Πως να γράψουμε το αναρχικό αλφάδι (Α) με Unicode στον υπολογιστή!

Πολλές γραμματοσειρές Unicode έχουν μέσα τους το αναρχικό αλφάδι (Α ή @) και μπορούμε να το γράψουμε στον υπολογιστή!

το Unicode συμπεριλαμβάνει αυτό το σύμβολο: Ⓐ (είναι ένα Α μέσα σε ένα κύκλο, αν δε το βλέπετε τότε η γραμματοσειρά σας δεν το περιέχει).


Το Unicode είναι ένα σύνολο συμβόλων και γραμμάτων από όλα τα αλφάβητα του κόσμου. Πολλές γραμματοσειρές συμπεριλαμβάνουν όλο το Unicode, άλλες μόνο μερικά από τα αλφάβητά του (πχ μερικές γραμματοσειρές, fonts δηλαδή, έχουν μόνο λατινικά αλφάβητα και όχι ασιατικά).


Αυτό το σύμβολο του Unicode με το Α στο κύκλο δεν είναι μεν ακριβώς ίδιο με το αλφάδι (στο οποίο το άλφα βγαίνει λίγο έξω από το κύκλο και συχνά έχει και κερατάκια για να τρομάζουμε τους χριστιανούς), αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε άνετα ως ένα καλύτερο τρόπο να το γράφουμε στον υπολογιστή από το @


για να γράψουμε αυτό το σύμβολο χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα χαρακτήρων (character map). Το ανοίγουμε, βρίσκουμε το σύμβολο με το κωδικό του, και το κάνουμε copy paste όπου θέλουμε.


Πρέπει να προσέχουμε όμως γιατί αν ο άλλος δεν έχει κατάλληλη γραμματοσειρά με όλα τα σύμβολα του Unicode τότε αντί για το άλφα σε κύκλο θα δει ένα τετράγωνο, σύμβολο που οι υπολογιστές χρησιμοποιούν για να δείξουν οτι δεν μπορούν να απεικονήσουν ένα σύμβολο.

για να γράψουμε το σύμβολο λοιπόν βρίσκουμε το κωδικό  U+24B6.

The capitalized symbol () can be generated with the unicode encoding "U+24B6" and the UTF-8 (hex.) encoding "e2 92 b6".


υπάρχει και με μικρό άλφα που μάλλον δεν μας ενδιαφέρει:

The lower case symbol () can be generated with the unicode encoding "U+24D0" and the UTF-8 (hex.) encoding "e2 93 90".

η wikipedia επίσης μας λέει πως άμα κάποιος δεν έχει Unicode, μπορεί να γράφει @

This character can be written as Unicode codepoint U+24B6: . In addition, the "@" sign or "(A)" can be used to quickly represent the circle-A on a computer.από κάποιος απ το Unicode μάλλον ήτανε δικός μας! 19/08/2009 8:51 πμ.Ⓐ (αναρχία)

κι άλλα:

☭ (κομμουνισμός)

☮ (αντιπολεμικό κίνημα)

⚑ (μαύρη σημαία)

από ★ 05/09/2009 11:07 μμ.


ακόμη περισσότερα εδώ:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License