Η αρθρογραφία του Κ.Σπέρα σε φιλοφασιστική εφημερίδα

Επειδή είχε δημιουργηθει παλαιότερα ένα θέμα με το ζητημα του Κ.Σπέρα.Οπου αναφερόταν ως αναρχικός,παραθέτουμε απλά και μόνο τα κείμενα του στην "Εθνική Σημαία". Παρακαλώ την Σ.Ο για λόγους αντικειμεντικότητας να μην τα διαγράψει,αλλά να αφήσει και τον αντίλογο.
Η Εθνική Σημαία, υπήρξε το επίσημο όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Γεωργίου Μερκούρη, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρώτο διεθνές φασιστικό συνέδριο, στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου του 1934 στο Μοντρέ της Ελβετίας. Το κόμμα αυτό, διαλύθηκε όπως όλα τα κόμματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, για να ανασυνταχθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όπου συνεργάστηκε στενά με την ΕΣΠΟ και τις άλλες φιλογερμανικές οργανώσεις, για την συγκρότηση ελληνικής Λεγεώνας και την αποστολή της στο ανατολικό μέτωπο (βλ. Ι. Χονδροματίδη: «Η Μαύρη Σκιά στην Ελλάδα»).
Χαρακτηριστική η αρθογραφία της εφημερίδας: «Η πολιτεία έχει επιδείξει ολιγωρίαν ασυγχώρητον εις την υπόθεσιν αυτήν του μεγαλυτέρου κοινωνικού κινδύνου. Τρέχουν, αγωνίζονται εργάζονται οι 15 αστυνομικοί της υπηρεσίας Διώξεως Κομμουνισμού. Αλλά τι μπορούν να προφθάσουν; Πώς να επαρκέσουν στην παρακολούθηση, στη συλλογή πληροφοριών, στα προληπτικά μέτρα, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση συγκεντρώσεων, την οργάνωσιν συστηματικής αμύνης;»Mία εβδομάδα πριν την διοργάνωση του συνεδρίου της φασιστικής διεθνούς, εγκαινιάζονται στην Αθήνα τα γραφεία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, φυσικά με την παρουσία του Κώστα Σπέρα:


Ο Σπέρας, δεν αρκείται σε απλή παρουσία στα εγκαίνεια των γραφείων του φασιστικού κόμματος. Αρθογραφεί μαχητικά στην «Εθνική Σημαία», καταφερόμενος ενάντια σ’ όλους τους συνδικαλιστές ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης - και φυσικά στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, τους οποίους κατηγορεί πως λαμβάνουν «επίδομα από τη Μόσχα». Και όλα αυτά, δύο μόλις μέρες, πριν τη συμμετοχή του κόμματός του στο διεθνές φασιστικό συνέδριο!Χαρακτηριστική η αρθογραφία του Κ.Σπέρα, καταλήγει στην πρόκληση: «Ο ισχυρός βραχίων της «Εθνικής Σημαίας», θα τεθή δια να σύρη εκ του βορβορώδους εδάφους τους εργάτας, τους υπαλλήλους και πάντα εργαζόμενον και θα τους σύρη εις το στερεόν έδαφος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αποξηραίνων τα τενάγη ίνα μη υπάρχη πλέον κίνδυνος να εμπλακούν εις αυτά».
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αλλά ο ΕΛΑΣ υπό τον νομοτάρχη της Χωροφυλακής καπ.Ορέστη Μουντρίχα ο οποίος μετά τον εμφύλιο πέρασε στην αντίδραση.Ο ιδιος ούτε μέλος του ΚΚΕ ήταν,ούτε αριστερός.

που υπάρχει στο παρακάτω άρθρο της Αγγλικής Wikipedia(!!!)

http://en.wikipedia.org/wiki/Constantinos_Speras

Ελάχιστα άρθρα υπάρχουν για τους Ελληνες συνδικαλιστές στο Διαδίκτυο,και ακόμα πιο λίγα στα Αγγλικα.Και υπάρχουν για τον κειμενογράφο στην Εθνική Σημαία Κ.Σπέρα.

από Nikos 21/07/2009 1:28 μμ.


Εχετε ξεσκιστεί με τον Σπέρα. «Ο Σπέρας ήταν έτσι, ο Σπέρας ήταν αλλιώς, ο Σπέρας ήταν φασίστας, ο Σπέρας ήταν ρουφιάνος» και αυτό γιατί; Για να αποδείξετε ότι δεν έφαγαν άδικα οι σταλινικοί τον Σπέρα. Αντε και τον καθάρισαν δίκαια και τι έγινε; Τόσους και τόσους αναρχικούς καθάρισαν στον πλανήτη οι οπαδοί του Μαρξ, του Λένιν, του Τρότσκι και του Στάλιν. Να πούμε για τους Ρώσους; Για τους Ουκρανούς του Μάχνο; Για τους Ισπανούς; Για τους Κινέζους; Για τους Κουβανούς;

Βρε δεν μας παρατάτε που θα μιλήσετε κι όλας.

από --- 21/07/2009 2:38 μμ.


Γράφεις...

"Για να αποδείξετε ότι δεν έφαγαν άδικα οι σταλινικοί τον Σπέρα. Αντε και τον καθάρισαν δίκαια και τι έγινε;"

Τιποτα δεν έγινε.Απλά ένα ψέμμα που γραφότανε για χρόνια και κυκλοφορεί σε βιβλια και στο Διαδικτυο ανασκευάστηκε.Μένουν άλλα πολλά να ανασκευαστούνε.

από μαχνοβίτσα 21/07/2009 11:46 μμ.


Πως ξέρουμε οτι δεν είναι πλαστογραφιες οι "εφημερίδες";Η απλή συνωνυμία;;;Οταν λέει οτι ο Σπερας εγκατέλειψε την πολιτικη,τον σκότωσε η ΟΠΛΑ(κ όχι ο ΕΛΑΣ),και οτι παρέμεινε αναρχικος??
Μάρτιος του ’26: Ο Σπέρας ομολογεί στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, πως χρηματοδοτείτο από τους κύκλους του μεγαλοτραπεζίτη Επαμεινώνδα Χαριλάου για να ιδρύσει δικό του «φιλεργατικό» κόμμα (Εφ. «Μακεδονία» 29/3/1926)


Στη δίκη ενάντια στην «Ενωτική ΓΣΕΕ» με βάση του κατηγορητηρίου, το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, δύο ασφαλίτες και δύο πρώην μέλη του ΣΕΚΕ. Σημειωτέον πως το Ιδιώνυμο έστειλε στις φυλακές και τις εξορίες, πάνω από 3000 κομμουνιστές. Και σ’ αυτή τη δίκη, οι δύο ρουφιάνοι έχουν ονοματεπώνυμο - Δ. Παπανικολάου και Κ. Σπέρας.


από -_- 22/07/2009 3:32 πμ.


από πάνω που μιλάς για διαστρέβλωση της ιστορίας. Ως εκεί αυτά που είχα γράψει τι σε πείραξαν; Μιλάω για το άρθρο στο βικιπίδεια γιατί αυτό και ότι έχει σχέση , μέχρι μια ημερομηνία , με την ελληνική αναρχική ιστορία το έχω ανεβάσει εγώ. Η ξεφτίλα των μπεναρόγια κτλ στην αρχή της γσεε και το καπέλωμα που επιδίωκαν είναι ιστορική διαστρεύλωση;  Ή το "λίγα είναι γνωστά για την μετέπειτα ζωή του" είναι διαστρεύλωση; Αυτά ήξερα αυτα έγραψα καθώς και τις πηγές που είχα.  Αμα ξες παραπάνω γράψτα. Από εκεί και πέρα αυτά τα άρθρα για το σπέρα πέρα από χρήσιμες πληροφορίες μου φαίνονται ότι διακατέχονται από μια Τσινανσκική λογική  (μιλάω για τον κολλημένο τροτσκά χρήστη του ιντυμίντια που έγραφε πέρισυ το καλοκαίρι).

από Νίκος 22/07/2009 10:45 πμ.


Και τώρα δώστε μας μια εξήγηση. Αφού ο Σπέρας ήταν φασίστας, ρουφιάνος, τσιράκι του κράτους, λαμόγιο που τα παιρνε από βιομήχανους, τότε γιατί έχει το ρεκόρ με 109 συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες; Γιατί ο Μεταξάς τον είχε στείλει για «διακοπές» στο θέρετρο της Σκοπέλου από όπου απελευθερώθηκε ετοιμοθάνατος;

Αντε βρείτε μας τώρα κανέναν συνειδητό μαρξιστή της δήθεν επαναστατικής πρωτοπορίας που να έχει τις μισές διώξεις από αυτές που είχε ο Σπέρας. Οσον αφορά τους ρουφιάνους και τους φασίστες καλύτερα να ασχοληθείτε με το πλήθος από αυτούς που προηγουμένως είχαν εντρυφήσει στην «μαρξιστική - λενινιστική επαναστατική πρωτοπορία».

Αλλά τι να περιμένεις από ανθρώπους που έγραφαν στον Ριζοσπάστη τον Σπέρα χαφιέ, ενώ την ίδια στιγμή ο «χαφιές Σπέρας» ήταν στη φυλακή μαζί με τον Σκλάβαινα του ΚΚΕ για την απεργεία των σιδηροδρομικών. 

ΥΓ Ο αγωνιστής καπετάν Μουντρίχας του ΕΛΑΣ που αποκεφάλισε τον Σπέρα μετά έγινε βασιλικός; Να χαρώ εγώ τέτοιους συνειδητοποιημένους προλετάριους που τους θαυμάζετε.

από ζαχαριαδικός 22/07/2009 10:55 πμ.


είχε πολύ περισσότερες διώξεις σε όλη τη ζωή του και έμεινε για πάντα επαναστάτης:
το όνομά του:
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ.
Ο Σπέρας όπως και πολύ άλλοι έσπασαν στην πορεία, έγιναν ρεφορμιστές και μετά επάνδρωσαν και διάφορες φασιστικές οργανώσεις.
Να μην ξεχνάμε ότι είχε καλεστεί ο Σπέρας και ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη "προδοτών" κομμουνιστών για το ζήτημα της Μακεδονίας.
Μην ψάχνετε να βρείτε κινηματικό "παρελθόν" σε σπασμένους.
Η επαναστατική ιστορία του τόπου είναι το παλιό επαναστατικό ΚΚΕ.
Διαφωνείς συμφωνείς μαζί του, αυτός ο πυρήνας στελεχών που είχε διαμορφωθεί το 30 πήρε πάνω του τη δημιουργία όλου του κινήματος μέχρι το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, και τον ΔΣΕ.

------
και να θυμόμαστε τι έκαναν οι πραγματικοί επαναστάτες στα δικαστήρια

Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης

«Πραγματικός αρχηγός Κόμματος»

Από τη δίκη στη δικτατορία

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»,

Με την ευκαιρία της απελευθέρωσης του ηρωικού αρχηγού μας σ. Ν. Ζαχαριάδη, θυμήθηκα ένα επεισόδιο από τη δίκη στο Εφετείο της 4ης Αυγούστου. Παρακολούθησα τότε τη δίκη αυτή από μέρος της Εργατικής Βοήθειας μαζί με το γιατρό Γιώργο Ανδρεόπουλο που τουφεκίστηκε από τους Γερμανούς. Όταν τελείωσαν οι καταθέσεις των μαρτύρων της «κατηγορίας» που ήταν όλοι χαφιέδες της Ειδικής και που στις καταθέσεις τους είπαν του κόσμου τις ηλιθιότητες, σηκώθηκε ο ηρωικός μας αρχηγός και ανάμεσα στ’ άλλα, βροντοφώνησε στο φασιστικό δικαστήριο τα παρακάτω λόγια που προξένησαν ρίγη συγκίνησης στους φίλους που παρακολουθούσαν τη δίκη και κατάπληξη στους χαφιέδες και τους δικαστές, που τάχασαν κυριολεκτικά. «Ναι, εγώ είμαι ο αρχηγός του Κομμουνιστικός Κόμματος της Ελλάδας και αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες για την πολιτική του Κόμματος και για όλες τις πράξεις όλων των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η εντύπωση που προξενήθηκε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν καταπληκτική, είχε δε την απήχησή της στην αγόρευση του συνηγόρου του σ. Ζαχαριάδη κ. Δ. Μπαμπάκου.

«Υπεράσπισα, είπε ο κ. Μπαμπάκος, υπουργούς και πρωθυπουργούς κατηγορουμένους δια την συμμετοχήν των εις το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Κανείς απ’ αυτούς δεν είχε το θάρρος και τον ανδρισμόν ν’ αναλάβει την ευθύνην των πράξεών του και των πράξεων των οπαδών του. Απεναντίας όλοι συναγωνίζοντο μεταξύ των, ποιος θα κατηγορήσει την πολιτικήν του κόμματός του και τις πράξεις των οπαδών του. Θα ήθελα πολύ οι κύριοι αυτοί, οι οποίοι κατέλαβαν τα ύπατα της πολιτείας αξιώματα, να ήσαν εδώ αυτήν τη στιγμήν δια να λάβουν ένα μάθημα πολιτικής αγωγής και εντιμότητος από τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Ν. Ζαχαριάδην. Ο κ. Ν. Ζαχαριάδης είναι ένας πραγματικός αρχηγός. Τον παραδέχομαι. Είναι ένα πραγματικός αρχηγός Κόμματος, με συναίσθησιν των ευθυνών του και των καθηκόντων του ως αρχηγού. Είναι ένας Αρχηγός ο οποίος δε θα εδίσταζε να αναλάβει και την ευθύνην αυτού του Τρωικού πολέμου, αρκεί με τούτο να εκάλυπτε και το τελευταίο εκ των μελών του Κόμματος του οποίου είναι Αρχηγός».

Αυτός είναι πράγματι ο Αρχηγός μας σ. Ν. Ζαχαριάδης

ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΝ.

«Ριζοσπάστης», 18 Μάη 1945, σελ. 1


Ολα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

από --- 22/07/2009 12:15 μμ.


Αγαπητέ φίλε.

Ο Σπέρας όντως ήταν πραγματικός επαναστάτης ως το 1925(περίπου)και για αυτό είχε φυλακισεις και εκτοπίσεις.
Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας,ούτε την προσφορά του στην ΓΣΕΕ ή στην απεργια της Σερίφου.

Απο εκει και πέρα,ο Σπέρας συνεχίζει να ασχολείται με τον συνδικαλισμό,και τον βρισκουμε μέχρι και το 1931 να φυλακιζεται.Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν ήταν οργανο της αστικής τάξης.Η αστική τάξη δεν είναι συμπαγής και έχει τις αντιθέσεις της.
Κάποιος πιο δυνατός στην Ιστορια απο εμένα,ας τα εξηγήσει καλύτερα.

Ο Σπέρας ήταν μάλλον κάτι σαν τον Μουσσολίνι,και πολλλους άλλους πρώην αναρχικους που γίναν φασιστες.

Το έχει φυλακιστει 109 φορές,εγώ δεν μπορεσα να το διασταυρώσω.Μηπως μπορεις εσυ?Προσωπικα το αμφισβητω.


Ο Αγις Στίνας,λέει οτι το 1938 βρήκε τον Σπέρα για ΠΟΙΝΙΚΟ αδικήμα στις φυλακές.
Δεν ξέρω αν θυμάται καλά ή οχι.Εσύ ξέρεις γιατι μπήκε φυλακη επι ΜΕταξά???

Γεια χαρα.

από --- 22/07/2009 12:20 μμ.


γραφεις
"""Αλλά τι να περιμένεις από ανθρώπους που έγραφαν στον Ριζοσπάστη τον Σπέρα χαφιέ, ενώ την ίδια στιγμή ο «χαφιές Σπέρας» ήταν στη φυλακή μαζί με τον Σκλάβαινα του ΚΚΕ για την απεργεία των σιδηροδρομικών. 

ΥΓ Ο αγωνιστής καπετάν Μουντρίχας του ΕΛΑΣ που αποκεφάλισε τον Σπέρα μετά έγινε βασιλικός; Να χαρώ εγώ τέτοιους συνειδητοποιημένους προλετάριους που τους θαυμάζετε."""

Οτι ηταν στην φυλακή τι σημαίνει???Πριν λιγο καιρό δεν χαφιέδιζε το ΚΚΕ μαζι με τους νωματάρχες της αστυνομιας οτι το ΚΚΕ ήταν "Ανθελληνικο"???
Πριν απο λιγο καιρο δεν ήταν απεργοσπάστης?

υ.γ Οχι δεν κατάλαβες.Ο Ορ.Μουντριχας ήταν βασιλικος από την αρχή!Δεν έγινε.Το αστείο της υπόθεσης ειναι οτι χρεώνουν την δολοφονια(και όχι αποκεφαλισμο δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτη την μεταγενέστερη μάλλον προσθηκη) στην ΟΠΛΑ ή στο ΚΚΕ ενώ ευθύνεται ένας καπετάνιος του ΕΛΑΣ!!!

από @ 22/07/2009 5:30 μμ.


Νίκο χάνεις τον χρόνο με το να συζητάς με τους οπαδούς των δολοφόνων. Προκειμένου να υπερασπιστούν τον κρατικό καπιταλισμό τους διαστρεβλώνουν τα πάντα. Η αντεπαναστατική γάγγραινα του Λενινισμού δύσκολα ξεπερνιέται. Να τα βλέπουμε και να τα χαιρόμαστε που ανεχόμαστε να κάνουμε πορεία δίπλα δίπλα με τον κάθε πρωτοπόρο γραφειοκράτη.

Μπαραμπα γιάννη ποτέ δεν θα σε ξεχάσουμε...

από Nikos 22/07/2009 5:39 μμ.


1) O Μουσολίνι δεν ήταν πρώην αναρχικός που έγινε φασίστας, αλλά πρώην μαρξιστής σοσιαλιστής που έγινε φασίστας όπως και αρκετοί άλλοι. Αναρχικοί που έγιναν φασίστες και μάλιστα, πολλοί , εγώ δεν ξέρω.

2) Δεν ήταν 109 οι φυλακίσεις, αλλά όλες οι διώξεις (προφυλάκιση, εξορίες κτλ) που υπέστη από το κράτος.

3) Ο Στίνας όντως λέει ότι βρήκε τον Σπέρα στη φυλακή για ποινικό αδίκημα, αλλά δεν αναφέρει ποιό. Αυτό, λοιπόν, ήταν περί χαρτοπαιξίας, γιατί ο Σπέρας έβγαζε ένα συμπλήρωμα σε καφενείο που ήταν παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη. Μετά την φυλάκιση τον έστειλαν εξορία, η οποία αν γνωρίζεις ήταν διοικητική απόφαση και όχι δικαστική. Δηλαδή το κράτος δεν χρειαζότανε να σε δικάσει και να σε βρει ένοχο για κάτι για να σε στείλει εξορία.

4) Ο Σπέρας όντως ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο που είχε γίνει εναντίον μελών του ΚΚΕ για το θέμα της Μακεδονίας. Αυτό που ανέφερε ήταν ότι έλεγαν και οι ίδιοι οι κομμουνιστές, πως η απόφαση για ανεξάρτητη Μακεδονία είναι απόφαση της Γ' Διεθνούς και την υποστηρίζουν όλα τα μέλη του ΚΚΕ. Δεν έδωσε κανένα όνομα. Αλλωστε τι να δώσει; Μήπως η ασφάλεια δεν είχε δικούς της ρουφιάνους μέσα στο ΚΚ ώστε να ξέρει τα μέλη του; Οσον αφορά την απόφαση περί Μακεδονίας, αν ήταν σωστή τότε το ΚΚΕ το 1936 δεν θα την ακύρωνε, αλλά θα συνέχιζε να την υποστηρίζει.

5) Τώρα για τον Μουντρίχα και το ΕΛΑΣ. Εντάξει, μόνος του το έκανε, δεν έχει καμιά ευθύνη το ΚΚΕ. Και αφού είναι έτσι, τότε γιατί το ΚΚΕ φαγώθηκε να βρει στοιχεία για το ότι ήταν ρουφιάνος ο Σπέρας; Και πως εξηγείται ότι ο παράνομος Ριζοσπάστης είχε δημοσιεύσει ότι ο χαφιές Σπέρας βρίσκεται στα χέρια του ΕΛΑΣ; Αφήστε βρε τα σάπια...άκου δεν έχει ευθύνη το ΚΚΕ.

6) Σας φαίνεται λογικό ο χαφιές, ο ρουφιάνος, ο φασίστας, ο απεργοσπάστης, το λαμόγιο κάθε τρεις και λίγο να είναι στη φυλακή; 

7) Οσον αφορά τον φίλο που πρόβαλε τον μεγάλο αρχηγό το Νίκο Ζαχαριάδη, σίγουρα κάτι θα έχει ακούσει για το πως την έβγαλε καθαρή στο Νταχάου - ξέρω, ξέρω ψέματα των αστών είναι. Το αφήνω, όμως, αυτό, αλλά ρε συ ο Ζαχαριάδης δεν ήταν αυτός που έβγαλε σχεδόν όλους τους ηγέτες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ρουφιάνους και πράκτορες των Αγγλων; Αυτός δεν ήταν που αποκύρηξε τον μιζέρια, τον δηλωσία, τον Θανάση Κλάρα ή, Αρη Βελουχιώτη;

από --- 22/07/2009 6:16 μμ.


1)Μάλλον έχεις δικιο.

2)Αυτο το ξέρουμε από προφορική παράδοση απ΄οτι ειμαι σε θέση να γνωρίζω.
Και έτσι να είναι δεν μου λέει κάτι.Και ο Περιανδρος φυλακή ήταν κ ο Χιτλερ το ιδιο.

3)Αυτο που το γνωριζεις;;;
Πάντως σαφέστατα δεν το διώξανε οπως φυλακίζανε τους Αριστερούς για πολιτικους λόγους.

4)Ηταν μάρτυρας κατηγορίας και στην δικη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΓΣΕΕ.Καθώς και ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ.

Σοβαρα μιλάς οτι δεν έδωσε ονομα???Επιβεβαιωσε οτι το κατηγορητήριο καταμαρτυρούσε στο ΚΚΕ(οτι συνεργαζοτανε με κομιτατζηδες για την αποσχιση της Μακεδονιας),και διαχυσε την κατηγορια σε όλη την ηγεσια του ΚΚΕ.Επαιζε το ρολο του "πρωην μέλους του ΣΕΚΕ"που τα ξέρει απο "μέσα".Αργοτερα το ρολο αυτο τον παίξανε διάφοροι Γεωργαλάδες.

Πως ένας αναρχικος μπορει να πηγαίνει ως μαρτυρας κατηγοριας οταν δικάζεται ένα αριστερο κομμα,δεν το κατανοώ.Εσύ πως το εξηγείς?

5)Προφανως και έχει και την "ευθυνη" του το ΚΚΕ,αλλά προφανώς καταλαβαίνεις οτι άλλο ΕΛΑΣ υπο τον δεξιο καπετάνιο Ορ.Μουντριχα και άλλο ΟΠΛΑ οπως ψευδώς(κ ψεύδεται πολλάκις) αναφέρει ο Στίνας.Υπάρχει διαφορά.Ο ΕΛΑΣ ειχε κάποιο βαθμο αυτοδυναμιας φυσικά οχι απόλυτο.

6)Από το 1925 και μετά,ποτε ξαναφυλακιστηκε πέρα από 1 φορα το 1931 για πολιτικους λόγους,και μετα για ποινικους λογους το 1936??????

7)Για το ζήτημα του Νταχαου,αν θες το συζητάμε.Εχει αποδεικτει η στάση του.Ειναι άλλο θέμα όμως.Για τον Αρη επισης.Δεν με ενδιαφέρει επι του παροντος να σου δειξω κάτι για αυτους.Οτι και να ήταν ο Ζαχαριάδης ο Σπέρας ήταν ένας Φασιστας εργατοπατέρας.


Πως εξηγεις την αρθογραφια του στην "Εθνικη Σημαια"γιατι δεν την σχολιάζεις;;;
Πως εξηγείς οτι παραδεκτηκε το 1925 οτι τα "επιανε" απο τον μεγαλοκαπιταλιστη της εποχης του Χαριλαο?
Πως εξηγείς οτι ήταν απεργοσπάστης σε απεργια?
Πως εξηγείς οτι εγραφε σε φασιστική εφημεριδα,και ήταν στα γραφεία της οργάνωσης εκπρόσωπος του "εργατικου" ?
Πως εξηγείς οτι ήταν πολλάκις το πρώην μέλος του ΣΕΚΕ που τα ήξερε απο μέσα και χαφιέδιζε τους παλιους τους συντροφους ως κομμουνιστές επικίνδυνους?
Πως εξηγείς οτι ο Ριζοσπάστης του 1936 τον έχει συνέχεια ως μέλος Φασιστικών κομμάτων?

Τι από αυτά λές οτι είναι πλαστα?Τι δεν δέχεσαι?

Σε παρακαλώ ας κάνουμε μια καλη κουβέντα.Οτι ο Σπέρας έγινε Φασιστας δεν σημαίνει κάτι για τον αναρχικο χώρο,οπως δεν σημαίνει για τον κομμουνιστικο οτι ο Γεωργαλάς και πολλοι άλλοι γινανε χουντικοι αρχιφασιστες.

από --- 22/07/2009 6:24 μμ.


Πως εξηγεις οτι ο ιδιος πολλάκις αναφέρει οτι προισταται τον "ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΩΝ" εργατών?
Πως εξηγεις οτι στο αρχειο του ΕΔΕΣ(το οποιο ειναι αυθεντικοτατο)αναφέρεται οτι πήγαινε να φτιάξει εργατικο ΕΔΕΣ στην Αθήνα.Και οι ιδιοι ΕΔΕΣιτες τον είχαν ως συνεργάτη της ασφάλειας.
Πως εξηγείς οτι στο κειμενο για τον Σπέρα στο βιβλιο "η σφαγη των αρχειομαρξιστων στην περιοχη Αγρινιου" σύμφωνα με την μαρτυρια της κορης του,ο Σπέρας πήγαινε να συναντήσει αξιωματικους του Ελληνικου στρατού για την δημιουργια Αντιστασιακής οργάνωσης?
Πως εξηγεις οτι υπάρχει κειμενο οπου ο Σπέρας καλει σε μπουκοταζ των συσιτιων του ΕΑΜ,προς οφελος των συσιτιων των διορισμένων δημάρχων(είτε από τους ΝΑΖΙ είτε απο τον Μεταξα)?


Τέλος γιατι τέτοια ηρωοποιήση ?

από --- 22/07/2009 6:28 μμ.


Οτι αρχειομαρξιστης της εποχής που πολέμησε με το POYM στην Ισπανια τον κατατάσει ως φασίστα.
Πως εξηγεις οτι ολοι οι αριστεροι Ιστορικοι(π.χ Κορδατος)τον έχουνε ως συνεργάτη της Ασφάλειας?


Απάντησε μου όλα αυτά.Και απαντησε μου και το εξης.
Γιατι τέτοια διαστρέβλωση της Ιστοριας?

από πετρος 22/07/2009 6:42 μμ.


1) αυτο τον καιρό τυχαίνει να διαβάζω το 80σελιδο βιβλιαρακι "Αη Στράτης: Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941", Ιστορικές Εκδόσεις, Αθήνα 1977. Ελπίζω να γνωρίζει αυτή τη φρικτή αλλά και ένδοξη για το επαναστατικό κίνημα ιστορία.

Εκεί, πολλοί συγκρατούμενοι, αναρωτιούνται, απογοητευμένοι, πώς μπορεί κάποιος, όχι μόνο να σπάσει, αλλά και να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Κι όχι μόνο να περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά ακόμα και στους τόπους του μαρτυρίου (όπου μαρτύρησε κι αυτός προηγουμένως) να μπορεί να παραμένει και να χαφιεδίζει.

Είναι απλό: όταν λυγίζεις, αρχικά ψάχνεις δικαιολογίες: η κακή γραμμή του κόμματος/κινήματος γενικά, η κακή γραμμή των τοπικών ηγετών του κόμματος/κινήματος, ο κακος χαρακτήρας των τοπικών ηγετών του κόμματος/κινήματος, ο "ατομικισμός" των άλλων μελών (της βάσης), που μέσα στην πείνα "βλέπεις".. δεν θέλει και πολύ μετά να το αξιοποιήσει ο εχθρός (δεν χρειάζεται να το δηλώσεις: φαίνεται και στο βλέμμα ή τη δράση σου ή ακόμα και ένα σχόλιό σου) και να σου "αναδείξει" πως στο τέλος θα'σαι πάντα μόνος. Και βέβαια, πολλοί δεν θα ήθελαν να ξαναϋποβληθούν σε αυτό το βασανιστήριο..

Γνωρίζοντας ο εχθρός πως αυτή η άποψη (οι προαναφερόμενες δικαιολογίες) αν εξωτερικευτούν, λειτουργούν διαλυτικά στην αντίπαλη ομάδα, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως η ψυχολογία του "δηλωσία" έχει φτάσει στον πάτο. Και όταν ακόμα και  μια μπουκιά όχι ψωμί, αλλά χόρτο άβραστο (που πρέπει να πας στα τέσσερα να..βοσκήσεις!), δεν είναι εξασφαλισμένο, τότε, ΕΦ"ΟΣΟΝ ήδη έχεις "σπάσει", κάνεις τα πάντα, χωρίς να θέτεις τον τόσο "μεγάλο" όρο να απελευθερωθείς.

Μπορεί σε καποια φαση, μαλιστα, να μην έχεις πρόσωπο να σταθείς στην εξω κοινωνια. Οι τύψεις πάντοτε σε κηνυγάνε..Θες δε θες ασχολείσαι με το θέμα..Γι' αυτό και ακόμα κι αν τελικά απελευθερωθείς, επιστρέφεις σε ένα μέρος όπου λίγοι θα ξέρουν τι πραγματικά είσαι..

Αν μ' άρεσε κάτι σ' αυτό το βιβλιαράκι σε σχέση με άλλα που περιγραφονται τα ψυχολογικα και σωματικα βασανιστηρια σε αγωνιστές σε ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξορίες, είναι γιατί, έστω και με τη μορφή διαλόγων, εμβαθύνει πολύ σε αυτό το θέμα του χαφιε. Πάντως, μόνο αφελής μπορεί να σκεφτεί ότι ό εχθρός δεν βάζει στις τάξεις μας δικούς του..ακόμα κι αν (σημερα μόνο) εισπνέουν τα δακρυγόνα τους..

2) όσες μαρτυρίες υπάρχουν για τη στάση του Ζαχαριάδη στο Νταχάου δείχνουν ότι πάντοτε βοηθούσε τους συγκρατούμενούς του. Άρα, μόνο οποιος έχει ασπαστεί έστω και άθελά του την αντίληψη των δεσμοφυλάκων του Ζαχαριάδη λέει τέτοια πράγματα σε βάρος του.

YΓ. Συγχαρητήρια σε όποιον ανέβασε τα αποκομματα αυτα. Ένα ψέμα που μέχρι και ο ..Ανδρέας Ανδριανοπουλος είχε χρησιμοποιήσει ενάντια στην Αριστερά κατέρρευσε.

από Νίκος 22/07/2009 7:36 μμ.


θα σου απαντήσω αναλυτικά σε όλα αύριο. Ομως για πες μου ρε φίλε είπες κάτι για διαστρέβλωση της ιστορίας. Οι πλαστογραφίες που έκαναν οι σταλινικοί ήταν ναι ή, όχι διαστρέβλωση; Και μην μου πεις ότι δεν έκαναν. Βιομηχανία είχαν πλαστών εγγράφων. Εδώ στη Ρωσία εμφάνιζαν και εξαφάνιζαν πρόσωπα σε φωτογραφίες κατά το δοκούν. Οπότε καλύτερα να μιλήσουν κάποιοι άλλοι για διαστρέβλωση της ιστορίας.

