ΑΦΙΔΝΕΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΠΑΡΝΗΘΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ στους ΠΡΟΠΟΔΕΣ της ΠΑΡΝΗΘΑΣ στις ΑΦΙΔΝΕΣ...εδώ το γράφει πολύ ξεκάθαρα.

Το τοπίο είναι ελκυστικό και με γύρω δασικές εκτάσεις - πευκόδασος!!!:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
με μια υπογραφή του στο προεδρικό διάταγμα,
(http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=970756)

έκανε πλούσια την εταιρεία που αγόρασε αυτά τα στρέμματα προς 35.000 ευρώ έκαστο... όταν ακόμα δεν είχε το δικαίωμα να χτίσει ή να εκμεταλλευτεί την γή. Τώρα όμως, μπορεί! Και τα εκατομμύρια που είναι έτοιμοι να τα επενδύσουν μεγάλοι όμιλοι, θα τα ΤΣΕΠΩΣΕΙ ΧΑΡΗ στον ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Θα χτιστεί ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ.
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΠΑΡΝΗΘΑΣ.

και στον ΣΚΑΙ που υποτίθεται νοιάζεται για την πάρνηθα  ? Ασχολούνται με το ΠΟΤΙΣΜΑ με κουβάδες, των αναδασωτέων... μήπως επειδή στον πρόεδρο του ΣΚΑΙ ανήκουν και κατασκευαστικές εταιρείες, και μήπως είναι κολλητάρια ? Αυτοί που ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ
με την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ?
ΟΧΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΟΛΟΙ
αλλά ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΠΑΡΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ, ΕΠΩΝΥΜΑ. ΚΑΤΑΚΛΥΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! ΝΤΡΟΠΗ!

εδώ φαινεται η έκταση - http://www.youtube.com/watch?gl=FR&hl=fr&v=Gd4nDa5pL2Y και τα δεντράκια ....

που η αεροφωτογραφία το δείχνει σαν να είναι κρανίου τόπος.
Βάλτε την κωδικοποίηση (encoding) σας σε universal
και ψηφίστε!! μόνο  950 υπογραφές εχει ως τώρα !!

http://www.petitiononline.com/afidnai/petition.html

Ο πολυδιαφημισμένος "βιοκλιματικός" αρχιτέκτων Τομπάζης που σχεδίασε επίσης και την ΑΝΑΠΛΑΣΗ στο Πεδίον του Άρεως.

"Πράσινες" μπίζνες με πολλά κέρδη... για πολιτικούς, μελετητές, κατασκευαστές κι εταιρείες. 

.


Βρε την ψεύτρα την αεροφωτογραφία!Στο βίντεο με τα τζιπ που έχετε ποστάρει δεν φαίνονται και πολλά δέντρα μόνο ταμπάνια.
Επιπλέον το ότι δεν μπορούσε να χτιστεί και τώρα μπορεί οφείλεται στο ότι έγινε πολεοδομική μελέτη που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η όλη μελέτη αφορά τη δημιουργία Β.Ε.Π.Ε. στη περιοχή που ήταν πριν ιδιοκτησία εταιρίας λατομείου για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου. Όσο για το εκθεσιακό κέντρο και την αγορά που λες είναι ένα μικρό μερός του κτιριακού προγράμματος  που το κύριο μέρος του είναι γραφεία. Μάλιστα εμπίπτει στις προβλεπόμενες κατηγορίες χρήσεων για τις Β.Ε.Π.Ε. Γενικώς νόμιμες είναι οι διαδικασίες. Το ζήτημα είναι αλλού.
Το ζήτημα είναι γιατί να γίνει εκεί, εκτός Αθήνας και εξυπηρετήσεων ένα επιχειρηματικό πάρκο, αφού ούτε πολλαπλασιαστικά ωφέλη θα έχει ούτε θα μπορεί να λειτουργήσει καλά (αδύναμες συνδέσεις με οδικούς άξονες-παντελής έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης-αδυναμία σύνδεσης με λοιπές λειτουργίες). Το ζήτημα είναι ότι άμα γίνει για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να αναπτύξει συνδέσεις με άλλες επιχειρήσεις και δίκτυα το οποίο είναι που θα φέρει την επιβάρυνση στην περιοχή. Είναι χωροταξικά εντελώς λανθασμένη επιλογή από τη στιγμή που προσπαθούν να φυτεύσουν επιχειρηματικά πάρκα σε διάφορα άλλα σημεία της Αθήνας και της Αττικής, που στην τελική έχουν πιο λογική ως επιλογές.
Το ζήτημα είναι γιατί να επιλέγεις να επιβαρύνεις έναν επιβαρυμένο περιβάλλον σε μια περιοχή εκτός αναπτυξιακής λογικής και όχι αν στο πρώην λατομείο φύτρωσε κανα δεντράκι.
Ας αρθρώσουμε κάποια στιγμή στοιχειώδη επιχειρήματα και ας αφήσουμε τους λαικισμούς.

από κοπυπέιστ 08/07/2009 7:44 μμ.


post image

Ένα σχετικό κατατοπιστικό κείμενο που κυκλοφορησε πέρσι η συνελευση του Στρεφη: 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ" ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ 

Η Πάρνηθα  το μεγαλύτερο βουνό της Αττικής συνολικής έκτασης πάνω από 300.000 στρ. και ιδιαίτερου φυσικού κάλους καταστρέφεται και λεηλατείται συστηματικά εδώ και χρόνια με την παρουσία του Καζίνου, που επεκτείνεται τόσο στην κορφή Μαυροβούνι όσο και σε μια ευρύτερη περιοχή  συμπεριλαμβανομένου του παλιού ξενοδοχείου Ξένια, του πάρκου κεραιών, των στρατιωτικών βάσεων στις ψηλότερες κορφές της και επιπλέον με τη συνεχή επέκταση της πόλης πάνω στο βουνό, με την οικοδόμηση νέων οικιστικών μονάδων όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που χτίζεται μέσα στο δάσος δυτικά των Κιούρκων και στους άνω Θρακομακεδόνες όπου επικρατεί οικοδομικός οργασμός.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η καταστροφή της Πάρνηθας δεν ξεκίνησε με την πυρκαγιά της 28ης Ιούνη 2007 που κατέκαψε μεγάλο μέρος της αλλά πολύ περισσότερο δεν τελείωσε με αυτήν, αφού ένα πλήθος συμφερόντων πάνω στο βουνό ευθυγραμμίζονται με το σχεδιασμό της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας για την ενσωμάτωση  του ορεινού όγκου της στην καπιταλιστική οικονομία της αθηναϊκής μητρόπολης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά, στο όνομα της “προστασίας” του Δρυμού -το οποίο είχε σχεδιαστεί ήδη από τις αρχές του 2006 από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και με συνεχείς τροποποιήσεις εγκρίθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2008 από το Σ.τ.Ε.-, που προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ανοίγοντας νέους “δρόμους” για την επέλαση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρειά του.

