Δεν υπάρχουν γκρούβαλοι σου λέω

Προκήρυξη που μοιράστηκε και αναρτήθηκε στην Ικαρία σχετικά με την επίθεση στους κατασκηνωτές στο Να.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΟΥΒΑΛΟΙ ΣΟΥ ΛΕΩ

Όταν τη δεκαετία του ’80, που ακόμα το νησί μας ήταν τουριστικά υπανάπτυκτο, φέρναμε τους φίλους μας από την Αθήνα, στήναμε τις σκηνές μας στο Λιβάδι κάτω από τη ντίσκο του Καφασία και αργότερα του Ξένου, ξημεροβραδιαζόμασταν στη βεράντα του Αρμενιστή, τους γυρνούσαμε στα πανηγύρια, στον Άγιο Ισίδωρο και στο Καρκινάγρι, ήμασταν περήφανοι γιατί δείχναμε στους ξενομερίτες την πατρίδα μας, τη φιλόξενη και γλεντζέδικη Ικαριά, τον «κόκκινο βράχο» της καρδιάς μας που ήταν πάντα επιφυλακτικός, αν όχι εχθρικός, απέναντι στους μπάτσους, το κράτος και τα αφεντικά.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι φίλοι φέραν άλλους φίλους, οι γνωστοί τους γνωστούς τους, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν πικάντικα ρεπορτάζ για τις απροσάρμοστες Ράχες όπου ο χρόνος κυλούσε σε έναν άλλο ρυθμό γιατί οι άνθρωποι εδώ είχαν πετάξει τα ρολόγια τους στην αιωνιότητα, πάνω στους δρόμους που άνοιξαν τα «φρικιά» ακολούθησαν οι εργολάβοι, rooms to let και μπαράκια άνοιξαν παντού, οι παραλίες κατακλύστηκαν τα καλοκαίρια από κάθε λογής κόσμο και η προοπτική της ανάπτυξης, που στα μυαλά κάποιων ντόπιων έγινε λύσσα για ανάπτυξη, κυριάρχησε. Το όνειρο να γίνει η Ικαριά μια νέα Μύκονος, οι κρατικές επιδοτήσεις των αγροτικών και τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οικοδομικός οργασμός που στηρίχθηκε επίσης στο χρήμα που έφεραν οι ξενιτεμένοι στην Αθήνα και την Αμερική Καριώτες, η προσφορά φτηνής εργασίας από τους Αλβανούς και τους ντόπιους υπαλλήλους των μαγαζιών και πάνω από όλα η υπαρκτή προοπτική ότι μπορεί και μεις «να τα πιάσουμε» αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε κυριλέ τουρίστες, άλλαξε τους ανθρώπους του νησιού.