Οσον αφορά τον Ζαχαριάδη ξέρω για τις μαρτυρίες των ομοϊδεατών του ότι δεν έκανε τίποτα το μεμπτό. Ο καθένας, όμως, έχει και την αξιοπιστία του. Ωστόσο  τον Τέλμαν οι ναζί τον καθάρισαν, ενώ τον Ζαχαριάδη όχι και ότι βγήκε από το Νταχάου μια χαρά και όχι σκελετωμένος όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Από εκεί και πέρα για πείτε μου, αυτόν τον τύπο που ένας φίλος τον παρουσίασε πρότυπο επαναστάτη, έβγαλε ναι ή, όχι ένα σωρό κόσμο ως ρουφιάνους, πουλημένους και πράκτορες των Αγγλων; Ηταν πρέπουσα συμπεριφορά επαναστάτη; Ο Ζαχαριάδης δεν έλεγε πουλημένο και χαφιέ τον Πλουμπίδη και τον Πλουμπίδη τον έστηναν στον τοίχο.

Ωραία πρότυπα έχετε ρε σεις και ύστερα κάνετε και παράπονα για διαστρέβλωση της ιστορίας και για ηρωοποιήσεις.

 


Για τον Ζαχαριαδη ή τον Στάλιν.Με συμψηφισμούς δεν γινεται συζήτηση.

Αν θες ας μείνει στη συζητηση οτι ο Ν.Ζαχαριαδης ήταν οτι θέλεις να ήταν,
αυτό δεν εμποδίζει να έχει γινει μια αισχρη ιστορική διαστρεβλώση για τον Σπέρα .

Προς Σ.Ο
Ειχα κάνει και 2 αναρτήσεις οι οποιες δε φαινονται.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 22/07/2009 10:33 μμ.


Ο τύπος ήταν αποδεδειγμένα τσιράκι των αστών στο εργατικό κίνημα και φασίστας και εσύ ακόμα παλεύεις να τον δικαιολογήσεις. Δε θα τα καταφέρεις όσο Στάλιν και Ζαχαριάδη και αν προσπαθήσεις να μπλέξεις στην κουβέντα. Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να πείτε οι αναρχικοί (ΟΛΟΙ) ότι ναι, κάναμε μαλακία και θεωρούσαμε για χρόνια "δικό μας" έναν μαλάκα;

από --- 22/07/2009 11:25 μμ.


γράφεις
"Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να πείτε οι αναρχικοί (ΟΛΟΙ) ότι ναι, κάναμε μαλακία και θεωρούσαμε για χρόνια "δικό μας" έναν μαλάκα;"Ειμαι σε θέση να γνωρίζω οτι θα υπάρξουν άμεσα διορθώσεις απο συναγωνιστές αναρχικούς.

από απορων 22/07/2009 11:43 μμ.


"Οτι αρχειομαρξιστης της εποχής που πολέμησε με το POYM στην Ισπανια τον κατατάσει ως φασίστα."

Έχεις κάτι παραπάνω για αυτό ; Ποιός ήταν αυτός ο αρχειομαρξιστής ;

ως προς τους σταλινές μου θυμίζει την περίπτωση Κολοντάι : ΟΠΟΥ ΣΑΝ κακομοίρηδες έρχονται να πουν ... ε οχι και όλη η παλιά φρουρά, δεν φαγώθηκε όλη η παλιά φρουρά υπήρχε η Κολοντάι (που να ξέραν βέβαια).

υ.γ. έχει βγει και βιβλίο (όπου έχει και μια φράση που λέει ο Σπέρας εντελώς κουφή αλλά ενδιαφέρον μέσα)
https://www.perizitito.gr/product.php?productid=80629&page=2

από απαντων 23/07/2009 12:16 πμ.


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΗ

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ήταν στέλεχος της Αρχειομαρξιστικής Αντιπολίτευσης στη δεκαετία του ΄20 - μια ταραγμένη δεκαετία στη διάρκεια της οποίας διαμορφώθηκε το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου πολέμησε στο πλευρό του ΡΟUM ενάντια στους φασίστες και μετά εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.


http://www.politikokafeneio.com/tr/tr10.htmΜολονότι είχε αποκατασταθεί η λεγόμενη "ελευθερία του Τύπου", οι ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ δεν είχαν ακόμη αρχίσει την επανέκδοση του μεταφραστικού του περιοδικού οπού είχε διακόψει η Δικτατορία Παγκάλου, Σπέρα, Φεσόπουλου. ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.


Εξόρισε όλους τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηγέτες και ετοποθέτησε με προσωπική επιλογή του Φεσόπουλου, οπού ήτον και ο ιθύνων νους της παγκαλικής δικτατορίας, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τη ΓΣΣΕ, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και στα επαγγελματικά Σωματεία ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. (Ο "Ριζοσπάστης" ήτον όργανον της ΓΕΣΕΕ και της Κ.Ε. του ΚΚΕ). Μα κατά την δεκαεξάμηνη παγκαλική δικτατορία λόγω της ειδικότητας του Φεσόπουλου και του Σπέρα, κατόρθωσαν να διαλυθούν σχεδόν και οι πλέον κεντρικοί πυρήνες του κόμματος λόγω της ειδικότητας που είχαν αυτοί οι άνθρωποι Φεσόπουλος και Σπέρας οπού είχαν αμφότεροι περάσει μέσα από το κόμμα και μάλιστα ανήκαν σε διοικητικά... {δυσανάγνωστη λέξη} πόστα.Το παράνομο Δελτίο οπού εγώ με το πατίνι εμοίραζα σε πρόσωπα όλων των κοινωνικών τάξεων και μου είναι αδύνατον να αναφέρω τα ονόματά τους γιατί όλοι ακόμα ζουν και άλλων τα παιδιά τους και θα έκανα μεγάλη ζημιά εάν έστω και ένα όνομα αναφέρω εδώ. Γιατί το όνομα δεν θα χρησιμεύσει σε τίποτα εσταμάτησα, και γι΄ αυτό οι εκδότες του εσυνελήφθησαν όλοι και ο Σπέρας θριαμβεύει..


από :( 23/07/2009 2:03 πμ.


krima

από ζαχαριαδικός 23/07/2009 2:25 πμ.


οι φώτο που βλέπεις από σκελετούς είναι κυρίως εβραίοι που πήγαιναν για φούρνο, κάψιμο, και άλλα ναζιστικά.
Ο Ζαχαριάδης όταν ήρθε εδώ ήταν εμφανώς καταβεβλημένος. Υπάρχει φωτο της άφιξής του στην Ελλάδα.
Λες για τον Τέλμαν, ότι τον σκότωσαν, ναι, ξεχνάς όμως ότι χιλιάδες άλλα κομμουνιστικά στελέχη (και δεκάδες υψηλόβαθμα) που δεν έσπασαν δεν τα σκότωσαν, και πρώτα απ' όλα δεν σκότωσαν τον Δημητρόφ.
Με συνωμοσιολογίες φίλε μου δεν βγαίνει δουλειά.

Κατι έγραψα πριν, αλλά δεν φάνηκε.
Οπως ο Μαρξ στήριζε τους κομμουνάρους προυντονιστές και τους μπλανκιστές,
έτσι και εσείς να πάψετε να στηρίζετε τον κάθε σπασμένο, αλλά τους κομμουνιστές επαναστάτες της εποχής εκείνης. Και να στηρίζετε κριτικά με τις δικές σας διαφωνίες πάνω σε ζητήματα αρχών, τακτικής, στρατηγικής, θεωρίας κτλ... κτλ...

Καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί δεν θέλετε να πάει η κουβέντα στον Στάλιν, στον Ζαχαριάδη και στους σταλινικούς. Ελα, όμως, που δεν γίνεται. Όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται από τη μια να χρησιμοποιείς ως «στοιχεία» τις κατηγορίες που εφεύρεσαν οι σταλινικοί, αλλά να μην δέχεσαι να κάνεις κουβέντα για το πόσο αξιόπιστοι ήταν οι σταλινικοί.

 

Η ιστορική αλήθεια, λοιπόν, η μη διαστρεβλωμένη είναι ότι οι σταλινικοί ήταν εντελώς αναξιόπιστοι. Συνεπώς αν κοιτάμε τα στοιχεία τους θα πρέπει να είμαι 100 φορές πιο προσεκτικοί για το πόσο είναι πραγματικά ή, χαλκευμένα. Τι να κάνουμε εγώ προσωπικά ανθρώπους αποδεδειγμένα ΨΕΥΤΕΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ, ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΣ δεν τους έχω εμπιστοσύνη. Σας είπα κάτι για τον Πλουμπίδη. Ε, λοιπόν τον Πλουμπίδη τον είχαν εκτελέσει και ο μεγάλος αρχηγός, ο ηγέτης της επαναστατικής πρωτοπορίας, ο Νίκος Ζαχαριάδης έβγαινε στην Ελεύθερη Ελλάδα και έλεγε είναι ψέμα ότι τον χαφιέ Πλουμπίδη τον εκτέλεσαν, τον έχουν φυγαδεύσει οι Αμερικάνοι και άλλες τέτοιες βλακείες. Και ύστερα θέλεις να τους πιστέψω; Οταν λένε τέτοια για δικούς τους, σκέψου για αντίπαλους τι μπορεί να ξεφουρνίζουν.

 

Λοιπόν έχουμε και λέμε για το απόκομμα της φασιστικής εφημερίδας, της Εθνικής Σημαίας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω που το βρήκες. Και πως εγώ να δεχτώ ότι όντως το έγραψε ο Σπέρας; Ασε που μας λες ότι αυτή η εφημερίδα ήταν το το επίσημο όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Γεωργίου Μερκούρη και πως ο Σπέρας ήταν μέλος του. Μετά, όμως, μας βάζεις ένα δημοσιεύμα της ίδιας ακριβώς χρονιάς (1936) του Ριζοσπάστη, το οποίο αναφέρει ότι ο Σπέρας ήταν μέλος σε άλλη φασιστική οργάνωση, σε μια Εθνική Αναγέννηση. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ Ο ΣΠΕΡΑΣ;

 

Επίσης εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά η ψευτιά των σταλινικών. Ο Σπέρας δεν μπήκε ποτέ σε μια οργάνωση με την επωνυμία Εθνική Αναγέννηση. Υπήρχε ένα κόμμα Εθνική Συντηρητική Ενωση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, στο οποίο λέγεται – κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο - ότι προσχώρησε ο Σπέρας και δεν ήταν φασιστικό. Μπλέξανε τους Κανελλόπουλους οι σταλίνες.

 

Τώρα για την στάση του Σπέρα στις δίκες. ΟΥΔΕΠΟΤΕ προσωποποίησε τις κατηγορίες, αλλά αναφέρθηκε γενικά για την ηγεσία του ΚΚΕ και όπως ξέρουν και οι πέτρες οι κατηγορίες σε δικαστήριο είναι πάντα προσωπικές και όχι γενικές. Ο Σπέρας ήταν αυτός που σε μια δίκη που ήταν μάρτυρας χαρακτήρισε την ΕΣΣΔ προστάτη των εργατών και των αγροτών. Εχετε υπόψη τι σήμαινε αυτό να κάνεις τέτοια κατάθεση σε στρατοδικείο του Πάγκαλου; Κατά τ’ άλλα ήταν από τότε ρουφιάνος της ασφάλειας και όργανο του Πάγκαλου, όπως ισχυρίζονται οι σταλινικοί.

 

Στη δίκη για το μακεδονικό ουδέποτε μίλησε για τους κατηγορούμενους, αλλά για το ότι το ΚΚΕ υπακούοντας τις οδηγίες της Διεθνούς είχε πάρει απόφαση απόσχισης της Μακεδονίας. Μήπως ήταν ψέματα; Ανεξάρτητη Μακεδονία δεν υποστήριζε το ΚΚΕ μέχρι το 1936; Το συκοφάντησε; Το ρουφιάνεψε μήπως; Όχι, αφού ο Ριζοσπάστης φόρα – παρτίδα τα έγραφε, δεν περίμενε κανένα δικαστήριο τον Σπέρα να αποκαλύψει ότι το ΚΚΕ έχει αποφασίσει αυτό τον στόχο.

 

Τώρα για το ότι πήγαινε ως μάρτυρας κατηγορίας φυσικά και η στάση του δεν ήταν σωστή. Όμως ποιοι τον κατηγορούν γι’ αυτό; Αυτοί που είχαν αμολύσει λυτούς και δεμένους για να τον ξαποστείλουν (τελικά το κατάφεραν 20 χρόνια αργότερα), που τον είχαν συστηματικά απομονώσει, που δεν έβρισκε ούτε δουλειά επειδή τον ρουφιάνευαν; Όλα όσα είχε ζήσει στο πετσί του από τους κατά τ’ άλλα «συντρόφους κομμουνιστές», σίγουρα θα έπαιξαν το ρόλο τους.  Ηταν πάντως, δικαίωμα του να πιστεύει και να διακυρήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΚΕ  ήταν λανθασμένη και εκτός τόπου και χρόνου, γιατί η πληθυσμιακή σύνθεση της Μακεδονίας τη δεκαετία του 20 είχε αλλάξει, κάτι που υποστήριζαν και οι αρχειομαρξιστές. Και το ότι ήταν λάθος το παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι σταλινικοί με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού την ακύρωσαν το 1936.

 

 Ο Σπέρας, πάντως,  τη δεκαετία του ’30 είχε αποσυρθεί από την πολιτική και είναι γνωστό ότι είχε συντηρητικοποιηθεί. Πράγματι δεν έμεινε αναρχικός σε όλη του τη ζωή. Όμως άλλο πράγμα είναι αυτό και άλλο όλα αυτά που του καταμαρτυρούν οι σταλινικοί για να δικαιολογήσουν μια από τις άδικες δολοφονίες που διέπραξαν οι ήρωες τους.

 

Οσον αφορά το περίφημο αρχείο το ΕΔΕΣ  είναι γεμάτο από πλαστά έγγραφα. Υποτίθεται ότι έπεσε στα χέρια του Βελουχιώτη το 43, αλλά διαθέτει έγγραφα με ημερομηνία το 1944. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα κακοφτιαγμένης σταλινικής πλαστογραφίας. Επίσης αν ο Σπέρας είχε πριν τον πόλεμο τη δράση που του καταμαρτύρουσαν οι σταλινικοί, ότι ήταν φασίστας και χαφιές δεν θα χρειαζόντουσαν να φτιάχνουν έγγραφα για συνεργασία του με τον ΕΔΕΣ προκειμένου να δικαιολογήσουν την δολοφονία του. Οσον αφορά το αν τον αποκέφαλισε ο Μουντρίχας μήπως εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι δεν το έκανε; Όχι.

 

Τώρα για το ότι ο Σπέρας πήγαινε να συναντήσει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού για να φτιάξει αντιστασιακή οργάνωση, απορώ που βρίσκεις το επιλήψιμο. Το ΕΑΜ ήταν γεμάτο από αξιωματικούς του στρατού και της χωροφυλακής. Μήπως το κατηγορείς και αυτό;  

 

Και τέλος φτάσαμε στον Στεφανάτο. Ξέρεις τι έλεγαν οι σταλινικοί για τους αρχειομαρξιστές; Ότι ήταν χαφιέδες της ασφάλειας. Γεμάτος είναι ο Ριζοσπάστης του μεσοπολέμου με τέτοιες κατηγορίες. Συνεπώς αν αποδέχεσαι ότι ήταν ο Σπέρας ρουφιάνος με βάση τις πλαστογραφίες των  σταλινικών, τότε θα αποδέχεσαι και τις κατηγορίες που εκτόξευαν και για τους αρχειομαρξιστές. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος αναπαράγει ότι του έλεγε η ηγεσία του για τον Σπέρα. Ο Στίνας, όμως, γιατί δεν τις δέχεται; Αντίπαλος και του Στίνα ήταν ο Σπέρας, αλλά προφανώς θα εξέτασε κατά πόσο ισχύουν.

 

Ο Στεφανάτος ήθελα να ήξερα αναφέρει πως διεγράφη ο Σπέρας από τη ΓΣΕΕ; Μήπως το αναφέρει κανένα σταλινικό έντυπο; Λοιπόν για να διαγραφεί ο Σπέρας συμμάχησαν ΚΚΕ, Αρχειομαρξιστές και δεξιοί αστοί συνδικαλιστές. Ψέματα είναι; Γιατί λοιπόν ήταν κακός ο Σπέρας όταν συμμαχούσε με τους συντηρητικούς και δεν ήταν οι σταλινικοί και λοιποί λενινιστές όταν έκαναν το ίδιο για να βγάλουν από τη μέση έναν αντίπαλό τους.

 

Επίλογος. Ηθελα να ξερα ρε άνθρωπε μου τι σόι κόλλημα έχεις φάει με τον Σπέρα. Εδώ στο indymedia είχες ξανανοίξεις θέμα. Εχεις περιδιαβεί ένα σωρό φόρουμ ανοίγοντας θέματα για τον Σπέρα, μέχρι και blog έκανες. Δείχνεις πρωτοφανή εμπάθεια, για να αποδείξεις τι; Ότι δεν αξίζει να είναι «ήρωας» των αναρχικών; Οση λάσπη κι αν πετάτε εμείς τον Σπέρα θα τον τιμούμε ως αναρχοσυνδικαλιστή που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και δολοφονήθηκε γι’ αυτή τη δράση του – όχι αυτή που κατασκευάσανε -  από τους σταλινικούς.

 

ΥΓ. Πες μου έναν που οι σταλινικοί σκότωσαν άδικα;

από όλη την σκουριά των παπαγάλων 23/07/2009 4:16 πμ.


ο Πλουμπίδης ήταν η κεφαλή του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ την δεκαετία του 50 στην Αθήνα.
Λίγες μέρες πριν εκτελεστεί ο Μπελλογιάνης, στέλνει επιστολή στην ασφάλεια με την οποία αποκαλύπτει...ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ,
και ότι ο Μπελογιάννης, δεν ευθύνεται.

Σκέψου σήμερα στην Παλαιστίνη, να βγει η κεφαλή του παράνομου μηχανισμού της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και να πει παιδιά εγώ είμαι, αφήστε το άλλο στέλεχος που καταφέρατε να πιάσετε!!!!

Ο τύπος, και μόνο που έδωσε τον εαυτό του, έδωσε την δυνατότητα να χτυπηθεί ο παράνομος μηχανισμός της Αθήνας.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη ιστορία;
Ο Πλουμπίδης διαπραγματευόταν την ένταξη του ΚΚΕ στην ΕΔΑ με όρους όμως ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, με όρους διάλυσης του παράνομου μηχανισμού, πράγμα που συνέβη αμέσως μετά την καθαίρση Ζαχαριάδη.
Ειχε προσχωρήσει σε θέσεις ρεφορμιστικές, διάλυσης ό,τι επαναστατικού στοιχείου υπήρχε στο ΚΚΕ στην σούπα της ΕΔΑ, άνευ όρων.

Το κόμμα βέβαια όφειλε αμέσως να προστατεύσει τους συντρόφους που βρίσκονταν στην παρανομία και να φύγουν από τον Πλουμπίδη.
Γι' αυτό και μίλησε για χαφιέ, πράκτοτα και για όλα όσα ξέρεις.

Ασε λοιπόν τις περιπτωσιολογίες και ασχολήσου με τον πυρήνα της ιστορικής ενατάνισης του επαναστατικού κινήματος της χώρας.

Οποιος έχει σχέση με το κίνημα σήμερα, ας δει συνολικά την ιστορία Πλουμπίδη και ας εκφέρει γνώμη.
Ο Πλουμπίδης εν τέλει πιάστηκε με την παπαρδέλλα που έκανε και έσωσε την τιμή του στο δικαστήριο,
εβαλε όμως φυτίλια στον παράνομο μηχανισμό.

Πολυ΄απλά τα πράγματα

από έχεις ιδέα ποια ήταν η αποστολή 23/07/2009 4:24 πμ.


του Μπελογιάννη στην Ελλάδα;
Να στήσει νέο μηχανισμό εξαρχής, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ με κανέναν σύντροφο του μηχανισμού του Πλουμπίδη.
Γιατί;
Γιατί το κόμμα έπρεπε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, να βρει μες στην παρανομία ποιοι στηρίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ποιοι αλοιθωρίζουν προς τους ρεφορμιστές, ποιοι έχουν σπάσει και δουλεύουν για την ασφάλεια.

 και ο μεγάλος αυτός επαναστάτης που ακούει στο όνομα Μπελογιάννης, δέχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η αποστολή του είναι ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΗ.

Εν τέλει, αναγκάστηκε να βρει σύνδεσμο με τον υπαρκτό παράνομο μηχανισμ/ο.
Μια ατυχής συγκυρία οδήγησε την ασφάλεια στα ίχνη του και πιάστηκε.

Δηλαδή ο Ζαχαριάδης για να προστατεύσει αγωνιστές συνέχιζε να λέει και μετά την εκτέλεση του Πλουμπίδη, ότι η εκτέλεση ήταν σκηνοθεσία της ιντέλιτζεντ σέρβις και των Αμερικάνων και ότι ο «χαφιές Πλουμπίδης» έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό; Από ποιους μωρέ να τους προστατεύσει; Από τον νεκρό Πλουμπίδη;

Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Ο Ζαχαριάδης του την είχε φυλαγμένη Πλουμπίδη και έψαχνε ευκαιρία να τον βγάλει κι αυτόν χαφιέ, όπως έκανε και με τόσους άλλους. Γιατί; Γιατί ο Πλουμπίδης του είχε ζητήσει να καταθέσει έκθεση με τα πεπραγμένα του για όσο διάστημα ήταν στο Νταχάου, κάτι που απορρίφθηκε από την ΚΕ. Γιατί ο Πλουμπίδης ήταν αντίθετος στην αποχή του 1946. Γιατί ο Πλουμπίδης ήταν αντίθετος στην αποκήρυξη του Βελουχιώτη. Γιατί διαφωνούσε με τη θέση του Ζαχαριάδη «το όπλο παρά πόδας» μετά την ήττα το 1949. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους τον έβγαλε χαφιέ ο μεγάλος ηγέτης του προλεταριάτου, το υπόδειγμα επανάστατη.

Επίσης είναι γνωστό ότι στην έκθεση του Ζαχαριάδη ο  Πλουμπίδης χαρακτηρίζεται σαν πράκτορας της αστυνομίας που μπήκε στο ΚΚΕ για να το υπονομεύσει και  είχε την πολιτική κάλυψη του Σιάντου που παρίστανε το φυματικό για να κρύβει τη χαφιέδικη δράση του.

Θαυμάστε επανάστατικο ήθος από τον μεγάλο αρχηγό. Και ύστερα περιμένετε να δώσουμε βάση στις λασπολογίες των σταλινικών για τον Σπέρα.

 

 

 


Προσωπικα δεν ειμαι σταλινικος,δεν ειμαι Ζαχαριαδικος.Και να ημουν ομως δεν καταλαβαινω την προσπαθεια που κανεις να συμψηφήσεις τα πράγματα.Μαλλον θέλεις να πας την κουβέντα εκει που σε βολευει.

Για τον Πλουμπιδη,ειναι προφανές οτι ο Ζαχαριάδης έλεγε βλακειες.Πράγματα που δεν ισχυαν.Βέβαια ο Πλουμπιδης είχε κάνει αυθαιρετες πολιτικές επιλογες.
Απο εκει και περα,δεν θα κρινω πολιτικα,κανέναν τους.
Ομως κανεις τους δεν ήταν χαφιες ή ρουφιάνος των αστών.

Φιλε μου μάλλον δεν βλέπεις καθόλου καλα.
Δες πάνω δεξια τη σφραγιδα,και εξηγησε μου ποιος μπορεί να έκανε την πλαστογραφια.
http://img13.imageshack.us/img13/56/img185custom.jpg
Αν πρόσεχες τι γράφαμε θα έβλεπες οτι η Εθνικη Σημαια γράφει 1934(!!!)και οχι 1936.
Ο Σπέρας πήγε σε άλλα φασιστικα κομματα το 1936.Στάσιμος δεν ήτανε ποτέ του!!!Αλλωστε αναρχικος ξεκινησε για να καταλήξει ...εθνικοσσοσιαλιστης!!!

Οντως πάντως μπορει να μπλέξαμε τους Φασιστες σε κάποιο σημειο.Αλλά νομιζω μεγαλύτερη σημασια έχει οτι ο Σπέρας ήταν μέλος Φασιστικών κομμάτων,και όχι σε ποιο ακριβως φασιστικο κομμα.Τι λες?Αν ηταν στους Αγκυλοσταυρίται και οχι στο Εθνικοσσοσιαλιστικο του Μερκουρη,αλλάζει κάτι για εσένα?Αν ναι τι ακριβως?


Ποτε κανενας επαναστάτης δεν θα χαφιεδιζε σε δικαστηρια άλλα  αριστερα κομματα(έστω και ρεφορμιστικα),ο Σπέρας το έκανε και στην δικη της Ενωτικης ΓΣΕΕ,και στο ΚΚΕ για το Μακεδονικο.Διεχυσε την κατηγορια σε ολο το ΚΚΕ,και εστειλε σε εξορια τους ηγέτες του(τον Πουλιοπουλο,οχι κανενα "σταλινα").
Επαιξε το ρολο του μετανοημένου πρώην επαναστάτη που τα ξέρει από "μέσα".Αργοτερα ο ρολος αυτός θα ήταν του Χουντικου Γεωργαλα θεωρητικου της Χούντας.
Και ξέρεις οταν λες οτι "συνεργαζοτανε το ΚΚΕ με κομιτατζηδες όπως ,μου ειπανε"...ε ειναι λιγουλάκι άσχημο.Δεν νομιζεις?

Περιμένω να μου εξηγησεις σε εμένα και στα ΑΣΚΙ γιατι είναι πλαστο το αρχειο του ΕΔΕΣ.Το έχεις διαβάσει?Εχεις διαβάσει τον προλογο του???
Γιατι ειναι πλαστο?Εξηγησε το μου σε παρακαλω.Ενημέρωσε και τον Φλάισερ και άλλους πανεπιστημιακους που το δέχονται ως αυθεντικο.

Οχι δεν μπορω να αποδειξω οτι δεν τον αποκεφάλισε,ο Μουντριχας.Αυτοι που το γραψανε πως το γράψανε?Που στηριχτηκανε?

Το 1943,που ο Σπέρας πήγε να συναντήσει "ελληνες αξιωματικους" ενώ παράλληλα είχε σχέσεις με τον ΕΔΕΣ-Αθήνας μπορείς να μου πεις τι αντιστασιακη οργάνωση ακριβως θα ήταν αυτή?Με το παρελθόν του Σπέρα,γιατι πιστευω οτι δεν θα ηταν ακριβως "αντιστασιακη οργάνωση" ,αλλά περισσότερο αντιΕΑΜ οργάνωση???


Για τον Στεφανάτο.Δεν με νοιάζει τι λεγανε στην πολεμικη τους οι σταλινικοι και οι αρχειομαρξιστες.Εχουμε μια μαρτυρια η οποια επιβεβαιώνεται απο τα υπόλοιπα ντοκουμέντα.Ο Σπέρας ήταν οργανο της αστικης τάξης.
Ο Σπέρας παραδεκτηκε οτι τα τσέπωσε απο τον Χαριλαο τον μεγαλοκαπιταλιστη της Εποχής του για αυτο διαγράφτηκε ομοφωνα απο την ΓΣΕΕ.Ούτε κάν οι συνεργάτες στο ΑΚΕ δεν τον υποστηριξανε!!!

Λογω της συνεχης διαγραφης κειμένων μας στο Ιντιμιντια,αναγκαστήκαμε να γράφουμε και σε άλλα φορουμς.Απο εκεί και πέρα αν έχω φάει εγώ κολλημα με την αποκατασταση της Αλήθειας που συκοφαντει το ΛΑΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ της Ελλάδας 100,000 ατομων που δώσανε την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο,εσεις τι κολλημα έχετε φάει με ένα χαφιε/φασιστα και έχετε βαλθει να βγάλετε οτι συνωμοτησανε ολοι στη γη για να βγαλουνε φασιστα?

υ.γ Δαμασκόπουλος.Υπάρχουν και άλλοι πολλοι.Τι σημαινει τον σκοτωσαν "Σταλινικοι"?Τοτε στο ΚΚΕ ολοι Σταλινικοι θεωρουντουσαν,απο τον Σιάντο εώς τον Αρη.

από --- 23/07/2009 1:05 μμ.


«Από μακρού χρόνου, το εργατικόν κέντρον Αθηνών, λόγω του ελλιπούς οργανισμού του και δια πλαστών αντιπροσωπειών περιήλθεν εις χείρας ανθρώπων ανηκόντων εις το κομμουνιστικόν κόμμα.

Οι άνθρωποι αυτοί, αναλαβόντες την διοίκησιν του Κέντρου δια των ως άνω μεθόδων εμονιμοποίησαν τρόπον τινά την κατάστασιν ούτε δε το Ε.Κ.Α. από καθαρώς επαγγελματική οργάνωσις, μετετράπη εις πολιτικόν παράρτημα του κομμουνιστικού κόμματος. Ενώ δε οι εργάται των Αθηνών κατ’ απόλυτον πλειοψηφίαν είνε συντηρητικοί, δια της μεθόδου των πλαστών αντιπροσώπων κατωρθώθη να εμφανίζωνται ως οπαδοί της Γ’ Διεθνούς και έτοιμοι να ανατρέψουν το κοινωνικό καθεστώς επιβάλλοντες την Σοβιετικήν Πολιτείαν.
Οι συντηρητικοί εργάται διεμαρτύροντο εις εκάστην πραξικοπηματική ενέργειαν των κομμουνιστών, αλλά μη διαθέτοντες τα μέσα της εκδηλώσεως, η φωνή των επνίγετο, ενώ οι κομμουνισταί έχοντος ένα ημερήσιον δημοσιογραφικόν όργανον διελάλουν προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος ότι ολόκληρος η εργατική τάξις της Ελλάδος, είνε κομμουνιστικόν τσιφλίκι.
Αλλ’ η κατάστασις αυτή δεν ήτο δυνατόν να εξακολουθήση επ’ άπειρον. Κατόπιν της εγκληματικής προσπαθείας των κομμουνιστών να μετατρέψουν την δι’ εργατικά επαγγελματικά ζητήματα εκκραγείσαν απεργίαν εις πολιτικήν τοιαύτην, με τον σκοπόν να ρίψουν την Κυβέρνησιν της χώρας και να δημιουργήσουν πολιτικήν αδιέξοδον, τα εργατικά σωματεία, συναισθανθέντα τον κίνδυνον συνήρχοντο και προητοιμάζοντο δια την εκκαθάρισίν των από τα κομμουνιστικά στοιχεία.

Τούτο αντιληφθέντες οι κομμουνισταί και μη θέλοντες να χάσουν εκ των χειρών των το Ε.Κ.Α, άνευ του οποίου θα απεκαλύπτετο η πολιτική των γυμνότης, συνήλθον πραξικοπηματικώς την 27ην Απριλίου και εν τη απουσία των συντηρητικών εργατών και δια των γνωστών μεθόδων των πλαστών αντιπροσωπειών, προέβησαν εις την εκλογήν διοικήσεων εκ μελών του κόμματός των.


