθμιση εάν τελικά ο κυβερνήτης της Πολιτείας, κ. Arnold Schwarzenegger, δεν κατορθώσει να κλείσει το έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 26 δισ. δολαρίων.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=217786


Hμέρα της κρίσης για την Καλιφόρνια
Για αδιαφορία και αρνητική προδιάθεση κατηγορεί ο ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ,τους νομοθέτες της πολιτείας, καθώς αντιδρούν στα μέτρα που προτείνει για τον περιορισμό του ελλείμματος. Το έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 26 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να είναι ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.
Με δηλώσεις του, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Φρέσνο, ο Σβαρτζενέγκερ ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά και δραστικά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα, πρόβλημα για το οποίο αναζητείται λύση από το 1947, όπως είπε. Υποστήριξε ότι το μόνο που γίνεται μέχρι σήμερα είναι να αναβάλουν τη λύση για άλλη στιγμή, αλλά τόνισε ότι αυτή η ώρα έχει ήδη φτάσει.

Απαντώντας στην κριτική που τον εμφανίζει  ανήμπορο να μειώσει το έλλειμμα, καθώς εκείνο έχει αυξηθεί από το 2003 που ανέλαβε κυβερνήτης, ανταπάντησε ότι έχει προτείνει επανειλημμένως στους νομοθέτες να λάβουν μέτρα και να κόψουν τις περιττές δαπάνες αλλά εκείνοι τον αγνοούν συστηματικά.Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι συνηθέστερες απαντήσεις που παίρνει  κάθε φορά που θέτει το θέμα για συζήτηση είναι  “Πρέπει σώνει και καλά τώρα να ασχοληθούμε με αυτό;” , “Απαιτεί μεγάλη συζήτηση, είσαι σίγουρος ότι θες να γίνει τώρα;” , ”Ας το κάνουμε την επόμενη φορά , θα είναι ιδανικό θέμα για την επόμενη συνεδρία”.

Στη συμπεριφορά των νομοθετών απέδωσε, εξάλλου το βέτο που έθεσε στο σχέδιο προϋπολογισμού που του πρότειναν. Όπως είπε, αρνήθηκαν να προβούν στις περικοπές που τους ζήτησε καθώς “είναι πιο σημαντικό για αυτούς το να προστατέψουν τα συμφέροντα που προκύπτουν από το δυσλειτουργικό σύστημα από το να λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και να περιορίσουν τα έξοδα στα επιτρεπτά όρια”. Ως παραδείγματα για το που μπορεί να ξεκινήσει η περικοπή των εξόδων έθεσε το θέμα των επιδομάτων που εισπράττονται εις διπλούν και χωρίς να το δικαιούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς και του ύψους των συντάξεων.

Υποστήριξε ότι οι νομοθέτες δεν του δίνουν σημασία  και  επιμένουν να ασχολούνται με θέματα όπως το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του κοψίματος για τις ουρές των αγελάδων.  Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ζήτησε τη συμπαράσταση του κόσμου δηλώνοντας πως  "δεν πρέπει να υποσχόμαστε υπηρεσίες που δεν μπορούμε να προσφέρουμε".

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=60257


Fitch: Σχεδόν …. “junk” τα ομόλογα της Καλιφόρνια
Σε «junk» μειώθηκε η αξιολόγηση των ομολόγων της πολιτείας της Καλιφόρνια από τον οίκο Fitch Ratings.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε τα ομόλογα της «Χρυσής Πολιτείας» σε ΒΒΒ, που είναι ένα βήμα πριν την κατηγορία «junk», από προηγούμενη αξιολόγηση Α-.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε στη λίστα «Rating Watch Negative» τα ομόλογα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση της Καλιφόρνια να εκδώσει IOU για να αποπληρώσει τα χρέη της μετά το τέλος του δημοσιονομικού έτους την 30η Ιουνίου ήταν αυτή που ώθησε την Fitch στην υποβάθμιση.

«Η αξιολόγηση ΒΒΒ σημαίνει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας είναι ακόμη χαμηλό, ωστόσο η αξιολόγηση βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από των περισσότερων εκδοτών που στηρίζονται από την φορολογία», δήλωσε η Fitch.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License