Σύμφωνα με αυτό ο δρυμός - ενώ τριπλασιάζεται σε έκταση από 38.000 στρ. σε 110.000 στρ. και ορίζονται τα ακριβή όρια του-, τεμαχίζεται σε 18 ζώνες υποτιθέμενης προστασίας επιτρέποντας διάφορες χρήσεις γης για κάθε μία από αυτές, όπως έργα αναψυχής, αγροτική εκμετάλλευση, τουριστική, οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα επιτρέπεται η επέκταση της ήδη υπάρχουσας οικοδόμησης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, την κοινότητα της Δροσοπηγής και την Βαρυμπόμπη σε έκταση 1.837 στρεμμάτων και η δόμηση για τη δημιουργία και επέκταση παιδικών κατασκηνώσεων της μονής Πετράκη και της μονής Κλειστών κοντά στους Θρακομακεδόνες. Παράλληλα  σχεδιάζεται η δημιουργία μουσείου στα παλιά βασιλικά ανάκτορα και η ανέγερση καταστημάτων αναψυχής στην Αγία Τριάδα, καθώς και ο περιορισμός της ελεύθερης πρόσβασης στο Δρυμό και η επιβολή αντιτίμου στους επισκέπτες.
Ενώ τέλος, κορυφαίο αναπτυξιακό έργο, που σχεδιάζεται στην Πάρνηθα, είναι η δημιουργία πρότυπης βιομηχανικής περιοχής στα όρια του Δρυμού και μέσα στο πευκοδάσος.

Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση ύψους 170.000.000 ευρώ, από την λεγόμενη “Τεχνόπολη- Ακρόπολις ΑΕ”. Μια ιδιωτική κοινοπραξία που αποτελείται ήδη από 134 εταιρίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τραπεζών κ.α. (όπως  οι INTERSYS AE, A.C & E HELLAS AE, BROKER SYSTEMS, UNISYSTEMS AEE, RAINBOW COMPUTER AE, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΟΜ IT SERVISES, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ, SIEMENS AE, ΣΧΟΛΕΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, OTE, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΕ...), η οποία  ιδρύθηκε το 2000 με στόχο την δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου-στα πρότυπα των τεχνολογικών πάρκων που κατασκευάζονται παγκόσμια για την ανάπτυξη και προώθηση της τεχνολογικής βιομηχανίας. Για την υλοποίηση του έργου η εταιρία χρηματοδοτείται κατά 35%  από το ελ. κράτος (αφού έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ και υπ.ανάπτυξης). Να σημειωθεί επίσης ότι τα κίνητρα που παρέχει το κράτος “δεν περιορίζονται σε κονδύλια και χρηματοδοτήσεις αλλά περιλαμβάνουν και φορολογικές διευκολύνσεις” όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς (Ελεύθερος Τύπος, 10/2/08). 

Το τεχνολογικό πάρκο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή των Αφιδνών και συγκεκριμένα στο 25ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας δίπλα στην κοινότητα Δροσοπηγή, στο παλιό λατομείο αργίλου της Α.Γ.Ε.Τ. Ηρακλής  και σε μια ευρύτερη περιοχή στα βόρεια και δυτικά του. Με συνολική έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 110.000 τ.μ. που συμπεριλαμβάνουν κτίρια γραφείων, αίθουσες συνεδρίων, εμπορικό κέντρο, ξενώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, τράπεζες, παιδικούς σταθμούς, χώρους πάρκιν κ.α.. Επίσης σε αυτό προβλέπεται να εργάζονται περισσότερα από 6000 άτομα γεγονός που σημαίνει την επιπλέον οικιστική και εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. 

Πρόκειται δηλαδή για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης στους πρόποδες της Πάρνηθας σε ένα ιδιαίτερο σημείο του δρυμού, στον αυχένα όπου ενώνεται ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας με αυτόν της Πεντέλης. Στο μοναδικό σημείο του αυχένα που έχει παραμείνει αδόμητο από την συνεχή επέκταση της πόλης στα Β.Α. της Αττικής. Ένα τερατούργημα που, προωθείται ως “πράσινο” έργο, στα πρότυπα της “πράσινης” αρχιτεκτονικής, για “πράσινη” επιχειρηματικότητα. (Να σημειωθεί πως τη μελέτη έχει εκπονήσει ο “πράσινος” αρχιτέκτονας Τομπάζης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει αναλάβει  την “ανάπλαση” του Πεδίου του Άρεως και το σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη)

Μια ολόκληρη πόλη με στόχο την συγκέντρωση της ελίτ του εγχώριου και παγκόσμιου καπιταλισμού, όπως εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Μικροηλεκτρονικής) καθώς επίσης τράπεζες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο: την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες ήχου και εικόνας, την βιοτεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.. Δηλαδή τα  πεδία εκείνα της τεχνολογίας και της επιστήμης που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και χρησιμοποιούνται από την κυριαρχία για τον έλεγχο της ζωής, του ανθρώπου και της κοινωνίας. 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επιστημονικών Πάρκων (IASP), «επιστημονικό / τεχνολογικό πάρκο είναι ένας οργανισμός που τον διαχειρίζονται εξειδικευμένα στελέχη με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό της κοινότητάς τους μέσω της προώθησης μιας κουλτούρας καινοτομίας και ανταγωνισμού στις συνδεόμενες επιχειρήσεις και ιδρύματα γνώσης».

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα  τεράστιο αναπτυξιακό έργο που ευελπιστεί να αποτελέσει την silicon valley της Ν.Α. Ευρώπης και επιπλέον σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί καταβροχθίζοντας εκτάσεις των εναπομεινάντων δασών του ήδη πληγωμένου οικοσυστήματος της Πάρνηθας.

Από την μεριά μας δεν τρέφουμε αυταπάτες για της συνέπειες που έχουν, πάνω στη φύση και την κοινωνία, οι σχεδιασμοί του κράτους και του καπιταλισμού –με ή χωρίς τον προσδιορισμό “πράσινος”. Δηλαδή ανεπανόρθωτες καταστροφές και άγρια λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, ένταση των συνθηκών εκμετάλλευσης, καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνιών. Ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου στην Πάρνηθα και σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα σε αυτήν όπως επίσης και σε κάθε άλλο σημείο που εκδηλώνεται η κρατική-καπιταλιστική επιθετικότητα, είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα για τη γη και την ελευθερία. 


ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση από το λόφο του Στρέφη
6/10/08

Εικόνες:


post image
... Το παλιο λατομείο της ΑΓΕΤ, όπως είναι σήμερα με τη φυσική αναγεννηση του δασους, με θέα στο βάθος τη λίμνη του Μαραθώνα.

Εικόνες:


post image

...

Εικόνες:

από το ώφελος είναι μεγάλο για τους κατασκευστές 08/07/2009 9:35 μμ.


"Το ζήτημα είναι ότι άμα γίνει για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να αναπτύξει συνδέσεις με άλλες επιχειρήσεις και δίκτυα το οποίο είναι που θα φέρει την επιβάρυνση στην περιοχή. Είναι χωροταξικά εντελώς λανθασμένη επιλογή από τη στιγμή που προσπαθούν να φυτεύσουν επιχειρηματικά πάρκα σε διάφορα άλλα σημεία της Αθήνας και της Αττικής, που στην τελική έχουν πιο λογική ως επιλογές.
Το ζήτημα είναι γιατί να επιλέγεις να επιβαρύνεις έναν επιβαρυμένο περιβάλλον σε μια περιοχή εκτός αναπτυξιακής λογικής και όχι αν στο πρώην λατομείο φύτρωσε κανα δεντράκι.
Ας αρθρώσουμε κάποια στιγμή στοιχειώδη επιχειρήματα και ας αφήσουμε τους λαικισμούς."

ΝΑΙ αυτό είναι το ζήτημα, όμως το ζήτημα είναι επίσης ότι, η επιλογή αυτή

έχει γίνει επειδή στο σημείο αυτό η γή ήταν εξαιρετικά φτηνή, δηλ αγοράστηκε 32.500 χιλ ευρώ ανά στρέμμα !!! (7 εκατομ. ευρώ για 251 στρέμματα,
και αυτοί ποου θα χτίσουν και θα έχουν τα δικαιώματα, ΘΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ,
για αυτό αποφασίστηκε αυτή η περιοχή!
τα "ωφέλη" υπάρχουν μόνο για τους κατασκευαστές...