Ήδη οι αντιπρόσωποι των συντηρητικών εργατών κατόπιν και της τελευταίας αυτής κακοήθους ενέργειας των κομμουνιστών, συνήλθον σήμερον και απεκήρυξαν μετ’ αγανακτήσεως αυτούς, προέβησαν δε εις την εκλογήν προσωρινής διοικητικής επιτροπής με την εντολήν να εκκαθαρίση το Εργατικόν Κέντρον Αθηνών από τα κακοήθη αυτά στοιχεία.

Εντολή των αντιπροσώπωνΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΚ. ΣΠΕΡΑΣ, Γ. ΣΤΡΟΥΤΖΑΚΗΣ, Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΜΩΡΑΪΤΗΣ, Χ. ΤΣΑΚΩΝΑΣ

από Νίκος 23/07/2009 1:18 μμ.


Μα είναι φοβερό αυτό που λες. Από τη μια παραδέχεσαι ότι κάπου έχει γίνει μπλέξιμο με τις φασιστικές οργανώσεις, αλλά το προσπερνάς λέγοντας πως δεν έχει σημασία. Είναι δυνατόν; Από τη μια να κατηγορείς κάποιον ως μέλος φασιστικών οργανώσεων και μετά να  λες ότι κάπου έχει γίνει μπέρδεμα. Ηταν στου Μερκούρη; Ηταν στους 3εψιλίτες, ήταν σε αυτό το κόμμα του Κανελλόπουλου; Που ήταν τέλος πάντων; Το ότι  η ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ'' του Αγγελου Κανελλόπουλου, έγινε από τον Ριζοσπάστη ''ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ'' του Ιωάννη Κανελλόπουλου αυτό και μόνο φτάνει για να φανεί το μέγεθος της ψευτιάς. Αν δεχτούμε αυτά που λένε οι κατήγοροι του, οι οποίοι από το 1925 τον έλεγαν χαφιέ μέχρι του Α’ σώματος στρατού (δεν είχε πάρει ακόμη προαγωγή σε φασίστα) τότε αυτός ο Σπέρας κάθε δυο μήνες άλλαζε και οργάνωση.

 

Οπου όμως κι αν υποτίθεται ότι ήταν, δεν τον σκότωσαν γι' αυτό οι σταλινικοί, ούτε γιατί έλεγαν πως ήταν χαφιές, αλλά ως δικαιολογία πρόβαλαν μια υποτιθημένη συνεργασία του Σπέρα με τον ΕΔΕΣ. Αν ο Σπέρας είχε τέτοιο παρελθόν, δεν θα χρειαζόντουσαν να φτιάξουν τέτοιες πατσαβουριές που τα παρουσίασαν για στοιχεία.

 

Για τα δικαστήρια τα είπαμε. Επαναλαμβάνω ο Σπέρας μίλησε γενικά και δεν προσωποποίησε σε κανέναν την κατηγορία, ούτε ρουφιάνεψε κανέναν για μέλος του ΚΚΕ. Είπα απλά αυτά που έγραφε και ο Ριζοσπάστης, ότι το ΚΚΕ επιδιώκει την απόσχιση της Μακεδονίας. Τον Σπέρα περίμενε το δικαστήριο για να το μάθει; Ας είμαστε σοβαροί. Αντί λοιπόν να ψέγεις τον Σπέρα καλύτερα να τα βάλεις με τους φωστήρες του ΚΚΕ που υπακούανε τυφλά σε ότι τους έλεγαν από την Μόσχα και με τέτοιες εκτός τόπου και χρόνου αποφάσεις έστειλαν τόσο κόσμο στις εξορίες.    

 

Επίσης αν θυμάμαι έχει μπει απόκομμα εφημερίδας με την κατάθεση του Σπέρα στο δικαστήριο για το μακεδονικό. Υποθέτω ότι την έχεις. Βάλε την για να δούμε τι είπε, γιατί έχω την εντύπωση ότι η φράση …«συνεργαζοτανε το ΚΚΕ με κομιτατζηδες όπως ,μου ειπανε» δεν την είπε ποτέ. Αν δεν θυμάμαι καλά είχε υποστηρίξει … « στο συλλαλητήριο της Φιλιππούπολης οι κομιτατζήδες εκύρηξαν την έναρξη του αγώνα για ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Αυτό μου είχε πει κάποιος που ήταν εκεί».

 

Μεταξύ των όσων υποστήριξες ότι είπε και αυτό που πραγματικά είπε βλέπεις πως  υπάρχει μια μικρή διαφορά όσο από εδώ στη σελήνη. Κατά τ’ άλλα κόπτεσαι για τις διαστρεβλώσεις της ιστορίας και αναρωτιέσαι ως νέος Αμλετ…«γιατί τέτοια διαστρέβλωση; Γιατί τέτοια ηρωοποιήση»;   

 

 Οσον αφορά την στάση του, το να πάει σε δίκη ως μάρτυρας είπα ότι δεν ήταν σωστή. Ανέφερα, όμως, μερικούς λόγους που ίσως να έπαιξαν ρόλο σ’ αυτό.

 

Οι σχέσεις του Σπέρα με τον ΕΔΕΣ  είναι σταλινική πλαστογραφία, το δε αρχείο που υποτίθεται ότι έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ το 1943 είναι εντελώς αναξιόπιστο και χαλκευμένο, αφού μεταξύ άλλων έχει και καμιά δεκαριά έγγραφα με ημερομηνία 1944. Επίσης ο Σπέρας ουδέποτε είχε καμιά σχέση με τον ΕΔΕΣ της Αθήνας, η οποία συν τις άλλοις είχε διαχωριστεί και από τον ΕΔΕΣ του Ζέρβα.  

 

Πάμε παρακάτω. Το ότι ο Σπέρας δήθεν ομολόγησε ότι τα τσέπωνε από έναν βιομήχανο αναφέρεται σε πλάγιο λόγο σε ρεπορτάζ μιας εφημερίδας. Αυτό φαίνεται λογικό; Ακόμη και έτσι να ήταν. Θα πήγαινε ποτέ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ και θα έλεγε…«σύντροφοι είμαι ένας πιάσμαν, ο τάδε με χρηματοδοτεί για να κάνω κόμμα». Μα είναι δυνατόν να το πιστέψω; Ποιος εμένα μου λέει ότι ο Σπέρας δεν είπε…«δέχτηκα πρόταση από το βιομήχανο τάδε να με χρηματοδοτήσει για να φτιάξω κόμμα» και ο δημοσιογράφος να διαστρέβλωσε τα λόγια του, όπως έκανες εσύ που ισχυρίστηκες ότι είπε στο δικαστήριο πως το ΚΚΕ συνεργαζότανε με κομιτατζήδες;

 

Τέλος για τον λαϊκό στρατό. Εχε υπόψη σου πως ο παππούς μου και δύο θείοι μου ήταν στον ΕΛΑΣ και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι ήταν σ’ ένα στρατό δολοφόνων. Από εκεί και πέρα, όμως, έγιναν και άδικες δολοφονίες και ακρότητες. Τον τυφλό τον Βερούχη π.χ. δεν τον έφαγαν άδικα; Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι μαύρες σελίδες και δεν είναι σωστό να τις κρύβουμε, αλλά να παίρνουμε διδάγματα.  

 

Η τιμή του ΕΛΑΣ δεν ήταν τα σταλινικά καθάρματα και τυχοδιώκτες τύπου Μουντρίχα, αλλά οι χιλιάδες απλοί άνθρωποι που πολέμησαν με το όπλο στο χέρι ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Και αυτούς τους αγωνιστές τους ξεπούλησε με τον πιο χυδαίο τρόπο η σταλινική ηγεσία στη Βάρκιζα.

 

ΥΓ. Προς τον αποπάνω. Οταν το ΚΚΕ συμμαχούσε με τους συντηρητικούς στη ΓΣΕΕ για να φάνε τον Σπέρα ήταν όλα καλά και ουδέν μεμπτόν, ενώ όταν ο Σπέρας  συμμαχούσε με τους συντηρητικούς εναντίον του ΚΚΕ ήταν χαφιές, ρουφιάνους και φασίστας; Τι σόι λογική είναι αυτή; Ούτε ο Στάλιν....


Για το αρχειο του ΕΔΕΣ επιμένεις να λες ψέμματα τα οποια αγγιζουν τα ορια του γελοιου.Στο βιβλιο
https://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0490014
υπάρχουν τα αρχεια του ΕΔΕΣ καθώς και 5-6 δημοσιευμένα ΔΗΜΟΣΙΑ αρχεια της εποχής του 1944 οπως αναφερεται αλλώστε και στον προλογο.
Αυτα που λές ειναι αστειοτητες.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=356001
Ελπίζω να ξέρεις ποιος ειναι ο Θανάσης Σφήκας.
http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=31541

Αντέ λοιπον εμπρος αποδειξτε οτι το αρχειο του ΕΔΕΣ ειναι πλαστο!!!!(Τι άλλο θα ακούσω?).

Το αρχειο του ΕΔΕΣ ειναι αυθεντικοτατο,και αναφέρεται κυριως στις σχέσεις του με τους ΝΑΖΙ.Πράγμα που πλεον θεωρειται αναμφισβητητο.


Για το θέμα των φασιστικών οργανώσεων που ανήκε ο Σπέρας.

Μα ειναι προφανώς,οτι δεν έχει σημασια αν εμεις κάναμε ή οχι λάθος στους Καννελοπουλους,και εμεις τους μπερδέψαμε στο αφιερωμα  μας.Σημασια έχει οτι στον Ριζοσπάστη του 1936 αναφέρεται σωστά η σχέση του με τους φασίστες και τους μεγαλοκαπιταλιστες της εποχής του.
Οπως και στην "Εθνικη Σημαία" του 1934 που επιμένεις να μη σχολιάζεις.Την αρθρογραφία του Φασιστα Σπέρα
http://img21.imageshack.us/img21/5474/img190customo.jpg
Χαρακτηριστική η αρθογραφία του Κ.Σπέρα, καταλήγει στην πρόκληση: «Ο ισχυρός βραχίων της «Εθνικής Σημαίας», θα τεθή δια να σύρη εκ του βορβορώδους εδάφους τους εργάτας, τους υπαλλήλους και πάντα εργαζόμενον και θα τους σύρη εις το στερεόν έδαφος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αποξηραίνων τα τενάγη ίνα μη υπάρχη πλέον κίνδυνος να εμπλακούν εις αυτά».
Δεν με νοιάζει γιατι τον σκότωσαν οι "σταλινικοι" σαν τον βασιλικο Ορέστη Μουντριχα.Με νοιάζει οτι δεν τον σκοτωσαν επειδή κάποτε ηταν αναρχικος
και το 1943,τον θυμήθηκε η (αδημιουργητη τοτε)ΟΠΛΑ οπως ψευδως λένε πολλοι.


Για τα δικαστήρια επέμενε οσο θέλεις.Ελπιζω μονο να μην εισαγουμε νεα "ηθη" στις κινηματικές αντιπαραθέσεις,οπου αριστεροι θα καταθέτουν σε αστικα δικαστήρια ενάντια σε αναρχικους και το αντιστροφο οπου με το πρόσχημα του πρώην μέλους αλά Κρυστάλη/Γεωργαλα θα επιβεβαιώνουν το κατηγορητήριο.


Για τον Βερούχη,που λες.Δεν το έχω ψάξει το ζητημα.Πιθανολογώ οτι ήταν μια τελειώς άδικη δολοφονια.Πριν το ψάξω όμως δεν θέλω να εκφέρω αποψη,οπως συνηθίζουν με επάρση διαφοροι στο Διαδικτυο συκοφαντωντας ολοκληρους χώρους και κινήματα.
Ο Κ.Σπέρας αναφέρει "Εις την προκειμένην περίπτωσην όμως οι κομιτατζήδες συνεργάζονται με την Διεθνή".

Η Διεθνής καθοδηγεί το ΚΚΕ,άρα το ΚΚΕ συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες.
Κατηγορει το ΚΚΕ για εσχάτη προδοσια και συνεργασια με κομιτατζηδες

Μονο πωρωμένα άτομα δεν μπορούν να καταλάβουν τις υπηρεσίες του Κ.Σπέρα που αργότερα θα σταδιοδρομήσει ως ομιλητης στα εγκαίνια του Εθνικοσοσσιαλιστικου Κομματος και αργότερα θα προσπαθήσει να συνεργαστει με τον ΕΔΕΣ.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 23/07/2009 3:46 μμ.


γράφεις "Ειμαι σε θέση να γνωρίζω οτι θα υπάρξουν άμεσα διορθώσεις απο συναγωνιστές αναρχικούς." Πάλι καλά θα πω, αν και φαντάζομαι το είδος της αυτοκριτικής "ο αγωνιστής Σπέρας, Σέριφος κτλ, ναι έκανε κάποια λάθη, αυτό δε δικαιολογεί τους σταλινικούς δολοφόνους κτλ κτλ".

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 23/07/2009 3:46 μμ.


το 'χεις χάσει το θέμα τελείως.

http://www.scribd.com/doc/9422416/-
στο βιβλιο του "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ" (Σελίδα 111)οπου αναφέρει οτι ο Πουλιοπουλος γελοιοποιησε τους μάρτυρες κατηγορίας για το "Μακεδονικο".
Διαβάστε αυτές τις σελίδες,να δειτε οτι τον κατηγορούσαν για "αυτονομιστή"  βάση των μαρτυρων κατηγοριας.

Ο Στίνας "ξεχναει" να αναφερθει στον μάρτυρα κατηγοριας Κ.Σπέρα.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 23/07/2009 4:26 μμ.


Αγιογραφία του Σπέρα από την Ελευθεροτυπία (και εδώ ο Σπέρας "αποκεφαλίστηκε το 1943 από την εγκληματική οργάνωση ΟΠΛΑ"!) σε βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του για τη Σέριφο: http://archive.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=12/04/2002&id=3150836

Όπως έχει ξανααναφερθεί ακόμα και στην απεργία της Σερίφου, όπου είναι αναμφισβήτητη η συμβολή του, είχε φτάσει να καλέσει τις δυνάμεις της Αντάντ να προστατέψουν τους εργάτες!

«Φθάσαντες εις το κέντρον της κωμοπόλεως, συνεκεντρώθημεν εις την πλατείαν, εκεί δε αφού ωμίλησα διά μακρόν εξιστορήσας εις τον λαόν τα της συμπλοκής, απεφασίσθη να ζητήσωμεν ξένη προστασίαν μην έχοντες πλέον ουδεμίαν εμπιστοσύνη εις την Κυβέρνησιν των Αθηνών».

«Τακτοποιήσαντες προχείρως τα πράγματα, συνετάξαμεν έγγραφον προς τον αρχηγόν της εν Μήλω ναυλοχούσης συμμαχικής μοίρας εκθέτοντες τα της συμπλοκής και τακτοποιούντες την απόφασιν των κατοίκων όπως τεθούν υπό την προστασίαν της Γαλλικής Δημοκρατίας...».

(Κωνσταντίνος Σπέρας: Η απεργία της Σερίφου (ήτοι: αφήγησις των αιματηρών σκηνών της 21ης Αυγούστου 1916, εις τα μεταλλωρυχεία του Μεγάλου Λειβαδίου της Σερίφου), εκδ. Ιστορία, Πλους 1ος, Βιβλιοπέλαγος)

από Νίκος 23/07/2009 4:55 μμ.


Ο Σπέρας σου έθιξε το πατριωτικό σου συναίσθημα Φουσέκη, επειδή οι εργάτες ζήτησαν από τις ξένες δυνάμεις  να τους  προστατεύσουν από τον εθνικό σου στρατό της μαμάς πατρίδας; Σου πρόσβαλε την ιερά Ελλάς, την κυβέρνηση των Αθηνών και τον ένδοξο ελληνικό στρατό;

Χαχαχαχα...γράφτε κι άλλα τέτοια ωραία πατριωτάρες μου εσείς...


Μικροσεντονάκι ειναι...αν μπορεις βάλε την να μην ξαναγράφω...
πρέπει να την έγραψα πριν βάλω τις κατηγοριες του Κ.Σπέρα.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 23/07/2009 5:06 μμ.


Ενώ ο γαλλικός στρατός ήταν σαφώς διεθνιστικός και γι' αυτό ζήτησε τη βοήθειά του, έτσι; Άντε στην επόμενη απεργία να ζητήσουμε κι εμείς τη βοήθεια του αμερικάνικου στόλου, και όποιος αντιδράσει είναι εθνικιστής! Ρε τι ακούμε...

από --- 23/07/2009 5:07 μμ.


Οι συνεργάτες των Βουλγαρων Κομιτατζηδων και οι εντολοδοχοι της Μοσχας.
"Πατριώτης" ήταν ο Κ.Σπέρας που τίμησε τα ιερά της φυλής στο Εθνικοσσοσιαλιστικο κομμα του Μερκουρή και χαφιεδιζοντας τους συνεργάτες των κομιτατζήδων στα αστικά δικαστηρια.

Του αρχειου ΕΔΕΣ αναφέροντας τον Θανάση Σφήκα,το βιβλιο για τον Ν.Ζέρβα...

Βάλτο να μην τα ξαναγράφω απο την αρχή ...

Το αρχειο του ΕΔΕΣ ειναι αυθεντικοτατο.

Το δεχονται οι πανεπιστημιακοι (σαν τον Θανάση Σφήκα)
http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=31541
Ειναι αστειο να ισχυριζονται κάποιοι οτι ειναι πλαστο,λογω οτι έχει 5-6 κειμενα του 1944(οπως αναφερει άλλωστε και στο πρόλογο).


Απο εκει και πέρα,δεν γράφω άλλα.

Ας αποδειξετε οτι η συνεργασια του Σπερα με το Εθνικοσσολιαστικο κομμα ειναι ψέμμα,και τα ξαναλέμε

από --- 23/07/2009 5:21 μμ.


!

από Νίκος 23/07/2009 5:21 μμ.


Εβαλες βλέπω την κατάθεση του Σπέρα. Ωραία τώρα για πες μου που ο Σπέρας κατηγόρησε κάποιον προσωπικά ως αυτονομιστή. ΠΟΥΘΕΝΑ. Πες μου τώρα ποια από όσα είπε ο Σπέρας είναι συκοφαντίες; ΤΙΠΟΤΑ. Το σύνθημα για ανεξάρτητη Μακεδονία το δέχτηκε το ΚΚ Βουλγαρίας προκειμένου να προσετεριστεί το ΒΜΡΟ. Γι΄ αυτούς τους λόγους και η Διεθνή για να εξυπηρετήσει το ΚΚΒ έβγαλε τη σχετικής της απόφαση.  Που λοιπόν είναι το ψέμα;

Ψέμα και συκοφαντία θα ήταν αν το ΚΚΕ δεν είχε λάβει τέτοια απόφαση και το κατηγορούσαν πως επιδιώκει την αυτονόμηση της Μακεδονίας. Ελα, όμως, που όχι μόνο την είχε πάρει, αλλά και την προπαγάνδιζε φαρδιά πλατιά στο Ριζοσπάστη.

Ψέματα, συκοφαντίες και λασπολογίες είναι αυτά που λέτε εσείς. Στην κατάθεση βλέπουμε ότι πουθενά δεν είπε ο Σπέρας ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες όπως ισχυριζόσασταν, αλλά ότι «εις την προκειμένη περίπτωση η Διεθνής συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες». Εσείς, όμως, εκεί τον χαβά σας.

Το ότι πιο πάνω ο Σπέρας λέει ότι η ΕΣΣΔ δεν αποβλέπη μόνο στην εξυπηρέτηση των ρωσικών συμφέροντων (κούνια που τον κούναγε), αλλά και την διεθνή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργατών και αγροτών, αυτό δεν το βλέπετε; Θα έλεγε κανένας χαφιές και φασίστας τέτοια λόγια σε στρατοδικείο του Παγκάλου; Τόσο πολύ έχετε τυφλωθεί από τις σταλινικές πατσαβουριές;.

Φουσέκη, καταλαβαίνω την οργή σου. Ο Σπέρας έθιξε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας σου, επειδή ο λαός της Σερίφου ζήτησε να προσταυτεί από τους ξένους πριν τον σφάξει ο ένδοξος ελληνικός στρατός.

 

 

εσείς εκεί

 

 

από Νίκος 23/07/2009 5:30 μμ.


Τι να αποδείξω ρε 3 παύλες; Ερχεσε και μας λες αυθεντικότατο το αρχείο του ΕΔΕΣ που υποτίθετε ότι έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ το 43  και την ίδια στιγμή παραδέχεσε ότι πράγματι έχει 5-6 (νομίζω 12) έγγραφα με ημερομηνία 1944. Δηλαδή κάτι που αποδεδειγμένα και εξόφθαλμα έχει τέτοιες χοντρές πλαστογραφίες θα πρέπει να το δεχτώ ως αυθεντικό; Που τα βρήκατε αυτά γραμμένα;

Το μόνο που αποδεικνύει το αρχείο του ΕΔΕΣ είναι ότι και οι σταλινικοί έκαναν πλαστογραφίες και μάλιστα, ορισμένες από αυτές ήταν εντελώς άτσαλες αφού έβαζαν ότι χρονολογία τους κατέβαινε.

 


τι έγραφε ο Αγις Στινας....


«Πρώτη δίκη έγινε στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορούμενοι αρκετοί και ανάμεσα σ’ αυτούς οι Ντούβας, Ζαχαριάδης, Παπανικολάου. Όλοι κράτησαν υπέροχη στάση. Το άθροισμα από τα χρόνια που καταδικάστηκαν όλοι μαζί ήταν πάνω από 100.

Σ’ αυτή τη δίκη ήταν που οι ειδικές κρατικές υπηρεσίες δώσανε στην ΜΟΠΡ την εξής εξήγηση: «Μακεδονική οργάνωση πρακτόρων Ρωσίας». (ΜΟΠΡ είναι τα αρχικά γράμματα στα ρωσικά των λέξεων: Οργάνωση βοηθείας καταδιωκομένων επαναστατών).

Δεύτερη δίκη έγινε στην Αθήνα. Ο κύριος κατηγορούμενος σ’ αυτήν ήταν ο Πουλιόπουλος γενικός γραμματέας τότε του ΚΚΕ.

Αυτή η δίκη που από τις στήλες του αστικού τύπου την είχε παρακολουθήσει όλη η χώρα, ανέβασε πολύ ψηλά το ηθικό κύρος του κόμματος. Κι αυτό αναμφισβήτητα το χρωστούσε προ παντός στον Πουλιόπουλο. Στον αστικό τύπο υπάρχουν φωτογραφίες και σκίτσα του Πουλιόπουλου (25 χρονών τότε) όταν υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες και όταν απολογείται. Όρισμένους μάρτυρες τους είχε κυριολεκτικά γελοιοποιήσει. Η απολογία του κράτησε πέντε ώρες. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για την πολιτική του κόμματος και την υποστήριξε με θάρρος. Εντύπωση σε όλους έκανε και το θάρρος του και η επιχειρηματολογία του. Αυτή η θαρραλέα στάση του Πουλιόπουλου γίνεται ακόμα πιο θαρραλέα όταν έχουμε υπ’ όψη μας το ακόλουθο γεγονός: από επίσημες πηγές υπήρχε η πληροφορία ότι είχε ήδη προαποφασιστεί και ήταν βέβαιη η καταδίκη του Πουλιόπουλου σε θάνατο...»Σε αυτήν την δική(και μετα και σε άλλες)ο Σπέρας επέλεξε να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο ως πρώην μέλος του ΣΕΚΕ.

Ο Σπέρας ως μέλος του μηχανισμου για απεργοσπάστες.
http://img41.imageshack.us/img41/9961/57621813.tif


Ο Σπέρας ομολογεί πως χρηματοδοτείτο από «το κόμμα του Χαριλάου» για να ιδρύσει δικό του κόμμα – Εφ. «Μακεδονία» 29/3/1926

Το σύνολο του ημερήσιου Τύπου καταγράφει την ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ, της επομένης μέρας, να αποκλείσει τον Σπέρα από τις εργασίες του Συνεδρίου, αναφέροντας μάλιστα πως ο Σπέρας αποδέχθηκε πως χρηματοδοτήθηκε από τους εργοδότες. Υπέρ του Σπέρα, δεν εμφανίζεται να έχει ψηφίσει κανένας – ούτε καν ο στενός του συνεργάτης Φανουράκης, ή οι σύνεδροι που τον είχαν στηρίξει στην αρχή των αντεγκλήσεων, ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ.


To Γ’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ, καταδικάζει ομόφωνα τον Κώστα Σπέρα – Εφ. «Εμπρός» 31/3/1926

Την επόμενη ημέρα, ο Σπέρας επιχειρεί να επανέλθει στο Συνέδριο – οπότε διατάζεται η απομάκρυνσή του. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Μαζί με τον Σπέρα, αποβάλλεται και ο Σαργολόγος, ένας ακόμα «υπερεπαναστάτης» με θλιβερή συνέχεια, ο οποίος είχε βρεθεί μέχρι και επικεφαλής του ΚΚΕ, μετά την έξωση του Γιάννη Κορδάτου από τη θέση του γενικού γραμματέα του. (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... id=2448857)


Το προεδρείο διατάζει την απομάκρυνση του Σπέρα από το χώρο του Συνεδρίου – Εφ. «Εμπρός» 1/4/1926

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 23/07/2009 5:44 μμ.


τα προστάτευσε ικανοποιητικά ο Σπέρας στο δικαστήριο της πατρίδας του όπου ήταν μάρτυρας κατηγορίας. Άντε γεια.

από Νίκος 23/07/2009 6:07 μμ.


Πρόεδρος: Ποιοι εξ' αυτών

Σπέρας: Οι ιθύνοντες του ΚΚ.

Πρόεδρος: Και ποιοί είναι οι ιθύνοντες του ΚΚ εκ των κατηγορουμένων;

Σπέρας: Δεν ξέρω, εναλλάσσονται συχνά.

 

Κατά τ' άλλα ήταν χαφιές και το δικαστήριο καταδίκασε τα στελέχη του ΚΚ λόγω και της μαρτυρίας του Σπέρα. Ρε σεις ούτε νεοφώτιστοι κνίτες δεν θα πιστέψουν τέτοιο πράγμα.

ΣΑΣ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΣΠΕΡΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΊΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

Επίσης, ξεναγράφω ότι ήταν λάθος του που πήγε στο δικαστήριο ως μάρτυρας, άσχετα αν δεν ρουφιάνεψε κανέναν. Ομως οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να τον επικρίνουν ήταν τα μέλη του ΚΚ που έκαναν τα πάντα για να τον εξοντώσουν και τελικά τα κατάφεραν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία.

Τώρα, για το ότι μπερδέψατε τα φασιστικά κόμματα και τους Κανελλόπουλους, όπως και παραδέχεστε, αυτό το αφήνω να το κρίνουν όσοι σας πιστεύουν. Οσον αφορά την είσοδο του Σπέρα στο κόμμα του Μερκούρη, αν πράγματι είχε συμβεί δεν θα το ανέφερε ο Ριζοσπάστης; Εδώ ο «Ρ» έγραφε για την συμμετοχή του σε άλλες αντί άλλων οργανώσεις μπερδεύοντας τους πάντες και τα πάντα, θα άφηνε τέτοιο κελεπούρι ασχολίαστο; Και μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ψάξει. Το έχετε ψάξει, αλλά προφανώς δεν βρήκατε τίποτα. 

 

από --- 23/07/2009 6:29 μμ.


Εχει και 5 επιπλεόν κείμενα που γράφτηκανε το 1944.

Οχι το αρχειο του ΕΔΕΣ που κατασχέθηκε το 1943 και είναι στα σοβαροτατα ΑΣΚΙ και το δέχεται ο πανεπιστημιακος Θανάσης Σφήκας.


Απο εκει και περα,οτι ήταν να πω το είπα.Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Οτι τον επιμαχο καιρο που ο Σπέρας αρθρογραφούσε στην Φασιστοφυλλάδα και πήγαινε στα εγκαινια του Εθνικοσσοσιαλιστικου Κομματος δηλαδή μέσα Δεκέμβρη 1934.
Οτι στην ηλεκτρονική εκδοση της "Εθνικης βιβλιοθήκης" ΔΕΝ υπάρχουν Ριζοσπάστες για αυτο το διάστημα.(τουλάχιστον από 1-8-1934 εως 1-5-1935 δεν υπάρχει ούτε ένα τευχος του Ριζοσπάστη)
http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html

Βέβαια δεν πιστευα ποτε μου,οτι θα χρειαζότανε μετα από τοσα στοιχεια που έχουμε παραθέσει για έναν ολοφάνερα οργανο των αστών!Αλλα φαίνεται οτι κάποιοι είναι αγύριστα κεφάλια.

Φυσικά κάποιοι άλλοι εκδώσανε βιβλια με την μαρτυρια της κορης του Σπερα,και τα απομνημονεύματα του Στινα.Μάλλον λες οτι αυτοι κάνανε πιο προσκεκτική δουλεια από εμας ε;;;


Τέλος πάντων.Πιστευε οτι θέλεις,και σε χρονοντουλαπο να σε έβαζα δεν θα πιστευες ποτε σου.


από Νίκος 23/07/2009 7:15 μμ.


Aυτός που σας προμήθευσε την φασιστοφυλάδα (την οποία επίσης δεν έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη), να σας δώσει και τους Ριζοσπάστες της περιόδου ή, έστω έναν Ριζοσπάστη που να αναφέρει ότι ο Σπέρας είναι μέλος του κόμματος του Μερκούρη. Μια φορά επιχείρησε η σταλινοφυλάδα να ανακατέψει τον Σπέρα σε φασιστικές οργανώσεις και τα έκανε θάλασσα, αφού έγραψε άλλα αντί άλλων.

Προς τον αποπάνω...γειά σου ρε Σέρλοκ Χολμς με ανακάλυψες....

 


Αν θέλεις τράβα ως την βιβλιοθήκη της Βουλής και ψάξε να βρεις τα τευχη της
"Εθνικης Σημαιας" που έγραφε ο "αναρχικος" Σπέρας,καθώς και τους Ριζοσπάστηδες της
εποχης.

Εμεις οτι ήτανε να κάνουμε το κάναμε και με το παραπάνω.Ανασκευάσαμε μια Ιστορική
διαστρέβλωση που συκοφαντούσε το αριστερο κινημα χωρις στοιχεία τα οποια και τα
 "καταπίνατε" τοσα χρόνια χωρις να ζητάτε αποδείξεις.

Και μετα από δεκαδες ντοκουμέντα που προσκομισαμε ζητάς και άλλα?
E,οχι φιλε μου.Μάλλον προσπαθεις να ξεφύγεις απο την συζήτηση Λιακοπουλιζοντας.
Υποτιμάς την νοημοσυνη οσων σε διαβάζουν πλεόν.

από Νίκος 23/07/2009 9:01 μμ.


Ποια στοιχεία ρε τσακάλια;

Το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη που έχει μπερδέψει οργανώσεις και πρόσωπα είναι σοβαρό στοιχείο;

Την περίφημη κατάθεση του Σπέρα στο δικαστήριο, όπου αποδεικνύεται ότι δεν ρουφιάνεψε κανέναν και έλεγε ότι η ΕΣΣΔ εξυπηρετεί τα διεθνή συμφέροντα των εργατών και των αγροτών (κούνια που τον κούναγε), είναι στοιχείο;

Το ότι υποστηρίζατε πως ο Σπέρας έλεγε στο δικαστήριο ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες, ενώ ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, είναι στοιχείο;

Τα χαλκευμένα αρχεία του ΕΔΕΣ που έπεσαν στα χέρια του ΕΛΑΣ το 43 και έχουν έγγραφα με ημερομηνία το 1944, είναι στοιχείο; ΟΥΤΕ ο πιο τελειωμένος σταλινικός δεν θα έλεγε τέτοιο πράγμα.

