Σχέδιο νέου εσωτερικού κανονισμού πανεπιστημίου Κρήτης

Πειθαρχικές κυρώσεις μέχρι και Διαγραφή φοιτητών στο νέο υποψήφιο κανονισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης....

σχέδιο νέου εσωτερικού κανονισμού Πανεπιστημίου Κρήτης
(συντάκτες κανονισμού: Ν Κυλάφης, Α Καλοκαιρινός, Μ Ταρουδάκης)

Τα πειθαρχικά για τους φοιτητές είναι στη σελίδα 20.
Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι πλέον:
1. Η παρεμπόδιση του διδακτικού και ερευνητικού έργου και της εν γένει λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
2. Η φθορά της περιουσίας του πανεπιστημίου
3. Η χρήση των χώρων του πανεπιστημίου χωρίς την προβλεπόμενη από τον εσωτερικό κανονισμό γραπτή έγκριση
4. Η κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου για οποιονδήποτε λόγο.

Οι πειθαρχικές κυρώσεις είναι η έγγραφη επίπληξη και ο αποκλεισμός από μία ή δύο εξεταστικές. Φυσικά ο φοιτητής δεν μπορεί να πάρει πτυχίο μέχρι να "ολοκληρωθεί η "διαδικασία επιβολής κύρωσης" που πολύ θυμίζει δικαστήριο...

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση βίαιης παρεμπόδισης της λειτουργίας του πανεπιστημίου και των συλλογικών οργάνων ή τη φθορά της περιουσίας του πανεπιστημίου. Δηλαδή διαδικασίες όπως: το "σπάσιμο" συγκλήτου που δεν αφήνει τους νόμους του υπουργείου να εφαρμοστούν στο πανεπιστήμιο, η έντονη παρουσία του συλλόγου στις συνελεύσεις των τμημάτων που βγάζει τον κόσμο από την  ψυχολογία της αντιπροσώπευσης ακόμα και το βάψιμο στους τοίχους των πανεπιστημίων αλλά και η ίδια η κατάληψη που οι φοιτητές χρησιμοποίησαν ως κύριο μέσο πάλης την προηγούμενη περίοδο...Αυτά όλα θεωρούνται αξιόποινα πειθαρχικά αδικήματα. Η καταγγελεία γίνεται από τον πρόεδρο, τη διαδικασία κινεί ο πρύτανης και το "πειθαρχικό συμβούλιο". Η ποινή είναι μέχρι και ΔΙΑΓΡΑΦΗ!!!Μια λέξη που είχε να εμφανιστεί στα πανεπιστήμια από τη μεταπολίτευση, ίσως και από τη χούντα.

Όλα αυτά είναι επικίνδυνα οπισθοδρομικά.