γιατί αν επέλεγαν άλλη περιοχή να κατασκευάσουν , δεν θα είχαν κέρδος! Θα έπρεπε να πληρώσουν την γή πολύ πιο ακριβά για να κατασκευάσουν κάτι τέτοιο!!

Το όλο θέμα λοιπόν είναι ότι επέλεξαν την πάρνηθα λόγω κέρδους, περισσότερου πολύ περισσότερου κέρδους απο άλλες περιοχές που θα έπρεπε να τις πληρώσουν πιο ακριβά!
ξαναδιάβασε. 7 εκατομύρια ευρώ για 251 στρέμματα γής την οποία θα εκμεταλλευτούν με τους τρόπους που γράφει στο διάταγμα, και σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται και στην ιστοσελίδα τους. (ποσταρισμένο πιο πάνω)από τι ακούνε τα αυτιά μας. 09/07/2009 11:36 πμ.


Δηλώσεις Σουφλιά!  (παλιές! αλλά .. απίστευτες..)

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=05.07.2007,id=11828516,19710628,41922980


ΣΟΥΦΛΙΑΣ: «ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ. Οτι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθεί "σχέδια τσιμέντου για την Πάρνηθα" και μάλιστα η αναφορά περί "τακτοποίησης ιδιοκτητών γης και συνεταιρισμών, που διεκδικούν πάνω από 30.000 στρέμματα καθώς και του καζίνο..." είναι πέρα για πέρα ψευδής και συκοφαντική».

«Η αλήθεια είναι ότι πουθενά δεν υπάρχουν αυτά. Απεναντίας, με το σχέδιο»:

«α) Τριπλασιάζουμε την περιοχή της απόλυτης προστασίας (πυρήνα) του Εθνικού Δρυμού και πλέον από 38 χιλιάδες στρέμματα προτείνεται να γίνει 110 χιλιάδες στρέμματα».  (ΝΑΙ αυτό απο ότι διάβασα έγινε)

«β) Θέτουμε αυστηρότατους όρους δόμησης στις πεδινές περιοχές γύρω από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Πλέον προτείνουμε να περιοριστεί η δυνατότητα δόμησης στα 160 τετραγωνικά ανά είκοσι (20) στρέμματα ενώ σήμερα επιτρέπεται (Α' Ζώνη Π.Δ. ΦΕΚ 707/1979) η δόμηση 200 τετραγωνικών σε τέσσερα (4) στρέμματα (σε οικόπεδα προϋφιστάμενα του 1979) ή 400 τετραγωνικά μέτρα σε είκοσι στρέμματα. Σημειώνω βέβαια ότι το ΣτΕ έχει κάνει αποδεκτές αυτές τις προτάσεις και απλώς ζητεί την αλλαγή του τίτλου της ζώνης».

Στις πεδινές περιοχές γύρω απο τον όγκο της πάρνηθας πρέπει να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ η δόμηση,...  και το ΣτΕ μέσα στην υπόθεση είναι?

«Ε»: ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Η διάθεση έκτασης για το τεχνολογικό πάρκο στις Αφίδνες δεν γίνεται δεκτή και μάλιστα «δεν επιτρέπτεται οποιαδήποτε επέμβαση» στη συγκεκριμένη έκταση.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: «ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ. Οτι επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας σε 27.000 στρέμματα και ότι στο ΣτΕ απαγόρευσε την δόμηση στις περιοχές Βαρυμπόπης και Δροσοπηγής».
«Η αλήθεια είναι ότι τα 27.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων 
(ΕΙΔΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ "ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ"? και να έρθουν κανάλια να τις δούν? Αν η νομαρχία το κανόνιζε, το έκανε δηλαδή κάτι σαν πανηγυρι, σίγουρα θα έρθει πολύς κόσμος - ΚΑΙ τα κανάλια)

στους πρόποδες της Πάρνηθας, στα οποία επιτρεπόταν η δόμηση με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 707Δ/79), τα περιορίζουμε σε θύλακες συνολικού εμβαδού 1.837 στρέμματα. Μάλιστα, όπως προανέφερα, κάνουμε πολύ αυστηρότερους τους όρους δόμησης».

«Επίσης, η αλήθεια είναι ότι το ΣτΕ δεν απαγόρευσε τη δόμηση στις περιοχές Βαρυμπόπης και Δροσοπηγής, που είναι οι θύλακες που ανέφερα παραπάνω. Απλώς υπέδειξε τη μετονομασία των ζωνών Γ' που υπάγονται αυτές οι περιοχές σε ζώνες αναψυχής, εξαιτίας του κυρίαρχου χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αναψυχής, χωρίς να απαγορεύει τη δόμηση κατοικίας, που εξάλλου είναι περιορισμένη και επιτρέπεται από το ισχύον καθεστώς».
Το ισχύον καθεστώς πρέπει να ΑΛΛΑΧΤΕΙ! Τι επιχείρημα είναι αυτό? Ότι αφού το επιτρέπει ο νόμος είναι σωστό? Για αυτό αλλάζουν οι νόμοι και δεν μένουν ίδιοι απο το 1800! Για αυτό σήμερα δεν έχουμε σκλάβους και οι γυναίκες πλέον ψηφίζουν!

ΑΙΣΧΟΣ,

μοιράστε το παρακαλώ, .... αυτό είναι υποβάθμιση της στοιχειώδης νοημοσύνης ....

από Μνήμων 09/07/2009 2:16 μμ.


Πράσινες μπίζνες

 

 

«Τα έξυπνα κράτη έχουν από καιρό παύσει να αντιμετωπίζουν την υπόθεση της οικολογίας ως ζήτημα πολιτικού καθωσπρεπισμού ή βουκολικού ρομαντισμού. Επιδιώκουν να εντάξουν το περιβάλλον σε μια παραγωγική σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου μιλούν για “Πράσινες Μπίζνες”… Ενα από τα ζητούμενα της πολιτικής μας ζωής είναι η ανάδειξη πρωτοπόρων λύσεων. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο κεφάλαιο περιβάλλοντος. Αυτό πουλάει ο τουρισμός και ο κ. Σουφλιάς, όταν σχεδιάζει περιοχές ειδικής χωροταξικής ανάπτυξης. Ολα αυτά μπορούν να συζητηθούν και να ξεφύγουν από την καχύποπτη και, κατά κανόνα, δογματική μας προσήλωση στην παγίωση μιας χωροταξίας απομονωμένης και από τις εξελίξεις και από την προστασία της προίκας του φυσικού μας πλούτου».

 

Αποκαλυπτικός, στα όρια της κυνικότητας, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» (Κυριακή, 8.7.07) ήρθε να επιβεβαιώσει όσα γράφαμε στη στήλη την περασμένη εβδομάδα για τον «πράσινο καπιταλισμό» και τους επαγγελματίες της οικολογίας, που εμπορεύονται τις γνήσιες ευαισθησίες και την ειλικρινή αγωνία πάρα πολλών ανθρώπων για την προϊούσα περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκρότημα Αλαφούζου (του σκληρού εφοπλιστή που εισέβαλε στον κόσμο των ελληνικών media στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, επιδεικνύοντας μεγάλη διορατικότητα) έχει συμπήξει συμμαχία με το WWF, δημιουργώντας από κοινού «Παρατηρητήριο Πάρνηθας» (το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο). Ούτε είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έσπευσε να χαρακτηρίσει «θετικά» τα προπαγανδιστικού χαρακτήρα μέτρα για την Πάρνηθα, που ανακοίνωσε ο Σουφλιάς, βοηθώντας στην απόκρυψη της ουσίας και τον αποπροσανατολισμό.

