Η Λευκάδα πίσω από την βιτρίνα-Οι Ρομά στον σκουπιδότοπο.

Το νησί των ποιητών (σκουπιδιών).

ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ “ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ” ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΡΟΜΑ (ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ;

 

     Όλοι οι Λευκαδίτες, όπως και όσοι έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Λευκάδα, υπήρξαν κάποτε μάρτυρες βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων από ρατσιστές ενάντια στους πάντα ανυπεράσπιστους από την αστυνομία συμπολίτες μας Ρομά (τσιγγάνους). Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα παιδιά των Ρομά είναι ανεπιθύμητα από την πλειοψηφία των Λευκαδιτών στα σχολεία, και όποτε αυτά έχουν τολμήσει να αποπειραθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία της Λευκάδας, γίνονται θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από τα άλλα παιδιά και αναγκάζονται πολύ γρήγορα να εγκαταλείψουν το σχολείο.

     Το γενικότερο ρατσιστικό κλίμα του οποίου θύματα είναι οι συμπολίτες μας Ρομά βρίσκει πάντα αρωγό και συμπαραστάτη τις τοπικές αρχές και την αστυνομία, οι οποίες δεν αφήνουν ευκαιρία να μην κάνουν την ζωή των Ρομά δύσκολη είτε διώχνοντας τους από όπου και να κατασκηνώνουν είτε φορτώνοντας τους με βαριά πρόστιμα, όποτε προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους, είτε ανακρίνοντας του κάθε τόσο και λιγάκι με το πρόσχημα ότι υπήρξε καταγγελία για κλοπή που διαπράχτηκε από τσιγγάνο (παράνομη και απαράδεκτη εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης).

    Αποκορύφωμα των πολύχρονων διωγμών  που υφίστανται οι συμπολίτες μας Ρομά της Λευκάδας υπήρξε η εκβιαστική εξορία τους στον παράνομο σκουπιδότοπο της Λευκάδας με την απειλή της οριστικής εκδίωξης τους από την Λευκάδα σαν ανεπιθύμητης φυλής στο νησί (ρατσισμός) μολονότι είναι Έλληνες πολίτες και με βάση τον νόμο, εκτός από το Άγιο Όρος, έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να τους παρέχεται    χώρος για προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος να πληρεί τις βασικές ανάγκες (φως, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής).

    Στα σκουπίδια, όπου οι αρχές της Λευκάδας τους εξόρισαν, φρόντισαν να τους κάνουν την ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη, απαγορεύοντας τους τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης (τους επέτρεψαν μόνο μια βρύση και δύο τουαλέτες που έχουν χαλάσει από καιρό και δεν επισκευάζονται), εναποθέτοντας τόνους σκουπιδιών ακριβώς πίσω από τις αυτοσχέδιες κατοικίες των Ρομά, αδιαφορώντας για την εκδίωξη των τσιγγανοπαίδων λόγω ρατσισμού από τα σχολεία και αφήνοντας τα παιδιά αυτά στο έλεος  των μεταδοτικών ασθενειών  που διαδίδονται από τα ποντίκια που λυμαίνονται τον παράνομο σκουπιδότοπο.

  Στις 8 του Απρίλη, κάποιοι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο κοινωνικό αυτό σκάνδαλο Λευκαδίτες, οργανωμένοι σε Ομάδα Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επ'  ευκαιρία της διεθνούς ημέρας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά (τσιγγάνων)  καλέσανε στο δημαρχείο της Λευκάδας τις κάθε είδους αρχές, φορείς και συλλόγους της Λευκάδας, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι στο συνταρακτικό αυτό κοινωνικό σκάνδαλο και να αναζητήσουν μαζί τους μια λύση στο φοβερό αδιέξοδο που έχουν λόγω του ρατσισμού οδηγηθεί οι συμπολίτες μας Ρομά. Δυστυχώς, παρά την αθρόα προσέλευση παντοίων εκπροσώπων των αρχών και των φορέων και τις, όπως φάνηκε, υποκριτικές δηλώσεις ενδιαφέροντος, όχι μόνο οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς δεν έκαναν μέχρι σήμερα τίποτα για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας Ρομά, αλλά επιπροσθέτως οι αρχές υπέδειξαν στους εργολάβους που κάνουν την ανασκαφή για την οικοδόμηση του νέου διοικητηρίου Λευκάδας, τον χώρο γύρω από τις αυτοσχέδιες κατοικίες των Ρομά σαν τόπο εναπόθεσης των τεραστίων όγκων λάσπης που προκύπτει από την ανασκαφή.

