Οντάριο, Καναδάς: Χιλιάδες Ινδιάνοι διαδηλώνουν ενάντια στο νόμο για τη διακυβέρνησή τους

Οι Ινδιάνοι του Καναδά ξεσηκώνονται ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει την μετατροπή των παραδοσιακών θεσμών οργάνωσής τους σε ..δημοτικά συμβούλια.

Περίπου 4000 άνθρωποι, κυρίως αυτόχθονες αλλά και αρκετοί ...απόγονοι των αποίκων, διαδήλωσαν στις 15 Μαίου στην πόλη Κενόρα στο Οντάριο του Καναδά, ενάντια στο νέο Νόμο για τη Διακυβέρνηση των Αυτοχθόνων (FNGA) που προωθεί η καναδική κυβέρνηση. Ενώ ο νόμος αυτός παρουσιάζεται από το Υπουργείο Ινδιάνικων και Βορείων Υποθέσεων της χώρας σαν ένα εργαλείο για την ενίσχυση της αυτοδιάθεσης των ιθαγενών, αυτοί έχουν άλλα να πούν..

Στην ουσία ο νόμος αίρει το ειδικό νομικό καθεστώς που χαρακτήριζε τις ινδιάνικες φυλές και τα παραδοσιακά συμβούλια τους. Αντί αυτού, επιβάλλονται νέοι θεσμοί αντιπροσώπευσης και λήψεων εξουσίας για τις φυλές, οι οποίες στην ουσία είναι αυτοί των κανονικών δημοτικών συμβουλίων της χώρας, τα οποία διέπονται από τον επιχειρηματικό νόμο της χώρας. Με λίγα λόγια θα εκλέγονται, όπως και στις δημοτικές εκλογές, οι "αρχηγοί" των φυλών, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια  (χμμ, ωραίο το νεκροταφείο των παππούδων για γήπεδο του γκόλφ), να μηνύουν και να δέχονται μηνύσεις , να συμπεριφέρονται σαν δήμαρχοι τέλος πάντων! Επίσης, όλες οι οικονομικές και λοιπές δραστηριότητες των φυλών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους της χώρας (εφορία μου μυρίζει :))  

Στο επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών ο Bob Nault, Υπουργός Ινδιάνικων και Βόρειων Υποθέσεων. Στην ειρηνική και πολύχρωμη πορεία, οι Ινδιάνοι δεν σταμάτησαν να παίζουν τα τύμπανά τους (του πολέμου, ίσως?) και να φωνάζουν "ο Bob Nault είναι ψεύτης! ο Bob Nault απολύεται!". Η διαδήλωση κατέληξε σε μια τεράστια σκηνή, όπου έγιναν πολλές ομιλίες κατά του νέου νόμου. Αν και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει προηγηθεί διάλογος με όλους τους Ινδιάνους, ανεξάρτητοι παρατηρητές μιλάνε ότι αυτό έγινε μόνο με το 5% των αυτοχθόνων και μάλιστα πολλοί/ες από αυτούς προσκλήθηκαν στο "διάλογο" με ειδοποίηση μόλις μιας μέρας.

Άντε να ξεθάψουμε κανένα τσεκούρι, σκούριασε...

[Φωτογραφίες | Βίντεο (13,2 mb's:wmv format)]

Και περισσότερα (στα αγγλικά)


Καναδοί έχουν και την εντύπωση πως οι ινδιάνοι τους εκμεταλλεύονται και έχουν ειδική μεταχείρηση! Αφού βεβαίως τους πείραν απο τα πατρογονικά τους εδάφη για να κτίσουν εργοστάσια, να κόψουν την ξυλεία ή να κάνουν φράγματα στα ποτάμια τους για να κάνουν υδροηλεκτρικά έργα και τους έβαλαν σε γκέτο....Τώρα οι ιθαγενείς έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης οινοπνεύματος και ναρκωτικών και είναι πρώτοι σε κατάθλιψη και αυτοκτονίες...Είναι να απορεί κανείς;

από οικολογος 21/05/2003 9:28 μμ.


να υπερασπιστουμε τους αυτοχθονες-ιθαγενεις οχι στις κυβερνησεις-τσιρακια των πολυεθνικων και της παγκοσμιοποιησης- που θελουν να τα βαλουν για αλλη μια φορα με αυτους τους ανθρωπους ελευθερια-αυτοδιαθεση στους ιθαγενεις τωρα καθε ανθρωπος εχει δικαιωμα να ζει οπως θελει αρκει να μην ενοχλει τον αλλο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License