 

Πράσινες μπίζνες, αυτός είναι ο σωστός όρος. Μπορείτε να καταστρέφετε το περιβάλλον και ταυτόχρονα να βγάζετε συμπληρωματικά κέρδη από μέτρα-ασπιρίνες, τα οποία θα σας εξασφαλίζουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Οπως το «εμπόριο ρύπων», για παράδειγμα, στο οποίο κατέληξαν οι «περιβαλλοντικές ΜΚΟ» με τα κυρίαρχα ιμπεριαλιστικά κράτη του πλανήτη (Συνδιάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρωτόκολλο του Κιότο).

Για ποιο λόγο, άραγε, 25 μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν ευαισθησία για τη σωτηρία της Πάρνηθας και σπεύδουν να αγκαλιάσουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες; Ξέρετε οι καπιταλιστές να κάνουν τίποτα με το αζημίωτο; Κάποια στιγμή θα μάθουμε τι πήραν ως αντιπαροχή, στην ίδια την Πάρνηθα ή κάπου αλλού. Πώς γίνεται μεγαλοστέλεχος του ελληνικού WWF να είναι ταυτόχρονα και ειδικός σύμβουλος επί περιβαλλοντικών θεμάτων μεγάλης τράπεζας; Θυμάται κανείς τον φασαριόζο πρώτο επικεφαλής του εν Ελλάδι γραφείου της Greenpeacε; Από υφυπουργός του Λαλιώτη (!) σήμερα μπίζνεσμαν στο χώρο της οικολογίας και του θεάματος.

 

Τα σημειώνουμε και θα εξακολουθήσουμε να τα σημειώνουμε όλα τούτα, γιατί οι πράσινες μπίζνες επιχειρήσεων και ΜΚΟ όχι μόνο επιτρέπουν στο κεφάλαιο να εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη, αλλά και μετατρέπουν τη μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή την πορεία, τους εργαζόμενους και τους νέους, από δύναμη ανατροπής σε ενσωματωμένη μάζα εθελόδουλων ηλιθίων.

 

από Μνήμων 09/07/2009 2:18 μμ.


 

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΟΥΦΛΙΑ

 

Συνεχίζεται το τσιμεντάρισμα της Πάρνηθας

 

 

Την περασμένη Τρίτη ο Γ. Σουφλιάς απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την «προστασία» του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, έχοντας ενσωματώσει και τις παρατηρήσεις που έκανε, πριν ένα χρόνο, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κομπάζοντας, κατά το συνήθειο του και με τις πλάτες των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης (και των δημοσίων έργων) έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει αυτό το ΠΔ ως… μία από τις σημαντικότερες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου του στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Οι γερές πλάτες στα ΜΜΕ φάνηκαν την επόμενη μέρα, με την απουσία οποιασδήποτε κριτικής σ’ αυτό το προκλητικό νομοθέτημα. Κανονικά θα έπρεπε να ξεσηκωθεί το σύμπαν, όμως ακόμα και οι επαγγελματίες της οικολογίας περιορίστηκαν σε ισολογισμούς «θετικών και αρνητικών», που τους έβγαλαν θετικούς. Βλέπετε, ο Γ. Σουφλιάς κατέχει και το πεπόνι και το μαχαίρι. Είναι αυτός που θα μοιράσει τα κονδύλια για τις αναδασώσεις και τα άλλα έργα στα καμένα και οι μνηστήρες είναι πολλοί (από εργολάβους μέχρι επαγγελματίες περιβαλλοντιστές).

 

Ολοι αυτοί οι ευαίσθητοι περί το περιβάλλον, αυτοί που ζητούν να διαχωριστεί το περιβάλλον από τα δημόσια έργα και να γίνει ξεχωριστό υπουργείο, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να κάνουν έστω ένα σχόλιο για την προκλητική απουσία από το εν λόγω ΠΔ του καθ’ ύλην αρμόδιου για τα δάση υπουργείου Γεωργίας. Απουσία από ένα νομοσχέδιο που κάνει πολεοδομικό έργο (με έμφαση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να παραλείπει και την οικιστική), διαιωνίζοντας μια εγκληματική πολιτική σε βάρος ενός από τους πιο σημαντικούς δασικούς πνεύμονες της χώρας. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Ο Σουφλιάς σε ρόλο… δόκτορα Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ! Προστάτης του δάσους (υποτίθεται) και ταυτόχρονα προστάτης επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό που στη θεωρία χαρακτηρίζουν ως ασυμβίβαστο (περιβάλλον και δημόσια έργα μαζί), το κάνουν γαργάρα όταν εμφανίζεται μπροστά τους στην πράξη, και μάλιστα με τόσο προκλητικό τρόπο.

 

Ούτε ως συναρμόδιο δεν εμφανίζεται το υπουργείο Γεωργίας και βέβαια, δεν περίμενε κανείς από έναν υπουργό του επιπέδου του Ε. Μπασιάκου να βάλει φωνή και να πει «δεν μπορείτε να νομοθετείτε για τα δάση ερήμην του υπουργείου μου». Ο Σουφλιάς είναι το Νο 2 στην κυβέρνηση Καραμανλή και ο Μπασιάκος κοιτάζει την καριερίτσα του (αισθάνεται τυχερός που κατάφερε να βγάλει τρία χρόνια στην ηλεκτρική καρέκλα της πλατείας Βάθη). Πέραν τούτου, ως προς την ουσία της δασοκτόνου πολιτικής δεν διαφωνεί σε τίποτα με τον Σουφλιά. Ομως, η εκκωφαντική σιωπή των επαγγελματιών της οικολογικής ευαισθησίας (στο χώρο των ΜΜΕ και στο χώρο των ΜΚΟ) μας λέει πολλά για το δικό τους ρόλο.

 

Μόνο άτομα που έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας (ή προσβλέπουν σε εξυπηρέτηση συμφερόντων) μπορούν να ισχυριστούν ότι το ΠΔ Σουφλιά προστατεύει τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Ας διαλέξουν, λοιπόν, όλοι αυτοί που βαράνε παλαμάκια ή διαλέγονται πολιτισμένα με τον Σουφλιά σε ποια από τις δυο αυτές κατηγορίες θέλουν να καταταγούν.

 

«Εγραψαν» μελετητές και δασολόγους

 

Το αρχικό σχέδιο ΠΔ που είχε στείλει στο ΣτΕ ο Γ. Σουφλιάς, εκτός από μερικές προσθήκες, το είχε βρει έτοιμο στα συρτάρια του γραφείου του στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Είχε  εγκριθεί από την  Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) στις 23 Ιούλη του 2003, επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ τον Ιούλη του 2003 είχε εκπονήσει μια μελέτη για την προστασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Οι συντάκτες του σχεδίου ΠΔ, όμως, πέταξαν στα σκουπίδια αυτή τη μελέτη. Δεν έλαβαν καν υπόψη τις σοβαρές επισημάνσεις των συντακτών της, με αποτέλεσμα να συντηρείται και να επαυξάνεται το καθεστώς σε βάρος των δασών και του περιβάλλοντος.