Αυτό είναι ένα κομμάτι μόνο της αλήθειας. Κάτι ακόμα που σίγουρα χρειάζεται για να κατανοήσουμε ουσιαστικά τα γεγονότα είναι η ιστορία που τα γενά καθώς και εκείνη που τα υποθάλπτει...
 Θέλω μόνο να πω ότι οι νέοι αυτοί κανόνες δεν ξεπήδησαν τυχαία από τα μυαλά κάποιων ...καθηγητών. Έρχονται σαν απάντηση σε μία ιστορία μεγάλη σε παλμό και διάρκεια που έγινε στο φυσικό Κρήτης τον Γενάρη και προωθούνται -όπως και κάθε είδους καταστολής- από το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.
Μία σύνοψη της ιστορίας του Φυσικού:
     Το Γενάρη στο Φυσικό φοιτητικές συνελεύσεις μοναδικές σε μαζικότητα αποφάσιζαν απανωτά επί ένα μήνα κατάληψη της σχολής. Μια ηχηρή άρνηση να επιστρέψουν στη νεκρή πραγματικότητα μετά την ελπιδοφόρα μάχη του Δεκέμβρη. Το Φυσικό έμεινε κλειστό για ένα μήνα παραμερίζοντας τις απειλές των καθηγητών για τη στέρηση της εξεταστικής. Μετά από πολύ κυνηγητο συγκαλέστηκε συνέλευση τμήματος για το θέμα της εξεταστικής. Ο σύλλογος -με σκοπό να πολεμήσει την ήδη επικρατούσα λογική της ποινικοποίησης- ήταν παρών και πολύ μαζικός. Μετά την σκληρή στάση των καθηγητών και μια πρωτοφανή ισοβαθμία (με 3 λευκά) με αυθόρμητη συνέλευση ο κόσμος που ξεπερνούσε τα 300 άτομα έκλεισε μέσα τα μέλη του συμβουλίου και απαίτησε μία απάντηση.
Αυτό το περιστατικό κρίθηκε από κάποιους ως "ομηρεία" και φασιστική παραβίαση ακαδημαικών ελευθεριών.
Τελικά πολύ αργότερα, η εξεταστική κατοχυρώθηκε νομικά αλλά οι 18 καθηγητές που διαφωνούσαν εξ'αρχής, με εξοργιστικό πείσμα και αυθαιρεσία, χρησιμοποίησαν την εξουσία τους και η εξεταστική δεν έγινε ποτέ.
Κάνω έκκληση στα απλά μαθηματικά και ρωτώ: Πως γίνεται 18 άτομα να αποφασίζουν να στερήσουν το δικαίωμα από τα 318 να κατωχυρώσουν ένα εξάμηνο σπουδών?
Ποιός είναι ο φασίστας?Έμείς στον  νέο τους κανονισμό χωράμε??Έφτασα σε σημείο να αναρωτηθώ μέχρι και μήπως θέλουν ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητές(τον Δεκεμβρη ένας καθηγητής έκανε μάθημα σε άδειο αμφιθέατρο!!!)?
Εμας ποιός θα μας προστατέψει από αυτούς?
Σίγουρα ΟΧΙ οι νόμοι που οι ίδιοι βγάζουν.
ούτε και τα "πειθαρχικά συμβούλια" που εκείνοι διοικούν.
Έχουμε πάθος, πείσμα, ομαδικότητα και το ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ!
Αυτά
η σύγκλητος που θα εγκρίνει το νεο κανονισμό θα γινει στις 17-9. Να είμαστε εκεί να τη σπάσουμε. Θέλει πολύ κόσμο γιατί μάλλον θα φροντίσουν να γίνει εκτός πανεπιστημίου για να είναι "προφυλαγμένοι".
βάζω και τον παλιό κανονισμό για όποιον θέλει:
ισχύων εσωτερικός κανονισμός Παν Κρήτης


από απόδημος 01/09/2009 1:46 πμ.


το λινκ για τον ισχύοντα εσωτ. κανονισμό δε λειτουργεί. Αν μπορείς να το ξαναβάνεις για να ρίξουμε μια ματιά.

από Manos 01/09/2009 9:30 πμ.


http://147.52.104.11/KANONISMOS/dmdocuments/esvter_kanon_leit_PK.pdf

από φοιτηταμπουρας 01/09/2009 11:26 πμ.


συμφωνα με το νεο νομο για τα πανεπιστημια, νομιζω οτι περασε μεσα στο καλοκαιρι, αναφερει ρητα οτι σε περιπτωση σπασιματος της συγκλητου, η οποια αποφαση ειναι να παρθει, παιρνεται ετσι κι αλλιως απο το πρυτανικο συμβουλιο(πρυτανης κ αντιπρυτανεις, οχι πανω απο 5 ατομα). Με λιγα λογια ο ,ηδη, υποβαθμισμενος θεσμος της συγκλητου υποβαθμιζεται ακομη περισσοτερο. Αυτο θα μπορουσε να σημαινει οτι καθετι που θενε να περασουν θα το περνουν απο ''πισω''.

από απόδημος 01/09/2009 1:47 μμ.


Έψαχνα να βρώ το σχέδιο του Νέου Κανονισμού κάπου στο Ίντερνετ και δε μπορώ να το βρώ πουθενά. Φαντάζομαι ότι είναι αξιόπιστο το αρχικό ποστ, αλλά αν είναι δυνατό καλό είναι να αναφερθεί και η πηγή. Αν ο αρχικός δε θέλει να αναφέρει την πηγή, τουλάχιστον κάποιες λίγες πληροφορίες για την αξιοπιστία του εγγράφου. Γιατί αν είναι να αρχίσουμε να τρέχουμε το θέμα (σε σχολές κτλ) θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Γιατί δεν έχει ούτε ονόματα, ούτε ημερομηνίες, ούτε τίποτα που να δείχνει ότι είναι επίσημο ή έστω ημιεπίσημο έγγραφο..