   Αποτέλεσμα: Οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας Ρομά (τσιγγάνοι) έχοντας χαλάσει ένα σωρό λεφτά, που κατάφεραν να βάλουν στην άκρη δουλεύοντας σκληρά και με αιματηρές οικονομίες, για να φτιάξουν τις αυτοσχέδιες κατοικίες τους (παράγκες) στην παράνομη χωματερή της Λευκάδας, όπου τους έχουν εξορίσει, όχι μόνο βλέπουν την ήδη δυσχερή επιβίωσή τους να δυσκολεύει μέρα με την μέρα αλλά πρόσφατα ειδοποιήθηκαν ότι καταυλισμός τους θα ισοπεδωθεί, τα σπίτια τους θα γκρεμιστούν χωρίς αποζημιώσεις και θα πρέπει, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, να σηκωθούν να φύγουν. Όμως να πάνε που, όταν τους έχουν διώξει από παντού και τους διώχνουν ακόμα και από τον σκουπιδότοπο, αδιαφορώντας για τα λεφτά που έχουν χαλάσει για να εγκατασταθούν ακόμα κι εκεί;

   Γνωρίζουμε καλά ότι ο στόχος των ρατσιστών και των αρχών που συνειδητά ή ασυνείδητα τους συμπαραστέκονται είναι να απελαθούν οι συμπολίτες μας Ρομά από το νησί, όπως απελαύνονται οι κάθε είδους πρόσφυγες, που διωγμένοι από τους πολέμους στις πατρίδες τους φτάνουν στην Λευκάδα και προσπαθούν να επιβιώσουν σαν πλανόδιοι πωλητές. Μολονότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες, υπηρετούν στον στρατό, πληρώνουν εφορία και πρόστιμα κάθε λογής κλπ. Βλέπουμε ότι η εξορία τους στον σκουπιδότοπο ήταν ανάλογη με την εξορία όλων των Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης στο γκέτο της Βαρσοβίας. Από κει οι Εβραίοι, όπως και οι σύγχρονοί τους Ρομά, οδηγήθηκα στους ναζιστικούς θαλάμους αερίων. Στην Λευκάδα, μια που δεν λειτουργούν θάλαμοι αερίων οι ρατσιστές αρκούνται στο να διώξουν οριστικά τους Ρομά από το νησί.

 Εμείς αγωνιζόμαστε, και καλούμε κάθε ενεργό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ηθική, να αγωνιστεί για να μην πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η “τελική λύση” του προβλήματος που οι ίδιοι οι ρατσιστές έχουν δημιουργήσει στους Ρομά.

  Ξέρουμε καλά ότι αν τελικά επικρατήσει ο ρατσισμός και ο ναζισμός στην Λευκάδα, αυτό θα κοστίσει ακριβά, όχι μόνο στους Ρομά, μα σε όλους τους Λευκαδίτες, όπως κόστισε ο ρατσισμός και ο ναζισμός στους Γερμανούς.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=w2AwS9dcJ_g


οι ρομα ειναι περηφανοι πλανοδιοι, οχι αναξιοπαθουντες. δεν ειναι φτωχαδακια, ο πλουτος τους ειναι η λευτερια απο τα μικροαστικα ντουβαρια.
τη ζωη τους τη χαλανε στα βαθη των αιωνων, οι διωξεις και οι εκτοπισεις απο κρατη και νοικοκυραιους.

Ολόκληρη η εισήγηση της Ομάδας Δράσης Λευκάδας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία διαβάστηκε στο δημαρχείο της Λευκάδας κατά την εκδήλωση για τους Ρομά της Λευκάδας κατά την διεθνή ημέρα των Ρομά, 8 Απριλίου 2009, με παρόντες τους Ρομά, τον Δήμαρχο, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του (μοναδικού) βουλευτή Λευκάδας, τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας και πρώην Αντινομάρχη, τον εφημέριο της Μητρόπολης Λευκάδας και εκπρόσωπο του Επισκόπου Λευκάδας και Ιθάκης, τον διευθυντή του Νοσοκομείου της Λευκάδας, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων κλπ.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