 

Από την άλλη, είναι αδιανόητο να αναθέτεις στον ΟΡΣΑ  τη σύνταξη μελέτης για τον ορεινό όγκο της Αττικής, που κατά βάση καλύπτεται από δάση, και να αγνοείς προκλητικά τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, τη μόνη αρμόδια Γενική Διεύθυνση για τη σύνταξη ή για την καθοδήγηση στη σύνταξη μελετών για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Είναι αδιανόητο να μη γίνεται αναφορά στα «έχοντας υπόψη» του ΠΔ, στην ισχύουσα δασική νομοθεσία, όταν πρόκειται για ΠΔ που υποτίθεται ότι αφορά την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων, και να γίνεται επίκληση μόνο του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ).  Και μόνο η επίκληση αυτού του Κώδικα αποκαλύπτει πως εκείνο που πρυτάνευσε είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε βάρος των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Είναι αδιανόητο να υπογράφεται το ΠΔ  μόνο από τον Γ. Σουφλιά και να αγνοείται για μια ακόμη φορά ο υπουργός Γεωργίας, ενώ είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να υπογράφει τέτοια ΠΔ. Οι αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο Ε. Μπασιάκος αγνοείται προκλητικά από τον Γ. Σουφλιά (σε προηγούμενα φύλλα έχουμε αναφέρει ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα Ρυμοτομικά Σχέδια). Ο Ε. Μπασιάκος έχει αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, γιατί και αυτός διακατέχεται από την ίδια δασοκτόνα αντίληψη και γιατί δεν έχει τα «μπαλάκια» να κοντραριστεί με τον σαρακατσάνο πολιτικό.

 

Καίριες προειδοποιήσεις

 

Η Πάρνηθα είναι ήδη πολύ επιβαρυμμένη από τις συνεχείς επεμβάσεις με την κατασκευή μεγάλων έργων, εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ με τη μελέτη του. Αναφερόμενο στη σημασία της Πάρνηθας σημειώνει ανάμεσα στ’ άλλα: «Η Πάρνηθα είναι ο σημαντικότερος βιότοπος της Αττικής. Η μελέτη που συνοδεύει το παρόν καθώς και η διαχειριστική μελέτη, που έχει εκπονηθεί από το δασαρχείο Πάρνηθας, συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία, που τεκμηριώνουν την οικολογική αξία του ορεινού όγκου». Συγκρίνετε αυτή την αφετηριακή προσέγγιση για τη σημασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας με την τακτική των κυβερνήσεων, πράσινων και γαλάζιων, να αγνοούν τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

 

Στη συνέχεια, η μελέτη αναφέρεται στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πάρνηθα με τη συνεχή δόμηση για κατοικία και με την κατασκευή επιχειρηματικών έργων:

«Η επέκταση του οικιστικού ιστού, είτε με τη μορφή της ένταξης στο σχέδιο πόλης είτε με τη μορφή των αυθαιρέτων είτε με την εκτός σχεδίου δόμηση, αναδεικνύεται στον κύριο παράγοντα υποβάθμισης του ορεινού όγκου. Ενδεικτικά αναφέρεται: Ιπποκράτειος πολιτεία, Θρακομακεδόνες, ΓΠΣ Αχαρνών, ΓΠΣ Ανω Λιοσίων

Αυθαίρετα περιοχών Ανω Λιοσίων και Αχαρνών (Κατζανάς, Κατερινέζα κ.λ.π.), Βαρυμπόμπη, Δροσοπηγή…

Εκτός από την στενή περικύκλωση της Πάρνηθας από τον αστικό ιστό και σε συνάφεια με αυτήν έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερης σημασίας το πρόβλημα της αύξησης των επισκεπτών του ορεινού όγκου.

Τα στοιχεία για τους ετήσιους επισκέπτες που αναφέρονται στη διαχειριστική μελέτη του Εθνικού Δρυμού είναι απογοητευτικά για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας (1.000.000 επισκέπτες)…

 

Στην Πάρνηθα τόσο κατά το παρελθόν όσο και πρόσφατα έγιναν πολλές κατασκευές στο σύνολό τους σε περίοπτες θέσεις. Οι κατασκευές αυτές με τη μορφή που έχουν και τον όγκο που καταλαμβάνουν επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική του τοπίου, τη χλωρίδα και την πανίδα του ορεινού όγκου.

Μεταξύ των ασύμβατων χρήσεων περιλαμβάνονται:

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το πάρκο των κεραιών, οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οι λατομικές εργασίες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις καθώς και μερικοί χώροι αναψυχής.

Ολες οι παραπάνω χρήσεις είναι υφιστάμενες και λειτουργούν για μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν είναι εφικτή κατά κανόνα η απομάκρυνσή τους από την ευαίσθητη περιοχή του ορεινού όγκου. Κατά την άποψή μας ο φορέας διαχείρισης του ορεινού όγκου θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τη σταδιακή μετεγκατάσταση για όσες από τις παραπάνω εγκαταστάσεις αυτό είναι δυνατό».

 

Οσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (Τμήματα, Διευθύνσεις, Γενικές Διευθύνσεις) μπορούν να κατανοήσουν πόσο προωθημένη είναι η άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ για μετεγκατάσταση κάποιων από τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην Πάρνηθα. Οπως θα δούμε παρακάτω, όταν θα αναφερθούμε στην άποψη του Τμήματος για τις ζώνες του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, θα διαπιστώσουμε ότι υπό το πρίσμα της μετεγκατάστασης βλέπει τη συγκρότηση τόσο των ζωνών του πυρήνα όσο και των άλλων ζωνών του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Αντίθετα, τόσο η Β. Παπανδρέου όσο και ο Γ. Σουφλιάς είδαν τη συγκρότηση των ζωνών υπό το πρίσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επιστρέφουμε στις εκτιμήσεις του Τμήματος για τα καπιταλιστικά έργα και την οικιστική δόμηση στην Πάρνηθα (Ιπποκράτειος Πολιτεία, Θρακομακεδόνες κ.λπ.).

«Συνεταιρισμός Θρακομακεδόνων

 

Ο οικισμός Μακεδόνων Θρακών εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1953 χωρίς προηγούμενη εισήγηση από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Η περιοχή είναι ακόμα συμπαγές πευκοδάσος. Το βόρειο μάλιστα τμήμα της που φτάνει σε υψόμετρο 700 μ. εισέρχεται σφήνα στο όριο του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού… Οι σχετικές ενέργειες δείχνουν την σε μεγάλο χρονικό διάστημα επίμονη πίεση για οικιστικές επεκτάσεις σε βάρος του ορεινού όγκου…

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Η περιοχή του αγροδασοκτήματος Αγ. Τριάδος έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με το από 23/11/77 ΠΔ (ΦΕΚ 482/Δ/77)  χωρίς την προσυπογραφή του διατάγματος από τον υπουργό Γεωργίας… Αν εξαιρεθούν 1120 περίπου στρ. που χαρακτηρίζονται ως αγροί, η υπόλοιπη έκταση των 6510 στρεμμάτων φέρει χαρακτήρα δασικό και μάλιστα: 4240 στρ. καλύπτονται από πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης…

 

Επισημαίνεται ότι το δασόκτημα αυτό λόγω του μεγάλου ποσοστού δασοκάλυψης, της θέσης που βρίσκεται, της ποικιλότητας του ορεογραφικού αναγλύφου και της δασικής βλάστησης αποτελεί ανεκτιμήτου αξίας δασική περιοχή στο οικολογικά κατεστραμμένο λεκανοπέδιο Αττικής…

Ολοι αυτοί οι παράγοντες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το Υπ. Γεωργίας δεν αναγνωρίζει επί μακρόν την ένταξη της Ιπποκρατείου Πολιτείας στο σχέδιο πόλης και δικαιολογούν την προσπάθεια των δασικών υπηρεσιών για την προστασία της ευαίσθητης αυτής περιοχή».