Το ότι θεωρείτε σωστό  το ΚΚΕ να συμμαχεί με τους συντηριτικούς εναντίον του Σπέρα, αλλά όταν ο Σπέρας συμμαχεί με τους συντηριτικούς εναντίον του ΚΚΕ  αυτό είναι ρουφιανιά και χαφιεδισμός.

Το ότι ο λαός της Σερίφου ζήτησε από τους ξένους να τον προστατεύσουν από τον ελληνικό στρατό (μέχρι και αυτό ξεστομίσατε) είναι στοιχείο επιβαρυντικό για τον Σπέρα;

Και τι έμεινε ...το δημοσίευμα μιας φασιστοφυλάδας, την οποία δεν μας λέτε που την βρήκατε. Κι όταν σας ρώτησα αν έχετε αντίστοιχο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη,  μου λέτε αστείες δικαιολογίες. Εσείς ρε παλικάρια που κάνατε σκοπό της ζωής σας να αποδείξετε ότι ο Σπέρας ήταν φασίστας, δεν ψάξατε να τσεκάρετε αν λέει τίποτα ο Ριζοσπάστης; Και κοιτάξατε μόνο να βρείτε αυτή τη φασιστοφυλάδα, για την γνησιότητα της οποίας έχω επιφυλλάξεις, αφού τα όσα έχετε πει μέχρι τώρα είναι παντελως αναξιόπιστα, αισχρές διαστρεβλώσεις και λασπολογίες. 

Σας είπα. Αν ήταν μέλος του κόμματος του Μερκούρη ο Σπέρας δεν θα χρειαζότανε να έγραφε ο Ριζοσπάστης βλακείες μπερδεύοντας τις οργανώσεις. Και εννοείται ότι τέτοιο κελεπούρι δεν θα το άφηνε ασχολίαστο η σταλινοφυλάδα. Ολο και κάτι θα είχε γράψει.

 


Και να σου πω για έναν ακόμη λόγο που είσαστε αναξιόπιστοι. Ασχοληθήκατε μόνο με τον Σπέρα. Εναν αναρχικό σκότωσαν οι σταλινικοί και αυτόν βαλθήκατε να βγάλετε ρουφιάνο και φασίστα. Για ποιον λόγο; Για την ιστορική αλήθεια; Αφήστε ρε τα σάπια. Αποδείχτηκε εδώ πέρα πόσες διαστρεβλώσεις κάνατε, όταν είχατε μπερδέψει τα μπούτια σας με τις φασιστικές οργανώσεις και τους Κανελλόπουλους και όταν βάζατε στο στόμα του Σπέρα ατάκες του στυλ...«το ΚΚΕ συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες, έτσι άκουσα από κάποιον», τις οποίες δεν είπε ποτέ.

Να σας ρωτήσω για τους άλλους που δολοφόνησαν οι σταλινικοί κάνατε καμιά  προσπάθεια να αποδείξεται ότι ήταν χαφιέδες και φασίστες; ΟΧΙ. Αυτό και μόνο δείχνει την εμπάθεια σας και τους σκοπούς σας.

Φιλάκια...και ζητώ συγνώμη επειδή ο Σπέρας μαζί με τον λαό της Σερίφου ζήτησε από ξένους να τους σώσουν από τις ξιφολόγχες του ελληνικού στρατού και διαπόμπευσε το κράτος σας και την πατρίδα σας.

 


Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του,για το ποιος ειναι πλαστογραφος της Ιστοριας και ποιος οχι.

Για το ποιος ειναι φανατισμένο ανθρωπάριο και ποιος όχι.

Εγώ πάντως τα έβγαλα για τα καλα.http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html

Αναφέρει οτι ο Σπέρας ήταν στην παράταξη Καλυβα.


2ον) Κατά την κατοχή που η σήμερα εμφανιζόμενη επίσημη παράταξη Καλύβα ήταν στην υπηρεσία των κατακτητών και είχε μεταβάλει τη Γενική Συνομοσπονδία σε παράρτημα των Σ.Σ. και τα οικήματα των εργατικών οργανώσεων σε τόπους βασανιστηρίων και εκτελέσεων των αγωνιστών της εργατικής τάξης - εμείς είχαμε οργανώσει ολόκληρη την εργατική τάξη μέσα στις γραμμές του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και οργανώσαμε, διεξήγαμε και καθοδηγήσαμε όλες τις απεργίες, τα σαμποτάζ και τις μεγαλειώδεις μάχες-διαδηλώσεις της εργατικής τάξης ενάντια στον ξένο κατακτητή, ενάντια στην επιστράτευση την οποία εμείς ματαιώσαμε και για την Λευτεριά της πατρίδας μας. Για τους αγώνες μας αυτούς μίλησαν με θαυμασμό σ' όλον τον κόσμο. Κατά την περίοδο αυτή η άλλη πλευρά η παράταξη Καλύβα συμμετείχε στην Κυβέρνηση με δύο κατά συνέχεια υπουργούς και εμάχετο με τον τύπο, με το ραδιόφωνο και με το όπλο στο πλευρό των καταχτητών εναντίον της εργατικής τάξης και του Έθνους μας. Μέσα στον πόλεμο αυτό είχαμε άπειρα θύματα και από την άλλη πλευρά σκοτώθηκαν από πατριώτες οι Καλύβας, Μανωλέας και Σπέρας, των οποίων τις χήρες σας παρουσιάζουνε σήμερα για να σας πούνε πως είμαστε δολοφόνοι.


Τα ιδια επιβεβαιώνει ο ακροδεξιος ιστοριογράφος Δημοσθένης Κούκουνας.

στο λήμμα για τον "Ανδρέα Κονδάκη"
σελ 322-323
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΑΚΗΣ.
Επρόκειτο για αξιωματικό σε π.δ., ο οποίος ήταν πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών.Εθεωρείτο μάλλον ιταλόφιλος,παρά γερμανόφιλος,και επιζήτησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κατοχής,με τη θερμή σύσταση της Ιταλικής πρεσβείας,να γίνει υπουργός ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Για να το επιτύχει αυτό αρθρογραφούσε συχνά επι εργατικών και παλαιοπολεμικών θεμάτων,κυρίως στην Εφημερίδα "Ακροπολη" ,με τον διευθυντή της οποίας Θεοφ.Βουσινά είχε στενό προσωπικό σύνδεσμο,καθώς και ο στο "Κουαδριβιο".Γύρω του είχε δημιουργήσει έναν κύκλο συνδικαλιστών (Ν.Καλύβας,Ε.Ευαγγέλου,Κ.Σπέρας),δημοσιογράφων(Θ.Μεταξάς,Σ.Κωνσταντόπουλος,Π.Δημητρακαρέας)κ.α Ο Κονδάκης που στις πρώτες μέρες της κατοχής είχε εμφανισθεί με το Εθνικοσοσσιαλιστικο Εργατικό Κόμμα του Γιάνναρου δε θα κατορθώσει να πάρει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο που τόσο επίμονο ειχε επιδιωξει.
Μεταπολεμικά,υπόδικος ων ως δοσιλογος θα βρει τραγικό θάνατο την παραμονή της δίκης του,πιθανόν δολοφονημένςο στις φυλακές-μια υπόθεση που τότε προκάλεσε ερωτηματικά.


Για τις νέες πατσαβουριές που πέταξες έχεις πάρει απαντήσεις. Τώρα έβγαλες τον Σπέρα και συνεργάτη των Γερμανών. Και αυτό με ποια απόδειξη; Επειδή έτσι έγραψε στο βιβλίο του ένα μέλος του ΚΚΕ ο Θέος, για να δικαιολογήσει τη δολοφονία του Σπέρα. Λες και υπήρχε περίπτωση να έγραφαν οι σταλινικοί ότι τον σκότωσαν άδικα. Οσον αφορά αυτά που γράφει ο Κούκουνας και πάλι δεν αποδεικνύουν τίποτα. Το ότι μπορεί ο Σπέρας να είχε προσωπικές επαφές με τον Κονδάκη, δεν σημαίνει αυτόματα ότι ήταν και συνεργάτης των Γερμανών.

Ασε ρε παβλίτσα, γύρνα στο μπλογκ σου να πετάς τις πατσαβουριές σου. Ξέρεις, σε αυτόμ που κάνεις τις αγιογραφίες των στελεχών της ΟΠΛΑ. Περιμένω να δω πότε θα βάλεις τα αφιερώματα για τον Λιόλιο, τον Μακαρώνα, τον Μπάρμπα και τα υπόλοιπα αποβράσματα αυτού του φυράματος που θαυμάζεις. Αν δεν τους ξέρεις, ξαναπήγαινε στο Πολιτικό Καφενείο να σου δώσουν πληροφορίες. Ξέρεις, εκεί που σε είχαν ξεβρακώσει όταν τόλμησες να αμφισβητήσεις τις δεκάδες δολοφονίες τροτσκιστών από την ΟΠΛΑ και στο τέλος μόνο συγνώμη δεν ζήτησες. 

Μπήκες εδώ μέσα με ύφος 1000 καρδιναλίων για να λασπολογήσεις, γεμάτος εμπάθεια για τους αναρχικούς. Εφτασες στο σημείο ρε αρχιψεύτη σταλινικέ να γράψεις ότι μέχρι και ο Μουσολίνι ήταν πρώην αναρχικός (όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ήταν σοσιαλιστής) και ότι πολλοί αναρχικοί έγιναν φασίστες.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΡΕ ΨΕΥΤΑΡΑ;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ;

Από αυτό και μόνο που έγραψες φάνηκε καθαρά ποιος είναι ο σκοπός σου. Αλλωστε στο μπλογκ σου ειρωνεύεσε τους Ισπανούς αναρχικούς, ενώ τον Μάχνο τον αποκαλείς κατσαπλιά και τους αναρχικούς συντρόφους του συμμορίτες. Και ύστερα έχεις το θράσος εσύ να μιλήσεις για «ιστορική αλήθεια»; Και θέλεις και να δεχτούμε αμάσητες όλες τις σταλνικές πατσαβουριές που αμολάς, τις πλαστογραφίες και τις διαστρεβλώσεις σου. Ασε ρε φιλαράκο.

Μάθε, πάντως, ότι ο Χρουτσόφ πέταξε έξω από μαυσωλείο του Λένιν το κουφάρι του Στάλιν και πως ο Ζαχαριάδης τα τίναξε κάπου στη Σιβηρία. Επίσης, το οικοδόμημα του κρατικού καπιταλισμού κατέρρευσε, όπως όλα τα ψέματα κάποτε καταρρέουν.

 

από --- 24/07/2009 12:17 μμ.


Στο μπλογκ γραφουμε διάφορα άτομα,και κάθε φορά δεν συμφωνώ με οτι γράφουνε άλλοι(π.χ με το σχόλιο για τον Μαχνο).

Ομως οτι και να λες,οσο Στάλιν και ΟΠΛΑ,και Ζαχαριάδη,τροτσκιστές να προσπαθείς να ανακατέψεις δεν προκειται να αλλάξεις οτι θαυμάζεις έναν αρχιφασιστα και βιαζεις την Ιστορια για να τον βγάλεις αναρχικο.

Αντέ λοιπόν περιμένω να βγάλεις το αρχειο του ΕΔΕΣ πλαστο και τον καθηγητή πανεπιστημιου Θανάση Σφήκα ψεύτη και πλαστογράφο.
οπως και την εφημερίδα της "Εθνικης Σημαίας" που αρθρογραφει ο αρχιφασιστας σου.


Μην αρχίζεις "πολεμική" φίλε μου για να δυναμιτισεις τα πράγματα.Σου είπα έκανα λάθος για τον Μουσολινι.Τι άλλο θέλεις να κανω?Να αρχισω τις μετάνοιες???
Βλέπεις οταν κάνω λάθος έχω το θάρρος να το παράδεχομαι.Κάτι που λειπει σε πολλους σας.

υ.γ Μάθε λοιπον οτι ο αναρχοσυνδικαλιστής που πάλευε για ένα καλύτερο αύριο και τον σκότωσαν οι σταλινικοι της ΟΠΛΑ,ήταν απλά ένας χαφιές των αστων.
Οντως ΟΛΑ τα ψέμματα καταρρέουν,το θέμα είναι να μπορούμε να ζησουμε με την Αλήθεια.Εγώ μπορώ και χωρις τον Στάλιν,εσύ μπορείς  χωρις τον φασιστα Σπέρα?

από Νίκος 24/07/2009 12:49 μμ.


Τελικά είτε σε σταλινικούς μιλάς, είτε σε ντουβάρια, είναι το ίδιο κι' αυτό. Τους λες ότι αυτό το αρχείο που έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ το 43 έχει έγγραφα με χρονολογία το 44, οπότε είναι αναξιόπιστο. Δέχονται ότι υπάρχουν τέτοια έγγραφα - δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, αλλά μετά σου λένε απόδειξε μας ότι είναι πλαστό. Ε, τι να πεις μετά από αυτό; 

Επίσης είπα ότι ο Σπέρας ήταν αναρχοσυνδικαλιστής και πως τη δεκαετία του '30 που αποσύρθηκε από την πολιτική δράση συντηρητικοποιήθηκε. Αλλο αυτό και άλλο τα όσα του καταλογίζουν οι σταλινικοί.Οσον αφορά την «Εθνική Σημαία» ρωτάω για μια ακόμη φορά - τρίτη αν δεν κάνω λάθος - που βρήκατε αυτό το απόκομμα.

Και γιατί ο Ριζοσπάστης που επιχείρησε να μπλέξει τον Σπέρα σε άλλες αντί άλλων οργανώσεις, μπερδεύοντας πρόσωπα και πράγματα, δεν έχει κανεί καμιά αναφορά για προσχώρηση του στο κόμμα του Μερκούρη; Υπήρχε περίπτωση να το άφηνε ασχολίαστο; Ξέρω, ξέρω δεν βρήκατε Ριζοσπάστες της περιόδου, αλλά βρήκατε τη φασιστοφυλάδα. Ε, αυτός που σας έδωσε τη φασιστοφυλάδα να σας δώσει και τους Ριζοσπάστες.

Κατά τ' άλλα αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θέλεις να μιλήσουμε για Στάλιν, Ζαχαριάδη, ΟΠΛΑ, τροτσκιστές. Μια φορά επιχείρησες να ξανοιχτείς για αυτά, αμφισβητώντας τις δολοφονίες δεκάδων τροτσκιστών και σε διαπόμπευσαν πανηγυρικά. Οπότε λογικό είναι να μην θέλεις να ξαναπάθεις την ίδια ξεφτίλα.

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

Δεν θέλω αρκετούς, τέσσερα - πέντε ονοματάκια μόνο, από τους πολλούς αναρχικούς που όπως ισχυρίστηκες έγιναν φασίστες.

ΥΓ Τρομερή δικαιολογία για το Μάχνο...(όχι εγώ οι άλλοι, εγώ δεν συμφωνώ...χαχαχαχα)

από ..... 24/07/2009 12:55 μμ.


εσύ και φωτογραφία του εθνικοσοσιαλιστή Σπέρα να χαιρετάει ναζιστικά να σου φέρνανε θα επέμενες ότι είναι αναρχικός ο Σπέρας

από Νίκος 24/07/2009 12:58 μμ.


Εννοείται ότι θα την αμφισβητούσα. Το μοντάζ στις φωτογραφίες οι σταλινικοί το είχαν κάνει επιστήμη. Εμφάνιζαν και εξαφανιζαν πρόσωπα όποτε ήθελαν. Μήπως δεν το ξέρεις;

από allos 24/07/2009 1:15 μμ.


epi tou prakteou 8a apntiseis sta erotimata pou sou ti8ontai???
apla ta pragmata opos ta 8etei o synomilitis 1-2-3-4 paragrafos gia tin akribeia ...
kai ase tis genikotites..
sti poreia lakisan kai sintiritikopoii8ikan polloi kai tora ginetai ayto..
o pappous mou gia paradeigma pou itan sto eam,tora sta teleytaia tou phifise laos
dystixos oso megaloneis toso ligotero rizospastikopioise kai oso se gargalane oi fterouges stin plati arxizeis kai pisteveis kai sto 8eo akoma,aytos einai  o genikos kanonas ektos ton e3aireseon..

kai eleos me tin KARAMELA ton koumounistaradon oti oi anarxikoi stin poreia ginontai fasistes i stin kalyteri Giapides kai roufianoi.

mas fernete paradeigmata  apo ton mousolini mexri ton simerino Barozo tis EE
Eleos na sas 8ymiso oti diafora stelexi tou KKE ginane epixeirimaties (bl. Germano) agiogdites giatroi kai megaloergolaboi k dikigoroi????
na sas 8ymiso oti ti misi sas igiesia tin katigorousate sti synexeia os praktores...
kai tolmate na anafereste me asfalitikous orous gia to xoro(eixe vevaia kai o A/A xoros tetoia paradeigmata bl.krystali alla ayto einai epomeno k malista gia olo to kinima,opote 3ekavaliste to kalami)
na sas 8ymiso oti diafora  megalo-kommatika stelexi apo tin a3iokratikoi ESSD piran en mia nykti tis epixeiriseis tou laou.. kai apodeixtikan o xeiroteros ypokosmos.
na sas 8ymiso apo to KKE perasan posa ka8izimata pou ta vlepoume sta tylepara8yra
apo to grafiko georgio mexri ton kyrtso..

valte ta kato kai  meta 3anamiliste...
min to pezete aspyloi,kante tin aytokritiki sas kai seis isos vgei yper olon mas

από ζαχαριαδικός 24/07/2009 1:28 μμ.


ο Μουσολίνι δεν ήταν αναρχικός, ήταν το ηγετικό στέλεχος της επαναστατικής πτέρυγας του σοσιαλιστικού κόμματος της Ιταλίας, διευθυντής της επαναστατικής εφημερίδας Αβάντι.
Και δεν ήταν επαναστάτης στα λόγια. Συνέβαλε τα μάλα ώστε οι ρεφόρμες να μείνουν μειοψηφία και να χάσουν τη δύναμη τους στο κόμμα.
Ο Μουσολίνι μεταστρέφεται προς τα δεξιά τον πρώτο-δεύτερο χρόνο του Α Παγκόσμιου Πολέμου. Και αυτό δεν γίνεται ακαριαία, όπως π.χ. με τον Κάουτσκι.
Πρώτα θα μπουν στο πόλεμο οι γερμανοί και γάλλοι σοσιαλδημοκράτες και πολύ αργότερα ο Μουσολίνι θα αποφασίσει να ενταχθεί στο στρατόπεδο του σοσιαλσωβινισμού.

Σε αυτή τη βαθμιαία μετάλλαξη μέσα στον πόλεμο θα οδηγηθεί στον φασισμό, στην κινητοποίηση μαζών νοκοκυραίων, τόσο μικροαστών αλλά και εργάτων για την ενίσχυση του χρηματιστικού κεφαλαίου της Ιταλίας ενάντια στην επανάσταση της εργατικής τάξης.

--

Ο Μπαρόζο δεν ήταν αναρχικός, ήταν μαοϊκός στα φοιτητικά του χρόνια, τουλάχιστον.

---

οπως καταλαβαίνετε, εμείς δεν κουβεντιάζουμε σε αυτή τη βάση.

Μακριά από μένα η περιπτωσιολογία.

---
προς Νικο που συνεχίζει το παραλήρημα:

πες μου έναν άνθρωπο που πιστεύεις ότι "έφαγαν" δίκαια οι σταλινικοί;

έναν;

Μιλάμε για στέλεχος, ή ηγετική φυσιωγνωμία.

από --- 24/07/2009 1:42 μμ.


Σου ξαναλέω για χιλιοστή φορα,και αν το μυαλό σου μπορεί ας καταλάβεις.
Το βιβλιο που εκδόθηκε πρόσφατα έχει και 4-5 επιπλέον εγγραφα τα οποια ήταν δημοσια εγγραφα πέρα από το αρχειο του ΕΔΕΣ που κατασχέθηκε το 1943.

Ελπιζω να μην πιστευεις οτι ο λογος πανεπιστημιακών(π.χ Θανάσης Σφήκας)είναι λιγοτερο αξιοπιστος από μια διαδικτυακή περσονα οπως εσύ,που πιθανότατα δεν έχεις διαβάσει καν το βιβλιο αυτό.

Αγαπητέ Στρατηγέ
(…)
Και επί άλλου ζητήματος κατέστησα προσεκτικόν τον Λαιμόν επί των προσπαθειών του δια την διείσδυσιν του ΕΔΕΣ εις τον εργατικόν κόσμον.
Προς τον σκοπόν αυτόν εξέδωσε δυο εφημερίδες εν συνεργασία με έναν απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν
(Σπέραν ονομαζόμενο) και πασίγνωστον εις την εργατιά...
Με πολλή αγάπη
Πολύβιος

Αυτα λέγανε οι ΕΔΕΣιτες για τον "αναρχικο" Σπέρα που παλευε για ένα καλύτερο αύριο.


Ιδου τι λέει ο Πανεπιστημιακος Θανάσης Σφήκας

...

Αρχεία και αχρειότητες

Του Θανάση Δ. ΣΦΗΚΑ

|Ναπολέων Ζέρβας "ο μισθοφόρος": από τα απόρρητα αρχεία του ΕΔΕΣ|, πρόλογος Μπάμπης Γραμμένος, εισαγωγή Θεόδωρος Δ. Σαμπατακάκης, παρουσίαση - σχολιασμός Λευτέρης Αποστόλου, εκδόσεις Φιλίστωρ, Αθήνα 2005

Παρά τον αυξανόμενο όγκο των σχετικών δημοσιευμάτων, η ιστορία της δεκαετίας του '40 παραμένει ημιτελής, καθώς η "νέα" τάση είναι τα αφαιρετικά, αποσπασματικά και εμπειρικώς έωλα σχήματα. Και γι' αυτό τον λόγο, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια ανάδειξης νέων τεκμηρίων ή, στην περίπτωση αυτού του βιβλίου, διεύρυνσης της προσβασιμότητας σπάνιων ή "ξεχασμένων" πηγών. Εδώ πρόκειται για την αναδημοσίευση μέρους του αρχείου του ΕΔΕΣ, που περιήλθε στα χέρια του ΕΛΑΣ στα τέλη του φθινοπώρου 1943 και πρωτοδημοσιεύθηκε από τον Λευτέρη Αποστόλου στην |Ελεύθερη Ελλάδα| το 1945. Η παρούσα έκδοση εμπλουτίζεται με στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Αποστόλου, εφημερίδες της περιόδου 1945-1947 και τον αντιστασιακό τύπο του 1942-1944. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν, αποσαφηνίζουν και τεκμηριώνουν ορισμένες από τις αιτιάσεις σχετικά με τον ρόλο, τον χαρακτήρα, την οργάνωση, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του ΕΔΕΣ και του αρχηγού του.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=356001

Αν θέωρεις οτι ειναι πλαστο,και αν έχεις τα κοτσια τράβα στα ΑΣΚΙ και ξεφτιλισε τους,ξεφτιλισε και τον Θανάση Σφήκα και τον Χάγκεν Φλάισερ(ελπιζω οτι τους ξέρεις).
Ρε Νικολη,θα μας τρελάνεις ρε συ?Ειλικρινα ποιος νομιζεις οτι είσαι?
Κουτοχορτο νομιζεις οτι τρώμε?
Ολοκληρος χώρος του ΕΔΕΣ δε κατάφερε να αποδειξει οτι είναι ψέμματα,και θα το αποδειξεις εσυ???

Γράφεις Νικολη
Επίσης είπα ότι ο Σπέρας ήταν αναρχοσυνδικαλιστής και πως τη δεκαετία του '30 που αποσύρθηκε από την πολιτική δράση συντηρητικοποιήθηκε.

Μα το 1932 για την συνδικαλιστική του δράση μπαίνει φυλακή οπως εσύ έγραψες!!!
Πως αποσύρθηκε απο την πολιτική δράση???
Τι ακριβως προσπαθείς να πεις ρε συ?

Και γιατι συντηριτηκοποιήθηκε απο την δεκαετία του 1930,οταν απο το 1925 γράφει ο ιδιος οτι ΠΡΟΙΣΤΑΤΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ???
(Εισοδισμο έκανε???)

γραφεις
Οσον αφορά την «Εθνική Σημαία» ρωτάω για μια ακόμη φορά - τρίτη αν δεν κάνω λάθος - που βρήκατε αυτό το απόκομμα.
Σου εχω απάντησει από την 1η φορα.Αν δεν διαβάζεις τι γράφω,δεν με ενδιαφέρει.

γραφεις
Και γιατί ο Ριζοσπάστης που επιχείρησε να μπλέξει τον Σπέρα σε άλλες αντί άλλων οργανώσεις, μπερδεύοντας πρόσωπα και πράγματα, δεν έχει κανεί καμιά αναφορά για προσχώρηση του στο κόμμα του Μερκούρη; Υπήρχε περίπτωση να το άφηνε ασχολίαστο; Ξέρω, ξέρω δεν βρήκατε Ριζοσπάστες της περιόδου, αλλά βρήκατε τη φασιστοφυλάδα. Ε, αυτός που σας έδωσε τη φασιστοφυλάδα να σας δώσει και τους Ριζοσπάστες.
Ναι Δημοσθένη,αυτό θα κάνω τώρα.Για τον Φασιστα Σπέρα που από το 1925 τα επιανε απο τον Χαριλαο,που ήταν χαφιες σε δικες τρέχω να βρω και τους άλλους Ριζοσπάστηδες γιατι ο Νικολης στο Ιντιμιντια λέει τον Πανεπιστημιακο Θανάση Σφήκα πλαστογραφο.
Τώρα τρέχω Νικολη...

γραφεις
Κατά τ' άλλα αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θέλεις να μιλήσουμε για Στάλιν, Ζαχαριάδη, ΟΠΛΑ, τροτσκιστές. Μια φορά επιχείρησες να ξανοιχτείς για αυτά, αμφισβητώντας τις δολοφονίες δεκάδων τροτσκιστών και σε διαπόμπευσαν πανηγυρικά. Οπότε λογικό είναι να μην θέλεις να ξαναπάθεις την ίδια ξεφτίλα.
Μα γιατι επιμένεις στην "πολεμική",και στο ανέβασμα των τόνων?Δεν θέλεις να συνεχισουμε την κουβέντα για τον Κ.Σπέρα?
Οκ με ξεφτιλισανε χιλιάδες φορές.Αλλάζει οτι ο Σπέρας ήταν Φασιστας?Οχι δεν αλλάζει Νικολη μου.Η "αξιοπρέπεια" της διαδικτυακής μου περσονας μου είναι αδιάφορη.Οσο και να μου την "λες". Αλλώστε δεν την κατέχω την απόλυτη Αλήθεια,αυτό ειναι το προνομιο σου Νικολη.

γραφεις
ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;
Ειχα την εντύπωση οτι ήταν ο Μουσσολινι.Εκανα λάθος.Το παραδέκτηκα.
Απο εκεί και πέρα,πρέπει να το ψάξω ξέρω κάτι ονοματα π.χ Σαλβαδορ Νταλι,αλλά θέλω να τα διασταυρώσω πρώτα.Ελπιζω να μην κάνω λάθος για τον Νταλι και αρχισεις να με ειρωνεύεσαι σε δεκάδες ποστ μπας και αλλάξεις την κουβέντα.
Μπορεί να ήταν λάθος.Κακώς έγραψα οτι ήταν πολλοι.Κάκιστα.Ζητώ συγγνώμη έκανα ΛΑΘΟΣ!

γραφεις
ΥΓ Τρομερή δικαιολογία για το Μάχνο...(όχι εγώ οι άλλοι, εγώ δεν συμφωνώ...χαχαχαχα)

Ναι γιατι?Για τον Μαχνο έχω διαβάσει διάφορα πράγματα(τώρα αρχισα το βιβλιο της Βαβυλωνια)και δεν έχω βγάλει ακομη συμπέρασμα.Επειδή εσύ με έχεις βγάλει ντε φάκτο " φανατικο Σταλινικο" πρέπει και εγώ να ταυτίζομαι με το συμπέρασμα σου;;;

γινονται ντετερμινιστικα φασιστες, κατι που ειναι και βλακεια και δεν το λεει κανενας. Το ζητημα ειναι οτι καποιοι (πχ ο Στινας) ισχυριζονται οτι επειδη μεχρι τη δεκαετια του 20 ο Σπερας ηταν αναρχικος, τον θυμηθηκε ο ΕΛΑΣ το 43 και τον σκοτωσε, κατι που ειναι εξ ισου βλακεια και το ισχυριζεται ο νικος. Νομιζω οτι οσα στοιχεια εχουν βγει σε αυτο το θρεντ ειναι παραπανω απο αρκετα, και σε κανονικες συνθηκες το θρεντ θα ειχε ληξει πριν τα μισα ακομα. Ελπιζω ο νικος απλα να τρολαρει.

από που δεν γουστάρουν και τόσο οι γραφειοκρατες 24/07/2009 4:30 μμ.


