ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Μια διπλή αμνηστία στην ργεντινή μας δίνει το στίγμα της νέας περιόδου.

post image

Στη φωτογραφία, ο πρώην ηγέτης των γκερίλα Enrique Haroldo Gorriaran Merlo, μαζί με την κόρη του Adriana, ενώ μπαίνει σε ένα ταξί, μόλις βγήκε από γυλακή του Μπουένος Άιρες, χτες 22 Μαίου. από το ΑΠΕ (προχτές): Ο πρόεδρος της Αργεντινής αμνηστεύει έναν πρώην αριστερό τρομοκράτη κι έναν πραξικοπηματία αξιωματικό. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Εδουάρδο Ντουάλδε, του οποίου η θητεία λήγει την Κυριακή, υπέγραψε χθες το διάταγμα για την χορήγηση αμνηστίας σε έναν πρώην αριστερό τρομοκράτη κι έναν πρώην πραξικοπηματία αξιωματικό, που αμφότεροι είχαν καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά, με στόχο να συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση. Οι όροι της εφαρμογής του μέτρου επιείκειας θα δημοσιευθούν σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Λουίς Βέρδι. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας Αλφρέδο Ατανάσοφ ανακοίνωσε πως ''η απόφαση του Ντουάλδε φιλοδοξεί να συμβάλει στην οριστική ειρήνευση στη χώρα''. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Αργεντινής έκρινε πως αυτή είναι η ''κατάλληλη στιγμή'' για να ''κλείσει το κεφάλαιο των συγκρούσεων μεταξύ αδελφών''. Ο μέλλων πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ δήλωσε από την πλευρά του πως δεν είχε ενημερωθεί για το μέτρο, έναντι του οποίου ο ίδιος διάκειται αρνητικά εκ πεποιθήσεων. O επικεφαλής του Κινήματος Ολοι για την Πατρίδα (ΜTP) Ενρίκε Γκοριαράν Μέρλο καταδικάσθηκε σε ισόβια δεσμά για την επίθεση εναντίον στρατοπέδου στο προάστιο Ταμπλάδα του Μπουένος Άιρες τον Ιανουάριο του 1989, τρία χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αργεντινή, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 39 άτομα--μεταξύ των οποίων και 11 στρατιωτικοί. Ο πρώην συνταγματάρχης Μοχάμεντ Άλι Σεινελδίν καταδικάσθηκε με την ίδια ποινή για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρώην προέδρου Κάρλος Μένεμ στις 3 Δεκεμβρίου 1990, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πολλοί άλλοι.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License