η Ομάδα Δράσης Λευκάδας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας  σας ευχαριστεί για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση να βρεθούμε σήμερα μαζί όλοι όσοι ενδιαφέρονται ή πρέπει εξαιτίας των θεσμικών τους υποχρεώσεων να ενδιαφέρονται, για την κατάσταση των Τσιγγάνων (Ρομά) της πόλης μας προς τον σκοπό της εξάλειψης των εναντίον τους διακρίσεων, του κοινωνικού τους αποκλεισμού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Σαν ομάδα Δράσης αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την εξοργιστική, θα μπορούσαμε να πούμε, κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι Τσιγγάνοι της περιοχής μας, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα προώθησης της ένταξης των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο, το οποίο μας προτάθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στα πλαίσια του προγραμματισμού της δράσης των ομάδων κατά το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς.

Διαλέξαμε την σημερινή ημέρα για να διοργανώσουμε την ημερίδα μας, γιατί η 8η Απρίλη έχει καθιερωθεί από τους διεθνείς οργανισμούς σαν ημέρα των Τσιγγάνων (Ρομά), δηλ. σαν ημέρα που η κοινωνία των πολιτών πρέπει να κινητοποιείται κάθε χρόνο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τσιγγάνων και την εξάλειψη των ποικίλων εναντίον τους διακρίσεων και αδικιών.

Για όσους δεν το ξέρετε, σας ενημερώνουμε ότι από το 2001 κι έπειτα εφαρμόζεται από το ελληνικό κράτος, μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων (ΟΠΔ), το οποίο αποσκοπεί στην εξασφάλιση στέγης, υγείας, εκπαίδευσης, αθλητικών και πολιτιστικών ευκαιριών για τους Τσιγγάνους με απώτερο σκοπό να πάψουν να αποτελούν κοινωνική ομάδα ευπαθή και ευάλωτη στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων της.

Δυστυχώς, με βάση τις πιο πρόσφατες διαπιστώσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απόφαση της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ της 15ης Ιανουαρίου 2009), τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΟΠΔ υπήρξαν πενιχρά, εξαιτίας της απροθυμίας των ΟΤΑ να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους από το εσωτερικό και το εξωτερικό πόρους για την εφαρμογή του προγράμματος, την κακοδιαχείριση όσων πόρων απορροφήθηκαν (ιδίως των στεγαστικών δανείων λόγω ανεπαρκών ελέγχων και αξιοπιστίας των επιλεγόμενων δανειοληπτών), και την γενικότερη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός από την αποτυχία ή ελάχιστη επιτυχία, αν θέλετε, που είχε το ΟΠΔ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες, κάποιοι δήμοι καθώς  και η αστυνομία και η Δικαιοσύνη, παραβιάσανε ευθέως τα νόμιμα δικαιώματα των Τσιγγάνων, σε βαθμό που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ, συγκεντρώνοντας έξι καταδίκες για παραβιάσεις δικαιωμάτων Ρομά: τέσσερις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  μία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων  και μια από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του ΟΗΕ. Ο πρώην Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Alvaro Gil Robles, στην έκθεσή του προς την Επιτροπή Υπουργών και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση «για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά, Σίντι και Ταξιδιωτών στην Ευρώπη»  του 2006, στην οποία διατυπώνει συστάσεις σχετικά με όλα τα πεδία, αναφέρεται ειδικά στο πρόβλημα που παρατήρησε στην Ελλάδα είτε της μη απορρόφησης κονδυλίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων λόγω της απροθυμίας των Δήμων, είτε της κακής διαχείρισης των κονδυλίων και της διάθεσής τους με αδιαφανείς διαδικασίες και προς άλλες κατευθύνσεις από τις προβλεπόμενες. Ο νυν Επίτροπος Thomas Hammarberg και/ή μέλη του γραφείου του έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, παρατηρώντας τις ίδιες αγκυλώσεις, και διατυπώνοντας συστάσεις στο ίδιο πνεύμα με τις προαναφερθείσες και για τα ίδια ζητήματα. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι θεσμοί/οργανισμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για τη μη υπαγωγή σε διακρίσεις, την ανεπάρκεια των απαντήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης που δεν καταρρίπτουν με πειστικό τρόπο τους ισχυρισμούς των Ρομά, και την αναγκαιότητα διενέργειας αξιόπιστης και ολοκληρωμένης διερεύνησης των καταγγελιών κακομεταχείρισης και πιθανών ρατσιστικών κινήτρων από την αστυνομία.