Διαγραφή Σπέρα από ΓΣΕΕ και ΕΚΑ

 

Kατά τα τέλη του 1924 με αρχές του 1925, οι αναρχοσυνδικαλιστές με προκήρυξή τους στην οποία κατήγγειλαν ανοιχτά την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Kέντρου Αθήνας ότι διατηρούσε ακόμα και οργανωτικές σχέσεις με το KKE. Δήλωσαν δε ότι αγωνίζονται για την απομάκρυνση των εργατικών σωματείων, συνδικάτων και ενώσεων, καθώς και των εργατικών αγώνων, από την πολιτική και τα κόμματα. Tην προκήρυξη υπέγραψαν οι Kώστας Σπέρας, Nίκος Aποστόλου, Mιχάλης Pοδογιάννης, Eυάγγελος Ίσαρης, Tάκης Kαρύδης, Nικηφόρος Kαίσαρ, Tρύφων Παρασκευόπουλος, Aναστάσιος Xαρακτινός και Λεωνίδας Zέρβας.
Στις 28 Μαρτίου 1926, συνήλθε το Γ’ Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στα θέματα του οποίου συμπεριλαμβανόταν και η διαγραφή του Κώστα Σπέρα ως «εχθρού της εργατικής τάξης».
Ο Σπέρας κατήγγειλε ότι το ΚΚΕ έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει εργασία. Οι σύνεδροι και ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Γιακουμάτος, Μαρνιέρος και Ευαγγέλου, ήσαν οι εκφραστές της επίσημης γραμμής ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από πλευράς ΚΚΕ και κατηγόρησαν τον Σπέρα ότι έγινε «όργανο του κράτους» και άλλα. Ο Κ. Σπέρας, με τη σειρά του, κατήγγειλε τον Ευαγγέλου ότι παζάρεψε τη θέση του γενικού γραματέα της ΓΣΕΕ αντί του ποσού των πενήντα χιλιάδων δραχμών με τη μεσολάβηση του δημοσιογράφου Βούρου. Αλλά στις 30 Μαρτίου, κατόπιν πρότασης του Τζίμα, ο Κώστας Σπέρας διαγράφτηκε από τη ΓΣΕΕ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες αρκετών συνέδρων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Κώστας Σπέρας πέντε χρόνια πριν υποστήριζε τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή, ακολουθώντας, προφανώς, την τάση και άλλων αναρχοσυνδικαλιστικών οργανώσεων της εποχής, όπως, για παράδειγμα, της ισπανικής CNT, αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε και σε αντίστοιχο συνέδριο στη Μόσχα, με σκοπό να προσχωρήσει στη Διεθνή, κάτι που αποτράπηκε με τη συνεπή στάση των καθαρά αναρχικών στοιχείων της οργάνωσης αμέσως μετά. Όμως, με την πάροδο των χρόνων και βλέποντας την όλη πολιτική των ρεφορμιστών, τον καιροσκοπισμό και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των συνδικάτων στα κατά τόπους κομμουνιστικά κόμματα, κάτι που έκανε και το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), αντιτάχθηκε ξεκάθαρα και σθεναρά, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του και από την ελεγχόμενη πλέον από το ΚΚΕ ΓΣΕΕ.
Από το 1930, ο Κώστας Σπέρας εργάστηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων των τρένων και για ένα διάστημα έμενε στην Κολοκυνθού. Το 1931 παντρεύτηκε την Μαρίνα Σταματάκη με την οποία απέκτησε την τρίτη του κόρη, την Αρτεμισία-Νεφέλη (από τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Βαρδουλάκη απέκτησε δύο κόρες, τη Μόσχα και την Παρασκευή). Συμμετείχε στις μεγάλες απεργίες των σιδηροδρομικών και συγκρούστηκε με την ηγετική ομάδα του σωματείου (Δημήτρης Στρατής).
Έγραψε μια «Ιστορία του εργατικού κινήματος», η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, γιατί το 1957 κλάπηκε από εργατοπατέρα των σιδηροδρομικών και της τότε κεντροαριστεράς (της άμεσης επιρροής του Ν. Γιαννιού) και η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.
Στη διάρκεια της δικτατορίας του Ι. Μεταξά συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σκόπελο και απελευθερώθηκε σχεδόν ετοιμοθάνατος μετά την περιποίηση κάποιου Σεριφιώτη γιατρού, λίγο πριν την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου.
Σε όλη του τη ζωή φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε 109 φορές.
Στην κατοχή ζούσε με την οικογένειά του στο Μεταξουργείο. Αλλά το ΚΚΕ δεν τον ξέχασε ποτέ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, τον κάλεσε σε συνάντηση ο καπετάν-Ορέστης (Χρ. Μούντριχας) στη Μάνδρα Αττικής. Αν και ίσως γνώριζε το τέλος του, αποχαιρέτισε την οικογένειά του και πήγε στη συνάντηση. Εκεί ο Κώστας Σπέρας, ένας από τους πρωτεργάτες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για ένα αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα, για μια κοινωνία χωρίς δούλους και αφεντικά, αποκεφαλίστηκε και το σώμα του πετάχτηκε κάπου στην περιοχή αυτή, αλλά είναι άγνωστο μέχρι σήμερα πού ακριβώς.
Ο Άγις Στίνας, στις «Αναμνήσεις» του, επιβεβαιώνει ότι σε έγγραφα της ΟΠΛΑ με προγραφές αντιπολιτευόμενων στο ΚΚΕ, υπήρχε και το όνομα του Σπέρα.

http://ngnm.vrahokipos.net/part13.html?start=5

από το όνομα σας * 24/07/2009 5:57 μμ.


Έγινες δηλωσίας; Ή μήπως αυτό το "δεν είμαι σταλινικός" ήταν τακτικός ελιγμός;

από --- 24/07/2009 6:06 μμ.


οτι οι αναρχικοι γίνονται φασιστες(!!!).Αλλώστε στην Ελλάδα πάμπολοι κομμουνιστες γίνανε φασιστες.Θα ήταν χαζό να ισχυριστώ κάτι τέτοιο.

Και εγώ έτσι νομιζω για τα στοιχεία οτι ειναι υπεραρκετα.Αλλά από οτι φαινεται κάποιοι ζητουνε να αποδειξουμε οτι δεν ειμαστε Ελέφαντες.

Οσο για τον φιλο που έβαλε το κείμενο από τον Βραχοκηπο,ας κάνει λίγο υπομονή ακομη και ας ανανεωνει συχνά τη σελιδα που έχει το  κείμενο που παράθεσε...
ισως σε λιγες μέρες εκπλαγει!!!

από Νίκος 24/07/2009 6:11 μμ.


Πρώτον παβλίτσα δεν με λένε Δημοσθένη, αλλά Νίκο. Για πες μου, όμως, που σε αδικώ; Οταν έγραψες πως ο Μουσολίνι ήταν πρώην αναρχικός και ότι πολλοί αναρχικοί έγιναν φασίστες. Οταν μπαίνω στο μπλογκ σου και το κείμενο που έχεις για τον Σπέρα αρχίζει με ειρωνείες για τους Ισπανικούς αναρχικούς και κατόπιν χαρακτηρίζεις/εται τον Μάχνο κατσαπλιά και τους συντρόφους του συμμορίτες, τότε για πες μου τι συμπέρασμα να βγάλω;

 

Αδικα είμαι καχύποπτος για τα δήθεν στοιχεία που παρουσιάζεις για τον Σπέρα; Πόσο μάλιστα, όταν άλλα είναι εντελώς πλάκας όπως το κειμενάκι του Ριζοσπάστη που έχει μπερδέψει τους πάντες και τα πάντα και σε άλλα κάνεις εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις μπρος στα μάτια μας όταν υποστήριζες πως ο Σπέρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τους κομιτατζήδες, ενώ ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο.

 

Σε ρώτησα που βρήκες το απόκομμα της φασιστοφυλάδας και ευθεία απάντηση δεν έδωσες. Είπες μόνο ότι τα τεύχη της Εθνικής Σημαίας είναι στη βιβλιοθήκη της βουλής. Λοιπόν για πες μου. Εκεί πήγες; Και αφού πήγες εκεί, δεν έψαξες και τον Ριζοσπάστη να βρεις τι γράφει; Αν ίσχυε ότι ο Σπέρας μπήκε στο κόμμα του Μερκούρη είναι σίγουρο πως η σταλινοφυλάδα θα το ανέφερε. Εδώ πήγε να τον μπλέξει με άλλες οργανώσεις και τα έκανε θάλασσα. Το υποτιθέμενο πραγματικό γεγονός δεν θα σχολίαζε;

 

Επίσης για πες μου τι σόι επιφοίτηση σου ήρθε για να ψάξεις για την Εθνική Σημαία; Οσοι έχουν γράψει μέχρι τώρα για τον Σπέρα, κανένας από όποια πλευρά κι αν είναι, δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά. Εσένα ρε τσακάλι πως σου κατέβηκε αυτή η ιδέα; Σου έστειλε ο πατερούλης Ιωσήφ Στάλιν την κομμουνιστική περιστέρα για να σε φωτίσει;  

 

 Ασε λοιπόν τα σάπια, περί βιβλιοθήκης της βουλής και πες μου ρε άνθρωπε που βρήκες αυτό το απόκομμα.

 

Πάμε παρακάτω. Τον λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Δεσφίνα σίγουρα τον ξέρεις. Ολοι πλέον αποδέχονται ότι είναι πλαστός, εκτός από κανέναν Πλεύρη και κανέναν Αδωνι Γεωργιάδη και αυτοί για να πουλήσουν κανένα πατσαβούρικο βιβλίο στα φασιστοειδή. Αυτόν λοιπόν τον λόγο, η φασιστική προπαγάνδα των δεκαετιών του 40 και του 50  υποστήριζε ότι είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα του ΕΑΜ και παρουσίαζαν το απόκομμα. (εφημερίδα «Πατριώτης», τεύχος 4, όργανο της Απελευθερωτικής Επαρχιακής Κίνησης του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ).

 

Συνεπώς το ότι εσύ παρουσίασες απόκομμα για τον Σπέρα, εμένα δεν μου λέει τίποτα και ιδιαίτερα όταν φρόντισες ευθύς εξαρχής (για τους λόγους που σου ανέφερα στην αρχή) να μην σε θεωρώ καθόλου αξιόπιστο.

 


Αγαπητέ παβλίτσα τέτοια λες και μετά τρέχεις να τα μαζέψεις, με αποτέλεσμα να καταντάς αναξιόπιστος. Με αποκάλεσες πλαστογράφο. Από που και που; Παρουσίασα κανένα πλαστό στοιχείο; Απλά αμφισβητούσα τα στοιχεία που εσύ παρέθεσες. Ακόμη και λάθος να κάνω, αυτό δεν με κάνει πλαστογράφο. Ομως εσύ ως καλός σταλινικός πήρες φόρα και άρχισες να πετάς δεξιά και αριστερά χαρακτηρισμούς.

Πάμε παρακάτω. Παβλίτσα, η πλαστογραφία είτε είναι φασιστική, είτε είναι σταλινική, δεν παύει να είναι πλαστογραφία. Και μην μου πεις ότι οι σταλινικοί δεν έκαναν...θα πέσει το indymedia. Δεν έχει καταφέρει να το ρίξει το κράτος και θα το ρίξεις εσύ αν ξεστομίσεις τέτοιο πράγμα.

Λοιπόν αφού δεν μας λες πως βρήκες το άρθρο του Σπέρα στην  Ελληνική Σημαία και πως σου ήρθε να ψάξεις εκεί, την στιγμή που κανένας από όσους έχουν γράψει για τον Σπέρα δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη, θα μας πεις τουλάχιστον την ημερομηνία; 

Επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν σου παρουσίαζα την επιστολή ενός σημαντικότατου στελέχους του Εργατικού ΕΑΜ στον Μουσολίνι, που λέει μέσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, τι θα έλεγες;

Για αρχή πάρε αυτό:

«Στις 16 του Ιούλη 1943 υπογράφηκε Πρακτικό από τους ηγέτες τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων , που ήταν ταυτόχρονα ηγέτες των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών. Το Πρακτικό υπόγραψαν ο Κώστας Θέος (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), ο Ιωάννης Καλομοίρης (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) και ο Δημήτρης Στρατής (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας).

Οι αντιπρόσωποι των τριών εργατικών κομμάτων (Εργατικού, Σοσιαλιστικού και Κομμουνιστικού), αφού για την ως τα τώρα δράση του Εθνικού Εργατικού Απελευθερωτικού Μετώπου και για την οργανωτική του κατάσταση καθώς και για τις καινούργιες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό,  αποφασίζουν να διευκρινίζουν το πρόγραμμα δράσης του Ε.Ε.Α.Μ. και να προσαρμόσουν την οργανωτική του συγκρότηση στις καινούργιες συνθήκες, με τον σκοπό να διευκολύνουν την οργάνωση μέσα στις γραμμές του όλων των εργατών, εργατριών και υπαλλήλων της χώρας οργανωμένων και ανοργάνωτων, ώστε να γίνει αυτό ικανό και τους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης να οργανώνει και να καθοδηγεί και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του έθνους να παίξει ρόλο αντάξιο της αποστολής της εργατικής τάξης».

 

Κάποιος από τους τρεις που αναφέρονται έστελνε ραβασάκια στον Μπενίτο Μουσολίνι και μεταξύ άλλων έγραφε: «Οταν εκλάπη η γερμανική σημαία από την Ακρόπολη εσπεύσαμε να στηλιτεύσουμε δημόσια με γράμμα μας δημοσιευμένο στον τύπο και χαρακτηρίσαμε αυτή την αξιοκαταφρόνητη πράξη εχθρική προς το λαό».

 

Αν λοιπόν ακολουθήσουμε την σταλινική λογική σου τότε ο τύπος που έγραψε τα παραπάνω (έχει γράψει και άλλα πιο σπαρταριστά) ήταν φασίστας. Οπότε από τη στιγμή που κάποιος κάνει συμμαχία μαζί του, κάνει συμμαχία με φασίστα. Αρα το ΚΚΕ συμμάχησε με φασίστες. Πως λοιπόν εξηγείς αυτό το πράγμα; Ελπίζω να μην μου πεις ότι δεν το ξέρανε....θα ξαναπέσει το indymedia.

 

Συνεπώς βλέπεις ότι τα πράγματα όταν εξετάζεις εκείνη την περίοδο είναι λιγάκι πιο πολύπλοκα. Και το να βγάζεις συμπεράσματα από ένα απόκομμα αμφιβόλου αξιοπιστίας, το οποίο όπως μας είπες προέρχεται από φώτιση του Αγίου Στάλιν, είναι λάθος και παρακινδυμεύνο. Πολύ δε περισσότερο όταν προηγουμένως έχεις από μόνος σου φροντίσει να χάθει κάθε ίχνος καλοπιστίας, δείχνοντας πρωτοφανή εμπάθεια για έναν ολόκληρο χώρο (ο Μουσολίνι πρώην αναρχικός, πολλοί αναρχικοί έγιναν φασίστες, ειρωνίες για τους Ισπανούς αναρχικούς, κατσαπλιάς ο Μάχνο, συμμορίτες οι συντρόφοι του κτλ).

 

Σου έχω καλά νέα. Σε μια εβδομάδα πέρνω άδεια και θα ησυχάσεις....

 

 

 

 

από Τάσος 25/07/2009 10:20 πμ.


Εθνική Σημαία : Πρωϊνή εφημερίς εθνικών και κοινωνικών αρχών / διευθυντής της συντάξεως Θ. Γ. Παπαμανώλης Αθήναι : [χ.ε.] 1934-1935 Θέματα Τύπος, Ελληνικός Περιγραφή: τ. ; 32 εκ. Σημειώσεις: Υπάρχουν τα έτη: 1934-1935 με τα τεύχη: 2-138 Συχνότητα: [Ημερίσια] http://195.134.102.45/ipac20/ipac.jsp?session=12A850614X9X3.45310&profile=ebe0--2&source=~!nlg1&view=items&uri=full=3100001~!454087~!2&ri=1&aspect=subtab11&menu=search&ipp=20&spp=20&staffonly=&term=Î%C2%95θνική+Σημαία&index=.GEN&uindex=&aspect=subtab11&menu=search&ri=1 Βιβλιοθήκη της Βουλής. Ολίγη αναζήτηση δεν βλάπτει.

Τα στοιχεία ειναι αποκαλυπτικά ο Σπέρας ήταν Φασιστας συνεργατης του ΕΔΕΣ,μαρτυρας κατηγοριας,απεργοσπάστης.

Εδώ τελειώνει και η συμμετοχή μου στη συζητηση.Εαν έρθουν νεα στοιχεια που μας αμφισβητουν θα επανέλθω.

Δε θα συμετάσχω στην προσπάθεια αλλάγης της κουβέντας.Οποιος/α θέλει να αποδειξει οτι το ΕΑΜ ήταν φασιστικό,ή ο Στάλιν σφαγέας ή ο Ζαχαριάδης συνεργάτης στο Νταχαού παρακαλώ να ανοιξει νεό θέμα και να μην προσπαθεί να αποπροσανατολισει τη εσκεμμένα τη συζητηση που ανοιξαμε για τον δήθεν "αναρχικο" Κ.Σπέρα.

Ευχαριστώ για την συζητηση.


από Νίκος 25/07/2009 1:58 μμ.


Πράγματι μια αναζήτηση είναι χρήσιμη, αφού βλέπουμε ότι τα τεύχη της Εθνικής Σημαίας είναι στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Παβλίτσα γιατί είσαι κακό παιδί και με έστελνες μέσα στον καύσωνα στη βιβλιοθήκη της βουλής; Και γιατί δεν μου λες την ημερομηνία του φύλλου από το οποίο τσίμπησες το άρθρο του Σπέρα, ώστε να με διευκολύνεις;

 

από Νίκος 25/07/2009 2 μμ.


Παβλίτσα εσύ μου ξεμπροστιάζεις τους φασίστες και τους χαφιέδες του μεσοπολέμου δεν έχεις απορρία ποιος έστελνε επιστολής πίστης και αφοσίωσης στον Μουσολίνι;

από --- 25/07/2009 6:01 μμ.


Αν το ΕΑΜ συνεργάστηκε(κάκιστα κατά την γνώμη μου) με τον Καλομοιρη,ακυρώνει το γεγονος οτι ο Σπέρας ήταν ΦΑΣΙΣΤΑΣ???

χαχα ωραιος ρε φιλε ""Νικο"".

Καλή η προσπαθεια σου για αλλαγη της κουβέντας.Α και που σαι μετά απο Πλουμπίδη,Ζαχαριάδη,Σταλιν,Αρη μη ξεχάσεις να μας προκαλέσεις για την στάση του ΚΚΕ στην Θεσσαλονικη του 1936(υποθέτω ο Σπέρας θα είχε καλύτερη στάση ;) ).
Μπορεί κάποιος να τσιμπήσει.

Αντε χαιρετώ και καλά να περάσεις στην άδεια σου!


από Νίκος 25/07/2009 6:30 μμ.


Σκότωσαν τον Στέλιο Αρβανιτάκη, εργάτη τσιγάρα, κύριο εκπρόσωπο της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα και τον μόνο που είχε διαμαρτυρηθεί για τη σφαγή της Κρονστάνδης, το Μάρτη του 1921. Το 1923 - 1924 ήταν από τους αρχηγούς της Κομμουνιστικής Ένωσης του Πειραιά, της Οργάνωσης των πιο μαχητικών προλετάριων του Πειραιά που αποσπάστηκαν από το ΚΚΕ και την οππουρτουνιστική και απεργοσπαστική πολιτική του και βρέθηκε επικεφαλής των απεργών εργατών του Πειραιά σε όλες τις μάχες που έδιναν με τη χωροφυλακή και τους Τσερκέζους του Πλαστήρα. Αποκλείστηκε από το ΚΚΕ με απόφαση της Κ.Δ. και της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Από τότε ζοΰσε έξω από κάθε οργάνωση, οπαδός του Αναρχικού Κομμουνισμού και πάντα στην πρώτη γραμμή σε όλες τις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις των εργατών με την Αστυνομία. Η εκτέλεση των παλιών στελεχών που είχαν κατά καιρούς διαφωνήσει με την πολιτική του ΚΚΕ ή πιο σωστά με την πολιτική της ΚΔ είχε αυτή την έννοια: η διαφωνία με την πολιτική της ΚΔ είναι έγκλημα και τιμωρείται με θάνατο, όπως στη Μαφία και στο Συνδικάτο του εγκλήματος. Έτσι εξασφαλίζεται η μονολιθικότητα. Ποιος θα τολμούσε να διατυπώσει διαφορετική γνώμη από την επίσημη

ΒΓΑΛΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ

 

Το τι ακυρώνει η συνεργασία του ΕΑΜ με τον Καλομοίρη το αντιλαμβάνεται ο καθένας.  Εγώ, όμως, άλλο σε ρώτησα. Πως γίνεται και το ΚΚΕ έκανε συνεργασίες με υμνητές του Μουσολίνι;


Ξεχασες ρε "νικολη"!!!Ο ΕΛΑΣ έστελνε στον Γρίβα(πριν φτιάξει την "Χ") μηνύματα για να τον κάνει αρχηγο μονάδων;;;
Ξέχασες να μου το πεις!
Μην ξεχνάς επισης να αναφέρεις το Μπούλκες!
Οπως τον Καραγιώργη;;;
Οπως τον άθλιο Γούσια;;;

Υπομονή να έχω όμως και με τη φορα που έχεις πάρει θα μου τα πεις σύντομα έτσι βρε "νικο"?


υ.γ αν ποτέ σου -που δε το βλέπω δηλαδή -γράψεις κάτι για τον Φασιστα και χαφιε Σπέρα,θα επανέλθω,ως τοτε καλα να περνας!

από νας 26/07/2009 11:05 πμ.Ο Κ.Σπέρας προτείνει να γίνουν συσιτια υπο των διορισμένων Δημάρχων(απο Μεταξά και κατακτητές)καθώς και τις αστυνομικές δυνάμεις,ενάντια στα συσιτια της "Εθνικής Αλληλεγγύης" του ΕΑΜ.

από Νίκος 26/07/2009 12:45 μμ.


...ότι και να πούμε είναι περιττό. Τώρα που είναι το κακό ότι ο Σπέρας πρότεινε κάτι για αντιμετωπιστεί η πείνα που εκείνη την επόχη θέριζε και η μαύρη αγορά,  είναι ένα ερώτημα. Ηθελα, όμως, να ήξερα αν ζούσατε τότε και λιμοκτονούσε η οικογένεια σας και σας πρόσφερε το κατοχικό κράτος σισύτιο, δεν θα το πέρνατε για να το σώσετε στα παιδιά σας; Θα τα αφήνατε να πεθάνουν περιμένοντας τον καπετάν Μουντρίχα;

Παβλίτσα βλέπω μαρτυράς και χωρίς ξύλο. Και να ήταν μόνο αυτά; Αντιλαμβάνομαι φυσικά ότι όσα ανέφερες  είναι δευτερεύοντα ζητήματα για σένα και το πρωτεύον είναι το ξεσκέπασμα του «χαφιέ, φασίστα Σπέρα». Για αυτό άλλωστε γυρνάς από φόρουμ σε φόρουμ και από μπλογκ σε μπλογκ για να «αποκαλύπτεις» την δράση του.  

Τέλος πάντων από αυτή τη συζητήση έχει μείνει η φοβερή σου ατάκα ...«δεν είμαι σταλινικός». Γελάσε και το παρδαλό κατσίκι.

 

από Νίκος 26/07/2009 12:50 μμ.


Διάβασα και το κομμάτι με τις προτάσεις του Σπέρα. Μπορείτε να μου υποδείξεται που ακριβώς λέει να γίνουν συσίτια από τους δημάρχους ενάντια στα συσίτια του ΕΑΜ, γιατί δεν το είδα; Πάλι διαστρεβλώσεις; Και ύστερα περιμένετε να πείσετε για τα «στοιχεία» σας....

 


Ιδου τι είχε γράψει στο Ιντιμιντια ο "Ν.Π"(στην συζητητηση που διαγράφτηκε)
και αναδημοσιεύτηκε στα σχολια του μπλογκ.
http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html
Υποθέτω και αυτός "σταλινικος"ειναι για να βολέψει τα λεγόμενα του ""Νικου"".
(Οπως "σταλινικος"ειναι και ο πανεπιστημιακος Θανάσης Σφήκας που λέει οτι το αρχειο του ΕΔΕΣ που αναφέρει για τον Σπέρα "απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν" είναι αυθεντικοτατο!)

http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/03/blog-post_25.html

ε) Επί Κατοχής το να ζητάς συσσίτια και συνεταιρισμούς από το κράτος/τοπική αυτοδιοίκηση και όχι "ανεύθυνους ιδιώτες" στρεφόταν 100% ενάντια στο ΕΑΜ. Και οπωσδήποτε δεν ήταν και πολύ αναρχικό... Στην τοπική αυτοδιοίκηση δήμαρχοι και κοινοτάρχες ήταν διορισμένοι από τις δοσιλογικές κυβερνήσεις. Κι αν είχε μείνει κάποιος από παλιότερα, ήταν διορισμένος από τη δικτατορία του Μεταξά. Για την επίβλεψη των αστυνομικών και δικαστικών αρχών μάλλον δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο.
(τα bold σχολια δικά μου).


Τώρα αν εσύ συμφωνείς με την αντι-ΕΑΜικη δράση του Σπέρα και το καλέσμα για  συνεργασια με τις αστυνομικες αρχες,είναι πολιτικο ζητημα και όχι Ιστορικο.Το οποιο και δεν με αφορά,ούτε και με ενδιαφέρει.


Νικο αν είσαι τυφλος ή τρολ δεν με αφορά.Αν πάλι είσαι μέντιουμ και ξέρεις οτι είμαι στα σίγουρα σταλινικος,ελπίζω να μου πεις και άλλα για εμένα.από Νίκος 26/07/2009 2:40 μμ.


Υποθέτω, λοιπόν, ότι εσύ ως καλός ιδεολόγος θα άφηνες τα παιδιά σου να πεθάνουν από την πείνα περιμένοντας τον καπετάν Μουντρίχα παρά να πάρεις συσίτιο από το κατοχικό κράτος.

Σοβαρή ιδεολογία ρε συ, αλήθεια από που την κονόμησες;  

από αντι-σορέλ 26/07/2009 6:49 μμ.


--- έφη: 
  • "Ο Σπέρας ήταν μάλλον κάτι σαν τον Μουσσολίνι,και πολλλους άλλους πρώην αναρχικους που γίναν φασιστες."
Νίκος έφη:
  • "Αναρχικοί που έγιναν φασίστες και μάλιστα, πολλοί , εγώ δεν ξέρω."
  • "ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;"
--- έφη:
  • "Μπορεί να ήταν λάθος.Κακώς έγραψα οτι ήταν πολλοι.Κάκιστα.Ζητώ συγγνώμη έκανα ΛΑΘΟΣ!"


Παρακάτω μερικοί ιταλοί συνδικαλιστές*  που έγιναν φασίστες, +2 γάλλοι +1 γερμανός. Επαναστατοσυνδικαλιστές όλοι. Οι περισσότεροι της αναρχικής τάσης, ένας ρεβιζιονιστής μαρξιστής, ... κλπ. (Ελπίζω να γνωρίζετε αγγλικά :-p. Όλα λήμματα της wikipedia)

Agostino Lanzillo (1886-1952) was an Italian anarcho-syndicalist leader who became a member of Benito Mussolini's Fascist movement.
A follower of George Sorel, he joined Benito Mussolini at the paper Il popolo d'Italia. Lanzillo entered Italy's Parliament as a member of the National Fascist Party, and was a member of the single-party National Council of Corporations in 1931.

Michele Bianchi (July 22, 1883—February 3, 1930) was an eminent Italian revolutionary syndicalist leader. He was among the founding members of the Fascist movement.

Mario Carli (December 30, 1888 — September 9, 1935) was an Italian poet, novelist, essayist, diplomat, and journalist.
After fighting in World War I, he engaged in favor of the Arditi, and reached Gabriele D'Annunzio during the latter's political experiment in occupied Fiume in 1919. Carli then supported the militant anti-fascist Arditi del Popolo, created in 1920.
A successful journalist, Carli adhered to Benito Mussolini's Fascist movement the moment it started; he and his friend Emilio Settimelli published the intimidating newspaper L’Impero. Nonetheless, he proved to be disobedient, and joined the field of those considered "left-wing fascists". In the 1930s, Carli was Italy's consul general in Porto Alegre, Brazil.

Carlo Carra (February 11, 1881—April 13, 1966) was an Italian painter, a leading figure of the Futurist movement that flourished in Italy during the beginning of the 20th century...He is best known for his 1911 futurist work, The Funeral of the Anarchist Galli. Carrà was indeed an anarchist as a young man but, along with many other Futurists, later held more reactionary political views, becoming ultra-nationalist and irredentist before and during the war, as well as by Fascism after 1918 (in the 1930s, Carrà signed a manifesto in which called for support of the state ideology through art). The Strapaese group he joined, founded by Giorgio Morandi, was strongly influenced by fascism and responded to the neo-classical guidelines which had been set by the regime after 1937 (but was opposed to the ideological drive towards strong centralism).

Sergio Panunzio (July 20, 1886-October 8, 1944) was an Italian theoretician of revolutionary syndicalism. In the 1920s, he became a major theoretician of Fascism. Panunzio said that syndicalism is the historical development of Marxism. He pointed to George Sorel and Francesco Severio Merlino as revising Marx to fit the times and emboldening it. He is said to have spearheaded the revisionism that led many syndicalists through interventionism to corporativism and he ostensibly "gave Mussolini’s dictatorship a veneer of revolutionary legitimacy

Edmondo Rossoni (1884 – June 8, 1965) was an Italian Fascist politician. Born to a working class family in Tresigallo, a small town in the Province of Ferrara, Rossoni was imprisoned in 1908 for his revolutionary activities as a syndicalist. Leaving Italy for the United States, he worked in Socialist organizations there, before editing the nationalist newspaper La Tribuna - renamed L'Italia Nostra.
A renegade of Socialism, Rossoni joined Benito Mussolini's Fascist movement in 1921. After the March on Rome, he continued his political activities before becoming undersecretary to the President of the Grand Fascist Council from 1932 to 1935.

Georges Valois (real name Alfred-Georges Gressent; 1878–1945) was a French journalist and politician. Born in a working-class and peasant family, Georges Valois went to Singapore at the age of 17, returning to Paris in 1898 . In his early years he was an Anarcho-syndicalist. He found work as a secretary at L'Humanité Nouvelle where he met Georges Sorel . Later, after a stay in Imperial Russia (1903), Gressent worked as a secretary at Armand Colin publishing house.
After having written his first book, L'Homme qui vient, he met the nationalist and monarchist writer Charles Maurras and became a member of his Action Française (AF) league, where he continued to follow the workers' movement. As his employment would have been compromised by an involvement in the far-right monarchist league, he took the pseudonym of Georges Valois .
In 1911, he created the Cercle Proudhon, a syndicalist group, and took direction of the AF's publishing house, the Nouvelle librairie nationale, in 1912 . The Cercle mixed Sorel's influence with the Integralism favored by Charles Maurras, and was overtly Antisemitical. According to historian Zeev Sternhell, this ideology was the prefiguration of Italian fascism.In 1925 he founded the weekly Le Nouveau Siècle (The New Century), seen as Maurras as a potential rival . Henceforth, he lost his job at the AF's publishing house, La Nouvelle librairie nationale. The rupture with Maurras became even more serious after his creation, the same year, of the Faisceau league

Robert Michels (9 January 1876, Cologne, Germany — 3 May 1936, Rome, Italy) was a German sociologist who wrote on the political behavior of intellectual elites and contributed to elite theory. He is best known for his book Political Parties, which contains a description of the "iron law of oligarchy." He was a student of Max Weber. Politically, he moved from the Social Democrats to revolutionary syndicalism and later to Italian Fascism

Hubert Lagardelle (1874–1958) was a French syndicalist thinker, influenced by Proudhon. He gradually moved to the right and served as Minister of Labour in the Vichy regime under Pierre Laval from 1942 to 1943.Πολλοί από τους παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "παιδιά του Ζωρζ Σορέλ". Όπως και ο φίλος μας ο Σπέρας, από ό,τι φαίνεται -να θυμίσω ότι ίδρυσε μαζί με άλλους το ΑΕΚ (Ανεξάρτητο Εργατικό Κομμα)? Οι αναρχοσυνδικαλιστές δεν ιδρύανε κόμματα. Αυτή ήταν τακτική άλλων τάσεων του συνδικαλισμού*, συμπεριλαμβανομένων μαρξιστών: Ντε Λέον στις ΗΠΑ, Σορέλ στη Γαλλία αλλά και πρώην αναρχικών: Πεστάνια στην Ισπανία.

Όσο για τον Μουσολίνι, ήταν παιδί αναρχικού. Ο ίδιος έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας, αρχισυντάκτης της κύριας εφημερίδας του, Αβάντι. Συνήθιζε να βάζει αποσπάσματα του Αυγούστου Μπλανκί. Ενώ με τον Λένιν και την κατάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους έκανε πάρτυ. Τον τελευταίο συνέχιζε να τον χρησιμοποιεί και στην επόμενη εφημερίδα του, την Πόπολο Ντε λ'Ιτάλια, την πρώτη φασιστική εφημερίδα.

Το κύριο θέμα που θα ήθελα να ανοίξω είναι το γιατί και το πώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δευτεροδιεθνιστικού μαρξιστικού σοσιαλισμού, όσο και της παράλληλης-με και εναλλακτικής-ως-προς αυτόν ιδεολογίας/πρακτικής του συνδικαλισμου* (ο αναρχοσυνδικαλισμός αποτελούσε τότε απλώς μια τάση του), πέρασε τελικά -μέσω του λεγόμενου σοσιαλσωβινισμού- στο φασισμό. Ανοίγω και άλλα θέματα: ποια η ποιότητα του μαρξισμού της Β' Διεθνούς ή της ιδεολογίας/πρακτικής του συνδικαλισμού*? Ποιές οι τάσεις εντός τους?

