Με κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου Θεόφιλος αποτράπηκε η επαναπροώθηση μεταναστών στη Σά

Μετά την Μυτιλήνη και τη Χίο και στη Σάμο κατά το Αντιρατσιστικό κίνημα αναλαμβάνει δράση

Με κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου Θεόφιλος αποτράπηκε η επαναπροώθηση μεταναστών στη Σάμο.

 

Μετά την Μυτιλήνη και τη Χίο και στη  Σάμο κατά το Αντιρατσιστικό κίνημα αναλαμβάνει δράση

Ένταση σημειώθηκε αργά το απόγευμα στο λιμάνι της Σάμου, όταν κάτοικοι του νησιού προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιβίβαση λεωφορείου, που μετέφερε μετανάστες, στο πλοίο «Θεόφιλος» με σκοπό την επαναπροώθησή τους στον Έβρο.

Όπως μας ενημερώνει η κα. Αγγέλα Χατζημιχάλη, μέλος της «Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», η οποία βρέθηκε στο λιμάνι, περίπου 25-30 Αφγανοί και Σομαλοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, βρίσκονταν εντός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, πιστεύοντας ότι μεταφέρονταν στην Αθήνα.

Τα περίπου 100 άτομα - μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κάτοικοι - που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, εμπόδισαν τελικά την επιβίβαση του λεωφορείου, που συνοδευόταν από αστυνομικές δυνάμεις, στο πλοίο. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη μη πληροφόρηση των ανθρώπων αυτών για τον τελικό προορισμό τους.

Αντιλαμβανόμενοι την πραγματική διάσταση των γεγονότων, οι μετανάστες εντός του λεωφορείου άρχισαν να ζητούν άσυλο. Δικηγόροι που βρίσκονταν στο σημείο κατέγραψαν τα ονόματά τους, με σκοπό την προώθηση των σχετικών διαδικασιών.

Ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, με την αστυνομία να προσπαθεί να αποτρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το λεωφορείο. Εντός του λεωφορείου μάλιστα, σημειώθηκαν και βιαιοπραγίες, πιθανότατα από τον οδηγό του λεωφορείου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Τελικά, χάρις στην επέμβαση των κατοίκων της Σάμου, οι μετανάστες επέστρεψαν στο Κέντρο Κράτησης του νησιού.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για πολιτική που υλοποιείται τον τελευταίο καιρό, κυρίως τον τελευταίο μήνα στη Σάμο, τη Μυτιλήνη και τη Χίο», δηλώνει η κα. Χατζημιχάλη. «Δίνονται συγκεχυμένες πληροφορίες, τους λένε ότι θα πάνε σε κέντρα φιλοξενίας στην Καβάλα, τα οποία είναι ανύπαρκτα. Το τελευταίο αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών συνθηκών», καταλήγει.

Πηγή tvxs.gr


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License