Ειδικότερα για την Λευκάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού τύπου αλλά και από την ίδια την επιτόπια εξέταση των συνθηκών διαβίωσης από μεριάς της ομάδας μας και από τις συζητήσεις που κάναμε με τους Τσιγγάνους της πόλης μας, συμπεραίνουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Τσιγγάνων της Λευκάδας καθώς και η αδυναμία πρόσβασης τους στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες και παροχές που τους παρέχει το ΟΠΔ είναι απελπιστικές, ακόμα και συγκρινόμενες με τον μέσο όρο των ανάλογων μεγεθών για το σύνολο των Ελλήνων Τσιγγάνων. Ο καταυλισμός τους, μέχρι να εξοριστούν στην χωματερή, ισοπεδώθηκε επανειλημμένως, ενώ σήμερα στερούνται βασικών υποδομών για την εξασφάλιση της πιο στοιχειώδους επιβίωσης. Και η πιο πρόχειρη ματιά που θα ρίξει κανένας στον καταυλισμό των Τσιγγάνων της πόλης μας, αρκεί για να τον πείσει ότι όλα όσα επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση προς τους διεθνείς οργανισμούς, που την ελέγχουν για την ολιγωρία της στο ζήτημα της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών που εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των Τσιγγάνων, ακούγονται σαν να συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη, ενώ για τους Τσιγγάνους της Λευκάδας ισχύει ο μεσαίωνας των θλιβερών τροπικών της ελληνικής επαρχίας, για να κάνουμε και μια σύγκριση με τους θλιβερούς τροπικούς που περιγράφει ο διάσημος ανθρωπολόγος Κλωντ Λέβι Στράους.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ από το ΟΠΔ προβλέπεται η παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων ή η προς εδραίωση των Τσιγγάνων αγορά εκτάσεων από τους ΟΤΑ, η κατασκευή σε αυτές τις εκτάσεις λυομένων κατοικιών χαμηλού κόστους που όμως εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες, η πρόσβαση σε παροχές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποκομιδής απορριμμάτων, αποχετεύσεων κλπ και ειδικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν την παραμονή των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο με παράλληλη μαθησιακή τους ενίσχυση, οι Τσιγγάνοι της Λευκάδας δεν απολαμβάνουν ούτε καθεστώς προσωρινού εξανθρωπισμού των συνθηκών διαβίωσης στον τρέχοντα τόπο παραμονής τους, όπου έχουν εξοριστεί. Οι αυτοσχέδιες πρόχειρες κατοικίες τους έχουν κατασκευασθεί από τους ίδιους με ευτελή υλικά και επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν παραπήγματα και όχι κατοικίες, τα σκουπίδια της χωματερής τους πολιορκούν και τους ποτίζουν με τις δυσώδεις αναθυμιάσεις τους, ο χώρος μεταξύ των κατοικιών δεν έχει ούτε υποτυπώδη επίστρωση με αποτέλεσμα, όταν βρέχει να πατάνε στις λάσπες, δύο μόνο πρόχειρες τουαλέτες υπάρχουν για 64 άτομα και αυτές δεν λειτουργούν πλέον χωρίς αυτοί που τις κατασκευάσανε κατ’ εντολή του Δήμου να ενδιαφέρονται για την συντήρησή τους, υπάρχει μόνο μια βρύση από την οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί ολόκληρος ο καταυλισμός, ηλεκτροδότηση του καταυλισμού δεν υπήρξε ποτέ, μολονότι οι κολόνες της Δ.Ε.Η. είναι δίπλα στα παραπήγματα του καταυλισμού και τα παιδιά του καταυλισμού στο σύνολο τους δεν πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω του αρνητικού έως ρατσιστικού  κλίματος που αντιμετώπισαν από τους συμμαθητές του, κλίμα για το οποίο, οι δάσκαλοι δεν έλαβαν κανένα δραστικό μέτρο.