Φαντάζομαι ότι τόσο οι λενινιστές "θαυμαστές του ΕΑΜ" όσο και ο Νίκος "θαυμαστής του Στίνα" που συζητήσατε εδώ μέσα δεν πολυέχετε διάθεση. Θα ήταν ενδιαφέρον όμως να ειπωθεί κάτι. Και ιστορικά χρησιμό.

* Τον όρο "συνδικαλισμό" τον χρησιμοποιώ όχι με την γενική έννοια που κατέχει στα ελληνικά, αλλά παίρνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση των όρων syndicalism και trade-unionism που υπάρχει στα αγγλικά.

από --- 26/07/2009 7:43 μμ.


γραφεις

"Υποθέτω, λοιπόν, ότι εσύ ως καλός ιδεολόγος θα άφηνες τα παιδιά σου να πεθάνουν από την πείνα περιμένοντας τον καπετάν Μουντρίχα παρά να πάρεις συσίτιο από το κατοχικό κράτος.

Σοβαρή ιδεολογία ρε συ, αλήθεια από που την κονόμησες;  "


Ειναι άλλο να παίρνεις συσιτιο από το κατοχικο κράτος,και άλλο να καλείς σε μπουκοτάρισμα των συσιτιων που διοργανώνουν οι "ανευθυνοι ιδιώτες"(βλ.Εθνικη Αλληλεγγύη) και συνεργασια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν ξέρω ρε συ που την κονομησα την ιδεολογια μου.Ξέρω απλά οτι δεν γράφω βλακειες,αλλάζοντας συνέχεια την συζητηση για να βγάλω εναν Φασιστα ως αναρχικο ή έστω απολιτικο.

από Νίκος 26/07/2009 8:12 μμ.


Eψαξες σε όλο το ιντερνέτ για να βρεις δύο - τρεις που είχαν διατελέσει στα νιάτα τους αναρχικοί και έγιναν φασίστες και από αυτό βγάζεις πόρισμα; Τότε τι πόρισμα βγάζεις για τον τριτοδιεθνιστικό μαρξισμό από τον οποίο προέκυψαν φυντάνια όπως οι Σταυρίδης, Μανωλέας, Γεωργαλάς, Τύριμος και τόσοι άλλοι; Τι έχεις να πεις για τους χιλιάδες Γερμανούς κομμουνιστές που πέρασαν μαζικά στο κόμμα του Χίτλερ;  

Απο την ΓΣΕΕ το 1925.
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=12128&subid=20110&tag=8940&pubid=2448857

Τον Κορδάτο, κατά την περίοδο της «υπεραριστερής» στροφής του ΚΚΕ, θα διαδεχτεί μία από τις σκοτεινές μορφές στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Πρόκειται για τον Νίκο Σαργολόγο. Είχε αναδειχτεί στο εργατοϋπαλληλικό κίνημα της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την περιγραφή του Κορδάτου «ήταν ρήτορας και πολύ επιθετικός και ανυπόμονος επαναστάτης. Αργότερα, το 1925-26, γυρίζοντας από τη Μόσχα, μέσον του Βερολίνου, έφερε μαζί του μια «κομμουνίστρια» Γερμανίδα και σε λίγο καιρό είχαμε αποδείξεις πως ήταν πράχτορας του ΙΙ Γραφείου του Α Σώματος Στρατού και της αστυνομίας.

Οταν κατάλαβε πως ήταν σε γνώση της ΚΕ η χαφιεδοποίησή του, έφυγε για τη Β. Αμερική, παίρνοντας μαζί του και χρήματα του κόμματος». Εκεί, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες «ίδρυσε μια εκκλησία και έζησε του λοιπού με καχυποψία και φόβο».


από nc 26/07/2009 8:41 μμ.


από Νίκος 26/07/2009 9 μμ.


Ο Σπέρας με τον όρο «ανεύθυνοι ιδιώτες» δεν εννοεί τα συσσίτια του ΕΑΜ, αλλά αν πρόσεξες διευκρινίζει το άρθρο να επιστρατευτούν τα αρτοποιεία και η πώληση του ψωμιού να γίνεται υπό την επίβλεψη δικαστικών και αγορανομικών αρχών. Από πότε ρε συντρόφια το θεωρείται κακό αυτό το μέτρο όταν εφαρμόζεται σε περιόδους που θερίζει η πείνα και οργιάζει η μαύρη αγορά;  Και είναι κακό όταν το προτείνει ο Σπέρας, ενώ όταν το εφάρμοζε ο Λένιν ήταν καλό;

ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ?

 

από --- 26/07/2009 9:14 μμ.


Οταν λέει "Ανευθυνους ιδιώτες" εννοεί την "Εθνικη Αλληλεγγύη" του ΕΑΜ.Δεν εννοει τους μαυραγορίτες,αλλιώς η κοινη λογικη δε θα τους έλεγε "ανευθυνους" αλλά πιο σκληρά επίθετα.
Επισης λέει για συνεργασια με την αστυνομια και τους διορισμένους κατοχικους δημάρχους.

Βλέπουμε πάντως οτι ο Σπέρας...εγκατέλειψε την πολιτική απο το 1925 οπως λένε οι αντιδιαστρεβλωτές της Ιστοριας σαν τον "Νικο".

από περαστικός 27/07/2009 3:54 μμ.


Πολύ ενδιαφέρον...Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι αναρχικοί ψάχνουν και αυτοί έναν ήρωα τους σε εκέινη την εποχή...Κακώς...¨Ηρωες όλων είναι αυτοί που προήλθαν ακόμη και από το ΚΚΕ...Μην σπαταλατε τζάμπα μελανι...Επίσης δεν χρειάζεται τόση δικαιολόγηση από τους λοιπους για ένα θέμα που δεν αφορά άμεσα την συζήτηση(διαστρέβλωση από ΕΣΣΔ, πρακτικές κάποιων κομματικών στελεχών και λοιπα.)

Η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ γέννησε τους πρωτοπόρους της εποχής, έκανε τις πατάτες του και επειδη έχω και έγω έναν παππου στο ΕΛΑΣ όπως και άλλοι εδώ(ασχετο αλλά μαλλον θα μετράει αν το λεμε) που λέεει.....Το ΚΚΕ ξέπλυνε την ντροπή της Βάρκιζας και της Καζέρτας με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος....Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες, φρου φρου και αρώματα.....

από κι άλλος Νίκος 27/07/2009 8:27 μμ.


Μια και ξεπεράστηκε το θέμα με τα αρχεία του ΕΔΕΣ, να υποθέσω ότι ο συνονόματος μου κατάλαβε τελικά τι ακριβώς συμβαίνει με τα πιο πρόσφατα έγγραφα;  Κάλιο αργά παρά ποτέ! Πάντως αν είχε λιγότερο φανατισμό, θα μπορούσε να το αντιληφθεί πολύ νωρίτερα.

από Νίκος 27/07/2009 9:38 μμ.


Μα είναι δυνατόν να επικαλείσε την κοινή λογική; Εχουμε και λέμε. Σύμφωνα με εσάς, είναι απολύτως λογικό ο Σπέρας ο χαφιές της αστυνομίας και του στρατού από το 1925, μέλος φασιστικών κομμάτων που είχε επαφές με τον ΕΔΕΣ Αθήνας και έστελνε γράμματα στο Ζέρβα, που είχε άκρες με τους Γερμανούς και ελέγχεται για συνεργάτης τους, που καλούσε σε σαμποτάρισμα του ΕΑΜ, να πάει μόνος του στη συνάντηση όταν τον φώναξε ο Μουντρίχας και όχι με τρία καμιόνα Γερμανούς. Αν αυτό είναι λογική....τότε όντως δεν με λένε Νίκο, αλλά Ιωσήφ Τζουγκασβίλι Τρολ.  

Ποιος αναφέρει την συνάντηση του Ορέστη Μουντριχα με τον Σπέρα???

Αστο "Νικο" ειναι χαμένο το παιχνιδι σου.


Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του της οδού Κολωνού 64 στο Μεταξουργείο για την Ελευσίνα. Μαζί του ήταν ένας φοιτητής της Νομικής και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Ίσως συζητούσαν τη δημιουργία μιας αντιστασιακής ομάδας ή μάλλον πήγαιναν να συζητήσουν με κάποιους από τον ΕΛΑΣ. Εκεί, στη Μάνδρα Αττικής, συνελήφθησαν από τον Καπετάν Ορέστη, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Νεφέλης, κόρης του Σπέρα. Ο Σπέρας πρέπει να είχε καταλάβει ότι ήταν στο στόχαστρο των σταλινικών και είχε πει, πριν φύγει, στη γυναίκα του ότι αν αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι να Ζητήσουν πληροφορίες από ένα γιατρό ονόματι Λαζαρή στα Εξάρχεια. Η γυναίκα του πήγε στο διαμέρισμα των Εξαρχείων και της είπαν να ξαναπεράσει γιατί απουσίαΖε ο γιατρός. Μετά από μια βδομάδα που ξαναπήγε, το διαμέρισμα ήταν άδειο. Προφανώς ο γιατρός είχε μάθει για τη δολοφονία του Σπέρα, εγκατέλειψε το διαμέρισμα και κρυβόταν.


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=97802

από Νίκος 28/07/2009 2:09 πμ.


Είναι γνωστό πως με σταλινικούς δεν γίνεται να βγάλεις άκρη. Την προηγούμενη πρόταση που λέει «μάλλον πήγαιναν να συζητήσουν με κάποιους από τον ΕΛΑΣ» δεν την είδες. Και η κοινή λογική τι λέει; Οτι πήγαναν στη Μάνδρα για να αγοράσουν οικοδομικά υλικά, να μαζέψουν σπαράγγια, να ψαρέψουν, να πιουν ούζα, να πετάξουν αετό; Και αφού πήγαιναν γι' αυτό το λόγο, γιατί ο Σπέρας είχε πει στη γυναίκα του ότι αν κάτι του συμβεί να πάει στο γιατρό Λάζαρη; Φανερό είναι ότι είχε κλειστεί ραντεβού.

Αλλά τι περιμένεις από σταλινικούς, που διαβάζουν ότι θέλουν και διαστρεβλώνουν ότι τους αρέσει. Τέτοια έκαναν και γι' αυτό η θέση τους είναι πλέον στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

 


Οτι πιο πιθανό είναι να ισχύει αυτό που γράφει ο συγγραφέας(χωρίς να αναφέρει κάποια μαρτυρία ή πηγή)
«μάλλον πήγαιναν να συζητήσουν με κάποιους από τον ΕΛΑΣ»

παρά να ισχύει το αρχείο του ΕΔΕΣ που δέχονται παν/κοι,η αρθρογραφία του Σπέρα σε Φασιστικές εφημερίδες,η απεργοσπασία του,η εξαγορά του απο τον μεγαλοκαπιταλιστή Χαρίλαο,τα χαφιεδίσματα σε δίκες αγωνιστών  κ.ο.κ

ολά αυτά δεν ισχύουν για αυτό το περίφημο "μάλλον" που έγραψε ο συγγραφέας για τον Κ.Σπέρα.


...συναντιέσαι με ...

Μαζί του ήταν ένας φοιτητής της Νομικής και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού

και το παρελθόν σου είναι να χαφιεδίζεις σε δικες,να καλεις σε συσιτια εναντια στα συσίτια του ΕΑΜ,να αρθρογραφείς σε φασιστικές εφημερίδες καλώντας σε στήριξη στο ΕΘΝΙΚΟΣΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ,να μετέχεις σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς;;;
Τι λέει λοιπόν η κοινή λογική;;
(Ο ΕΛΑΣ είχε αξιωματικούς του Ε.Σ και της χωροφυλακής,αλλά ως επι το πλείστον δεν πήγαν στον ΕΛΑΣ αλλά στα Τάγματα Ασφαλείας και στον ΕΔΕΣ)

από ... 29/07/2009 3:51 μμ.


Ακόμα και αν δεχτούμε ότι όντως ο Κ. Σπέρας είχε περάσει στο στρατόπεδο της δεξιάς, τι σημαίνει αυτό για τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ; Άλλωστε όπως είναι γνωστό η ΟΠΛΑ και ο ΕΛΑΣ δε σκότωναν μόνο αριστερούς διαφωνούντες, τροτσκιστές κλπ αλλά και δεξιούς, φασίστες κλπ.

Αυτό όμως δε σημαίνει απολύτως τίποτα! Τέτοιες μέθοδοι εκτέλεσης πολιτικών αντιπάλων είναι χαρακτηριστικές του προπλάσματος ενός σταλινικού κράτους που θα δημιουργούσαν αν νικούσαν στη μάχη τους με τους δεξιούς. Όπως ακριβώς οι δεξιοί, οι χίτες σκότωναν κόσμο, βασάνιζαν και έστελναν στις εξορίες ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια θα έκαναν και οι σταλινικοί της ΟΠΛΑ και του ΚΚΕ. Θα είχαμε δηλαδή την αριστερή μορφή του καπιταλισμού και του κράτους του.

Είναι εντελώς γελοία η προσπάθεια των εν λόγω σταλινικών όπως του τριπαυλίτσα να δικαιολογήσουν με αυτόν τον τρόπο επαίσχυντες τακτικές κρατικής τρομοκρατίας.

Από κει και πέρα, αν ψάξουμε λίγο καλύτερα την ιστορία των σταλινικών θα δούμε ότι π.χ. την περίοδο του "σοσιαλφασισμού" μια χαρά συνεργάζονταν τα αδελφά κόμματα του ΚΚΕ στη Γερμανία με τους ναζί. Για να μη μιλήσουμε για τις συνεχείς αλλαγές γραμμής και πως αυτό μεταφραζόταν στην προπαγάνδα του ΚΚΕ. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίοδο της συμφωνίας Ριμπεντροπ-Μολότωφ.  Ο "ένδοξος- αντιφασιστικός" "κόκκινος" στρατός μια χαρά εισέβαλλε στην Πολωνία σε συμφωνία με τους ναζί.

Αφήστε λοιπόν τα σάπια κρατιστές, υπέρμαχοι του κρατικού καπιταλισμού. Στην πραγματικότητα είστε το ίδιο εχθροί της ελευθερίας με τους φιλελεύθερους και τους φασίστες. Κρίμα που πολύς κόσμος με αγνές προθέσεις για την επανάσταση σας πίστεψε και την μαύρη περίοδο του Β'Π.Π. και τώρα...

από --- 29/07/2009 4:01 μμ.


"Ακόμα και αν δεχτούμε ότι όντως ο Κ. Σπέρας είχε περάσει στο στρατόπεδο της δεξιάς, τι σημαίνει αυτό για τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ; Άλλωστε όπως είναι γνωστό η ΟΠΛΑ και ο ΕΛΑΣ δε σκότωναν μόνο αριστερούς διαφωνούντες, τροτσκιστές κλπ αλλά και δεξιούς, φασίστες κλπ.

Αυτό όμως δε σημαίνει απολύτως τίποτα! Τέτοιες μέθοδοι εκτέλεσης πολιτικών αντιπάλων είναι χαρακτηριστικές του προπλάσματος ενός σταλινικού κράτους που θα δημιουργούσαν αν νικούσαν στη μάχη τους με τους δεξιούς. Όπως ακριβώς οι δεξιοί, οι χίτες σκότωναν κόσμο, βασάνιζαν και έστελναν στις εξορίες ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια θα έκαναν και οι σταλινικοί της ΟΠΛΑ και του ΚΚΕ. Θα είχαμε δηλαδή την αριστερή μορφή του καπιταλισμού και του κράτους του."


Είμαι σιγουρος οτι μερικοι μη "διαστρεβλωτές" της Ιστορίας οπως "εμείς οι Σταλινικοι παραχαράκτες" αυτό το "θα" σκέφτηκαν,και αποσιωπήσανε την Ιστορια του Σπέρα και τον βγάλανε αναρχοκουμμουνιστή εκτελεσμένο από την (αδημιουργητη τότε)ΟΠΛΑ.

Δεν με ενδιαφέρει τι θα γινοτανε κατά την γνώμη σου αν νικαγε ο ΕΛΑΣ.Με τα "θα" δεν γραφεται η Ιστορία.Με ενδιαφέρει οτι αδυνατείτε να πιστέψετε τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκομιστήκανε δείχνωντας ένα μανιακό φανατισμό θρησκευτικής χροιάς που ειναι πρωτοφανής κατα την γνώμη μου και που δεν τον περίμενα από άτομα που θέλουν να χαρακτηιζονται ως "προοδευτικά" και "αντισυγκεντρωτικα".

Αντιθετα μάλιστα,αρκεί απλά και μονο η αναφορα του Α.Στινα,για να γραφτούν βιβλια,και να είμαστε "σταλινικοι διαστρεβλωτές" της Ιστοριας.Αυτά και μόνο σας αρκούν.Οπως κάποτε αρκούσε η βεβαιώση της Κ.Ε του ΚΚΕ για να βγάλει κάποιον πράκτορα ή χαφιε(π.χ Πλουμπίδης)και να το πιστέψει  ο κόσμος.

Μονο που σήμερα έχουμε 2009 και όχι 1953!!!!


Μηπως ομως αυτό που κατηγορείτε γίνατε;;;Μα άνθρωπε μου, δεν μιλάμε υποθετικά για το τι ΘΑ έκανε ο ΕΛΑΣ αν επαιρνε την εξουσία! Μιλάμε βάσει του τι ΕΚΑΝΕ η ΟΠΛΑ και ο ΕΛΑΣ. Βάσει της πρακτικής των εκτελέσεων, των προγραφών και όλα τα παρεπόμενα.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι μπορεί ο Σπέρας να πέρασε στη δεξιά. Άλλωστε αυτό συνέβη και σε πολλούς κομμουνιστές, συνδικαλιστές, κλπ. Αυτό όμως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. Μπορεί ο Στίνας να έκανε λάθος, να μην είχε σωστές πληροφορίες ακόμα και να μην ήταν αντικειμενικός όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς με τέτοιο κυνήγι που είχε φάει και με τις δολοφονίες των συντρόφων του.  Μη διαστρεβλώνεις λοιπόν.

Φυσικά δεν είμαι ΕΠΙΣΗΣ υποχρεωμένος και να πιστέψω αυτό που μου σερβίρεις χωρίς έρευνα, ειδικά όταν γνωρίζω ότι ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

Το κριτήριο για να κρίνει κανείς τις δολοφονίες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση αν ο Σπέρας ήταν με τη δεξιά, απολίτικος ή αναρχικός. Το κριτήριο είναι οι μέθοδοι τους και το περιεχόμενο της πολιτικής τους.

Άσε λοιπόν τις περιπτωσιολογίες και τα φούμαρα και έλα στην ουσία που εσκεμμένα αποκρύπτεις, η οποία ουσία είναι να δικαιολογήσεις τη ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

 

από --- 29/07/2009 4:35 μμ.


 Φυσικά δεν είμαι ΕΠΙΣΗΣ υποχρεωμένος και να πιστέψω αυτό που μου σερβίρεις χωρίς έρευνα, ειδικά όταν γνωρίζω ότι ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

Ευτυχώς και που ο Α.Στίνας μιλούσε αντικειμενικά,και τόσα χρόνια ειχε διαδοθεί η "αληθινή" Ιστορια που κάποιοι διαστρεβλωτες εν έτη 2009 προσπαθουν (ανεπιτυχώς;)να ανατρέψουν.
Η προσωπολατρεία εν έτη 2009 σε πλήρη ανάπτυξη και παρόλα τα τόσα στοιχεία οι μεγάλοι "αμφισβητιες" δεν τρώνε οτι τους σερβιρουν αλλά προτιμούν τους "αντικειμενικούς".

"Μπορεί ο Στίνας να έκανε λάθος, να μην είχε σωστές πληροφορίες ακόμα και να μην ήταν αντικειμενικός όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς με τέτοιο κυνήγι που είχε φάει και με τις δολοφονίες των συντρόφων του.  Μη διαστρεβλώνεις λοιπόν."

Να μην ήξερε το αποκλείω.Ο ιδιος ήταν στο ΚΚΕ όταν ο Σπέρας χαφιέδιζε τον Πουλιόπουλο(περιγράφει στα απομνημονεύματα του,οτι o Πουλιοπουλος γελοιοποιήσε τους μάρτυρες).Ο Στίνας ελεγε εν γνώση του ψέμματα.Για ποιον λόγο;;;Μου ειναι αδιάφορο.
Αλλού λοιπόν ψάξε για διαστρεβλωτες φιλε "..." και όχι σε εμάς.


Απο εκεί και πέρα,δεν θυμάμαι να μιλησα ούτε για σοσιαλισμό,ούτε για Στάλιν.Δεν πειράζει καταλαβαινω κάτι λίγα από "συνδικαλισμό".Οταν δεν έχεις να απαντήσεις,ε τότε άλλαξε κουβέντα.

από μέτωπο ιστορίας 29/07/2009 11:13 μμ.


χαίρομαι πάρα πολύ που κάνετε αυτόν τον κόπο να με ενημερώσετε για την εξέλιξη της συζήτησης γύρω από τον Κ. Σπέρα. Καταρχήν η χρησιμοποίηση του άρρου μου στο ιντιμεντια δεν έγινε από μένα, αλ΄λα αυτό δε με ενοχλεί καθόλου. Το φύλλο που έχετε ανακαλύψει είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενδέχεται να ανατρέψει πράγματι την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Οι επιπλέον πληροφορίες που έχω για την δολοφονία του Κώστα Σπέρα βρίσκονται στο Αρχείο του Ν. Σύριγγα στο ΕΛΙΑ. Δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς σε ποιά μαρτυρία από τις 5 - 6 που έχει συγκεντρώσει. Υπόσχομαι να το κοιτάξω πιο επισταμένα. Πάντως η υποστηριζόμενη από εσάς εξέλιξη του Σπέρα δεν είναι εντελώς παράλογη καθώς το διεθνές ρεύμα στο οποίο ανήκε ο Σπέρας είχε ακριβώς την ίδια πορεία. Ο Σπέρας δεν ήταν ακριβώς αναρχοσυνδικαλιστής με την έννοια που το ορίζουμε σήμερα. Αντιστοιχεί περισσότερο στο ρεύμα του Ζωρζ Σορέλ. Το ρεύμα αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο και συναντήθηκε με την γαλλική φιλοβασιλική και αργότερα φασίζουσα άκρα δεξιά με έναν περίεργο δρόμο. Εάν πράγματι ισχύει αυτό το οποίο παρουσιάζεται -- πράγμα πάρα πολύ πιθανό -- τότε είμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη και σας ευχαριστούμε για αυτό. Θα ενδιθαφερόμουνα για περισσότερτες λεπτομέρειες. Ευχαριστώ πολύ
Ελπίζω να βρω χρόνο να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό. Παρακαλώ να υπάρξει δημοσίευση της επιστολής αυτής.
     Κώστας Παλούκης

από Νίκος 30/07/2009 12:16 πμ.


Δηλαδή ο ιστορικός Παλούκης δεν λαμβάνει ως σοβαρά τα υπόλοιπα στοιχεία, αλλά στέκεται στο άρθρο της Εθνικής Σημαίας το οποίο όπως λέει μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Αν είναι έτσι. Τότε τα πράγματα είναι απλά. Οι αγαπητοί σταλινικοί ας ενημερώσουν τον ιστορικό γαι την ημερομηνία του φύλλου της εφημερίδας και αυτός θα το βρει στην Έθνική Βιβλιοθήκη που είναι τα τεύχη. Αφού θέλουν να συμβάλουν στην «αποκατάσταση» της ιστορικής αλήθειας ας δώσουν την πληροφορία...εκτός αν θέλουν να την έχουν αποκλειστική.   

από !!! 30/07/2009 1:43 πμ.


ston ... oti ais8anomai einai san na krineis ek tou asfalous
asxeta me to ti ekane o OPLA(ligo poly gnosta,ektos tou spera)
prepei na paradexteis  oti se tetoies akraies katastaseis tetoia pragmata symbainoun
opos kai ston ispaniko emfilio opou fortonotan sta fortiga diaforoi megaloastoi kai fasistes  gia  ''na doune to iliobasilema'' opos anaferotan xaraktiristika..
prokeimenou na diafeilae3eis i na diekdikiseis kapoia pragmata polles fores anagkazese na ftaseis sta akra.to 8ema einai pos diaxeirizese tis akraies katastaseis pou prokyptoun
apo tin alli na 8ymiso  episis oti kata mia sygkekrimeni krisimi periodo tou ispanikou emfiliou oi anarxikoi se diafora  meri kai idiaitera sti barkeloni epikratousan safestata enanti ton koumouniston kai 8a  mporousan na eixan epivlie8ei me ti bia i na kanane stoxeymenes  eka8ariseis.den to ekanan. kai ti egine stin poreia,exasan tin opoia e3ousia sto dimokratiko metopo?itan la8os epilogi,gia mena oxi.

ka8e istoriki stigmi einai idiaiteri kai apaitei  tin krisi  olon ton paraplevron paragonton panta kai ayto anaferetai pros oles tis pleyres pou diekdikoun to ala8ito..

Τι να σου πω;Τέτοιες εμμονές δεν έχω ξανασυναντήσει στην ζωή μου.
Αδεια δεν θα πάρεις τελικά;

από Νικος 30/07/2009 11:22 πμ.


Το Σάββατο αναχωρώ. Ομως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν λέτε την ημερομηνία του φύλλου που τσιμπίσατε το άρθρο του Σπέρα.

Οπως και να έχει.Καλές διακοπές!
Προσοχή στους "σταλινικους" καρχαρίες :)

υ.γ για τα υπόλοιπα συν τω χρόνω,αυτοί που ειναι οι πλεόν κατάλληλοι θα απαντήσουν.Μην ξεχνάμε οτι "ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρονται".Μένει να βρεθεί ποιος είναι ο ψεύτης.

από Νίκος 30/07/2009 12:05 μμ.


Εσύ δηλαδή έχεις δεχτεί ότι δεν είναι πλαστογραφία χωρίς καν να το ελέξεις; Και άντε εσύ το έχεις δεχτεί, θα πρέπει να το δεχτούμε και εμείς χωρίς να αποδεικνύεις την εγκυρότητα του;  Σου ξαναλέω για το λόγο του Βελουχιώτη στη Δεσφίνα. Και τότε απόκομα από εφημερίδα παρουσιάζαν και μάλιστα με ημερομηνία κτλ. Αν ψάξεις λίγο στο ίντερνετ θα το δεις. Γιατί λοιπόν να μην υποθέσω ότι κάτι παρόμοιο έχετε κάνει και εσείς, ιδιαίτερα όταν σε έχω ρωτήσει δύο - τρεις φορές για την ημερομηνία και το κάνεις γαργάρα; Με την μόνη διαφορά οτι ο "λογος του Αρη στην Δεσφινα" επικαλείται ως "πηγή" μια ανύπαρκτη αντιστασιακή εφημερίδα.Και το γελοιοδεστατο αποκομμα που είναι προφανές οτι ειναι γραμμένο από άλλους υπάρχει μονο σε 2-3 βιβλια ακροδεξιών εισαγγελέων του εμφυλιου.
Ιδου η απίστευτη γελοιότητα
http://homepages.pathfinder.gr/nfinnos/velouhiotis/logos.jpg

Ενώ στη προκειμένη περίπτωση τα τεύχη της Εθνικής Σημαίας υπάρχουν,και μπορείς να τα ελέγξεις,οι ημερομηνίες υπάρχουν στη πρώτη φωτογραφία.Η αρθρογραφία του Σπέρα είναι συμβατη με την εποχή του.Ενημερώθηκε ο Ιστορικος Κώστας Παλούκης καθώς και όλοι οι υπόλλοιποι συγγραφείς που έχουνε γράψει για τον Κώστα Σπέρα.Στειλτους μαιλ,ρώτα τους και ξεμπροστιασε μας.Μόνο βιάσου για να πας και τις διακοπές σου :)

Εγώ δεν θα πάω δυστυχώς :(


από Nikos 30/07/2009 1:54 μμ.


Στην πρώτη φωτογραφία απλά φαίνεται ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Σε αυτό το φύλλο είναι το άρθρο του Σπέρα; Αν ναι, γιατί δεν το λέτε; Και ακόμη εδώ μπήκατε για να ξεμπροστάσιετε τον φασίστα τον Σπέρα, γιατί δεν γράφετε και εδώ την ημερομηνία του φύλλου με το άρθρό του αλλά ενημερώνεται μόνο τον ιστορικό Παλούκη; Εμείς δηλαδή στο πηγάδι κατουρήσαμε; Δεν σου λέω προκαταβολικά ότι είναι πλαστό, αλλά ότι μέχρι τώρα δεν μας έχεις αποδείξει την εγκυρότητα του και το ότι συστηματικά αποφεύγεις να γράψεις μια κωλοημερομηνία παρά τις επαναλλαμβανόμενες προκλήσεις μου, ξέρεις δεν συμβάζει και πολύ με την αξιοπιστία σου.

Δεν ενημέρωσαμε μονο τον Ιστορικο Κ.Παλούκη,αλλά ολους οσους έχουν γράψει κατα καιρούς για το ζητημα,οι οποιοι αντιθετα με τον ανώνυμο παλληκαρά  "Νικο" μιλήσανε σε πολύ διαφορετικό τόνο.

Ημερομηνια ειναι 14-12-1934.οκ?

Σε ρώτησα και εγώ πράγματα και δεν απάντησες "Νικο"
Τα επαναλαμβάνω λοιπόν
1)Που ξέρεις οτι το "ποινικο" αδικημα του Σπέρα επί Μεταξά ήταν χαρτοπαιξια όπως λες,και όχι π.χ καταχρηση ταμείου.Οπως πως ξέρεις οτι εκτοπίστηκε με διοικητικη απόφαση;;

Οπως γράφεις
3) Ο Στίνας όντως λέει ότι βρήκε τον Σπέρα στη φυλακή για ποινικό αδίκημα, αλλά δεν αναφέρει ποιό. Αυτό, λοιπόν, ήταν περί χαρτοπαιξίας, γιατί ο Σπέρας έβγαζε ένα συμπλήρωμα σε καφενείο που ήταν παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη. Μετά την φυλάκιση τον έστειλαν εξορία, η οποία αν γνωρίζεις ήταν διοικητική απόφαση και όχι δικαστική. Δηλαδή το κράτος δεν χρειαζότανε να σε δικάσει και να σε βρει ένοχο για κάτι για να σε στείλει εξορία.

Που τα ξέρεις αυτα;;;;;;;;;;;;

από Nikos 30/07/2009 6:01 μμ.


Γιατί γνώρισα προσωπικά τον Στίνα.

από --- 30/07/2009 11:32 μμ.


Σε πιστεύω,καθώς αυτα που είπες δεν έχουνε γραφει απο κανέναν(από οσο ξέρω),αλλά τα εχω ξαναακούσει από την μικρή έρευνα που έχουμε κάνει.post image

Όποιος παρακολουθήσει τις παρακάτω συζητήσεις : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=958886 http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009_04_01_archive.html http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1009528 και http://indy.gr/library/gia-ton-ksta-spera-1 , θα αντιληφθεί την μανία των σταλινικών με τον Κώστα Σπέρα και την επιμονή στην διαβολή της μνήμης του.

Η αποκάλυψη των πλαστογραφιών του Karhergr, στην οποία προέβην είναι η αιτία της σταλινικής μανίας των θλιβερών πλαστογράφων.