 

Μικρή παύση για να πάρουμε μια ανάσα από τις αποκαλύψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σχέδια πόλης των Θρακομακεδόνων και της Ιπποκρατείου Πολιτείας εγκρίθηκαν μονομερώς από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά συνέπεια είναι παράνομα, αφού δεν υπογράφηκαν από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας. Εξηγεί επίσης η μελέτη γιατί το υπουργείο Γεωργίας δεν υπόγραψε και τα δύο σχέδια πόλης και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς τίποτα. Ενώ, λοιπόν, σύμφωνα με τη μελέτη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία «αποτελεί ανεκτιμήτου αξίας δασική περιοχή στο οικολογικά κατεστραμμένο λεκανοπέδιο Αττικής», έρχεται ο Σουφλιάς και ανακοινώνει πανηγυρικά, ότι περιορίζει το δικαίωμα δόμησης, ενώ όφειλε, τουλάχιστον, να σταματήσει κάθε παραπέρα δόμηση σ’ αυτή την περιοχή.

 

Επιστροφή στις εκτιμήσεις της μελέτης για μερικές από τις μεγάλες  κατασκευές, που είναι ασύμβατες με την Πάρνηθα, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Το Μον Παρνές έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο 3139/2003 και μέσω των προβλέψεων «εκσυγχρονισμού» των εγκαταστάσεων και του οδικού δικτύου πρόσβασης σ’ αυτό εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί τόσο ο όγκος, όσο και η επιφάνεια των εγκαταστάσεων και του οδικού δικτύου σε βάρος του δάσους και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, «οι αρνητικές επιπτώσεις του Μον Παρνές στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής συνίστανται κυρίως στη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων σε σημαντικό τμήμα του πυρήνα του εθνικού δρυμού κατά τις νυκτερινές κυρίως ώρες, που προκαλεί θορύβους, αυξημένη μόλυνση, κίνδυνο πυρκαγιάς και αναστάτωση της άγριας πανίδας της περιοχής καθώς και αισθητική αλλοίωση του τοπίου, δεδομένου ότι οι διαστάσεις του είναι ογκώδεις και ασύμβατες με το περιβάλλον».

 

Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας μετά τον «εκσυγχρονισμό» (διάβαζε επέκταση) των εγκαταστάσεων του Μον Παρνές και του οδικού δικτύου. Αναρωτιόμαστε: γιατί είναι δύσκολη η μετεγκατάσταση του Μον Παρνές; Αξίζει τον κόπο να επιβαρύνεται η  Πάρνηθα από τη λειτουργία του, για να εισπράττει το δημόσιο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; ‘Η δεν θα τις εισπράξει εάν εγκατασταθεί μακριά από δάσος και δασική έκταση; Λέτε να είναι το δασικό περιβάλλον που ελκύει τους τζογαδόρους στο «ναό» και να σταματήσουν να πηγαίνουν έτσι και μεταφερθεί αλλού;

 

Στις μεγάλες εγκαταστάσεις ανήκει και το λεγόμενο δάσος του ΕΟΤ: «Το δάσος του ΕΟΤ εκτάσεως 2813 στρ. προέρχεται από αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του μοναστηριακού ελατοδάσους της Πάρνηθας της Ι. Μ. Πετράκη υπέρ του Σανατορίου-Νοσοκομείου Γ. Σταύρου και Ι. Φουνγκ… Το έτος 1958  περιήλθε στον ΕΟΤ… Περιλαμβάνεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας… Διασχίζεται από αρκετούς δρόμους και υπάρχουν μέσα σ’ αυτό πολλές εγκαταστάσεις που όμως δεν λειτουργούν όλες (Ξενοδοχείο Ξενία, κέντρο Κυκλάμινα, κτίρια ΟΤΕ, καζίνο, δεξαμενή καζίνου, εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ κ.λ.π.)».

 

Προτάσεις στα σκουπίδια

 

Ο χώρος δεν μας επιτρέπει την παράθεση και των εκτιμήσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ για τις επιπτώσεις στην Πάρνηθα και άλλων εγκαταστάσεων που δεσπόζουν στον Εθνικό Δρυμό. Περνάμε έτσι στις προτάσεις για τις ζώνες του Εθνικού Δρυμού, που απορρέουν από την άποψη ότι «ο φορέας διαχείρισης του ορεινού όγκου θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τη σταδιακή μετεγκατάσταση για όσες από τις παραπάνω εγκαταστάσεις αυτό είναι δυνατό»:

 

«Ζώνη Α1

Προτείνεται η επέκταση του ορίου του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού προς Βορρά προκειμένου να περιλάβει τα δάση Σαλονίκης… Η περιοχή αυτή προτείνεται να αποτελέσει υποζώνη Α1 του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού με χαρακτηριστικά απόλυτης προστασίας, επειδή αποτελεί σημαντικό βιότοπο τροφοληψίας και διαβίωσης της άγριας πανίδας… Η διέλευση θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες διαδρομές-μονοπάτια πεζοπορίας, σε ορισμένες εποχές και με καθορισμένο τρόπο. Η αναψυχή θα είναι δυνατή μόνο σε συγκεκριμένα σημεία κατανεμημένα στις παραπάνω διαδρομές.

 

Ζώνη Α2

Ο μέχρι σήμερα υφιστάμενος πυρήνας του Εθνικού Δρυμού (Ζώνη Α2), επεκτείνεται προς νότιο δυτικά σύμφωνα με την πρόταση του Δασαρχείου Πάρνηθας και σχεδιάζεται ώστε να υποδέχεται δραστηριότητες αναψυχής και ικανή ανθρώπινη παρουσία. Εκτός των υφιστάμενων σήμερα σημείων οργανωμένης αναψυχής, προβλέπεται και η λειτουργία εντός των ορίων της άνω ζώνης δύο ορειβατικών καταφυγίων, κτιρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολλαπλών χρήσεων και επιστημονικών ερευνών (Δασαρχείο Πεντέλης), των εγκαταστάσεων του ΣΕΓΑΣ, για μαθητικές μόνο εκδηλώσεις και του αναψυκτηρίου Κυκλάμινα.

Στόχος όμως είναι η σταδιακή απομάκρυνση των δραστηριοτήτων αυτών από την περιοχή προκειμένου να αποκτήσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της ζώνης απολύτου προστασίας».

 

Με τις προτάσεις αυτές για την έκταση του νέου πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας αυξάνεται κατά πολύ η έκτασή του. Στη ζώνη Α1 συμπεριλαμβάνονται τρία δάση έκτασης 35.500 στρεμμάτων και τμήμα των δασών Τατοΐου και Βουτήματος συνολικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων (δεν γνωρίζουμε την ακριβή έκταση που θα περιληφθεί στη ζώνη Α1). Στη ζώνη Α2 δεν γνωρίζουμε πόση έκταση θα περιληφθεί, γιατί η μελέτη αναφέρεται γενικά στην πρόταση του Δασαρχείου Πάρνηθας, χωρίς να αναφέρει αριθμητικά.

 

Στο ΠΔ του Σουφλιά για τις ζώνες Α1 και Α2 του πυρήνα δεν υιοθετούνται οι προτάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ και του Δασαρχείου Πάρνηθας. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε, ότι η έκταση του υπάρχοντος πυρήνα του Εθνικού Δρυμού παραμένει η ίδια που προβλεπόταν στο ΠΔ της Β. Παπανδρέου, δηλαδή 38.000 στρέμματα. Ο ισχυρισμός Σουφλιά, ότι με το ΠΔ τριπλασιάζεται η έκταση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού είναι αυθαίρετος και εξυπηρετεί την προεκλογική προπαγανδιστική πολιτική τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του.