Παράλληλα, για την αστυνομία οι Τσιγγάνοι της Λευκάδας φέρουν συλλογική ευθύνη για οποιοδήποτε αδίκημα αποδίδεται σε Τσιγγάνο από μη Τσιγγάνο κάτοικο του νησιού, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να δέχεται πολυάριθμες επισκέψεις από την αστυνομία και κάτοικοι του να σύρονται σε πολύωρες ανακρίσεις και ολοήμερες κρατήσεις, οι οποίες σπάνια έχουν κάποιο αποτέλεσμα ώστε να μπορούν να θεωρηθούν δικιολογημένες.  Κι όμως είναι γνωστό ότι προκειμένου να συλληφθεί κανείς και να ανακριθεί χρειάζεται ένταλμα εισαγγελέα στο οποίο να κατονομάζεται ρητά και θα πρέπει να του παρέχονται όλες οι δικονομικές εγγυήσεις. Επιπροσθέτως, όσοι από τους κατοίκους του καταυλισμού επιχειρούν να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδες μεροκάματο για να ζήσουν μετερχόμενοι το επάγγελμα του πλανόδιου πωλητού, συχνά γίνονται θύματα επιλεκτικού ζήλου των διωκτικών αρχών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την απροθυμία του Δήμου να τους παράσχει τις σχετικές άδειες που δικαιούνται λόγω μοριοδότησης εξαιτίας του ότι αποτελούν ευπαθή και ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις μας, διαπιστώνουμε ότι ο ΟΤΑ της Λευκάδας δεν έχει υποβληθεί σε κανένα ειδικό έξοδο για την αποκατάσταση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης για τους Τσιγγάνους και τα ελάχιστα που έκανε γι’ αυτούς, τα έκανε στα πλαίσια των συνηθισμένων και πάγιων δραστηριοτήτων του που αφορούν τους δημόσιους χώρους. Γι’ αυτό στην σημερινή μας ημερίδα θα θέλαμε να πληροφορηθούμε εάν διατέθηκαν ειδικά κονδύλια για τους Τσιγγάνους της Λευκάδας, σε τι ποσό ανήλθαν και που και πως ακριβώς ξοδευτήκανε. Εννοείται ότι δεν ζητάμε κανέναν απολογισμό αλλά απλά μια στοιχειώδη γενική πληροφόρηση.

Έχοντας επίγνωση ότι το ΟΠΔ δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά είναι ακόμα ενεργό και αποτελεί την επίσημη απάντηση της πολιτείας στις προτάσεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας για ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης των Τσιγγάνων, θα θέλαμε μαζί με την ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας για το τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Τσιγγάνους, και κάποιες πληροφορίες για το πως σκοπεύουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ΟΠΔ προς όφελος των Τσιγγάνων της Λευκάδας καθώς και όλων των σχετικών προγραμμάτων που τελούν υπό την αιγίδα του ελληνικού κράτους, όπως το ειδικό πρόγραμμα «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο».

Για να γίνουμε πιο σαφείς, σας ενημερώνουμε πως γνωρίζουμε ότι για να υπάρξει χρηματοδότηση πρέπει οι ΟΤΑ να καταθέσουν προτάσεις που αξιολογούνται από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Τσιγγάνων. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί, σε 92 Δήμους της χώρας έργα στεγαστικών υποδομών προϋπολογισμού 80,54 εκατ. ευρώ, και έχει πληρωθεί ποσό 42,20 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε όμως ποιες προτάσεις έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ο ΟΤΑ της Λευκάδας, κάτω από ποιες διαδικασίες και ποιες πρόκειται να καταθέσει στο μέλλον.

Θεωρούμε ότι, όπως προβλέπει άλλωστε το πρόγραμμα, για την επιτυχή υλοποίησή του θα πρέπει να ακούγονται οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι στις αρμόδιες επιτροπές και να συμμετέχουν ενεργά στην εφαρμογή των αποφάσεων τους. Γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, όσους από αυτούς μας τίμησαν με την παρουσία τους σήμερα και να τους παρακαλέσουμε να συμμετέχουν ενεργά στην συζήτηση που θα ακολουθήσει τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι στην είσοδο της αίθουσας διατίθεται σημαντικό έντυπο υλικό που αφορά τους Τσιγγάνους της χώρας μας, όπως π.χ. το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων, η  Έκθεση και προτάσεις για ζητήματα σχετικά με την κατάσταση και τα δικαιώματα των Τσιγγάνων στην Ελλάδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ειδικό πρόγραμμα «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο» σε CD και άλλα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License