Η υπόθεση Κώστα Σπέρα είναι, ως προς την διερεύνησή της σε εξέλιξη και καλόν είναι όποιος ενδιαφέρεται να δει τα λίνκς στα οποία παραπέμπω, για να σχηματίσει μια γνώμη επί του θέματος και να δει την πλαστογραφία των σταλινικών επί τω έργω.

Όλα όσα λένε για τα αρχεία του ΕΔΕΣ και την παραμυθοειδή καταδίωξή του από τον Άρη Βελουχιώτη τον Δεκέμβρη του 1944 αποδείχτηκαν παραμύθια, ενώ οι ''επιστολές'' προς τον Ζέρβα, που παρουσίασε ο Karhergr στο : http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html και οι οποίες ''αποδείκνυαν'' την ένταξη του Κώστα Σπέρα στον ΕΔΕΣ, κατά την διάρκεια της Κατοχής, αποδείχτηκαν προβληματικές και μάλιστα η μία από τις τρείς ήταν δική του επινόηση, δηλαδή καθαρή πλαστογραφία του ιδίου, με σκοπό την σπίλωση της μνήμης ενός ανθρώπου, ο οποίος ήταν πλιτικός αντίπαλος ενός ιδιότυπου ολοκληρωτικού εξουσιαστικού μηχανισμού, δηλαδή του διεθνούς λενινιστικού μηχανισμού, ο οποίος στην Ελλάδα υποστασιοποιήθηκε από τον λενινοζαχαριαδικό μηχανισμό του Κ.Κ.Ε.

Αυτό το παραμύθι κονιορτοποιήθηκε.

Στην συνέχεια και μετά από διαρκείς και επί αρκετούς μήνες πιέσεις μου οι σταλινικοί παραχαράκτες του ''ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' υποχρεώθηκαν, μόλις τον Απρίλιο του 2009 να αναφερθούν στην πηγή τους, η οποία είναι το ψευδεπίγραφο βιβλίο, το οποίο δεν έχει επίσημο συγγραφέα (ο Λευτέρης Αποστόλου που υποτίθεται ότι το έγραψε, δεν εμφανίζεται ως συγγραφέας) Ναπολέων Ζέρβας ''Ο Μισθοφόρος''.

Από αυτό το ύποπτο βιβλίο προέκυψε ότι από τις τρεις ''επιστολές'' προς τον Ναπολέοντα Ζέρβα που παρουσίασε ο Karhergr τον Ιανουάριο του 2007, η μία ήταν καθαρά δική του επινόηση, δηλαδή πλαστή και δεν αναφερόταν στο εν λόγω βιβλίο.

Επίσης, όσον αφορά τον χρόνο κατάσχεσης του αρχείου του ΕΔΕΣ από τον ΕΛΑΣ, το παραμύθι άλλαξε. Από τον Δεκέμβριο του 1944, πήγαμε στα τέλη Νοεμβρίου του 1943, οπότε είχε γίνει μιά άλλη μάχη του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ. Σε αυτήν την μάχη απέδωσαν, σύμφωνα με το βιβλίο, την κατάσχεση του αρχείου του ΕΔΕΣ από τον ΕΛΑΣ, επικαλούμενοι την μαρτυρία του καπετάν Περικλή (Γιώργου Χουλιάρα) και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την δολοφονία του Κώστα Σπέρα με τις ''επιστολές'' προς Ζέρβα, που ''αποδείκνυαν'' την ένταξη του Σπέρα στον ΕΔΕΣ, αν και η δολοφονία Σπέρα από τον Μούντριχα έγινε τον Σεπτέμβριο του 1943 και η υποτιθέμενη ανακάλυψη του αρχείου του ΕΔΕΣ στα τέλη Νοεμβρίου του 1943!

Το αστείο, μάλιστα, που καθιστά εντελώς αναξιόπιστο και προφανώς χαλκευμένο σε κάποια σταλινικά παραχαρακτήρια του παρελθόντος, το υποτιθέμενο αρχείο του ΕΔΕΣ και τις ''επιστολές'', που ''αποδεικνύουν'' την συνεργασία Σπέρα με ΕΔΕΣ (θυμίζω ότι η μία επιστολή ήταν πλαστογραφημένη από τον Karhergr), είναι το γεγονός ότι αυτό το κατασχεμένο τον Νοέμβριο του 1943 αρχείο, περιέχει και μια σειρά επιστολών του ... 1944 (!!!).

Προς ενίσχυση όλων αυτών, ήλθε και η τοποθέτηση των ίδιων των σταλινικών (''Κούλης'', ''1ας από μέτωπο ιστορίας''), οι οποίοι έγραψαν ξεκάθαρα ότι οι επιστολές μπορεί να είναι πλαστές, για να δικαιολογήσουν τον αποκεφαλισμό του Κώστα Σπέρα και το ΕΑΜ εκείνη την εποχή πλαστογραφούσε έγγραφα των αντιπάλων του, για να χρησιμοποιήσει εναντίον τους.

Αλλά και η μαρτυρία, που επικαλείται το εν λόγω ύποπτο βιβλίο, στο οποίο γίνεται μνεία των κατασχεμένων ''εγγράφων'' του ΕΔΕΣ τον Νοέμβριο του 1943 είναι ανύπαρκτη και ως εκ τούτου πλαστή και ψευδής και το γεγονός αυτό καθιστά και αυτή την δεύτερη εκδοχή των σταλινικών Karhergr, KillKiss και Κούλη, καθιστώντας εντελώς μυθιστορηματική και συκοφαντική την όλη παρουσίαση των γεγονότων, που υποτίθεται ότι οδήγησαν στην ''κατάσχεση'' των εγγράφων του ΕΔΕΣ από τον ΕΛΑΣ.

Περισσότερα θα αναφέρω στο επόμενο σημείωμά μου.

Όσον αφορά το δημοσίευμα της ''Εθνικής Σημαίας'', με το άρθρο, που αποδίδεται στον Κώστα Σπέρα, αυτό θέλει έρευνα και αυτή η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Στην παρούσα φάση και για όσο συνεχίζεται αυτή η έρευνα, δεν θα πω τίποτε περισσότερο, για το θέμα που αφορά τον Κώστα Σπέρα και την αρθρογραφία του στην εφημερίδα του κόμματος του Γεώργιου Μερκούρη.

Αλλά, για το ''αρχείο του ΕΔΕΣ'', που ''κατέσχεσε'' ο ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1943 θα τα πούμε σύντομα...

Ας δούμε επίσης και το πως ο σταλινοζαχαριαδικός μηχανισμός του ΚΚΕ αγκάλιαζε δηλωμένους και πατενταρισμένους φασίστες, συνεργάτες των ναζί και των κατοχικών κυβερνήσεων και ηγετών των κατοχικών κρατικών συνδικάτων και κοινούς καταδότες, κάνοντάς τους αρχηγούς του Εργατικού ΕΑΜ.

Η παρακάτω επιστολή είναι του ηγέτη του Εργατικού ΕΑΜ Ιωάννη Καλομοίρη και απευθύνεται στον Μπενίτο Μουσσολίνι. Αμέσως μόλις ο Μουσσολίνι δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή ο Ιωάννης Καλομοίρης προσχώρησε στο ΕΑΜ, όπου έγινε δεκτός με ανοικτές αγκάλες από τον σταλινοζαχαριαδικό εξουσιαστικό μηχανισμό του ΚΚΕ, ο οποίος φυσικά γνώριζε τα πάντα γύρω από τον Καλομοίρη, αποδεικνύοντας ότι ο αντιφασισμός του μηχανισμού αυτού ήταν μια σημαία ευκαιρίας και μόνον και τίποτε περισσότερο.

Απολαύστε την επιστολή του ηγέτη του Εργατικού ΕΑΜ Ιωάννη Καλομοίρη προς τον Μπενίτο Μουσσολίνι μεσούσης της Κατοχής (Αύγουστος 1941) και τον ανοικτά προδοτικό του ρόλο.

(Φυσικά, αν ο Σπέρας είχε υποκύψει στο ΚΚΕ θα γινόταν και αυτός ένας ήρωας της εγατικής τάξης και ηγέτης της, όπως ο Καλομοίρης).

 

Εικόνες:

από Κυριάκος 31/07/2009 1:24 πμ.


Ο Διαδικτυακός κλοούν(Τάσος Ανασ) έκανε -επιτέλους - την εμφάνιση του.Η Σ.Ο κουρασμένη αποφάσισε να "τελειώσει" εδώ το θέμα εμφανιζοντας τις ακατάληπτες κραυγές του.Δεν παραπονιέμαι.Πιστεύω οτι έγινε καλή συζήτηση.
Με άτομο που γράφει τέτοιες ηλιθιομάρες τον Τ.Α(δε τα βάζω μαζί του,έτσι σκέφτεται άρα έτσι γραφει)και η Σ.Ο τον αφήνει να συμμετέχει,σημαινει οτι πρέπει να αποχωρήσω.

Για οποιον δεν καταλαβέ πως σκέφτεται αρκεί να δει
http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html
Οτι ισχυρίζεται οτι το ειρωνικα γραμμένο κείμενο

Στρατηγέ μου Καπού (βλ. Ναπολέοντα Ζέρβα) , δεν το πιστεύω !!!
Καλές οι γκόμενες (ποιος δεν τις λατρεύει), καλή η τράπουλα , καλά τα κινήματα . Άντε καλό και το κατσιαπλιάδικο στην Ήπειρο με τις λιρίτσες των Άγγλων . Αλλά να μου θέλεις και εισοδισμό του ΕΔΕΣ στο προλεταριάτο και στο εργατικό κίνημα , με τη βοήθεια αναρχοσυνδικαλιστών ηγετών όπως του Σπέρα , δεν πάει λίγο πολύ !!! Άστα αυτά , γιατί ξεπερνούν τις δυνατότητές σου .


Ειναι "σταλινικη πλαστογραφία" για μια 3η επιστολη που απευθύνεται στον Ναπ.Ζέρβα!!!!!!!!!

Γράφει ο κλοούν
 και μάλιστα η μία από τις τρείς ήταν δική του επινόηση, δηλαδή καθαρή πλαστογραφία του ιδίου,(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Και η Σ.Ο ενώ εκόβε σε αυτο το νήμα τα πάντα περι κριτικής Στίνα,αφήνει αυτον τον σαλτιμπάγκο να γράφει σαν "χριστουγεννιάτικο δέντρο" αηδιες,βρίζοντας και δειχνοντας άτομα από διαδικτυακα φορουμ που δεν επιθυμουν να φαίνεται το νικ τους.


Παλαιότερα είχαν κόψει το άρθρο μας στο Ιντιμιντια κάποιος από την Σ.Ο ενώ ειχανε γραφτει δεκάδες απαντήσεις και σαν αιτιολογια έγραψε

"""Το αρχικό άρθρο κρύφτηκε γιατί αποτελεί ένα λιβελλογράφημα και πραγματική παραχάραξη της ιστορίας και της δράσης αγωνιστών. Οι ειρωνείες, τα ψέματα και οι συκοφαντίες, μπορεί για κάποιους να θεωρούνται κατάθεση της "ιστορίας" δεν είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα."""


από Τάσος Αναστασόπουλος 31/07/2009 8:25 μμ.


Το ότι θα αποχωρήσεις (που δεν το πιστεύω) Κυρια(κούλη) δεν με αφορά. Αυτά που πρέπει να γράψω, θα τα γράψω.

Όσον αφορά τη μαρτυρία, περί κατάσχεσης του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' από τον ΕΛΑΣ στα τέλη Νοεμβρίου 1943, την οποία μαρτυρία ψευδώς και ηθελημένα αποδόσατε (ο Karhergr, ο KillKiss και εσύ, ως ''ΜΕΤΩΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'') στον νεκρό καπετάν - Περικλή (Γιώργο Χουλιάρα), αναπαράγοντας τα ψεύδη που περιέχονται στο ψευδεπίγραφο βιβλίο  >Ναπολέων Ζέρβας ''Ο Μισθοφόρος''<, θα τα πούμε, διότι, όπως καλά ξέρεις και εσύ και όλη η σταλινική κομπανία σου, ο καπετάν - Περικλής δεν αναφέρει ότι στην σύγκρουση ΕΔΕΣ - ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1943 κατασχέθηκε από τον ΕΛΑΣ οποιοδήποτε αρχείο του ΕΔΕΣ.

Φυσικά αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά το κρύψατε, προκειμένου να δικαιολογήσετε την συστηματική ψευδολογία του σταλινικού πλαστογράφου Karhergr.

Όσον αφορά τις προς Ζέρβα επιστολές, όπως τις παρουσίασε ο Karhergr στο http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html  , αυτές είναι τρεις :

''<<Αριθ. 9754
25-9-43 Εις Σκιαδάδες Αθ. 16 Σ/βριου 1943

Αγαπητέ Στρατηγέ
(…)
Και επί άλλου ζητήματος κατέστησα προσεκτικόν τον Λαιμόν επί των προσπαθειών του δια την διείσδυσιν του ΕΔΕΣ εις τον εργατικόν κόσμον.
Προς τον σκοπόν αυτόν εξέδωσε δυο εφημερίδες εν συνεργασία με έναν
απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν
(Σπέραν ονομαζόμενο) και πασίγνωστον εις την εργατιά...
Με πολλή αγάπη
Πολύβιος


Σεβαστέ και αγαπητέ μου Καπού,
2-9-43
(…)
Επίσης συμπληρών εργασίαν του αγ. αδελφού Λαιμού στον εργατικόν κόσμον δια της προσλήψεως του Ευαγγέλου, έβαλα εγώ και την ανεξάρτητον
συνδικαλιστικήν οργάνωσιν εργατών Ελλάδος, για την οποίαν θα σας παρακαλέσω να εγκρίνητε ένα ιδιαίτερο κονδύλιο περί τα 15 – 20 εκατομμύρια
μηνιαίως, γιατί δεν πρέπει να χάσωμε μια τέτοια δύναμη η οποία είναι ο αντίπους του Κομμουν. Κόμματος στις εργατικές τάξεις και από την οποία η
οργάνωσίς μας καρπούται όλα τα νέα, όλες τις κινήσεις κλπ. της ΕΑΜ (…)

Στρατηγέ μου Καπού (βλ. Ναπολέοντα Ζέρβα) , δεν το πιστεύω !!!
Καλές οι γκόμενες (ποιος δεν τις λατρεύει), καλή η τράπουλα , καλά τα κινήματα . Άντε καλό και το κατσιαπλιάδικο στην Ήπειρο με τις λιρίτσες των Άγγλων . Αλλά να μου θέλεις και εισοδισμό του ΕΔΕΣ στο προλεταριάτο και στο εργατικό κίνημα , με τη βοήθεια αναρχοσυνδικαλιστών ηγετών όπως του Σπέρα , δεν πάει λίγο πολύ !!! Άστα αυτά , γιατί ξεπερνούν τις δυνατότητές σου .''

Η τρίτη από τις παραπάνω ''επιστολές'' είναι καθαρή επινόηση του Karhergr και δεν περιέχεται στο βιβλίο >Ναπολέων Ζέρβας ‘’Ο Μισθοφόρος’’<.

Όπως και οι άλλες δύο, που κι' αυτές φαίνονται πλαστογραφημένες.

Αλλά είπαμε : Ες αύριον τα σπουδαία, με την διάψευση από τον ίδιο τον καπετάν - Περικλή των όσων λέτε για την κατάσχεση του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' από τον ΕΛΑΣ τον Νοέμβριου του 1943.

(Την πρώτη φορά στο παραμύθι της κατάσχεσης του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' τον Δεκέμβριο του 1944 και τα του Σπέρα, σας διέψευσε ο καπετάν - Κίσσαβος, ο Γιώργης Μπλάνας.

Τώρα έρχεται και η διάψευση του καπετάν - Περικλή...

 

 

 

 


post image

Ας περάσουμε τώρα και στην διάψευση της δεύτερης παραμυθοειδούς εκδοχής για την ''κατάσχεση'' από τον ΕΛΑΣ του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' από τον καπετάν Περικλή (τον Γιώργο Χουλιάρα), ο οποίος διαψεύδει την αποδιδόμενη σε αυτόν μαρτυρία περί της ''κατάσχεσης'' αυτού του ''αρχείου'' στα τέλη Νοεμβρίου του 1943, μετά την μάχη ανάμεσα σε ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ στον Άραχθο, παρά τις ψευδείς δημοσιεύσεις των σταλινικών του ‘‘ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ’’ στις 16/4/2009 στα θέματα : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1009528 και http://metwpoistorias.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html και http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.msg21640.html#msg21640 . Μάλιστα στις 31/7/2009 ο Κούλης, ύστερα από τα παραπάνω δημοσιεύματά μου, θυμήθηκε να προσθέσει στο τελευταίο δημοσίευμα παλαιότερο δημοσίευμα του Θανάση Σφήκα, που την πάτησε με το προφανώς πλαστογραφημένο ‘‘αρχείο του ΕΔΕΣ’’ και ο οποίος αποδέχεται την ανύπαρκτη μαρτυρία Χουλιάρα, για την δήθεν ανεύρεσή του τον Νοέμβριο του 1943!

Λέει λοιπόν ο Γιώργος Χουλιάρας, ο καπετάν - Περικλής, στις αναμνήσεις του, για όσα συνέβησαν στον  Άραχθο τον Νοέμβριο του 1943 :

''

ΜΕΡΟΣ Γ'

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ 42» ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943, ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

 

κεφάλαιο 42. 42° Σύνταγμα

 

Στις αρχές του Οκτώβρη 1943 με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκε το 42° Σύνταγμα απ' τα αρχηγεία Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Όθρυος, με στρατιωτικό αρχηγό τον αντισυνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Θ. Σπαθή και καπετάνιο τον Γ. Χουλιάρα (Περικλή).

Πριν ακόμα αρχίσει η συστηματική οργάνωση του Συντάγματος, στα μέσα του Οκτώβρη 1943 ο Ζέρβας μας κήρυξε τον πόλεμο. Προσέβαλε τα φυλάκια μας κατά μήκος του Αχελώου στη γέφυρα της Τέμπλας (Βρουβιανά), προσπάθησε ν' αφοπλίσει τμήματα μας στον Βάλτο, και αφόπλισε το 3/40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ για ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή συγκρότησε το Εκστρατευτικό Σώμα Ηπείρου (ΕΣΗ), με διοίκηση τους Νίκο Παπασταματιάδη, συνταγματάρ­χη πεζικού, και Τάσο Λευτεριά, καπετάνιο της XIII Μεραρχίας.

Το ΕΣΗ ξεκίνησε για την Ήπειρο, με το 42° Σύνταγμα αποτελούμενο τώρα από ένα τάγμα δικό του, το Τάγμα Ευρυτανίας, και δύο τάγματα του 36ου Συντάγματος που

 

εντάχτηκαν σ' αυτό,τα Τάγματα Θανάτου και Δομοκού, κι ένα λόχο μηχανημάτων. Η αρίθμηση των ταγμάτων και οι διοι­κήσεις τους ήταν οι παρακάτω:

1° Τάγμα (Τάγμα Θανάτου), με στρατιωτικό αρχηγό τον Ντίνο Γιαννακουλόπουλο, λοχαγού πεζικού, και συνδιοίκηση τους Δήμο Τσόκα (Πα-ρνασσιώτη) και Σπύρο Μπέκιο (Λάμπρο).

2° Τάγμα (Τάγμα Ευρυτανίας), με στρατιωτικό αρχηγό κατ' αρχήν τον Κ. Μαυρογόνατο, λοχαγό πεζικού, και μετά τον υπολοχαγό πεζικού Γ. Γεωργιάδη,και συνδιοίκηση τους Δ. Πλατιά και Μ. Καραγιώργο (Κεραυνό).

3° Τάγμα (Τάγμα Δομοκού), με στρατιωτικό αρχηγό τον Γ. Κακογιάννη, υπολοχαγό πεζικού, και συνδιοίκηση τους Νάκο Μπελή και Γ. Αντωνόπουλο.

Μ' αυτή τη σύνθεση το Σύνταγμα ξεκίνησε για τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο ενάντια στον Ζέρβα, αφήνοντας πίσω του στην κοιλάδα τοο Σπερχειού υπό τον Περικλή τα Τάγματα Φθιώτιδας και Όθρυος.

Μέσα σ' ένα μήνα από τα μέσα του Οκτώβρη που ξεκίνησε για την Ήπει­ρο, το Σύνταγμα έχει ξεκαθαρίσει τις περιοχές Ευρυτανίας και Βάλτου, και για ν' αποφύγει τον κλοιό από τη γερμανική φάλαγγα που έχει κινη­θεί από το Αγρίνι, υποχρεώνεται να συμπτυχτεί για λίγο ανατολικά του Αχελώου. Εξορμώντας το Σύνταγμα προς την Ήπειρο, στην πορεία του αλλού ανατρέπει κι αλλού διαλύει τα τμήματα του Ζέρβα, και στα μέσα του Νοέμβρη φτάνει στην περιοχή γύρω στο Βουλγαρέλι.

Στο χωριό Λιάσκοβο το ΕΣΗ συναντιέται με τμήματα του ΕΛΑΣ που έρχονται από τη Θεσσαλία μ' επικεφαλής τον Άρη. Το ΕΣΗ μετονομάζε­ται σε Κλιμάκιο του Γενικού Στρατηγείου Ηπείρου (ΚΓΣΗ) με διοίκηση τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ν. Παπασταματιάδη, συνταγματάρχη πεζι­κού , υπό τις διαταγές του οποίου τέθηκαν όλα τα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην Ήπειρο. Εδώ συμπληρώθηκε και η διοίκηση του 42ου Συντάγματος με τους Θ. Κόζιακα και Νάκο Μπελή, που στη θέση του καπετάνιος του 3ου Τάγματος τοποθετήθηκε ο Θ. Γιαννακόπουλος.

Τα τμήματα του Κλιμακίου συνεχίζουν την επίθεση τους σ' όλους τους τομείς. Σε μια απ' αυτές κατέλαβαν το Βουλγαρέλι απ' όπου πήραν πολ­λά λάφυρα, ελαφρύ και βαρύ οπλισμό, πυρομαχικά και τρόφιμα. Εδώ από θαύμα γλίτωσε ο Ζέρβας και δεν πιάστηκε αιχμάλωτος. Η μάχη αυτή απο­τέλεσε την απαρχή της διάλυσης των τμημάτων του ΕΔΕΣ. 0 Ζέρβας με τα υπολείμματα των τμημάτων του περνάει στην περιοχή Λάκκα Σούλι, και για να δικαιολογήσει τη φυγή του αφήνει πίσω του φεύγοντας προ­κηρύξεις που γράφει ότι φεύγει εσπευσμένα με εντολή των Άγγλων για την Πρέβεζα να βοηθήσει στην απόβαση που πρόκειται να κάνουν οι Άγγλοι.

Στη Λάκκα Σούλι ο Ζέρβας ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του, και ενι­σχυμένος τώρα με βαρύ οπλισμό που του ρίχνουν τα εγγλέζικα αεροπλά­να, καταλαμβάνει τη δυτική όχθη του Άραχθου. Στα τέλη του Νοέμβρη 1943 τμήματα του Συντάγματος διαβαίνουν νύχτα τον Άραχθο κι αιφνι­διάζουν τον εχθρό στην περιοχή Καλέντζι -Πλέσια.

0 εχθρός εγκαταλείπει το πολεμικό υλικό του και φεύγει. Επίσης όλα τα υλικά που στη διάρκεια των μαχών αυτών του έριχναν οι Άγγλοι πέφτουν στα χέρια μας.

0 πόλεμος συνεχίζεται, ο Ζέρβας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά στην κρίσιμη αυτή στιγμή έρχονται να τον σώσουν οι Γερμανοί, πιστοί στη συμφωνία που έχουν υπογράψει μαζί του με τη μεσολάβηση του Δεσπότη των Ιωαννίνων. Οι Γερμανοί από τα Γιάννενα με αρκετές δυνάμεις κινού­νται προς δύο κατευθύνσεις, μια φάλαγγα προς Καλέντζι - Πλέσια και άλλη προς Πράμαντα.

Παράλληλα ο Ζέρβας, εκμεταλλευόμενος την παρουσία των Γερμανών, συγκροτεί φάλαγγα 2.500-3.000 ανδρών από τ' απομεινάρια της δύναμης του και μιστωμένους με λίρες χωρικούς από τη Λάκκα Σούλι, περνάει τη γέφυρα της Πλάκας και αρχίζει σε συνδυασμό με τους Γερμανούς εκκα­θαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Το Σύνταγμα για ν' αποφύγει τον κλοιό δίνει μάχη στο Βελεντσικό και συμπτύσσεται στην Άνω Καλεντίνη.

Στα τέλη του Δεκέμβρη το Σύνταγμα με διαταγή του Κλιμακίου ανα­λαμβάνει να ξεκαθαρίσει την περιοχή του Κλειδιού που κρατάνε με 800 Εδεσίτες τα πρωτοπαλίκαρα του Ζέρβα Χούτας, Βόιδαρος και Καραμπίνας. Το Κλειδί είναι μια περιοχή περίπου δέκα χιλιομέτρων με φυσικές οχυρές θέσεις, μικρούς λόφους και ρεματιές απότομες που καλύπτονται από κου­μαριές και ρείκια, δημιουργώντας υποχρεωτικές διαβάσεις απόρθητες για τον επιτιθέμενο.

Ύστερα από δυό μέρες σκληρών επιθετικών προσπαθειών, στις οποίες σημειώθηκαν από τους αντάρτες μας δείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας, το Κλειδί πέφτει και ο εχθρός συμπτύσσεται προς Φλωριάδα αφήνοντας πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πυρομαχικά,τρόφιμα και τέσ­σερα πολυβόλα- αλλά και οι δικές μας απώλειες δεν είναι μικρές, 18 νεκροί και 30 τραυματίες.

 

Τα τμήματα του Κλιμακίου, τα Συντάγματα 42° και Ανεξάρτητο που αποτελούνε τη δύναμη του, ύστερα από τρεις μήνες αγώνα έχουν εξασθε­νίσει από τις στερήσεις, τις κακουχίες αλλά και τις θυσίες, και η δύναμη της παράταξης μας δεν ξεπερνάει τώρα τους 2.000 άντρες. Μ' αυτή τη δύναμη είναι υποχρεωμένο να καλύπτει ένα τομέα μήκους 40-50 χιλιομέ­τρων. Ο εχθρός, που τώρα υπερέχει σε δύναμη και πολεμικά μέσα, μας έχει κηρύξει ανταρτοπόλεμο απ' όλες τις πλευρές και τα νώτα.

Το Κλιμάκιο, μαχόμενο και με κατάλληλους ελιγμούς, συμπτύσσεται προς Βουλγαρέλι και καταλαμβάνει τη στρατιωτικής σημασίας τοποθεσία Τετράκωμο. Η επαφή του Συντάγματος με το Κλιμάκιο έχει χαθεί, δυό σύν­δεσμοι που μετέφεραν διαταγή του Κλιμακίου στο Σύνταγμα πιάνονται και σφάζονται στον Ξηρόκαμπο, και το Σύνταγμα βρίσκεται κυκλωμένο.

Στις αρχές του Γενάρη 1944 αποφασίζει να σπάσει τον κλοιό, να συμπτυ­χτεί προς Σκουληκαριά, που κατέχεται από τον εχθρό, και μ' εμπροσθο­φυλακή το 2° Τάγμα κατορθώνει ύστερα από σκληρή μάχη να καταλάβει τα δυτικά αντερείσματα της Σκουληκαριάς στη θέση Τσουκνίδα και ν' ανοί­ξει δρόμο. Απαγκιστρώνεται τη νύχτα και περνώντας πάνω από το χιονι­σμένο Γάβροβο, διαβαίνει τον Αχελώο κι εγκαθίσταται στις ανατολικές του όχθες του ποταμού, στα Τσαμπίσματα, και παραμένει εκεί μέχρι τις 10 του Γενάρη που θ' αρχίσει την αντεπίθεση του.''

(Σελίδες 457-460) του βιβλίου του Γιώργου Χουλιάρα - Περικλή : ''ο δρόμος είναι άσωτος...'', εκδόσεις ΟΙΩΝΟΣ (2006).

 

Άς θυμηθούμε και τα παραμύθια του βιβλίου ''Ναπολέων Ζέρβας Ο Μισθοφόρος'' (σελίδες 9-11), έκδοση 2005, στο οποίο γίνεται αναφορά στην δήθεν μαρτυρία του καπετάν Περικλή, η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι περιεχόταν στο παραπάνω κεφάλαιο του ανέκδοτου το 2005 βιβλίου του!

 

''Οι κρίσιμες μάχες και το Αρχείο του ΕΔΕΣ

 

 

Το πρώτο δεκαήμερο του Οχτώβρη του 1943 ο Ζέρβας άρχισε, όπως είναι γνωστό, σε συνεργασία με τους Γερμανούς, την πρώ­τη γενική ένοπλη εξόρμηση για την εκμηδένιση του ΕΛΑΣ. Τη συνεργασία του αυτή την προετοίμασε και με διαταγές που απα­γόρευσαν, με διάφορα προσχήματα, κάθε σύγκρουση τμημάτων του με γερμανικές δυνάμεις. Κατέφυγε ακόμα στην οργάνωση μιας συστηματικής κατασκοπίας εις Βάρος του ΕΛΑΣ ώστε να έχει το Γενικό Αρχηγείο των ΕΟΕΑ μια σίγουρη γνώση για τις δυνάμεις του εχθρού, δηλαδή του ΕΛΑΣ.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά και ο ΕΛΑΣ διέλυσε τις ένοπλες ομάδες τού ΕΛΕΣ και «ξετρύπωσε» μά­λιστα ένα σημαντικό τμήμα από το προσωπικό αρχείο του Ν. Ζέρβα, όπως θα δει ο αναγνώστης στις σελίδες του Βιβλίου που ακολουθούν.

Γράφει σχετικά ο Γιώργος Χουλιάρας:

«Στις Αρχές του Οχτώβρη 1943 με διαταγή του Γενικού Στρα­τηγείου του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκε το 42 Σύνταγμα από τα αρ­χηγεία Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Όρθρυος, με στρατιωτικό αρχηγό τον αντισυνταγματάρχη Θ. Σπαθή και καπετάνιο τον Γ. Χουλιάρα (καπετάν Περικλή).

Πριν ακόμα αρχίσει η συστηματική οργάνωση του Συντάγματος στα μέσα του Οχτώβρη 1943, ο Ζέρβας μάς κήρυξε τον πόλεμο. Προσέβαλε τα φυλάκια μας κατά μήκος του Αχε­λώου, γέφυρα Τέμπλας (Βροβιανά), προσπάθησε να αφοπλί­σει τμήματα μας στο Βάλιο και αφόπλισε το 3/40 σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο. Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή συγκρότησε το εκστρα­τευτικό σώμα Ηπείρου (ΕΣΗ) με διοίκηση τους Ν. Παπασταματιάδη, συνταγματάρχη πεζικού και Τ. Λευτεριά, καπετάνιο της XIII Μεραρχίας.

Το ΕΣΗ ξεκίνησε για την Ήπειρο με το 42 Σύνταγμα αποτε­λούμενο τώρα από ένα τάγμα δικό του, το τάγμα Ευρυτανίας, και δύο τάγματα του 36 Συντάγματος, που εντάχτηκαν σε αυτό τα Τάγματα Θανάτου και Δομοκού και ένα λόχο μηχανημάτων [...]