από maotse 01/09/2009 2:26 μμ.


http://147.52.104.11/KANONISMOS/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=1

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη από ότι φαίνεται. Φυσικά μέσα στην εξεταστική κτλ.

από απόδημος 01/09/2009 2:57 μμ.


Ε, έψαξα από το σάιτ του πανεπιστημίου uoc.gr, αλλά δεν κατάφερα να βγάλω άκρη. Δημόσια διαβούλευση του κώλου, με ένα σάιτ καταχωνιασμένο δεν ξέρω κι εγώ που: 147.52.104.11 κτλ.. Ευχαριστώ/ούμε για το λίνκ. Ας πιάσουμε δουλειά τώρα. Πάντως έχει και το μαιλ της Διευθύντρια της Υπηρεσίας Σχεδιασμού & Προγραμματισμού όπως λέει για να στέλνονται οι απόψεις για το Νέο Κανονισμό. Να το διαδώσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Για άλλη μια φορά το Π.Κ. στην πρωτοπορία...

από Αιραμ 01/09/2009 9:24 μμ.


Ο νέος νόμος ισχύει από τις 20-3-07 και από φέτος μπαίνει για τα καλά στα πανεπιστήμια με τους εσωτερικούς κανονισμούς. Διαβάζοντλας τον όμως δε βρήκα τπτ για το σπάσιμο της συγκλήτου...Είσαι σίγουρος ότι αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο? πού το είδες?

ορίστε το link για το νόμο:
νέος νομος
http://www.pks-semfe.ntua.gr/Nomos_Plaisio.pdf

από kafaskas 07/09/2009 10:41 πμ.


παιδιά υπάρχει κάποια ενημέρωση  απο κρήτη???? γνωρίζω ότι διανύουμε περίοδο εξεταστικής αλλά αν όντως ιχύσει ο παραπάνω εσωτερικός κανονισμός κάνουμε πολλά βήματα πίσω..... θα υπάρξει κάποια αντίδραση επι του θέματος????γενικά ενημερώστε αν γίνεται, μιας και το θέμα δεν αφορά μόνο την δικιά σας πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά όλους μας....

από Αιραμ 09/09/2009 11:21 μμ.


Προς το παρόν οι δράσεις είναι:
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία Παρασκευή 11/9 ώρα 12:00 και συζήτηση για το τι θα κάνουμε
και σίγουρα θέλουμε πολύ κόσμο στην σύγκλητο στο Ρέθυμνο στις 17.
Δυστυχώς η εξεταστική έχει κοιμήσει πολύ τα πράγματα αλλά κάποια κινητοποίηση αρχίζει να φαίνεται...Από Παρασκευή θα ξέρουμε περισσότερα.

από Αιραμ 11/09/2009 4:08 μμ.


Σήμερα στην παράσταση διαμαρτυρίας μιλήσαμε με κάποιον, μάλλον αντιπρύτανη, και μας είπε ότι δεν θα τεθεί το θέμα στη σύγκλητο στις 17 γιατί "δεν είναι έτοιμοι". Όπως είπε κανείς ουτε φοιτητής ούτε καθηγητής δεν έστειλε την άποψή του οπότε δεν μπορούν λέει ακόμα να προχωρήσουν. Του είπαμε ότι έτσι όπως είναι ο εσωτερικός κανονισμός "δεν θα αφήσουμε να πάρει απόφαση η σύγκλητος" και μας είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε έτσι και ότι σύμφωνα με το νέο νόμο αν σπάσει 2 φορές η σύγκλητος το θέμα πάει στο πρυτανικό συμβούλιο...Μας πρότεινε μάλλιστα να στείλουμε τις ενστάσεις μας στο αντίστοιχο email...και τίποτα το ιδιαίτερο...
Έχει οριστεί μία συνάντηση την Κυριακή στις 19:00 στο αμφιθέατρο Β στην Κνωσσό για να μαζευτούν οι ενδιαφερόμενοι, και να οργανώσουμε πιο συγκροτημένα τη δράση μας!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License