 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, συνεπές στη άποψή του, ότι κάποιες από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού πρέπει να απομακρυνθούν, την επαναλαμβάνει στην πρότασή του για τη ζώνη Α2. Προτείνει τη σταδιακή απομάκρυνση των επιτρεπόμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων με στόχο να γίνει η ζώνη αυτή ζώνη απόλυτης προστασίας. Η δική μας ένσταση αναφέρεται στο στόχο της δημιουργίας ζώνης υψηλής προστασίας. Γιατί η παρουσία στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού μεγάλων εγκαταστάσεων, όπως είναι για παράδειγμα το Μον Παρνές, δεν συμβιβάζεται με τη δημιουργία ζώνης υψηλής προστασίας.

 

Ο Γ. Σουφλιάς, όπως και η προκάτοχός του Β. Παπανδρέου, ερωτευμένος με την καπιταλιστική ανάπτυξη και αισθανόμενος απέχθεια για τη «γενικόλογη» αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν υιοθετεί ούτε το μερικό στόχο του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ. Επιπλέον, ως συνεπής υπερασπιστής της αναπτυξιακής στρατηγικής που αντιστρατεύεται το φυσικό περιβάλλον, προχώρησε ακόμη παραπέρα και στο σχέδιο ΠΔ που έστειλε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ εισηγήθηκε: «Κατ’ εξαίρεση εντός των ορίων του γηπέδου της Μονής Κλειστών δύνανται να επεκταθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής». Σύμφωνα με το άρθρο 4 του σχεδίου ΠΔ, η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του μοναστηριού-επιχείρησης (υπέργειων και υπόγειων) θα ανήρχετο σε 4.000 τ.μ.! Η απορριπτική απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ για την επέκταση της Μονής Κλειστών κατά 4000 τ.μ. ενόχλησε σφόδρα τον Γ. Σουφλιά, γι’ αυτό και δεν παρέλειψε να δηλώσει στις 18 Ιούλη, με θυμό και υπονοούμενα: «Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτή την παρατήρηση του ΣτΕ, σταματάω όμως γιατί πλέον το αίτημα της Μονής Κλειστών δεν υφίσταται γιατί δυστυχώς η γύρω περιοχή κάηκε και θα κηρυχθεί αναδασωτέα». Αντιλαμβάνεστε πως θα στόλιζε το ΣτΕ αν δεν καιγόταν η περιοχή. Ομως, εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι η αντίληψή του για τον Εθνικό Δρυμό. Τόσο ευαίσθητος είναι που ήταν πανέτοιμος να δώσει στους δεσποτοκαλόγερους μπίζνεσμεν το δικαίωμα να χτίσουν ένα ακόμα μεγαθήριο δίπλα σ’ αυτό που ήδη έχουν.

 

Για τη ζώνη Β1 το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει: «Επίσης για την υλοποίηση του στόχου αυτού σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων σε περιφερειακές ζώνες (Β1, Β2, Β3, Β4), που θα απορροφήσουν το μεγάλο μέρος  της ζήτησης και θα βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτή.

Πραγματοποιώντας τις βασικές επιλογές του ως άνω χωροταξικού σχεδιασμού η δημιουργία περιφερειακής ζώνης Β1, με χαρακτήρα αναψυχής υπαίθρου, αθλητισμού και υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην οποία θα εκτονωθεί το μέγα μέρος της ζήτησης για τις ως άνω χρήσεις που παρουσιάζεται σήμερα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Η ζώνη αυτή είναι εκτεταμένη και περιβάλλει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού».

Και εδώ βλέπουμε τη λογική της απεμπλοκής του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού από τις χρήσεις που θα γίνονται τόσο στη ζώνη Β1 όσο και στις ζώνες Β2, Β3 και Β4. Η παράγραφος αυτή, για τη μεταφορά των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στη ζώνη Β1 από τον πυρήνα, έχει απαλειφθεί και στα δύο σχέδια ΠΔ (της Β. Παπανδρέου και του Γ. Σουφλιά), γιατί διαπνέονται από την αναπτυξιακή λογική σε βάρος του περιβάλλοντος.

 

 Στροφή του ΣτΕ

 

Ας δούμε, όμως, και τη γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ για το ΠΔ Σουφλιά, ξεκινώντας από τα «έχοντας υπόψη» του ΠΔ. Για το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και τον πρόεδρό του Κ. Μενουδάκο δεν υπάρχει πρόβλημα που στα «έχοντας υπόψη» δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισχύουσα δασική νομοθεσία, που το ΠΔ υπογράφεται μόνο από τον Γ. Σουφλιά και που δεν εκφράζει την θέση της η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας. Θεωρεί, ότι ορθά το νομοσχέδιο κατατίθεται μόνο από τον Γ. Σουφλιά, μετά από γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ, και ότι γίνεται νόμιμα στα «έχοντας υπόψη» επίκληση μόνο του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ).

Το ΣτΕ πρότεινε (και ο Σουφλιάς συμμορφώθηκε) να προστεθεί αυτοτελές άρθρο για τη δασική νομοθεσία (άρθρο 6 του ΠΔ). Ομως, ενώ παραδέχεται ότι στις ρυθμίσεις του νόμου 1515/85, όπως κωδικοποιήθηκαν στον ΚΒΠΝ, δεν παρέχεται η δυνατότητα αποκλίσεων από τη δασική νομοθεσία, με την πρόταση που καταθέτει για το άρθρο 6 (στις περιοχές που για οποιοδήποτε λόγο υπάγονται στη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται παραλλήλως οι ισχύουσες διατάξεις της δασικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας), υπονομεύει στην ουσία τη δασική νομοθεσία, την καθιστά ανίσχυρη και ανεφάρμοστη και δίνει προτεραιότητα στον ΚΒΠΝ. Αν το ΣτΕ ήθελε πραγματικά να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία, δεν έπρεπε να κάνει λόγο για παράλληλη εφαρμογή. Πολύ περισσότερο, αναφερόμενο ειδικά στην Πάρνηθα, δεν έπρεπε να θέσει ζήτημα εφαρμογής παράλληλα και της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές που υπάγονται σ’ αυτή. Η τοποθέτηση αυτή είναι πολύ πονηρή, γιατί αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί, ότι υπάρχουν περιοχές στην Πάρνηθα που δεν είναι ούτε  δάσος ούτε δασικές εκτάσεις.

 

Το σκάνδαλο της Τεχνόπολης

 

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση παραπέρα τσιμεντοποίησης της Πάρνηθας, στην οποία λειτουργούν με απόλυτη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι η ίδρυση της «Τεχνόπολης Ακρόπολις», που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τεράστιου περιβαλλοντικού σκανδάλου. Οι μεγαλύτερες εταιρίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με τη συμμετοχή μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες και άλλων καπιταλιστικών ομίλων, θέλουν να φτιάξουν σε μια δασική έκταση 500 στρεμμάτων (!), μια ολόκληρη πολιτεία (θα εγκαταστήσουν εκεί τις έδρες τους, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν την ελληνική Silicon Valley), με κτίσματα συνολικού εμβαδού 100-120.000 τ.μ. (στην πράξη, όπως γίνεται πάντοτε, αυτό το όριο θα ξεπεραστεί).