Σήμερα οι περισσότεροι προσποιούνται ότι δε θυμούνται πως χωρίς τα «φρικιά» δε θα είχε στηθεί στα πόδια του κανένα μαγαζί στις Ράχες και ότι ακόμα και τώρα τα «φρικιά» –που στο μεταξύ πολλοί ντόπιοι τους μετονόμασαν προσβλητικά σε «γκρούβαλους»– αποτελούν τη μισή πελατεία τους. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος γίναμε μάρτυρες μιας εντεινόμενης καμπάνιας από ορισμένους ενάντια στη νεολαία που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ: «καταπατούν και βρωμίζουν τα ποτάμια και τους πέριξ χώρους» λένε ­–λες και οι ντόπιοι δεν καταπατούν και βρωμίζουν κοινοτικούς χώρους στα δάση– «κάνουν μπάνιο γυμνοί δίπλα στις οικογένειες» –λες και όλοι οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις συνήθειες των λουόμενων οικογενειών– «κάνουν φασαρίες στα πανηγύρια» –λες και οι «φασαρίες στα πανηγύρια» ξεκίνησαν τώρα τελευταία από τους ξένους και οι ντόπιοι είναι παναγίες. Γενικεύουν μεμονωμένα περιστατικά βίας από τουρίστες και με βάση αυτά χαρακτηρίζουν όλους τους σκηνίτες! Αφού καλλιέργησαν –και ειδικά μάλιστα οι ΚΚΕδες που ελέγχουν το δήμο– μια φασιστικού τύπου αντίληψη περί «συλλογικής ευθύνης» των σκηνιτών, αυτοί που θέλουν να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι όλων μας πέρασαν και στους τραμπουκισμούς. Καμιά πενηνταριά άτομα κατέβηκαν στις 16/8 από τα χωριά στο Να και τη Μεσακτή και άρχισαν να γκρεμίζουν σκηνές, να ανακατεύουν τα πράγματα των σκηνιτών, να τους βρίζουν και να τους απειλούν ότι θα τους δείρουν και θα φέρουν τους μπάτσους αν δε σηκωθούν να φύγουν. Μάλιστα πέταξαν τις σακούλες με τα σκουπίδια των σκηνιτών στο ποτάμι και τις φωτογράφισαν. Ο στόχος τους είναι σαφής: να αναγκαστούν οι σκηνίτες να αντιδράσουν ώστε να μπορούν μετά να πουν «να, δε βλέπετε, μας επιτίθενται»! Όταν μάλιστα κάποιοι από τους νεαρούς τους αντέτειναν ότι δε συμφωνούν όλοι οι Καριώτες με τη συμπεριφορά τους, απάντησαν με θράσος ότι «εμείς είμαστε οι κάτοικοι του νησιού, αυτοί που διαφωνούν είναι από την Αθήνα»! Ώστε, λοιπόν, όσοι δε μεγαλώσαμε στο νησί επειδή οι πατεράδες μας και άλλοι συγγενείς μας αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν λόγω της φτώχειας που υπήρχε λογαριαζόμαστε απ’ αυτούς για ξένοι! Ε, ναι, λοιπόν, υπάρχουν κάποια πράγματα απέναντι στα οποία είμαστε εντελώς ξένοι: η αφιλοξενία, ο ρατσισμός, ο τοπικισμός και όλες οι ιδεολογίες της καθαρότητας που αντιμετωπίζουν τους ξένους σαν «μιάσματα», σαν «ύλη εκτός τόπου» και θέλουν να τους βάλουν στη «θέση» τους κάπου μακριά από δω.

Αν το ΚΚΕ θέλει να μας πείσει ότι είναι το «κόμμα της εργατικής τάξης» και αφού ελέγχει το δήμο, ας φροντίσει τότε να παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι των μαγαζιών τα ένσημά τους και να δημιουργηθεί σε ένα δημόσιο χώρο ένα φτηνό κάμπινγκ για τους σκηνίτες, μια και οι περισσότεροι από αυτούς είναι προλετάριοι που δουλεύουν σε διάφορες κακοπληρωμένες δουλειές στις πόλεις και δεν έχουν φράγκα για δωμάτια και κυριλέ τουρισμό. Κι ας αφήσει επίσης ήσυχους όσους επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ στη φύση γιατί η φύση και οι δημόσιοι χώροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός δήμου, κανενός κράτους και κανενός επιχειρηματία. Και τέλος αφού ζητήσει πρώτα δημόσια συγνώμη από όσους φιλοξενούμενούς μας πρόσβαλε, ας δοκιμάσει, αν θεωρεί ότι οι σκηνίτες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους και το περιβάλλον, να κάνει «λαϊκές» συνελεύσεις κατοίκων-παραθεριστών σαν ίσος προς ίσο και χωρίς να το παίζει ιδιοκτήτης του νησιού. Επειδή τέτοιες αβρότητες όμως δεν πρέπει να τις περιμένουμε εδώ που οδηγήθηκαν τα πράγματα, ας φροντίσουμε όσοι Καριώτες είμαστε πιστοί στις παραδόσεις μας να ανοίξουμε τις πόρτες των σπιτιών μας σε όσους διώκονται.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΚΑΡΙΩΤΕΣ

από μπορει 19/08/2009 8:45 μμ.


κανείς να εξηγήσει για ποιο λογο εγινε αυτή η επιδρομή των "ντόπιων" σε μεσακτή και να;

έχει αμεση σχεση με το ξύλο στην προεσπέρα ή λόγω γενικα ξενοφοβίας κλπ κλπ.