Με αυτή τη σύνθεση το Σύνταγμα ξεκίνησε για τις επιχειρή­σεις στην Ήπειρο ενάντια στον Ζέρβα αφήνοντας πίσω του στην κοιλάδα του Σπερχειού υπό τον Περικλή τα τάγματα Φθιώτιδας και Όρθρυος.

Μέσα σε ένα μήνα, από τα μέσα του Οχτώβρη που ξεκίνησε για την Ήπειρο, το σύνταγμα έχει ξεκαθαρίσει τις περιοχές Ευρυτανίας και Βάλτου, και για να αποφύγει τον κλοιό από τη γερμανική φάλαγγα που έχει κινηθεί από Αγρίνιο, υπο­χρεώνεται να συμπτυχθεί για λίγο ανατολικά του Αχελώου. Εξορμώντας το σύνταγμα προς την Ήπειρο στην πορεία του, αλλού ανατρέπει και αλλού διαλύει τα τμήματα του Ζέρβα και στα μέσα του Νοέμβρη φτάνει στην περιοχή γύρω στο Βουλγαρέλι.

Στο χωριό Λιάσκοβο το ΕΣΗ συναντιέται με τμήματα του ΕΛΑΣ που έρχονται από τη Θεσσαλία με επικεφαλής τον Άρη. Το ΕΣΗ μετονομάζεται σε κλιμάκιο του Γενικού Στρατηγείου Ηπείρου (ΚΓΣΗ) με διοίκηση τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ν. Παπασταματιάδη, συνταγματάρχη του 42 Συντάγματος, με τους Θ. Κόζακα και Ν. Μπελλή που στη θέση του καπετάνιος του III τοποθετήθηκε ο Θ. Γιαννακόπουλος. Τα τμήματα του Κλιμακίου συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε όλους τους τομείς. Σε μια από αυτές κατέλαβαν το Βουλγαρέλι από όπου πήραν πολλά λάφυρα, ελαφρύ και βαρύ οπλι­σμό, πυρομαχικά και τρόφιμα. Εδώ από θαύμα γλίτωσε ο Ζέρ­βας και δεν πιάστηκε αιχμάλωτος. Η μάχη αυτή αποτέλεσε την απαρχή της διάλυσης των τμημάτων του ΕΔΕΣ. Ο Ζέρβας με τα υπολείμματα των τμημάτων του περνάει στην περιοχή Λάκα-Σούλι και για να δικαιολογήσει τη φυγή του αφήνει πίσω του φεύγοντας προκηρύξεις που γράφει ότι φεύγει ε­σπευσμένα με εντολή των Άγγλων για Πρέβεζα να Βοηθήσει στην απόβαση που πρόκειται να κάνουν οι Άγγλοι. Στη Λάκα-Σούλι ο Ζέρβας ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και ενισχυμένος τώρα με Βαρύ οπλισμό που του ρίχνουν τα εγ­γλέζικα αεροπλάνα, καταλαμβάνει τη δυτική όχθη του Άρα-χθου. Στα τέλη του Νοέμβρη τμήματα του Συντάγματος δια­βαίνουν νύχτα τον Άραχθο και αιφνιδιάζουν τις δυνάμεις του Ζέρβα στην περιοχή Καλέντζι-Πλέσια.

Ο εχθρός εγκαταλείπει το πολεμικό υλικό του και φεύγει. Επίσης, όλα τα υλικά που στη διάρκεια των μαχών αυτών του έριχναν οι Άγγλοι, πέφτουν στα χέρια μας. Μεταξύ άλλων υλικών έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ και ένα σημαντικό τμήμα από τα αρχεία του ΕΔΕΣ».

 

* Απόσπασμα από το ανέκδοτο «42 Σύνταγμα» του Γιώργου Χουλιάρα (καπετάν Περικλή) που περιέχεται στις αναμνήσεις του, το σύνολο των οποίων θα εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.''

 

 

 

Όλα αυτά τελικά αποδείχτηκαν παραμύθια των σταλινικών (Karhergr), οι οποίοι γνώριζαν τον Ιανουάριο του 2007 και μετά ότι ο Χουλιάρας διαψεύδει στις αναμνήσεις του τα περί ‘‘κατάσχεσης’’ του ‘’αρχείου του ΕΔΕΣ’’ από τον ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1943.

 

Πάντα είχα την απορία γιατί καθυστερούσαν επί μήνες οι σταλινικοί του ΜΕΤΩΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ να αναφέρουν τις πηγές τους, γύρω από τις προς Ζέρβα  ‘‘επιστολές’’, που παρουσίασε ο Karhergr στο  http://www.freeforums.gr/index.php/topic,325.0.html .

 

Αλλά όλα είναι κατανοητά. Τι να παρουσιάσουν; Ανύπαρκτες μαρτυρίες;

 

Τελικά, υποχρεώθηκαν και παρουσίασαν την πηγή, όπου αναληθώς γίνεται επίκληση στην μαρτυρία του καπετάν - Περικλή.

 

Και γι’ αυτό, μετά την παρουσίαση της πραγματικής αυθεντικής μαρτυρίας του καπετάν – Περικλή, τους παραδίδω στην χλεύη του αναγνωστικού κοινού, με την αυτονόητη διαπίστωση ότι όλα όσα παρουσιάζουν, ως στοιχεία, οι σταλινικοί, πάσχουν από αναξιοπιστία και δολιότητα.

 

Και φυσικά πρέπει απαραιτήτως να διασταυρώνονται.

 

Το αναγνωστικό κοινό μπορεί τώρα να απολαύσει τις ψευδολογίες τους και την αποκάλυψή τους....

 

Φυσικά, δεν τελειώσαμε....

 

Εικόνες:

από &quot;Θανάσης Σφήκας&quot; 01/08/2009 10:21 μμ.


Αρχεία και αχρειότητες

Του Θανάση Δ. ΣΦΗΚΑ

|Ναπολέων Ζέρβας "ο μισθοφόρος": από τα απόρρητα αρχεία του ΕΔΕΣ|, πρόλογος Μπάμπης Γραμμένος, εισαγωγή Θεόδωρος Δ. Σαμπατακάκης, παρουσίαση - σχολιασμός Λευτέρης Αποστόλου, εκδόσεις Φιλίστωρ, Αθήνα 2005

Παρά τον αυξανόμενο όγκο των σχετικών δημοσιευμάτων, η ιστορία της δεκαετίας του '40 παραμένει ημιτελής, καθώς η "νέα" τάση είναι τα αφαιρετικά, αποσπασματικά και εμπειρικώς έωλα σχήματα. Και γι' αυτό τον λόγο, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια ανάδειξης νέων τεκμηρίων ή, στην περίπτωση αυτού του βιβλίου, διεύρυνσης της προσβασιμότητας σπάνιων ή "ξεχασμένων" πηγών. Εδώ πρόκειται για την αναδημοσίευση μέρους του αρχείου του ΕΔΕΣ, που περιήλθε στα χέρια του ΕΛΑΣ στα τέλη του φθινοπώρου 1943 και πρωτοδημοσιεύθηκε από τον Λευτέρη Αποστόλου στην |Ελεύθερη Ελλάδα| το 1945. Η παρούσα έκδοση εμπλουτίζεται με στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Αποστόλου, εφημερίδες της περιόδου 1945-1947 και τον αντιστασιακό τύπο του 1942-1944. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν, αποσαφηνίζουν και τεκμηριώνουν ορισμένες από τις αιτιάσεις σχετικά με τον ρόλο, τον χαρακτήρα, την οργάνωση, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του ΕΔΕΣ και του αρχηγού του.
Μετά την καθυστερημένη και προβληματική έξοδο του Ζέρβα στο βουνό τον Ιούλιο του 1942, ο ΕΔΕΣ αναπτύχθηκε από τους Βρετανούς ως αντίβαρο στον ΕΛΑΣ από τις αρχές του 1943. Τότε η "Σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία" του καταστατικού του ΕΔΕΣ (σσ. 43-44) αντικαταστάθηκε από τη δήλωση υποταγής του Ζέρβα στους Βρετανούς και στον Γεώργιο Β', και ο αρχηγός του ΕΔΕΣ ανέλαβε διμέτωπο αγώνα εναντίον ξένων κατακτητών και γηγενών κομμουνιστών. Για τον Ζέρβα, ο αγώνας αυτός ήταν "κατά 90% πολιτικός και 10% στρατιωτικός" (σελ. 48) και διακρινόταν σε τρεις φάσεις: κατά των κατακτητών, κατά των κομμουνιστών, και εν συνεχεία για την "προσαρμογή του Ελληνικού Λαού προς τας μεταπολεμικάς πολιτειακάς αντιλήψεις" (σελ. 49-50).
Η αναντιστοιχία μεταξύ στόχου και μέσων δεν επηρέαζε τον μεταπολεμικό σχεδιασμό των πολιτικών στελεχών του ΕΔΕΣ, τα οποία ήδη από το καλοκαίρι του 1943 μοίραζαν μεταπολεμικά υπουργεία. Μάλιστα ο αρχηγός στις 2 Ιουλίου 1943 δέχθηκε εισηγήσεις να αποκλείσει από τον κατάλογο υπουργών δωσιλόγους και φαιδρά πρόσωπα (σελ. 58). Η αλληλογραφία της οργάνωσης αποκαλύπτει πολλά για το ποιόν ορισμένων πολιτικών, κυρίως στελεχών που αλληλοκατηγορούνταν ως "αρριβίστες και υστερόβουλοι συμφεροντολόγοι", ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να θησαυρίσουν με διάφορους τρόπους: κάποιος, λ.χ., δεν ζήτησε από τον αρχηγό υπουργεία και "Διευθυντιλίκια Τραπέζης", παρά μόνον "μια ή δυο εκλεκτές αντιπροσωπείες περιωπής λ.χ. ατμόπλοια, αυτοκίνητα, βενζίνες. Αυτό φθάνει" (σελ. 73, 69, 71).
Από τα στρατιωτικά στελέχη, κάποιοι κατατάσσονταν από συμφέρον, ιδιοτέλεια και φιλοδοξία (σελ. 85), ορισμένοι αξιωματικοί επιζητούσαν "καλοφαγία" και "καλοπέραση" (σελ. 81), ενώ ένας από αυτούς, ο οποίος απολάμβανε και "λιγάκι κεχρί με τα κοριτσόπουλα", έχανε στην πόκα αρκετά χρήματα και έμενε "άφραγκος και ατσίγαρος". Ο ίδιος αξιωματικός, όταν βρήκε τον χρόνο να σκεφθεί και άλλα πράγματα, αποφάσισε ότι ήταν προτιμότερο να πεθάνει κανείς πολεμώντας τους ΕΑΜίτες παρά τους Γερμανούς (σελ. 99-100). Ένας άλλος, ο Θ. Σαράντης, νομάρχης Τρικάλων, περισσότερο πρακτικός, πρότεινε τη βίαιη διάλυση του ΕΛΑΣ και τη δολοφονία στελεχών του ΕΑΜ (σελ. 93).
Πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη ζητούσαν από τον Ζέρβα εκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες λίρες, και ο αρχηγός, βλέποντας "πώς όλων το μυαλό έχει θολώσει από το χρυσάφι", τους προέτρεψε να αφήσουν "την βουλιμίαν την χρηματικήν" (σελ. 107, 106, 103). Αλλού ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ διαλύονταν επειδή δεν πληρώνονταν (σελ. 156-157, 176-181), ενώ η Βρετανία χρηματοδοτούσε τον ΕΔΕΣ με δύο λίρες για κάθε ένοπλο αντάρτη. Τον Σεπτέμβριο του 1943 Βρετανός αξιωματικός έγραψε στον Ζέρβα ότι "το θέαμα" των ανταρτών του στις επιχειρήσεις του περασμένου Ιουλίου ήταν "πολύ απογοητευτικόν", ιδίως όταν ο ΕΔΕΣ είχε υποβάλει στους Βρετανούς καταστάσεις με μια εξαιρετικά διογκωμένη δύναμη (21.000), με σκοπό να διογκωθεί αναλόγως και το ποσό των προς είσπραξη λιρών (σελ. 183-184).
Σημαντικό μέσο επιδίωξης των σκοπών του ΕΔΕΣ ήταν η προπαγάνδα κατά του ΕΑΜ, μετά την επικράτηση του οποίου η ελευθερογαμία, τα αφροδίσια και οι εκτρώσεις θα αποσυνέθεταν την ελληνική κοινωνία (σελ. 189-190)~ πράγμα αναμενόμενο από ένα κίνημα που χειροτονούσε γαϊδούρια σε μητροπολίτες, φορώντας τους άμφια και καλυμμαύχια (σελ. 192).
Κατά τι σοβαρότερη ήταν η κατηγορία ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αποσκοπούσε στην κατάληψη της εξουσίας και στην εκχώρηση της Μακεδονίας στους Βουλγάρους (σελ. 218). Απαντώντας, ο Αποστόλου παρουσιάζει έγγραφα που αφορούν τις σχέσεις του ΕΔΕΣ με αντικομμουνιστικές οργανώσεις, τις δωσιλογικές κυβερνήσεις, τα Τάγματα Ασφαλείας και τους κατακτητές. Το 1943 στελέχη του ΕΔΕΣ τοποθετούνταν από τον υπουργό Εσωτερικών Ταβουλάρη "εις θέσεις Δημάρχων προαστίων, εις Υπουργεία και λοιπάς δήθεν εμπιστευτικάς (!) θέσεις με σκοπόν αντιδράσεως κατά Καΐρου ή 'Βουνών'", γεγονός που "υποσκάπτει [...] την εμπιστοσύνην του Λαού και των Άγγλών" στην οργάνωση (σελ. 294).
Ίσως αυτές οι πτυχές της σύνθεσης, της δράσης και των στόχων του ΕΔΕΣ να είναι γνωστές. Στο βιβλίο αυτό όχι μόνον επιβεβαιώνονται αλλά παράλληλα αποκαλύπτεται το εύρος των αιτιάσεων κατά του ΕΔΕΣ και του αρχηγού του με βάση την εσωτερική αλληλογραφία της οργάνωσης. Έτσι ίσως μπορεί να κατανοηθεί το σημείωμα του οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Κωνσταντίνου Βόιδαρου προς το Γερμανικό Φρουραρχείο Άρτας τον Νοέμβριο του 1943: "εμή η μη κομμουνισταί δεν χτιπάμε τους Γερμανούς δεν έχομε τίποτα με τα Γερμανικά στρατεύματα. Μόνο εμής πολιμάμε τους κομμουνιστάς και αμήτες [...] Εμής η καθάριι φασιστέ δεν σας πηράζομη ποτές. Έχιτε το λόγω της Ελληνικής μας τημής [...] Κύριε Φρούραρχε σας κάνω έκλιση διά τον Ελληνικόν να σκοτόνιτε και να τημορίτε τους κομμουνιστάς και όχη όλους τους Έλλινας διότι δεν ύμαστε όλη εχθρί σας και πάλην σας δίδομε τον λόγον μας ότι δεν πιράζομε Γερμανούς στρατιώτας" (316-317).
Το όνομα του πραγματικού εχθρού αποδίδεται ορθογραφικά όπως πρέπει --δύο μ, το νι με ι. Ο Βόιδαρος εδώ ήξερε τι έλεγε και τι έγραφε.

Ο Θανάσης Δ. Σφήκας είναι ιστορικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων|

193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=384035&-w=&-V=hpre...Ο Θανάσης Δ. Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία στο University of Central Lancashire, Bρετανία. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "The British Labour Government and the Greek Civil War, 1945-1949: The Imperialism of Non-Intervention" (Keele: Keele University Press, 1994)· ελληνική έκδοση, "Οι Άγγλοι Εργατικοί και ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα: Ο Ιμπεριαλισμος της Μη Επέμβασης" (Αθήνα, Φιλίστωρ 1997)· "Η Ελλάδα και ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ιδεολογία, οικονομία, διπλωματία" (Αθήνα: Στάχυ, 2000)· και σε επιμέλεια με τον Christofer Williams: "Ethnicity and Nationalism in the CIS and the Baltic States" (Aldershot: Ashgate, 1999) και "Ethnicity and Nationalism in Eastern Europe and the Balkans" (Aldershot: Ashgate, 1999).


Προς το παρόν Κούλη, απολαμβάνω την αποκάλυψη των πλαστογραφιών σας και των ψευδολογιών σας, δια χειρός και δια των απομνημονευμάτων του καπετάν - Περικλή, τον οποίο τολμήσατε να επικαλεστείτε, ως μάρτυρα,  για την ''κατάσχεση'' από τον ΕΛΑΣ του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' τον Νοέμβριο του 1943 και σας αφήνω στην χλεύη του αναγνωστικού κοινού.

Στο πρώτο παραμύθι, αυτό του Δεκεμβρίου του 1944, σας αποκάλυψε ο καπετάν - Κίσσαβος.

Στο δεύτερο παραμύθι, αυτό του Νοεμβρίου του 1943, σας αποκάλυψε ο καπετάν - Περικλής.

Μπλέξατε με τους καπεταναίους και βρήκατε τον μπελά σας και τον μάστορά σας (φυσικά στο πρόσωπό μου)!

Φυσικά, θα υπάρξει συνέχεια των αποκαλύψεων, γύρω από τις πλαστογραφίες σας.

Η υπόθεση Κώστα Σπέρα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια....


Το ξεσκέπασμα της πλαστογράφησης των απομνημονευμάτων του καπετάν - Περικλή (Γιώργου Χουλιάρα), πάνω στα οποία αποπειράθηκαν να ''τεκμηριώσουν'' ιστορικά την ''κατάσχεση'' των ''αρχείων του ΕΔΕΣ'' και τις επιστολές, που ''αποδεικνύουν'' την ''ένταξη'' του Κώστα Σπέρα στον ΕΔΕΣ, μπορείτε να το παρακολουθήσετε αναλυτικά στο μπλογκ μου στο θέμα : ‘‘Υπόθεση Κώστα Σπέρα : Ο καπετάν – Περικλής αποκαλύπτει τα ψεύδη του Karhergr και της παρέας του περί ‘‘κατάσχεσης’’ του ‘‘αρχείου του ΕΔΕΣ’’ τον 11/1943’’.  http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009/08/houliaraskarhergr.html .

Όπως φαίνεται, έχει προφανώς δημιουργηθεί ''ολόκληρη επιστήμη'', η οποία ''εμπλουτίζει'' τα αυθεντικά κείμενα, εκ των υστέρων, με προσθήκες, που σκοπό έχουν να ''τεκμηριώσουν'' πλαστά περιστατικά και να διαστρεβλώσουν έτσι την Ιστορία, παρουσιάζοντας, ως πηγές της τα ''εμπλουτισμένα'' με αυτόν τον τρόπο αυθεντικά κείμενα, τα οποία βέβαια, έτσι πλαστογραφούνται.

Και ''ούτε γάτα, ούτε ζημιά'', για τους ''ιστορικούς'' μας, οι οποίοι, μάλιστα, επαινούνται για το ''επιστημονικό'' τους έργο...

Και φυσικά, ο κόσμος και το ενδιαφερόμενο αναγνωστικό κοινό, μαθαίνει την πλαστογραφημένη εκδοχή της Ιστορίας, η οποία γίνεται η επίσημη και καθίσταται ''τεκμηριωμένη'', κατά τον τρόπο, που παραπάνω περιέγραψα.

Γι' αυτό, λοιπόν, καλόν είναι να έχουμε τον νου μας....

από δδδδδδδδδδ 05/08/2009 8:50 πμ.


Για το σπερα διαβαζω το ενα διαβαζω το αλλο αλλα υπαρχει ενα χαος... Πρεπει να ξεκαθαριστει τι εκανε να αποκατασταθει κ η μνημη τ, ας το πω ετσι

από ασε που ο ιδιος ο ιστορικος 05/08/2009 10:11 πμ.


Κώστας Παλούκης που είχε γράψει υπερ του Κ.Σπέρα,τώρα γράφει οτι μάλλον οι του "μ.ι" έχουν δίκιο.
Τι άλλο θέλεις;;

από στο σκριπ 05/08/2009 3:05 μμ.

Το ΑΕΚ θα διαλυθεί το 1925 μέσα στη δικτατορία του Παγκάλου. Στο Γ΄ Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 28 Μαρτίου 1926 οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές θα επιτεθούν εναντίον του Σπέρα, εξαπολύοντας κατηγορίες για συνεργασία με την αστυνομία. Τελικά, διαγράφεται. Ο Σπέρας συνεχίζει να συμμετέχει στο εργατικό κίνημα, κυρίως στους σιδηροδρομικούς, καθώς από το 1930 εργάζεται στα εκδοτήρια εισιτηρίων των τρένων. Έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με την ηγεσία των σιδηροδρομικών, αλλά δε συγκροτεί πλέον κάποια ιδιαίτερη ομάδα. Συνολικά θα φυλακιστεί και θα εκτοπιστεί 109 φορές. Η τελευταία φορά θα είναι στις φυλακές της Σκοπέλου από το μεταξικό καθεστώς, απ’ όπου θα αποφυλακιστεί σχεδόν ημιθανής, λίγο μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, το ΚΚΕ και ο ΕΛΑΣ θα θυμηθούν τον Σπέρα και θα τον καλέσουν σε συνάντηση… Σε αυτή τη συνάντηση θα τον εκτελέσουν και θα τον αποκεφαλίσουν. Η εκτέλεση αυτή αποτελεί μια από τις πιο μαύρες και ανατριχιαστικές ιστορίες της ελληνικής αριστεράς.

Κώστας Παλούκης

Πηγή : http://www.skrip.gr/ArticleDetails.aspx?id=1540Τι γράφει σήμερα

χαίρομαι πάρα πολύ που κάνετε αυτόν τον κόπο να με ενημερώσετε για την εξέλιξη της συζήτησης γύρω από τον Κ. Σπέρα. Καταρχήν η χρησιμοποίηση του άρρου μου στο ιντιμεντια δεν έγινε από μένα, αλ΄λα αυτό δε με ενοχλεί καθόλου. Το φύλλο που έχετε ανακαλύψει είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενδέχεται να ανατρέψει πράγματι την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Οι επιπλέον πληροφορίες που έχω για την δολοφονία του Κώστα Σπέρα βρίσκονται στο Αρχείο του Ν. Σύριγγα στο ΕΛΙΑ. Δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς σε ποιά μαρτυρία από τις 5 - 6 που έχει συγκεντρώσει. Υπόσχομαι να το κοιτάξω πιο επισταμένα. Πάντως η υποστηριζόμενη από εσάς εξέλιξη του Σπέρα δεν είναι εντελώς παράλογη καθώς το διεθνές ρεύμα στο οποίο ανήκε ο Σπέρας είχε ακριβώς την ίδια πορεία. Ο Σπέρας δεν ήταν ακριβώς αναρχοσυνδικαλιστής με την έννοια που το ορίζουμε σήμερα. Αντιστοιχεί περισσότερο στο ρεύμα του Ζωρζ Σορέλ. Το ρεύμα αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο και συναντήθηκε με την γαλλική φιλοβασιλική και αργότερα φασίζουσα άκρα δεξιά με έναν περίεργο δρόμο. Εάν πράγματι ισχύει αυτό το οποίο παρουσιάζεται -- πράγμα πάρα πολύ πιθανό -- τότε είμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη και σας ευχαριστούμε για αυτό. Θα ενδιθαφερόμουνα για περισσότερτες λεπτομέρειες. Ευχαριστώ πολύ
Ελπίζω να βρω χρόνο να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό. Παρακαλώ να υπάρξει δημοσίευση της επιστολής αυτής.
     Κώστας Παλούκης
 


 

από ντουμ κωστα σπερα 05/08/2009 3:15 μμ.


μοιαζει για στημενο απο τους κκεδες...

109 φυλακισεις ειχε κυριος αυτος....

 


Που είχε  109 φυλακισεις!

από αναρ 22/08/2009 9:28 μμ.


επειδη ζαλιστηκα με τα πολλα χρωματα και τα μακρυναρια, αν και εψαξα δεν εβγαλα ακρη. Μπορεις να μου πεις σε πιο σημειο ο καπεταν περικλης αναφερει οτι δεν κατασχεθηκε το αρχειο του ΕΔΕΣ;

από +++ 22/08/2009 9:58 μμ.


Μα δεν λέει οτι δεν κατασχέθηκε το αρχείο του ΕΔΕΣ.Λέει οτι κατασχέθηκε άλλη ημερομηνία από οτι λέει ο Μακριδης.Με έναν μηνα διαφορα.Αυτό το εκλαμβάνει ως "αποδειξη" οτι είναι πλαστό το αρχειο.

Φυσικά οι Ιστορικοι(π.χ Φλαισερ,Σφήκας κτλ)που τον θεωρούν αναμφισβητητο ντοκουμέντο το κατασχεμένο αρχείο του ΕΔΕΣ θεωρούνται δευτερευουσες μαρτυριες μπροστα στον κατακλυσμο των χρωμάτων του Τ.Α


από Τάσος Αναστασόπουλος 23/08/2009 12:42 πμ.


Προφανώς, κάνεις το κορόϊδο Κούλη. (Και πάψε να κρύβεσαι πίσω από διάφορα ψευδώνυμα).

Ας δουν, λοιπόν, οι αναγνώστες, σε παράθεση (από τις αντίστοιχες σελίδες από τα δύο βιβλία), για το τι λένε τα ΑΣΚΙ ότι γράφει ο Χουλιάρας στα απομνημονεύματά του και το τι πραγματικά γράφει ο Χουλιάρας στα εκδοθέντα απομνημονεύματά του.

Ευτυχώς οι αναγνώστες δεν ''ζαλίζονται'' και βλέπουν το τι αναφέρει και το τι δεν αναφέρει ο καπετάν - Περικλής. (Αυτά τα άτιμα τα εισαγωγικά βγάζουν μάτια στο σημείωμα των ΑΣΚΙ στο βιβλίο για τον Ζέρβα!)

Όπως, επίσης, βλέπει το πως παραχαράσσονται οι πρωτογενείς ιστορικές πηγές από σύγχρονους ιστορικούς, οι οποίοι επιδιώκουν αναδρομικά να ξεπλύνουν τα σταλινικά κιβδηλοποιεία του παρελθόντος.

Τα υπόλοιπα στο : http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2009/08/houliaraskarhergr.html  ''Υπόθεση Κώστα Σπέρα : Ο καπετάν – Περικλής αποκαλύπτει τα ψεύδη του Karhergr και της παρέας του περί ''κατάσχεσης'' του αρχείου του ΕΔΕΣ'', όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες σελίδες των δύο βιβλίων, αλλά και στα προηγούμενα σημειώματά μου στο παρόν θέμα, όπου αναφέρονται και οι δύο αφηγήσεις (αποσπάσματα) των απομνημονευμάτων (και η αυθεντική που δημοσιεύτηκε το 2006, αλλά και η κάλπικη στο βιβλίο για τον Ζέρβα, το 2005 πριν δημοσιευτούν τα απομνημονεύματα) του καπετάν - Περικλή.

(Μου αρέσει που θυμήθηκες και το άλλο το παραμύθι - αυτό του ''μυταρά''!!!)

Και όταν πάψεις να είσαι κούλης, τα ξαναλέμε....

 

από αναρ 23/08/2009 2:57 πμ.


εδω μιλαμε για πραγματικη σχιζοφρενεια οχι μλκιες... Δεν ξερω ποιος ειναι αυτος ο κουλης αλλα οσο βλεπεις παντου κουληδες βλεπεις και τον καπεταν παντελη να διαψευδει οτι κατασχεθηκε το αρχειο του εδες. Αν εχεις κατι συγκεκριμενο δειξτο, εγω δεν καθομαι να ξαναψαξω τα μακρυναρια σου για να καταλαβω τι εννοεις. Δηλαδη εσυ λες οτι εγινε ολη η συνωμωσια με τα αρχεια του εδες για να φανει οτι ο σπερας ηταν φασιστας;

Θα μπορούσαν να σου κάνουνε μέχρι και μηνύσεις με τις βλακείες που λες.Αλλά ποιος θα ασχοληθει μαζί σου;;;
Σιγουρα οχι το πανεπιστήμιο Ιωαννινων που -συκοφαντεις ως πλαστογράφους-που εκδιδει το βιβλιο τα απομνημονεύματα του Χουλιαρα και οι Ιστορικοί του(Θ.Σφήκας
-το άρθρο του,για τα αρχεία του ΕΔΕΣ-
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=356001  )

http://www.epohi.gr/douzgos_book_social_1552005.htm

"Ο δρόμος είναι άσωτος…" είναι ο τίτλος του βιβλίου του καπετάν Περικλή (Γιώργου Χουλιάρα) που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παρουσιάστηκε προχθές Παρασκευή, από τους πανεπιστημιακούς Θ. Σφήκα και Α. Ρήγο στην Λαμία. Στο βιβλιοχώρο "Οιωνός", σε μια αίθουσα κατάμεστη από παλιότερους και νεότερους που θέλησαν να τιμήσουν έναν αγωνιστή, ο οποίος με την στάση του τίμησε τις ιδέες του, την πίστη του και τα ιδανικά του, πολλές φορές σε βάρος και της οικογενείας του. Τούτη η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται με έναν λιτό λόγο, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των βιωμάτων τα οποία καταγράφονται. Με συγκίνηση έβλεπε κανείς στην αίθουσα τα μέλη της οικογενείας του, τη συντρόφισσά του μιας ολόκληρης ζωής, ενεργά παρούσα και στη διαδρομή της αφήγησης. Να σημειώσουμε ακόμα την παρουσία του Δημάρχου Μακρακώμη


Μην ασχολειστε με τη περίπτωση του.

από Τάσος Αναστασόπουλος 23/08/2009 9:13 πμ.


Είπαμε Κούλη πλαστογραφούλη :

Προς το παρόν, απολαμβάνω την αποκάλυψη των πλαστογραφιών σας και των ψευδολογιών σας, δια χειρός και δια των απομνημονευμάτων του καπετάν - Περικλή, τον οποίο τολμήσατε να επικαλεστείτε, ως μάρτυρα,  για την ''κατάσχεση'' από τον ΕΛΑΣ του ''αρχείου του ΕΔΕΣ'' τον Νοέμβριο του 1943 και σας αφήνω στην χλεύη του αναγνωστικού κοινού.

Για τα υπόλοιπα - αυτά της ''Εθνικής Σημαίας'' - θα μου πάρει καιρό η διερεύνηση και η διασταύρωσή τους.

Και τότε θα τα ξαναπούμε...

Και μέχρι τότε, όπως είπαμε : Σας αφήνω στην χλεύη του αναγνωστικού κοινού, που όπως είπαμε, δεν ''ζαλίζεται'' και καταλαβαίνει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται....

από +++ 23/08/2009 2:46 μμ.


Και δυστυχώς η κατάληξη σου είναι σίγουρη.Κρίμα.

από ? 06/09/2009 12:41 μμ.


?

από Τάσος Αναστασόπουλος 12/09/2009 3:24 πμ.


Μην βιάζεσαι Κούλη.

Όταν υπάρξουν νεώτερα, θα ανακοινωθούν.

Και αυτό απαιτεί ενδελεχή έρευνα και όχι προχειρολογίες και πλαστογραφίες, σαν αυτές του Karhergr και της αφεντιάς σου.

Προς το παρόν, βολέψου με την μαρτυρία του καπετάν - Περικλή και τις σπαρταριστικές πλαστογραφίες των ιστορικών της ανακυκλωμένης (και μη ανακυκλωμένης) σταλινικής αριστεράς.

Υπομονή, λοιπόν....


 Η διαδρομή μένει ίδια.Η συκοφάντηση των πραγματικών αγωνιστών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License