Η περιοχή εγκατάστασης αυτού του τσιμεντένιου εκτρώματος είναι εκεί που ενώνεται η Πάρνηθα με την Πεντέλη. Ιδού πως περιγράφει την περιοχή το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ:

 

«Η σύνδεση της Πάρνηθας με την Πεντέλη στο ύψος Αγ. Στεφάνου - Δροσοπηγής είναι η μοναδική μεταξύ των δύο αυτών σημαντικότερων ορεινών όγκων που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο. Ο αυχένας αυτός έχει αρκετό υψόμετρο είναι ένα εξαίσιο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κρίνεται αναγκαίο να παραμείνει αδόμητος και ελεύθερος από εντατικές χρήσεις για λόγους τοπίου και προστασίας περιβάλλοντος».

Ομως, αυτά είναι… ρομαντικά φληναφήματα για τους καπιταλιστές. Αυτοί αποφάσισαν να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις τους σ’ αυτό το «εξαίσιο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και οι δουλικοί πολιτικοί κλήθηκαν να κάνουν πράξη την απόφασή τους.

 

Η Βάσω Παπανδρέου, παρά τη ρητή αντίρρηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, πέρασε απόφαση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ (στη συνεδρίαση της 23.7.2003), με την οποία εξαίρεσε από το όριο προστασίας «έκταση 500 περίπου στρ. σε περιοχή της Κοινότητας Αφιδνών». Ομως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης γνωμοδότησαν αρνητικά. Σε συνεδρίαση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 16.12.2003, στην οποία πήραν μέρος η Διεύθυνση ΒΧΠ του υπουργείου Ανάπτυξης και οι Διευθύνσεις Χωροταξίας και ΕΑΡΘ του ΥΠΕΧΩΔΕ, εξετάστηκε ο φάκελος της «Τεχνόπολη Ακρόπολις ΑΕ» και η απόφαση ήταν απορριπτική, διότι: «1. Η προς οριοθέτηση περιοχή ανήκει στη λεκάνη απορροής της Λίμνης του Μαραθώνα και ισχύουν οι διατάξεις της Υγ. Διάταξης 2280/83. 2. Η προτεινόμενη προς οριοθέτηση ΒΕΠΕ έκταση περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν ζητείται η αλλαγή χρήσης (σ.σ. με τον τσαμπουκά θέλουν να χτίσουν, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες για αλλαγή χρήσης δασικές υπηρεσίες). 3. Η χρήση γης που ισχύει επί του παρόντος για την περιοχή δεν επιτρέπει την προτεινόμενη χρήση Τεχνόπολης».

Ιδια ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στις 16.2.2004. Επέστρεψε το φάκελο στην Κοινότητα Αφιδνών με το επιχείρημα ότι «επί του παρόντος είναι θεσμοθετημένες χρήσεις γης που δεν επιτρέπουν την αιτούμενη χρήση για ΒΕΠΕ».

 

Ο Σουφλιάς, που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της Βάσως, δεν κρατιόταν. Εγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την επιστημονική μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αγνόησε το γεγονός ότι η υπόθεση εκκρεμούσε στο ΣτΕ και προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση. Κατέθεσε (μαζί με τον Σιούφα) τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, η οποία ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2004, ανάβοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία της Τεχνόπολης. Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είναι ξέχειλη από μίσος κατά του δάσους και του περιβάλλοντος, ενώ δεν διστάζει να αποθεώσει με ελεεινό τρόπο την καπιταλιστική επιχειρηματικότητα:

«Η χρήση της δημιουργίας Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολης) ενισχύει σημαντικά το θεσμό της συγκεκριμένης Επιχειρηματικής Περιοχής ως εργαλείο χωροταξικής και αναπτυξιακής πολιτικής, το οποίο αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και του εθνικού χώρου… Ταυτόχρονα διευκολύνει την προσέλκυση συμπληρωματικών μονάδων, καθιστά δυνατή τη χρήση νέων, σύγχρονων υποδομών και διαμορφώνει πρόσφορες συνθήκες για νέες επενδύσεις».

 

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προδιαγράφει από τώρα τη μελλοντική επέκταση της Τεχνόπολης, με την τσιμεντοποίηση και άλλων δασικών εκτάσεων. Αμα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, βρίσκεις το ρυθμό και σιγά-σιγά το ξηλώνεις όλο.

Με μια σαρακατσάνικη κουτοπονηριά, ο Σουφλιάς περιέλαβε στην τροπολογία τον όρο της «σύμφωνης γνώμης του Οργανισμού Αθήνας». Εβαλε ως προϋπόθεση κάτι που ήταν ήδη δεδομένο με την απόφαση που είχε περάσει η Βάσω Παπανδρέου. Φρόντισε, μάλιστα, να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής και επιστολή του Γιωργάκη προς τους ιδιοκτήτες της Τεχνόπολης, με την οποία τους διαβεβαίωνε ότι θα στηρίξει το επιχειρηματικό τους σχέδιο (ακόμα και στην αντιπολίτευση οι Πασόκοι δείχνουν απόλυτη υπευθυνότητα έναντι της καπιταλιστικής ασυδοσίας).

 

Ομως, αντίθετο στην οικοδόμηση της Τεχνόπολης είναι και το ΣτΕ, με την απόφαση 305 που πήρε στις 27.6.2006 επί του σχεδίου ΠΔ του Σουφλιά, μολονότι δεν υπήρχε σχετική διάταξη στο ΠΔ (αφού είχε ψηφιστεί με νόμο). Το ΣτΕ υιοθετεί τη μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΡΣΑ (την περιλαμβάνει κατά λέξη στο σκεπτικό του) και αποφαίνεται ότι «μη νομίμως εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του υπό επεξεργασία σχεδίου η ανωτέρω έκταση των 500 στρεμμάτων».

 

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια παράνομη απόφαση για τσιμεντοποίηση τμήματος της Πάρνηθας και μάλιστα δάσους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Σε μια κίνηση πολιτικής ξεδιαντροπιάς, χωρίς να κοκκινίσει για το ψέμα που ξεστόμιζε, ο Σουφλιάς δήλωσε πως το ΣτΕ δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της χωροθέτησης (!) και προανήγγειλε την προώθηση νέου ΠΔ για την Τεχνόπολη!

 

 Verba

 

Μέσα σε αυτόν τον προβληματισμό ακούστηκαν διάφορες απόψεις και γι’ αυτό το θέμα της Τεχνόπολης. Πρέπει όμως να προσεγγίσουμε τα πράγματα και από την άποψη ότι δεν μπορούμε να σταματάμε μόνο στην άκριτη, μερικές φορές, αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος και να μην βλέπουμε και τον μεγάλο σημαντικό παράγοντα ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη σημαίνει ότι η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει τον πολύ σκληρό ανταγωνισμό ιδίως σε μια εποχή που πλέον τα οικονομικά σύνορα έχουν πέσει και υπάρχει η παγκοσμιοποίηση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την λειτουργία της οικονομίας. Με πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις μας σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη.

 

Γιώργος Σουφλιάς, Βουλή, 16.9.2004

 

 Scripta

 

Οπως γνωρίζετε το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει ενεργά την δημιουργία του Πάρκου γιατί πιστεύει και προωθεί  τις ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας, και γιατί η ύπαρξη των Τεχνοπόλεων λειτουργεί ως ισχυρός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Οποιαδήποτε νομοθετική ή αλλη πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης για την δημιουργία Τεχνοπόλεων Εθνικής Εμβέλειας και ειδικότερα της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ με τις ασφαλείς θεσμικές προϋποθέσεις στο πλαίσιο των προδιαγραφών και κατευθύνσεων που είχαν ήδη θεμελιωθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα μας βρεί απόλυτα σύμφωνους και έμπρακτους υποστηρικτές στην Βουλή, στην κοινωνία και όπου αλλού χρειαστεί.

 

Γιώργος Παπανδρέου, επιστολή, 6.5.2004

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License