Εμεις παντως όσους ικαριώτες γνωρίσαμε και λεγαμε οτι μέναμε να..ήταν πολύ φιλόξενοι και ανοιχτοί άνθρωποι.

από scarface 20/08/2009 10:16 πμ.


το ΚΚΕ φταιει για ολα.

από αναρχικός 20/08/2009 1:53 μμ.


πάω Ικαρία 10 χρόνια. Πάντα φιλόξενοι οι ντόποιοι. Αυτά που έγιναν φέτος ήταν πραγματικά απαράδεκτα πράγματα. ντρέπομαι που μερικοί από αυτούς λένε ότι είναι και σύντροφοι. και για να είμαστε και ειλικρινείς αυτό προκάλεσε (ή έδωσε αφορμή) για την επίθεση.

Η επίθεση στις σκηνές ήταν από μόνη της απαράδετη. Δεν δικαιολογήται με τίποτα. Ο Ικαριώτης έχει απόλυτο δίκαιο. Πρέπει όμως και εμείς να αναλογιστούμε σε ποιο βαθμό ανεχόμαστε μερικά πράγματα και στην Ικαρία και παντού.

Συτροφικά

από μη πετατε σποντες 21/08/2009 12:43 πμ.


οτι να ναι. εμεις που δεν ημασταν εκει δεν ξερουμε. τι εγινε πριν απ αυτη την επιθεση των ντοπιων?? τις αφορμες τους δωσανε?? να ξερουμε τι γινεται....

από μια δικη σαςξενη 01/09/2009 8:16 μμ.


Πηγαινω στην Ικαρια απο το 19θξ. Ανηκω κι εγω σε μια απο τις τοτε φιλοξενουμενες στη Μεσακτη. Απο τοτε μεχρι σημερα πολλα εχουν αλλαξει . Το νησι ομως παραμενει πανεμορφο , αγριο , ετοιμο να σ΄ αγκαλιασει . Το ιδιο και οι ντοπιοι στη πλειοψηφια τους . Ενα πραγμα μονο δεν βορουν να κατανοησουν ορισμενοι Καριωτες. Οτι η κλειστη κοινωνια τους, δεν βορει να παραμενει κλειστη αιωνιως. Απ΄ τη στιγμη που αποφασισαν να διαφημισουν το νησι και να δεχτουν τουρισμο, επρεπε να ειναι καθ΄ ολα ετοιμοι.Να καλοδεχονται τους ξενους και να εχουν φτιαξει 2-ξ καμπινγκ. Ειναι απαραδεκτο να λες στους σκηνιτες βρειτε καταλυματα η αλλαξτε προορισμο, μεσα Αυγουστου αφου πρωτα τους εχεις παρει τα 600-700 εvρω που ειχαν για τις καλοκαιρινες διακοπες τους.Επισης ειναι απαραδεκτο να βαζεις ταμπελες στους ανθρωπους λογω της εμφανισης τους η για το τροπο που επιλεγουν να κανουν τις διακοπες τους. Οι Καριωτες φημιζονται για τα αντιρατσιστικα τους < πιστεvω> , ας φροντισουν λοιπον να μη γινονται ρατσιστες στους φιλους των παιδιων τους, ακομα και στα ιδια τους τα παιδια.Ειναι γνωστο οτι η εξουσια φθειρει.Θα συμφωνησω απολυτα οτι δεν υπαρχουν γκρουβαλοι.Ας σταματησει εδω αφτη η προπαγανδα ,γιατι περι προπαγανδας προκειται. Καθε κοινωνια βορει να ειναι ανοιχτη χωρις να χανει ηθη, εθιμα και παραδοσεις. Το νησι ανηκει σε ολους μας μαζι με την ιστιρια του , που ειναι ιστορια των πατεραδων μας και των παππουδων μας.Παρεπιπτοντως , γραφει μια < δικη σας ξενη > που εχει καταλυμα και εν προκειται ν΄αλλαξει προορισμο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License